ASMR: ce este, cum functioneaza, cand se recomanda

13. 9. 2023 · 6 minute de citit

In acest articol ai ocazia sa descoperi universul fascinant al ASMR, un fenomen care a cucerit milioane de oameni din intreaga lume. Poti afla care sunt modurile in care functioneaza ASMR si vei invata despre circumstantele in care este recomandat sa testezi aceasta experienta. Vom analiza, de asemenea, beneficiile pe care le poate aduce ASMR asupra sanatatii mintale si vom oferi sfaturi utile pentru a incerca ASMR acasa.

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
ASMR: ce este, cum functioneaza, cand se recomanda

Ce este ASMR?

ASMR (Raspunsul Senzorial Meridian Autonom) este acronimul pentru Autonomous Sensory Meridian Response, care descrie o senzatie de relaxare si bine, adesea insotita de furnicaturi si alte senzatii fizice placute, care este declansata de anumite stimuli auditivi sau vizuali. Aceasta senzatie poate fi experimentata de catre oameni intr-o varietate de moduri si poate avea efecte deosebit de benefice asupra sanatatii mintale.

Originile ASMR nu au fost pe deplin cercetate de comunitatea stiintifica, dar fenomenul a devenit extrem de popular in ultimii ani, in special datorita internetului si platformelor de socializare online. Multi oameni din intreaga lume folosesc ASMR pentru a se relaxa, a reduce stresul si a imbunatati calitatea somnului [1]. 

Experientele ASMR pot fi declansate de o varietate larga de stimuli, inclusiv sunete linistitoare (cum ar fi susotitul, batutul usor, frecarea materialelor), imagini (cum ar fi miscarile lente) si actiuni (cum ar fi desenul, pictura, mangaierea). Fiecare persoana poate avea preferinte diferite in ceea ce priveste stimuli specifici, iar ceea ce declanseaza ASMR intr-o persoana poate sa nu aiba acelasi efect in cazul altei persoane [2].

Majoritatea oamenilor care experimenteaza ASMR descriu o senzatie de furnicaturi care incepe de la nivelul scalpului si se raspandeste in jos pe spate. Aceasta senzatie este adesea insotita de o stare profunda de relaxare si bine. Este important de mentionat ca nu toata lumea poate experimenta aceasta senzatie si ca reactiile pot varia de la o persoana la alta.

Cum functioneaza ASMR?

ASMR (Autonomous Sensory Meridian Response) este o reactie fizica placuta, de obicei sub forma unui fior sau a unei senzatii de furnicaturi, care se raspandeste de la scalp in jos pe spatele gatului si a coloanei vertebrale. Aceasta reactie este declansata de anumiti stimuli auditivi sau vizuali. Desi fiecare persoana poate avea experiente diferite, exista cativa stimuli comuni care declanseaza ASMR. Acestia includ soaptele, clipocitul, frecarea sau atingerea usoara a obiectelor, miscarile lente, sunetele repetitive si vizionarea cuiva care executa o sarcina cu mare atentie si meticulozitate.

Mecanismul din spatele ASMR este inca in curs de cercetare, dar se crede ca acest fenomen ar putea fi legat de raspunsul natural prin care creierul elibereaza hormoni ai starii de bine, cum ar fi serotonina si oxitocina, care provoaca sentimente de fericire si relaxare. Aceste experiente pot fi extrem de reconfortante si pot contribui la reducerea stresului si anxietatii [3].

Studiile de imagistica cerebrala au aratat ca persoanele care experimenteaza ASMR au o activitate cerebrala diferita in timpul vizionarii videoclipurilor ASMR, in comparatie cu persoanele care nu experimenteaza acest fenomen. Aceasta sugereaza ca ASMR implica anumite cai neurologice care pot fi legate de emotii si de placerea senzoriala. Cu toate acestea, este important de mentionat ca cercetarea in domeniul ASMR este inca in stadii incipiente si mai multe studii sunt necesare pentru a intelege pe deplin mecanismele implicate.

Beneficiile si efectele ASMR asupra sanatatii mintale

Beneficiile ASMR asupra sanatatii mintale sunt multiple si pot contribui semnificativ la bunastarea si relaxarea oricui.

1. Reducerea stresului si anxietatii: Studiile au demonstrat ca privirea videoclipurilor ASMR poate determina o scadere a ritmului cardiac, care este un indicator al relaxarii. De asemenea, ASMR stimuleaza eliberarea de endorfine, hormoni responsabili de starea de bine si reducerea stresului. Prin urmare, ASMR poate fi o modalitate eficienta de a reduce stresul si anxietatea [4].

2. Îmbunatatirea calitatii somnului: Sunetele relaxante ale ASMR pot ajuta la calmarea mintii si inducerea unei stari de relaxare profunda, care predispun la un somn usor. Multi oameni folosesc ASMR pentru a se ajuta sa adoarma sau pentru a combate insomniile. ASMR-ul poate fi o alternativa naturala si non-invaziva la somnifere [5].

3. Cresterea concentrarii si a atentiei: ASMR-ul poate ajuta la imbunatatirea concentrarii si atentiei. Starea de calm si relaxare indusa de ASMR poate elimina distragerile si poate ajuta la focalizarea mai eficienta pe sarcinile pe care le ai de indeplinit. Astfel, este util sa folosesti ASMR in timpul studiului sau al muncii pentru a spori productivitatea.

4. Alinarea simptomelor de depresie: Chiar daca cercetarile in aceasta zona sunt inca limitate, exista dovezi care sugereaza ca ASMR poate avea un impact pozitiv asupra simptomelor de depresie. Prin inducerea unei stari de bine si relaxare, ASMR poate contribui la imbunatatirea starii de spirit si la reducerea simptomelor depresive [6].

ASMR poate fi o modalitate eficienta de a imbunatati sanatatea mintala si de a te relaxa in mod natural. Fie ca te confrunti cu stres, anxietate, insomnii sau depresie, ASMR poate fi o optiune terapeutica benefica. 

Cand se recomanda utilizarea ASMR

Exista unele circumstante particulare in care utilizarea tehnicilor ASMR se poate dovedi benefica si care includ:

1. Utilizarea ASMR in caz de insomnie: ASMR poate ajuta la inducerea somnului, deoarece sunetele linistitoare pot avea un efect relaxant asupra creierului. Aceasta poate fi o alternativa naturala si non-medicamentoasa pentru persoanele care se lupta cu insomniile. 

2. Utilizarea ASMR pentru a combate stresul si anxietatea: Aceasta tehnologie poate fi folosita ca o forma de terapie de relaxare sau de gestionare a stresului. Multe persoane sustin ca ASMR le ajuta sa se calmeze dupa o zi stresanta sau inainte de un eveniment ccare genereaza anxietate [2]. 

3. Utilizarea ASMR pentru a imbunatati concentrarea: Unii oameni folosesc ASMR pentru a-si imbunatati concentrarea si productivitatea, deoarece sunetele constante si ritmice pot ajuta la blocarea altor distrageri. 

4. Utilizarea ASMR ca terapie pentru depresie: Desi studiile sunt inca in curs de desfasurare, unele rapoarte sugereaza ca ASMR poate ajuta la ameliorarea simptomelor de depresie, oferind un sentiment de alinare si confort [4]. 

ASMR, o tehnica ce induce relaxare si alinarea stresului, functioneaza prin stimularea auzului cu sunete blande si repetate. Beneficiile asupra sanatatii mintale sunt evidente, ASMR fiind recomandat celor ce se confrunta cu anxietate, insomnie sau depresie. Acasa, experimentarea ASMR este simpla, fiecare persoana avand la dispozitie o multitudine de resurse online. 

Bibliografie

1. Barratt, Emma L., and Nick J. Davis. “Autonomous Sensory Meridian Response (ASMR): A Flow-like Mental State.” PeerJ, vol. 3, 26 Mar. 2015, p. e851, peerj.com/articles/851/, https://doi.org/10.7717/peerj.851, accesat la 4.09.2023;

2. ---. “Autonomous Sensory Meridian Response (ASMR): A Flow-like Mental State.” PeerJ, vol. 3, 26 Mar. 2015, p. e851, peerj.com/articles/851/, https://doi.org/10.7717/peerj.851, accesat la 4.09.2023;

3. Mahady, Aidan, et al. “What Is Autonomous Sensory Meridian Response (ASMR)? A Narrative Review and Comparative Analysis of Related Phenomena.” Consciousness and Cognition, vol. 109, Mar. 2023, p. 103477, https://doi.org/10.1016/j.concog.2023.103477, accesat la 4.09.2023;

4. Richard, Craig. Brain Tingles : The Secret to Triggering Autonomous Sensory Meridian Response for Improved Sleep, Stress Relief, and Head-To-Toe Euphoria. Avon, Mass., Adams Media, 2018, accesat la 4.09.2023;

5. “Sounds That Feel Good: A Guide to the Autonomous Sensory Meridian Response (ASMR).” Healthline, 19 Apr. 2022, www.healthline.com/health/autonomous-sensory-meridian-response, accesat la 4.09.2023;

6. “What Is Autonomous Sensory Meridian Response (AMSR)?” Verywell Mind, www.verywellmind.com/what-is-asmr-4582673, accesat la 4.09.2023.

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor