ASLO: ce este, valori, afectiuni asociate

28. 6. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
ASLO

 

Înțelegerea rolului și importanței ASLO în organism este esențială pentru a preveni și gestiona afecțiunile asociate. În acest articol, vei descoperi ce este ASLO, care sunt valorile normale și ce semnificație au valorile anormale ale acestuia. De asemenea, veți învăța despre afecțiunile asociate cu niveluri ridicate de ASLO și cum să interpretați rezultatele testului. 

Ce este ASLO?

ASLO sau anticorpii antistreptolizina O reprezintă anticorpii produși de sistemul imunitar în răspuns la infecția cu o bacterie denumită streptococ beta-hemolitic de grup A. Acești anticorpi Fac parte din răspunsul umoral al organismului împotriva infecției. Streptolizina O este o enzimă secretată de bacteria streptococ, care are efecte dăunătoare asupra țesuturilor. ASLO interacționează cu această enzimă, blocându-i activitatea și protejând astfel organismul [1].

Producția de ASLO are loc în urma unei infecții cu streptococ și este un indicator important pentru diagnosticarea infecțiilor streptococice și a complicațiilor asociate acestora, cum ar fi febra reumatică sau glomerulonefrita. Testarea nivelului ASLO este esențială în monitorizarea evoluției infecției și a eficacității tratamentului aplicat [2]. 

Nivelurile ASLO variază în funcție de evoluția infecției și de tratament. Acestea pot crește în primele săptămâni după infecție și pot rămâne ridicate timp de câteva luni. De aceea, monitorizarea nivelului ASLO este importantă pentru prevenirea recidivelor sau a apariției complicațiilor [3]. 

Valori normale și anormale ale ASLO

ASLO (antistreptolizina O) este un anticorp produs de sistemul imunitar ca răspuns la o infecție cu streptococ. Valorile normale ale ASLO variază între laboratoare, dar în general se încadrează între 0 și 200 UI/ml la persoanele cu vârsta mai mare de 16 ani, respectiv 0 și 150 UI/ml pentru copiii mai mici de 16 ani. Nivelurile ASLO pot varia în funcție de vârstă și sex, de aceea este important să se ia în considerare valorile de referință specifice fiecărui laborator. Menținerea nivelului ASLO în limite normale este importantă pentru a preveni eventuale complicații, cum ar fi febra reumatică sau glomerulonefrita post-streptococică [4].

Valorile anormale ale ASLO pot indica o problemă de sănătate. Nivelurile crescute ale ASLO pot indica o infecție recentă cu streptococ sau o infecție în desfășurare. Titruri crescute ale ASLO se întâlnesc, uneori, la purtătorii sănătoși de streptococ de grup A [5].

Există și factori care pot influența valorile ASLO. De exemplu, unele antibiotice pot reduce nivelurile ASLO, iar persoanele care suferă de hepatite pot avea valori fals crescute. De aceea, este important să se ia în considerare acești factori atunci când se interpretează rezultatele testului ASLO [6].

Afecțiuni asociate cu niveluri ridicate de ASLO

Nivelurile ridicate de ASLO sunt, în general, asociate cu infecții streptococice, cum ar fi amigdalita, faringita sau scarlatina. În cazul în care infecția nu este tratată corespunzător, poate apărea o complicație numită febra reumatică, o boală autoimună care afectează inima, articulațiile, pielea și sistemul nervos. ASLO poate fi utilizat în monitorizarea evoluției febrei reumatice și a eficacității tratamentului [3].

De asemenea, nivelurile ridicate de ASLO pot indica prezența glomerulonefritei poststreptococice, o afecțiune inflamatorie a rinichilor care poate apărea după o infecție streptococică. Monitorizarea nivelurilor de ASLO poate ajuta la evaluarea răspunsului la tratament [6].

În anumite cazuri, nivelurile ridicate de ASLO pot fi asociate cu alte complicații rare ale infecției streptococice, de tipul ticurilor, tulburării obsesiv-compulsive sau sindroame extrapiramidale [7]. 

 

ASO Titre

 

Cum să interpretezi rezultatele testului ASLO

Pentru a interpreta corect rezultatele testului ASLO, este important să cunoști valorile normale și anormale ale acestuia. Valorile normale diferă în funcție de vârstă și laborator, dar, în general, se consideră că un nivel mai mic de 200 UI/ml la adulți și mai mic de 150 UI/ml la copii indică o valoare normală a ASLO. Este esențial să înțelegem că nivelurile ASLO pot varia în funcție de o serie de factori, precum durata trecută de la debutul infecției sau prezența altor condiții medicale [8]. 

O creștere temporară a nivelului ASLO poate fi întâlnită în cazul unei infecții recente cu streptococ, iar o scădere a acestuia poate indica o îmbunătățire a stării pacientului. Interpretarea rezultatelor testului ASLO trebuie să țină cont și de factori de risc precum vârsta, istoricul medical, simptomele prezente și posibilele afecțiuni asociate. Un nivel crescut de ASLO într-un context clinic corespunzător, cum ar fi o infecție recentă a gâtului sau febră reumatică, poate indica o probabilitate crescută de complicații [5].

În cele din urmă, este important să consulți un medic specialist pentru o interpretare corectă și personalizată a rezultatelor testului ASLO. Medicii sunt cei mai pregătiți să evalueze toate informațiile relevante și să stabilească strategii adecvate de prevenire și tratament pentru complicațiile legate de ASLO. Este important să știi că testul ASLO nu este un test de diagnostic pentru o anumită afecțiune, ci doar un instrument de evaluare a nivelului de anticorpi anti-streptococ [9].

Cum să previi și tratezi complicațiile legate de ASLO

Infecția streptococică de grup A se asociază unui risc crescut de complicații, printre care febra reumatică, endocardita sau glomerulonefrita. Medicii utilizează ASLO ca pe un instrument de monitorizare a evoluției bolii, astfel încât să poată interveni eficient în vederea prevenirii acestora [2]. 

Prima și cea mai importantă linie de tratament împotriva infecției cu streptococ de grup A este tratamentul cu antibiotice. Ulterior acestuia, medicul va continua să monitorizeze, în timp, valorile ASLO, care pot atinge niveluri extrem de mari în reumatismul articular acut. În cazul pacienților la care valorile ASLO scad, se poate discuta despre un tratament eficient [4].

În concluzie, ASLO este un parametru important, indicator al infecției streptococice și al unor eventuale complicații legate de aceasta, a cărui interpretare trebuie efectuată într-o manieră dinamică și integrată, pentru a se obține cele mai bune rezultate terapeutice. 

Bibliografie:

1. Australia, Healthdirect. “Group a Streptococcal Disease.” Www.healthdirect.gov.au, 9 Sept. 2021, www.healthdirect.gov.au/group-a-streptococcal, accesat la 12.06.2023;

2. ---. “Group a Streptococcal Disease.” Www.healthdirect.gov.au, 9 Sept. 2021, www.healthdirect.gov.au/group-a-streptococcal, accesat la 12.06.2023;

3. Centers for Disease Control and Prevention. “Group a Strep.” Centers for Disease Control and Prevention, 2019, www.cdc.gov/groupastrep/diseases-public/index.html, accesat la 12.06.2023;

4. “Group a Streptococcal Infections: Types & Symptoms.” Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/articles/5911-group-a-streptococcal-infections, accesat la 12.06.2023;

5. Mayo Clinic. “Strep Throat - Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2018, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/strep-throat/symptoms-causes/syc-20350338, accesat la 12.06.2023;

6. NHS. “Strep A.” Nhs.uk, 8 Dec. 2022, www.nhs.uk/conditions/strep-a/, accesat la 12.06.2023;

7. “Streptococcal Infection - Group A.” Vic.gov.au, 2012, www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/streptococcal-infection-group-a, accesat la 12.06.2023;

8. “Streptococcal Infections (Invasive Group a Strep, GAS).” Ny.gov, 2011, www.health.ny.gov/diseases/communicable/streptococcal/group_a/fact_sheet.htm, accesat la 12.06.2023;

9. “Streptococcus a (Strep A).” Www.nhsinform.scot, www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/infections-and-poisoning/streptococcus-a-strep-a#:~:text=Group%20A%20Streptococcus%20(GAS)%2C, accesat la 12.06.2023.

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor