Anorexie nervoasa: cauze, simptome, tratament

27. 6. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Anorexie nervoasa

 

Anorexia nervoasa este o tulburare alimentara complexa, caracterizata prin restrictia severa a consumului de alimente, frica excesiva de ingrasare si o imagine distorsionata a propriei greutati corporale. Afectiunea apare mai frecvent in randul femeilor, predominant in perioada adolescentei, insa in ultimii ani s-a observat o crestere a numarului de cazuri si in randul persoanelor de sex masculin [1]. Descopera in cele ce urmeaza mai multe informatii despre cauzele anorexiei, simptomele specifice acestei afectiuni, dar si principalele metode de tratament. De asemenea, vei afla si cum poti sprijini persoanele dragi care se confrunta cu aceasta problema.

Cauzele anorexiei nervoase: factori biologici, psihologici si sociali

Cauzele anorexiei nervoase sunt multiple si implica factori biologici, psihologici si sociali. Cercetarile arata ca exista o predispozitie genetica pentru dezvoltarea acestei afectiuni, deoarece persoanele cu un istoric familial de tulburari alimentare au un risc mai mare sa dezvolte anorexie nervoasa [2]. De asemenea, dezechilibrele chimice ale unor neurotransmitatori, precum serotonina si dopamina, pot influenta aparitia anorexiei [3].

Factorii psihologici sunt, de asemenea, importanti in dezvoltarea anorexiei nervoase. Persoanele care sufera de aceasta tulburare alimentara pot avea tendinte perfectioniste, o nevoie excesiva de control si o stima de sine scazuta. Unii oameni pot dezvolta anorexie nervoasa ca urmare a unei tulburari de stres post-traumatic provocat de abuzul fizic sau sexual [3].

Presiunea sociala si idealurile de frumusete promovate in mass-media, pot contribui, de asemenea, la aparitia acestei afectiuni. Standardele de frumusete nerealiste si comentariile critice despre greutate si aspectul fizic pot influenta negativ imaginea de sine a unei persoane si pot declansa comportamente de restrictie alimentara [2].

Este important sa subliniem ca acesti factori nu actioneaza izolat, ci interactioneaza intr-un mod complex, contribuind la aparitia si mentinerea anorexiei nervoase. 

Simptomele anorexiei nervoase: semne fizice si comportamentale

 

Simptomele anorexiei nervoase

 

Semnele fizice ale anorexiei nervoase sunt evidente si pot fi observate si de catre cei din jur. Cel mai adesea, persoana afectata slabeste semnificativ, pierzand intre 10% si 15% din greutate in decurs de 3-6 luni [3]. Aceasta schimbare dramatica poate provoca simptome fizice, precum piele uscata si palida, caderea parului, ameteli sau lesin, tensiune arteriala scazuta si unghii fragile.

Comportamentul alimentar anormal este un alt semn major al anorexiei nervoase. Persoanele afectate evita adesea mesele in grup, isi restrictioneaza drastic caloriile, isi masoara cu strictete portiile, exclud din dieta anumite categorii de alimente si folosesc laxative sau diuretice pentru a-si reduce greutatea.

Pot aparea schimbari si din punct de vedere comportamental si emotional. Adesea, persoanele afectate se izoleaza de cei apropiati si se confrunta cu anxietate, depresie, iritabilitate sau insomnie [1].

Complicatiile medicale asociate cu anorexia nervoasa sunt grave si pot fi, uneori, fatale. Dezechilibrele electrolitice, problemele gastrointestinale, amenoreea (incetarea menstruatiei), osteoporoza, problemele cardiovasculare si afectarea functiei renale sunt doar cateva dintre complicatiile medicale asociate cu aceasta tulburare [1].

Tratamentul anorexiei nervoase

 

Tratamentul anorexiei nervoase

 

Tratamentul anorexiei nervoase implica o abordare terapeutica multidisciplinara, care se axeaza pe problemele biologice, psihologice si sociale ale pacientului. Acesta poate necesita tratament de specialitate de la medici, nutritionisti, psihologi sau psihiatri. Tratamentul anorexiei nervoase trebuie sa fie unul personalizat si sa in considerare starea de sanatate si nevoile individuale ale fiecarui pacient.

Terapia cognitiv-comportamentala este adesea utilizata in tratamentul anorexiei nervoase, deoarece permite identificarea si modificarea gandurilor si comportamentelor disfunctionale legate de alimentatie si de imaginea corporala [2]. 

Un nutritionist poate ajuta pacientul sa stabileasca un plan alimentar echilibrat si sa faca alegeri sanatoase pentru organism. Monitorizarea greutatii este, de asemenea, esentiala pentru a evalua progresul si pentru mentinerea unei greutati sanatoase pe termen lung.

Familia si prietenii pot juca un rol important in recuperarea unei persoane cu anorexie nervoasa. Participarea lor activa la tratament si oferirea unui mediu plin de intelegere si sprijin poate contribui semnificativ la succesul procesului de vindecare. 

Cum sa sprijini o persoana cu anorexie nervoasa: sfaturi pentru familie si prieteni

Primul pas recomandat este o informare amanuntita, atat pentru persoana afectata, cat si pentru familie si prieteni. Intelegerea cauzelor, a simptomelor si a metodelor de tratament poate reduce stigmatizarea asociata cu boala. Comunicarea empatica si deschisa este, de asemenea, foarte importanta. Daca o persoana draga se confrunta cu anorexia, incearca sa-i asculti cu atentie temerile si preocuparile si sa eviti comentariile despre greutate si aspectul fizic, pentru a mentine un dialog deschis si constructiv.

Incurajeaza tratamentul specializat si ofera suport emotional. Poate fi de ajutor sa insotesti persoana apropiata la sedintele de terapie sau la intalnirile cu grupul de suport. Sprijinul oferit trebuie sa fie constant, deoarece recuperarea poate fi un proces indelungat si dificil. 

In concluzie, anorexia nervoasa este o tulburare complexa care necesita o abordare holistica si integrata. Tratamentele moderne, cum ar fi terapia cognitiv-comportamentala si suportul social, poate ajuta persoanele afectate sa-si redobandeasca sanatatea si sa-si reconstruiasca relatia cu alimentatia si cu propriul corp.

Disclaimer: Daca te confrunti cu simptomele acestei afectiuni sau le-ai observat la o persoana apropiata, nu ezita sa ceri sau sa incurajezi ajutorul de specialitate cat mai curand! Anorexia poate provoca simptome si complicatii grave, ce pot pune in pericol sanatatea si chiar viata! 

Surse de informare

[1] “Anorexia Nervosa - Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2018, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/anorexia-nervosa/symptoms-causes/syc-20353591, accesat in data de 20 iunie 2023

[2] NHS Choices. Overview - Anorexia. 2023, www.nhs.uk/mental-health/conditions/anorexia/overview/, accesat in data de 20 iunie 2023

‌[3] “Anorexia Nervosa: What It Is, Symptoms, Diagnosis & Treatment - Cleveland Clinic.” Cleveland Clinic, 2021, my.clevelandclinic.org/health/diseases/9794-anorexia-nervosa, accesat in data de 20 iunie 2023‌

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor