Analgezice: ce sunt si cum functioneaza?

4. 4. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 10 minute de citit
Analgezice

 

Durerea este un simptom familiar multora dintre noi. Poate varia ca intensitate, durata sau mod de manifestare si poate fi asociata cu numeroase afectiuni, fara ca acest lucru sa insemne ca va avea intotdeauna o cauza identificabila. Gestionarea si combaterea sa presupune, de multe ori, administrarea de medicamente analgezice. Ce sunt si cum actioneaza analgezicele, dar si de ce anume trebuie sa tii cont atunci cand le iei iti vom explica in randurile de mai jos. 

Ce sunt analgezicele?

Analgezicele sunt preparate medicamentoase utilizate pentru gestionarea si tratamentul durerii. Scopul medicamentelor de acest tip este acela de a imbunatati calitatea vietii, prin reducerea, calmarea sau stoparea durerii. Din categoria analgezicelor fac parte mai multe clase de medicamente, cu diverse mecanisme de actiune, dar despre acest subiect vom vorbi mai jos.

Unele tipuri de analgezice se elibereaza doar pe baza de prescriptie medicala. Motivul este ca, fiind mai puternice, sunt mai suspectibile de a provoca anumite efecte secundare, inclusiv dependenta sau simptome de sevraj. Exista insa si analgezice care fac parte din categoria medicamentelor fara reteta (OTC), ceea ce inseamna ca pot fi achizionate din farmacii, fara a mai fi necesara o prescriptie medicala in acest sens.

Analgezicele pot fi administrate pe cale orala, pe cale subcutanata, aplicate extern sau intern.

Cum actioneaza analgezicele?

Exista mai multe tipuri de analgezice, dar, in general, acestea actioneaza fie:

  • la nivelul zonei dureroase, local;
  • asupra sistemului nervos.

Cele din prima categoria actioneaza prin blocarea sau inhibarea anumitor substante din corp implicate in declansarea durerii si a inflamatiei. Cele din cea de-a doua categorie interactioneaza cu anumiti receptori din sistemul nervos central si periferic pentru a reduce transmiterea impulsurilor dureroase si a atenua perceptia durerii.

Tipuri de analgezice

Exista trei categorii principale de analgezice: 

  • analgezice antipiretice (neopioide si nenarcotice);
  • analgezice morfinomimetice (opioide, opiacee, euforizante);
  • analgezice adjuvante.

Analgezicele antipiretice 

Antipireticele sunt medicamente care nu induc dependenta fizica si psihologica, nu afecteaza alte simturi in afara perceptiei durerii, au efect antipiretic (reduc febra), sunt antialgice (calmeaza durerea), nu produc depresie respiratorie. Unele analgezicele antipiretice sunt indicate in dureri usoare si moderate, precum dureri articulare, musculare, durerile de cap, in timp ce altele sunt calmante puternice, ele fiind indicate in cazul unor dureri acute sau chiar cronice cauzate de dureri de spate, traume, dureri postchirurgicale sau artrite reumatice. Nu sunt indicate persoanelor cu alergii sau afectiuni hepatice.

Din categoria analgezicelor antipiretice fac parte si antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS). Aceste medicamente sunt folosite in oncologie, in cazul unor dureri cauzate de traume postchirurgicale. Ele sunt antiinflamatoare puternice pentru durerile de spate, dureri datorate unor inflamatii, artrite, febra. Au indicatii terapeutice pentru afectiuni reumatice articulare acute si cronice, entorse, coxartroza, actiuni inflamatorii ORL si stomatologice. Unele analgezice antiinflamatoare puternice pot fi eliberate fara reteta.

Antiinflamatoarele nesteroidiene nu sunt indicate persoanelor cu alergie la aspirina, copiilor sub 12 ani in boli virale, persoanelor cu afectiuni hepatice, renale, persoanelor cu probleme de coagulare a sangelui, gravidelor in ultimul trimestru de sarcina. Medicamentele pot avea efecte adverse precum alergii, dureri de cap, greata, anemie, diaree, hemoragii gastrointestinale, pot conduce la toxicitate renala.

Analgezicele morfinomimetice 

Sunt o clasa de medicamente care inhiba durerea prin activarea unor receptori specifici - opioizi. Efectul de suprimare a durerii este insotit de alte fenomene produse la nivelul organismului precum deprimarea respiratiei pana la apnee, scaderea pulsului sub valorile normale, greata, constipatie, probleme urinare, stari de euforie, confuzie. Aceste medicamente induc dependenta, motiv pentru care eliberarea produselor se face numai pe baza unei prescriptii medicale.

Reprezinta tipul de medicamente ce iti vor fi prescrise atunci cand medicul considera ca ai nevoie de analgezice pentru nevralgie. Analgezicele opioide mai sunt indicate in dureri cronice oncologice, dureri acute postoperatorii, dar si in diaree sau remediu antitusiv. Ele sunt contraindicate persoanelor cu hipersensibilitate la substante opioide, afectiuni pulmonare, colica biliara, traumatisme craniene, insuficienta hepatica.

Analgezice adjuvante

Analgezicele adjuvante sunt medicamente care fac parte din alte clase terapeutice, fiind folosite primar in tratarea altor afectiuni, ele avand insa si proprietatea de a calma durerea. Din aceasta categorie fac parte antiepilepticele, antidepresivele indicate in nevralgii sau migrene, anestezice locale.

Forme de comercializare

Analgezicele pot fi comercializate sub diferite forme:

  • pastile/comprimate;
  • drajeuri;
  • efervescente;
  • siropuri;
  • supozitoare;
  • injectii;
  • perfuzii;
  • creme;
  • geluri. 

In functie de tipul si sursa durerii, pot fi utilizate tratamente medicamentoase diversificate. Este de remarcat faptul ca, spre deosebire de pastile sau alte forme de comercializare, cremele si gelurile nu au un efect negativ asupra stomacului, ficatului si a altor organe, ele fiind utilizate in episoade scurte de durere. 

Analgezicele sub forma de gel si creme antiinflamatoare actioneaza in timp scurt, local, penetreaza zona inflamata, asa cum sunt unele antiinflamatoare pentru dureri de spate, dureri musculare sau antiinflamatoare pentru dureri reumatice. Schemele de tratament sunt stabilite de medic in functie de tipul de durere, alte afectiuni ale persoanei si reactii adverse.

Cand sunt prescrise analgezicele?

 

Prescrierea analgezicelor

 

Durerile pot fi de mai multe feluri:

  • durere de spate, sensibilitate la durere, inflamatie si rigiditate;
  • dureri sau disconfort legate de o activitate fizica, entorse;
  • dureri musculare;
  • dureri de cap;
  • rigiditatea gatului ce are legatura cu intinderea muschilor, ligamentelor sau tendoanelor;
  • durere articulara din osteoartrita;
  • durerea din poliartrita reumatoida;
  • alte forme de durere din artrita;
  • dureri si crampe menstruale;
  • durere dupa o interventie chirurgicala;
  • dureri asociate unor boli cronice sau afectiuni grave.

Daca este vorba de o durere usoara sau moderata, de regula aceasta poate fi gestionata cu medicamente OTC pentru durere. In cazul in care te numeri printre persoanele ce prefera sa evite sa ia medicamente daca nu este intr-adevar necesar, exista si anumite plante considerate analgezice naturale si care ar putea contribui la ameliorarea durerilor si a inflamatiilor. Exemple in acest sens sunt cuisoarele, turmericul sau Boswellia serrata. De asemenea, compresele calde sau reci, yoga sau apunctura se afla si ele pe lista metodelor de tratament alternative pentru durere.

Atentie! Suplimentele alimentare si remediile naturiste, desi utile in unele cazuri, nu functioneaza pentru toate lumea si nu exista suficiente dovezi concludente pentru a confirma eficacitatea acestora. Mai mult decat atat, unele plante pot interactiona cu medicamentele pe care le iei deja. Este indicat sa ceri sfatul unui medic inainte de a testa un astfel de remediu. 

Analgezicele mai puternice, care se elibereaza doar pe baza de reteta, iti vor fi prescrise doar atunci cand medicul considera ca nu este posibila gestionarea durerii in lipsa administrarii acestora: poate suferi de dureri foarte severe, cronice sau poate ca ai incercat deja analgezice mai slabe, dar acestea nu au functionat.

De ce trebuie sa tii cont inainte de a lua analgezice? 

Tipul de durere si cauzele acesteia 

Durerea, conform definitiei Comitetului de Taxonomie al IASP - International Association for the Study of Pain, 1994, este o experienta senzoriala si emotionala dezagreabila, data de o leziune tisulara veritabila sau potentiala sau de o descriere cu termeni ce se refera la o asemenea leziune.

Durerea are doua componente care tin:

  1. de perceptie, un fenomen de tip neurologic;
  2. de reactie, un fenomen psihic, vegetativ, somatic. 

Pragul perceperii durerii se refera la cea mai mica intensitate recunoscuta ca durere si difera putin de la o persoana la alta. Pragul de reactie la durere reprezinta intensitatea senzatiei dureroase si se manifesta diferit de la o persoana la alta, prin reactii psihice precum anxietatea, vegetative, cum ar fi transpiratia, somatice, manifestate, de exemplu, prin contractia unor muschi.

Durerea poate avea mai multe posibile cauze, inclusiv:

  • traumatismele;
  • presiunea sau tractiunea excesiva (ex. constracturi musculare, tumori);
  • expunerea la temperaturi extreme;
  • hipoxia si anoxia (ex: tromboza, embolie);
  • substantele chimice iritante (ex. inflamatii, pH acid). 

In functie de locul leziunii si al durerii primare, aceasta poate fi 

  • somatica (la nivelul aparatului locomotor);
  • viscerala (la nivelul unui organ intern);
  • centrala (leziuni medulare sau cerebrale);
  • psihica (cauze psihogene).

Este imperios necesar sa intelegem tipul de durere de care suferim pentru a putea asocia tipul de medicament de care avem nevoie pentru a trata durerea. In alegerea analgezicelor se iau in calcul urmatoarele aspecte:

  • sursa/cauza durerii si intensitatea;
  • varsta persoanei;
  • persistenta si evolutia durerii acuta/cronica;
  • afectiunile asociate.

Reactii adverse si contraindicatii 

Medicamentele analgezice sunt contraindicate unor categorii de persoane, conform precizarilor inscriptionate pe fiecare produs comercializat. Administrarea de medicamente analgezice si antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) poate avea reactii adverse grave (tulburari gastro-duodenale, eruptii cutanate, insuficienta renala, retentie hidrosalina), mai ales cand sunt administrate pe o perioada lunga, si se recomanda utilizarea cu prudenta, doar cu prescriptia medicului.

Probleme de sanatate existente

In functie de persistenta si evolutie, durerea poate fi: 

  • acuta, ea manifestandu-se in contextul unei afectiuni si disparand dupa vindecarea acesteia, in urma unei terapii analgezice;
  • cronica, ea fiind o afectiune in sine, de lunga durata, rezistenta la terapie obisnuita.

In cazul durerilor acute, schemele de tratament contin analgezice impreuna cu adjuvanti. Durerile cronice sunt tratate cu medicatie fizio-patogenica, in functie de mecanismul producerii durerii.

Concluzii

Este important sa investigam cauzele durerii, deoarece ea reprezinta un semnal de alarma pentru protectia organismului in fata unor afectiuni. De asemenea, este important si sa inlaturam aceste cauze, deoarece durerea acuta prelunguta antreneaza tulburari functionale, iar cea cronica comporta tulburari psihice, precum insomnia si chiar depresia.

Rolul schemelor de tratament cu medicamente analgezice este acela de a contribui la asigurarea calitatii vietii, prin ameliorarea durerii. De aceea este util sa urmarim indicatiile date de medici si farmacisti cu privire la administrarea acestora si sa avem un stil de viata echilibrat.

Disclaimer

Acest articol are rol strict informativ si nu are intentia de a inlocui recomandarile medicale avizate. Cere sfatul unui medic sau farmacist inainte de a lua analgezice sau orice alt tip de medicament si respecta intotdeauna indicatiile acestora in ceea ce priveste dozele recomandate si durata tratamentului! 

Surse:

  1. Cristea, Nicoleta Aurelia, 2006, Tratat de Farmacologie, Bucuresti: Editura Medicala.
  2. Fookes C., Analgesics, 2018, Drugs.com, https://www.drugs.com/drug-class/analgesics.html
  3. Portenoy, Russell K,Current Pharmacotherapy of Chronic Pain, Journal of Pain and Symptom Management, January 2000, V.19, I.1, S.1, P.1620, https://www.jpsmjournal.com/article/S0885-3924(99)00124-4/fulltext.
  4. The Oxford League Table of Analgesic Efficacy, 2007, Bandolier Journal, http://www.bandolier.org.uk/booth/painpag/Acutrev/Analgesics/lftab.html.
  5. Ames, Hana, What to Know about Analgesics, Medical News Today, 29 June 2022, www.medicalnewstoday.com/articles/analgesics
  6. Rull, Gurvinder, Painkillers, Patient.info, 2 May 2018, patient.info/treatment-medication/painkillers.
  7. Queremel, Daniel A, Davis, Donald D, Pain Management Medications. Nih.gov, StatPearls Publishing, 28 Feb. 2023, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK560692/.
  8. Roland, James. 5 Surprising Natural Pain Relievers. Healthline, Healthline Media, 3 Aug. 2017, www.healthline.com/health/pain-relief/surprising-natural-pain-killers.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor