Algele - beneficii, proprietati, contraindicatii

9. 11. 2022 · Farmacistul Dr.Max · 6 minute de citit
Algele

 

Algele sunt consumate de secole ca aliment si tratament pentru anumite probleme, fiind unele dintre cele vechi forme de viata de pe planeta noastra. Asta deoarece integrarea in dieta a unor alge, asa cum sunt algele albastre, asigura beneficii variate pentru sanatate. [1] 

Alge precum chlorella sau spirulina sunt bogate in vitamine, minerale, antioxidanti si proteine, motiv pentru care medicul specialist le poate recomanda unui pacient care se confrunta cu un anumit dezechilibru nutritional, in baza unui consult de specialitate amanuntit. [1] 

Mai mult decat atat, rezultatele studiilor arata ca unele alge pot avea proprietati antivirale, antipulmonare, antioxidante, antialergice, antiinflamatoare sau antibacteriene. De aceea, acest articol isi propune sa dezvolte cele mai importante informatii despre algele comestibile. [1]

Ce sunt algele?

Algele sunt organisme vegetale fotosintetice, de apa dulce sau sarata, de forme si culori variate. In timp ce unele pot fi toxice pentru organism, alte tipuri de alge, asa cum sunt cele verzi sau albastre, pot fi introduse in meniul pe care o persoana l-a adoptat sau poate fi o solutie pentru abordarea unor probleme de sanatate, pe baza recomandarilor specialistului. [2] 

Acestea preiau energia de la soare (de unde si nuantele de verde sau albastru pe care le au), transformand-o in nutrienti esentiali pentru organism. La baza acestui proces se afla clorofila, substanta din structura lor ce stimuleaza fotosinteza. Se regasesc atat sub forma de remedii naturiste (comprimate, pudre etc), cat si sub forma originala, pentru preparate alimentare. [1][2] 

Spre deosebire de alte plante, algele nu prezinta radacini, tulpini sau frunze, avand, totodata, caracteristici si functii de reproducere proprii. Rolul ecologic al algelor este de a produce oxigen si de a asigura o baza esentiala pentru piramida alimentara din lacuri, mari si oceane. [1] 

Ce nutrienti pot contine algele?

Concentratiile de nutrienti pot sa difere de la o specie la alta, insa in principiu, algele comestibile pot asigura beneficiile pe care le vom prezenta mai tarziu datorita următoarelor substante: 

  • proteine si aminoacizi - proteinele pot reprezenta pana la 60% din greutatea uscata;
  • vitaminele A, C, E si K si complexul B - B1 (tiamina), B2 (riboflavina), B6 (pirodoxina);
  • minerale - iod, calciu, fier, magneziu, mangan, potasiu, crom, zinc;
  • acizi grasi Omega-3, inclusiv EPA, DHA, APA si GLA;
  • enzime active fotochimie - clorofila, fucoxantina etc [1] 

Ce beneficii pentru sanatate asigura algele? 

Alge precum chlorella si spirulina pot fi recomandate de medicul specialist, conform anumitor investigatii medicale pe care le efectueaza, datorita numeroaselor beneficii pentru sanatate: 

Sunt esentiale pentru bolile cardiovasculare

Aceste alge comestibile conțin acizi grasi Omega-3, esentiali pentru sanatatea inimii si scaderea valorilor tensiunii arteriale. De asemenea, rezultatele cercetarilor arata ca stimuleaza nivelurile de dopamina si pot contribui la ameliorarea manifestarilor depresiei. [3] 

Mai mult decat atat, spirulina este bogata in acizi grasi (GLA), aminoacizi si antioxidanti. Rezultatele unui studiu au aratat ca aceasta poate reduce nivelurile crescute de lipide din sange, la persoanele diagnosticate cu sindromul nefrotic. [1] 

Pot ajuta la prevenirea anumitor boli 

Potrivit rezultatelor unui studiu, chlorella poate ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare si a bolii hepatice grase non-alcoolice grase, datorita nivelurilor ridicate de carotenoizi si steroli vegetali. De asemenea, in urma unei cercetari pe 87 de respondenti cu leziuni precanceroase ale gurii, s-a aratat faptul ca spirulina poate avea proprietati anticancerigene. [3] 

Administrarea de spirulina ar putea genera efecte promitatoare in cazul contactarii anumitor virusuri. In cadrul unor experimente realizate in laborator, spirulina de calciu - extract al acestei alge - a oprit multiplicarea unor virusuri precum: HIV, virusul herpex simplex, citomegalovirusul si virusul gripal. [3] 

Stimuleaza forta musculara si refacerea celulara

Atat spirulina cat si chlorella furnizeaza cei noua aminoacizi importanti de care are nevoie organismul: izoleucina, leucina, lizina, metionina, fenilalanina, treonina, triptofanul, histidina si valina. Acestia contribuie la o serie de functii organice esentiale, precum repararea tesuturilor si absorbtia nutrientilor, cu rol determinant pentru cresterea musculara si forta fizica. [3] 

Contribuie la mentinerea sanatatii pielii

Spirulina si chlorella pot preveni dezvoltarea excesiva a bacteriei Candida, ceea ce poate ajuta pielea afectata de acnee (inclusiv eruptiile cutanate specifice acestei afectiuni dermatologice) sa se refaca mult mai repede. [3] 

Mai mult decat atat, chlorella contine substante nutritive esentiale pentru sinteza colagenului, substanta ce stimuleaza elasticitatea pielii si aspectul sanatos al acesteia. De asemenea, se considera ca actiunea clorofilei ar putea inversa efectele radiatiilor asupra pielii, conform observatiilor dintr-un studiu realizat recent. [3] 

Sub ce forma se administreaza algele?

Algele comestibile pot fi administrate sub forma de comprimate, pudra sau uleiuri pe baza de alge, insa si sub forma lor naturala, atunci cand sunt utilizate in salate, supe sau alte preparate incluse in regimul tau alimentar. [1] 

In privinta dozajului, specialistul este cel care poate oferi recomandarile de care ai nevoie, raportandu-se la varsta si problemele de sanatate cu care te poti confrunta. Nu exista suficiente informatii stiintifice pentru a determina un dozaj recomandat de suplimente alimentare pe baza de alge. In privinta uleiului din alge, s-a dovedit ca poate fi alternativa pentru uleiul de peste. [1] 

Este important sa citesti cu atentie eticheta produsului achizitionat si sa urmezi sfaturile medicului specialist, privind schema de administrare. Daca apar anumite efecte adverse, este important sa intrerupi consumul si sa consulti de urgenta sfatul expertului. 

Suplimentele alimentare pe baza de alge nu inlocuiesc un regim alimentar echilibrat, bogat in nutrientii esentiali de care ai nevoie. De asemenea, administrarea acestora in exces sau fara aprobarea medicului specialist, ar putea cauza probleme pentru sanatate.

REFERINTE: 

1. Price, Annie. “Taking 1 Gram of This Daily by Mouth for a Year Reduces Pre-Cancerous Mouth Sores.” Dr. Axe, draxe.com/nutrition/algae-benefits/. Published July 2, 2020. Accessed October 12, 2022

2. Kooienga, McKel, MS, RDN, LDN. “What Is Algae and Should You Eat It?” Nutrition Stripped®, nutritionstripped.com/algae-nutrition-health-benefits/. Published June 11, 2019. Accessed October 12, 2022

3. Mcclain, Stephanie. “The Health Benefits of Spirulina and Chlorella.” The Beet, thebeet.com/the-health-benefits-of-algae-why-you-should-give-spirulina-and-chlorella-a-shot/. Published July 14, 2022. Accessed October 12, 2022