Zahar de cocos: calorii, beneficii, utilizari

23. 5. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit
Extract de nuca de cocos

 

Zaharul de cocos se mai numeste si zahar de palmier de cocos (Cocos Nucifera). Este un zahar natural, obtinut din seva de palmier de cocos. Este adesea confundat cu zaharul de palmier, care este un produs similar, dar facut dintr-un tip diferit de palmier. Zaharul de cocos este obtinut printr-un proces natural, in doua etape:

  • se face o taietura pe floarea palmierului de cocos, iar seva lichida este colectata in recipiente.
  • seva este pusa sub o sursa de caldura, pana cand cea mai mare parte a apei s-a evaporat.

Produsul final este sub forma granulata. Culoarea este similara cu cea a zaharului brut din trestie, maro, iar dimensiunea particulelor este de obicei mai mica (1).

In acest articol iti spunem tot ce trebuie sa stii despre zaharul de cocos: care este compozitia nutritionala si caloriile pe care le contine acest tip de zahar, care sunt beneficiile sale pentru sanatate, precum si controversele si precautiile legate de consumul acestui produs. 

Care sunt diferentele dintre zaharul de cocos si zaharul rafinat?

Iata care sunt rezultatele comparatiei dintre o lingura de zahar de cocos si o lingura de zahar rafinat:

  • calorii: 45 (zahar de cocos); 48 (zahar rafinat);
  • carbohidrati: 12 g (zahar de cocos); 12,6 g (zahar rafinat);
  • zahar: 12 g (zahar de cocos); 12,6 g (zahar rafinat);
  • fibra: 0 g (zahar de cocos); 0 g (zahar rafinat);
  • grasimi: 0 g (zahar de cocos); 0 g (zahar rafinat);
  • proteine: 0 g (zahar de cocos); 0 g (zahar rafinat) (2).

Zaharul de cocos are un index glicemic mai mic fata de zaharul rafinat si contine mai putina fructoza. De asemenea, zaharul de cocos contine urme de nutrienti cum ar fi fier, zinc, calciu si potasiu (4). Zaharul obisnuit nu conține nutrienți, pe de alta parte zaharul de cocos retine destul de putin din nutrientii palmierului de cocos. Zaharul de cocos este foarte bogat in calorii, la fel ca zaharul obisnuit (1).

Beneficiile potentiale pentru sanatate ale zaharului de cocos

 

Zahar de cocos

 

Zaharul de cocos ofera cateva beneficii potentiale pentru sanatate, dar acesta este in primul rand un indulcitor. Zaharul de cocos ar putea:

  • preveni scaderea zaharului din sange: organismul se bazeaza pe glucoza necesara pentru producerea de energie. Zaharul de cocos poate ajuta la cresterea nivelului de glucoza din sange si la prevenirea afectiunilor (hipoglicemie). Hipoglicemia te poate face sa te simti infometat, sa tremuri, sa transpiri, sa te simti ametit sau sa ai greturi. Poate duce chiar la convulsii si coma. Daca esti in cautarea unui indulcitor natural, pe baza de plante, pentru a mentine glucoza din sange si nivelul de energie ridicat, zaharul de cocos poate fi alegerea ideala.
  • duce la sanse mai mici de crestere a zaharului din sange. Zaharul de cocos contine o cantitate mica de inulina, un tip de fibra solubila care poate reduce probabilitatea cresterilor de zahar din sange dupa masa. Alimentele care contin inulina pot fi alegeri sanatoase pentru persoanele cu diabet.

Efectele secundare ale zaharului de cocos

Exista unele efecte secundare potential periculoase ale consumului excesiv de zahar de cocos, inclusiv probleme cu diabetul, complicatii cardiovasculare, un metabolism scazut, crestere in greutate si inflamatie cronica. Pentru a evita aceste efecte secundare, este recomandat sa consumi zahar de cocos cu moderatie.

  • Diabet: ca si in cazul zaharului obisnuit, si zaharul de cocos poate cauza probleme persoanelor cu diabet zaharat, datorita nivelului de fructoza. Desi concentratia de fructoza este mai mica in zaharul de cocos, aceasta poate fi totusi descompusa in zaharuri simple si duce la cresteri periculoase ale zaharului din sange si o sensibilitate mai scazuta la insulina. Acest proces este oarecum compensat de prezenta inulinei, un tip specific de fibre, dar moderatia este totusi indicata.
  • Probleme cardiovasculare: consumul de prea mult zahar, sub orice forma, poate pune in pericol sanatatea cardiovasculara.
  • Cresterea in greutate: daca se consuma prea mult zahar de cocos, organismul nu va putea procesa totul in energie utilizabila. Acest lucru poate duce la depunerea suplimentara de grasime, ceea ce duce la cresterea in greutate. 
  • Incetinirea metabolismului: depunerea suplimentara de grasime si nivelurile ridicate de zahar pot incetini metabolismul. In cantitati mici, zaharul de cocos poate fi folosit fara probleme, dar in cantitati mari, va avea un efect nedorit.
  • Inflamatie cronica: inflamatia este un efect secundar comun al unei cantitati prea mari de zahar in dieta. Acest lucru se datoreaza partial depunerii suplimentare de grasime, care poate duce la inflamarea intestinului si a organelor din jur (3). 

Alternative sanatoase

Daca esti ingrijorat de un consum prea mare de zaharuri adaugate, dar trebuie totusi sa indulcesti alimentele sau bauturile, fructele si sucul de fructe pot fi cea mai buna optiune. De exemplu, incearca sa indulcesti fulgii de ovaz cu suc de mere sau banane. Alti indulcitori naturali pot fi, de asemenea, o idee buna, cum ar fi extractul de vanilie, condimentele precum scortisoara sau alte lucruri naturale, cum ar fi pudra de cacao sau extractul de migdale (2).

Cum se foloseste zaharul de cocos

Zaharul de cocos poate fi folosit in multe feluri, la fel ca zaharul obisnuit, dar procesul de colectare si productie necesita ceva mai mult efort. In plus, se stie ca este mai dulce decat zaharul traditional, asa ca este nevoie de mai putin pentru a obtine aceeasi aroma. Utilizeaza aproximativ jumatate de cantitatea de zahar de cocos din cantitatea de zahar rafinat necesara, apoi creste cantitatea, pentru a creste dulceata, dupa cum este necesar.

Zaharul de cocos poate fi folosit la prepararea deserturilor si bomboanelor si poate fi adaugat la cocktailuri, shake-uri sau smoothie-uri. De asemenea, se poate folosi zaharul de cocos pe mancaruri sarate sau pe legume/fructe pentru a le carameliza. Moderatia este esentiala, consumul de zahar de cocos poate fi la fel de periculos ca zaharul obisnuit (4).

Ce trebuie sa retii

  • Zaharul de cocos nu este un aliment miracol.
  • Zaharul de cocos este foarte asemanator cu zaharul obisnuit de masa, desi este mai putin procesat si contine cantitati minore de nutrienti. Daca intentionezi sa utilizezi zahar de cocos, foloseste-l cu moderatie.
  • Zaharul de cocos este mai sanatos decat zaharul rafinat, dar si mai sanatos ar fi sa nu consumi deloc zahar (1).

In concluzie, zaharul de cocos reprezinta o alternativa naturala la zaharul rafinat, oferind o serie de beneficii pentru sanatate datorita compozitiei sale nutritive si impactului redus asupra glicemiei. Cu toate acestea, este important sa alegem si sa depozitam corect produsul, precum si sa fim constienti de controversele si precautiile legate de consumul sau. 

Disclaimer

Daca aveti intrebari sau nelamuriri medicale, va rugam sa discutati cu medicul dumneavoastra. Articolele noastre medicale contin informatii si cercetari medicale importante, oferite de entitati medicale de renume. Cu toate acestea, ele nu reprezinta un substitut pentru sfatul, diagnosticul sau tratamentul recomandat de medicul specialist.

Acest articol a fost realizat in baza informatiilor preluate din urmatoarele surse:

(1) Healthline, „Coconut sugar: a healthy sugar alternative or a big, fat lie?”, accesat in data de 24.05.2023: https://www.healthline.com/nutrition/coconut-sugar

(2) Nourish by MD, „Coconut sugar: are there health benefits?” accesat in data de 24.05.2023: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-coconut-sugar

(3) Organic facts, „11 amazing coconut sugar benefits & uses”, accesat in data de 24.05.2023: https://www.organicfacts.net/coconut-sugar.html

(4) MedicineNet, „Is coconut sugar better than sugar?” accesat in data de 24.05.2023: https://www.medicinenet.com/is_coconut_sugar_better_than_sugar/article.htm

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor