Cacao - beneficii, proprietati, contraindicatii

16. 11. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 4 minute de citit
Cacao

 

Printre cele mai vechi plante cultivate de oameni inca din antichitate se numara cacao, mai precis semintele produse de arborele de cacao, care sunt uscate, macinate si folosite sub forma de pulbere. Praful de cacao (denumit si cacaoa ori cacaua) este un ingredient de baza in producerea ciocolatei. Iata care sunt caracteristicile acestui produs natural, proprietatile sale terapeutice, indicatiile si restrictiile in consumul de cacao!

Ce contine pulberea de cacao?

Pulberea de cacao contine minerale esentiale: calciu, magneziu, potasiu, fosfor, zinc, fier, mangan, cupru, dar si vitamine din complexul B (B1, B2, vitamina B3, vitamina B6, vitamina B9). Boabele de cacao sunt bogate in flavonoide, polifenoli si alte substante puternic antioxidante, precum catechine si epicatechine.

Pulberea de cacao contine cofeina, teobromina si salsolinol, dar continutul de cofeina este mai mic decat cel pe care-l gasesti in boabele de cafea sau in cafeaua macinata. In plus, cacaua este bogata in acizi grasi Omega 6, fibre si nutrienti.

Care sunt beneficiile consumului de cacao?

Prin consumul regulat de cacao se regleaza tensiunea arteriala, sanatatea vaselor sanguine este imbunatatita, iar astfel se previn bolile cardiovasculare. De asemenea, flavonoidele din cacao ajuta la curatarea vaselor de sange.

Datorita continutului ridicat de antioxidanti, pudra de cacao impiedica actiunea nociva a radicalilor liberi si incetineste procesul de imbatranire. Polifenolii din cacao reduc riscul de boli neurodegenerative, pentru ca imbunatatesc functiile creierului si regleaza fluxul sangvin.

Cacaoa ajuta la scaderea colesterolului, stimuleaza sistemul digestiv, previne constipatia si are proprietati tonice pentru organism. Pudra de cacao este un ingredient des utilizat pentru suplimente alimentare si alimente bio,  suplimente pentru sportivi, suplimente pentru memorie si concentrare. 

Consumul de cacao are efect benefic asupra psihicului uman si combate anxietatea. Substantele active din boabele de cacao stimuleaza eliberarea de endorfine si serotonina, denumiti hormonii fericirii.

Daca nu este inclusa in produse ce contin zahar (cum este ciocolata), pudra de cacao are efecte antidiabetice, deoarece contribuie la imbunatatirea secretiei de insulina. Efectele antioxidantei ale prafului de cacao sunt benefice si pentru protectia la nivelul celular, reducerea inflamatiilor, scaderea riscului de cancer. Preparatele ce contin cacao sunt incluse in dieta mediteraneana, recomandata pentru prevenirea unor boli cronice.

Produsele pe baza de cacao au beneficii si pentru uz extern, in tratarea unor afectiuni dermatologice. Sunt multe retete si recomandari despre cum sa-ti ingrijesti pielea cu unt de cacao si alte dermatocosmetice din ingrediente naturale. 

Cu praf de cacao sau unt de cacao se realizeaza unguente pentru tegumente deteriorate, creme pentru ingrijirea tenului si a pielii, pentru combaterea celulitei. Sunt recomandate combinatiile din ulei de cacao cu ulei din seminte de dovleac, ulei de catina sau ulei de susan, pentru emolierea, hidratarea si tonifierea pielii.

 

Boabe de cacao

 

Contraindicatii la consumul de cacao

Preparatele pe baza de cacao nu sunt recomandate copiilor mai mici de trei ani, din cauza continutului de cofeina. Din acelasi motiv trebuie evitat consumul de cacao din trimestrul 2 de sarcina  si in perioada de alaptare a bebelusului.

De asemenea, cacaua trebuie folosita cu prudenta de persoanele cu afectiuni renale si guta. Contine compusi purinici care sunt responsabili pentru acumularea de acid uric si excesul de saruri din tesuturile osoase.

Pudra de cacao contine cofeina, asa ca nu este recomandat consumul regulat pentru persoanele care sufera de hipertensiune ori au stari nervoase cronice. O alternativa este trecerea la cafea decofeinizata si ceaiuri de plante ce au rol stimulator, dar fara efectele secundare ale băuturilor pe baza de cofeina.

Cand este consumata sub forma de ciocolata, dulciuri si prajituri, cacaua este printre acele alimente care ingrasa, din cauza continutului ridicat de zahar si grasimi. Asadar se impune prudenta in alegerea preparatelor ce contin cacao. Este recomandat sa consumi cacao sub forma de bautura calda neindulcita, pentru a beneficia de proprietatile sale curative si stimulatorii.

Surse:

https://www.researchgate.net/publication/51029391_Cocoa_and_Chocolate_in_Human_Health_and_Disease 


https://www.sciencedaily.com/releases/2022/10/221005111925.htm


https://coffeeaffection.com/how-much-caffeine-is-in-cocoa-powder/

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor