Vena porta: ce este, functii, rol

27. 6. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Vena porta

 

In acest articol, vei descoperi informatii esentiale despre vena porta, un element cheie in sistemul circulator uman. Vom explora localizarea, functiile si anatomia venei porte, pentru a-ti oferi o intelegere cuprinzatoare a importantei acesteia in corpul uman. De asemenea, vom examina bolile si afectiunile asociate cu vena porta, precum si simptomele si tratamentele acestora. 

Definitia venei porte

Vena porta este o vena mare care transporta sangele de la organele abdominale, precum stomacul, intestinul, pancreasul si splina, catre ficat. Acesta vena are un rol esential in procesul de detoxifiere si metabolizare a nutrientilor din sange. Vena porta se afla in cavitatea abdominala si se formeaza prin unirea venelor mezenterice superioara si inferioara si a venei splenice. Ea intra in ficat prin hilul hepatic, situat pe fata posterioara a ficatului. (1)

Vena porta are un rol vital in sistemul circulator, deoarece asigura transportul sangelui bogat in nutrienti catre ficat, unde acestia sunt procesati si distribuiti ulterior in organism. De asemenea, vena porta contribuie la detoxifierea sangelui, eliminand substantele nocive si toxinele care sunt preluate de la organele digestive. (2)

Vena porta este o vena de calibru mare, avand un perete subtire si musculatura neteda. Ea se ramifica in interiorul ficatului in vena porta dreapta si vena porta stanga, care la randul lor se divid in ramuri mai mici ce furnizeaza sange ficatului. Aceasta structura permite un flux eficient al sangelui si o buna distributie a nutrientilor catre celulele hepatice.

In cazul unor afectiuni precum tromboza venei porte, hipertensiunea portala si sindromul Budd-Chiari, fluxul sanguin prin vena porta poate fi afectat, ceea ce poate duce la complicatii grave. Este important sa se acorde atentie simptomelor si sa se urmeze tratamentele recomandate de medic. (3)

Functiile venei porte

Rolul principal al venei porte este de a transporta sangele incarcat cu nutrienti si oxigen de la organele abdominale, cum ar fi stomacul, intestinul subtire si intestinul gros, catre ficat pentru a fi procesat si detoxifiat. Acesta este un proces vital pentru organism, deoarece ficatul este responsabil pentru metabolizarea nutrientilor si eliminarea substantelor toxice din sange.

Odata ajuns in ficat, sangele este filtrat si detoxifiat, ajutand la eliminarea substantelor nocive si a deseurilor metabolice. Acest proces contribuie la mentinerea echilibrului chimic al organismului si la protejarea acestuia de infectii si inflamatii.

De asemenea, vena porta regleaza fluxul sanguin catre ficat, asigurandu-se ca acesta primeste suficient sange pentru a-si indeplini functiile vitale. De exemplu, in timpul digestiei, fluxul sanguin catre ficat creste pentru a ajuta la procesarea nutrientilor din alimente.

Vena porta joaca un rol important in metabolismul glucidelor si lipidelor, deoarece ficatul este implicat in procesul de transformare a acestor macronutrienti in energie pentru organism. Prin transportul sangelui bogat in nutrienti catre ficat, vena porta contribuie la mentinerea nivelului adecvat de zahar in sange si la reglarea metabolismului grasimilor. (4)

 

Functiile venei porte

 

Anatomia venei porte

Vena porta se formeaza prin unirea venelor mezenterice superioare si inferioare si a venei splenice, in regiunea abdominala. Aceste vene sunt responsabile pentru transportul sangelui bogat in nutrienti de la organele abdominale catre ficat. Vena mezenterica superioara colecteaza sangele din stomac, pancreas, duoden, jejun si ileon, in timp ce vena mezenterica inferioara colecteaza sangele din colonul stang si din rect. Vena splenica are rolul de a colecta sangele din splina. Aceste vene se unesc intr-un singur trunchi vascular, care se numeste vena porta. (5)

Vena porta are ramificatii importante in organism. Cele mai importante ramificatii sunt cele hepatice drepte si stangi, care transporta sangele catre ficat. De asemenea, exista ramuri care alimenteaza alte organe abdominale, precum stomacul, pancreasul si intestinul. Aceste ramuri sunt importante pentru a asigura o buna circulatie sanguina in aceste organe.

Vena porta se afla in apropierea altor structuri anatomice importante, cum ar fi artera hepatica si ductul biliar. Acestea formeaza impreuna ligamentul hepatoduodenal. Aceste structuri interactioneaza strans in cadrul sistemului circulator.

Variatiile anatomice ale venei porte pot avea implicatii in contextul medical si chirurgical. Unele persoane pot avea ramificatii suplimentare sau lipsa unor ramificatii obisnuite, ceea ce poate afecta tratamentul bolilor sistemului circulator.

Bolile si afectiunile venei porte

Tromboza venei porte este o afectiune rara, cu o prevalenta estimata de 0,05-0,5% din populatie. Factorii de risc pentru dezvoltarea trombozei venelor portei includ afectiuni hepatice, boli inflamatorii intestinale, cancer, obezitate si sarcina. Tratamentele pentru tromboza venei porte includ anticoagulante, terapie trombolitica sau, in cazuri severe, interventii chirurgicale. (6)

Hipertensiunea portala este mai comuna decat tromboza venei porte si este o complicatie frecventa a bolilor hepatice, cum ar fi ciroza si hepatita. Potrivit Societatii Americane de Gastroenterologie, hipertensiunea portala poate afecta aproximativ 5% din persoanele cu ciroza. Tratamentul poate include medicamente pentru reducerea presiunii sanguine, beta-blocante, diuretice si, in cazuri severe, interventii chirurgicale. (7)

Sindromul Budd-Chiari este o afectiune rara, cu o prevalenta estimata de 1 caz la 100.000 de persoane. Potrivit unui studiu din 2016, factorii de risc includ afectiuni hematologice, boli autoimune si sarcina. Tratamentul poate consta in anticoagulante, terapie trombolitica, angioplastie sau, in cazuri severe, transplant de ficat. (8)

Cirhota hepatica este o afectiune comuna care poate duce la dezvoltarea hipertensiunii portale si a altor complicatii legate de vena porta. Potrivit Institutului National de Diabet si Boli Digestive si Renale din SUA, cirhota hepatica este a patra cauza principala de deces in lume. Tratamentul poate include medicamente pentru a controla cauzele subiacente, cum ar fi hepatita virala sau alcoolismul, precum si terapie pentru a gestiona simptomele si complicatiile. (9)

In concluzie, vena porta este o componenta esentiala a sistemului circulator, avand rolul principal de a transporta sangele bogat in nutrienti de la organele abdominale catre ficat. Pentru a-ti aprofunda cunostintele despre vena porta si a descoperi mai multe informatii relevante sau produse asociate, te incurajam sa explorezi site-ul Drmax.ro. Nu uita ca informarea corecta si preventia sunt cheia pentru a mentine un stil de viata sanatos si echilibrat!

Surse:

1. https://www.niddk.nih.gov/
2. https://www.aahpb.org
3. https://aasldpubs.onlinelibrary.wiley.com/journal/15273350
4. https://www.medicalnewstoday.com/articles/320923#functions
5. https://link.springer.com/article/10.1007/s00276-007-0353-8
6. Qi X, Han G, Fan D. Management of portal vein thrombosis in liver cirrhosis. Nat Rev Gastroenterol Hepatol. 2014;11(7):435-446. doi:10.1038/nrgastro.2014.34
7. Tripathi D, Stanley AJ, Hayes PC. Transjugular intrahepatic portosystemic stent-shunt (TIPSS) in the management of portal hypertension. Gut. 2007;56(6):969-978. doi:10.1136/gut.2005.090134
8. Valla DC. The diagnosis and management of the Budd-Chiari syndrome: consensus and controversies. Hepatology. 2003;38(3):793-803. doi:10.1053/jhep.2003.50445
9. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. Cirrhosis. Updated April 2017. Accessed July 8, 2021. https://www.niddk.nih.gov/health-information/liver-disease/cirrhosis

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor