Ficatul - cum functioneaza si care este rolul acestuia in organism?

18. 11. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Ficatul

 

Ce este ficatul?

Ficatul reprezinta cel mai solid organ din corpul uman. In medie, acesta cantareste pana la 1.4 kilograme la persoanele adulte si este aproape de marimea unei mingi de fotbal (1).

Acest organ se ocupa cu functiile metabolice, cu functiile de detoxifiere si cu functiile sistemului imunitar. In alta ordine de idei, o persoana cu un ficat nefunctional, nu poate supravietui (1).

Ficatul se afla in partea superioara dreapta a abdomenului, chiar dedesubtul diafragmei.

Structura anatomica a ficatului

Ficatul este un organ vital care are forma de semi-luna, fiind mai drept in partea inferioara (1).

In interiorul corpului, acesta este inclinat usor, cu partea stanga aflata deasupra stomacului si cu partea dreapta deasupra primei sectiuni a intestinului subtire (2).

Ficatul este alcatuit din doua portiuni principale care mai sunt numite si lobi. La randul lor, fiecare lob este impartit in opt segmente. Fiecare segment contine aproximativ 1.000 de lobuli (lobi mici) (2).

La nivel individual, fiecare lobul este prevazut cu un tub mic - o conducta - care curge in alte canale si care se unesc pentru a forma conducta hepatica comuna. De asemenea, conducta hepatica comuna se alatura conductei chistice, formand conducta biliara comuna (1).

In comparatie cu restul organismului, ficatul primeste o cantitate semnificativa de sange - studiile estimeaza ca 13% din sangele din corp se afla in ficat la un moment dat (3).

Rolul si functiile ficatului in organism

Ficatul ajuta la reglarea nivelurilor chimice din sange si la producerea bilei. Prin intermediul bilei, ficatul reuseste sa indeparteze deseurile acumulate (3).

De asemenea, fluxul de sange care paraseste stomacul si intestinele trece mai intai prin ficat. Ficatul proceseaza acest sange, descompune, echilibreaza si creeaza nutrientii necesari pentru sanatate (3).

De asemenea, ficatul metabolizeaza medicamentele in forme mici pentru a putea fi utilizate de restul corpului in tratarea afectiunilor specifice.

Au fost identificate mai mult de 500 de functii vitale ale ficatului. Cele mai comune si bine cunoscute sunt (3):

  • productia de bila, care ajuta la indepartarea deseurilor si la descompunerea grasimilor din intestinul subtire in timpul digestiei;
  • producerea anumitor proteine necesare fluxului de plasma sanguina;
  • productia de colesterol si proteine speciale pentru stimularea transportului de grasimi in organism;
  • conversia excesului de glucoza in glicogen pentru depozitare si pentru a echilibra cantitatea de glucoza dupa cum este necesar;
  • reglarea nivelului sanguin al aminoacizilor care formeaza blocurile de proteine;
  • prelucrarea hemoglobinei pentru utilizarea fierului din continutul sau (ficatul stocheaza fierul);
  • conversia amoniacului otravitor din alimente si bauturi in uree - ureea este produsul final al metabolismului proteinelor si se elibereaza prin urina;
  • curatarea sangelui de medicamente si alte substante nocive;
    reglarea functiei de coagulare a sangelui;
  • rezistenta la infectii prin eliminarea bacteriilor din sange;
  • curatarea bilirubinei din celulele rosii din sange. Atentie! Daca exista o acumulare de bilirubina in celulele rosii, pielea si ochii preiau o nuanta mai galbuie decat in mod obisnuit.

Totodata, ficatul este un organ puternic datorita capacitatii sale de a se regenera biologic. Acest lucru inseamna ca, dupa orice leziune sau interventie chirurgicala pentru a elimina tesutul, tesutul hepatic poate creste inapoi intr-o anumita masura (1).

Un ajutor natural in mentinerea sanatoasa a ficatului este silimarina. Aceasta este bogata in principii bioflavonoide, proprietati antioxidante, proprietati detoxifiante si actiuni hepatoprotectoare.

Ficatul incepe sa creasca din nou prin faptul ca celulele sale existente se maresc. Ulterior, noi celule incep sa se multiplice.

Ficatul: afectiuni asociate

Exista o serie de conditii medicale care pot afecta ficatul si functionarea optima a acestuia:

Hepatita autoimuna

Aceasta afectiune apare in momentul in care sistemul imunitar se ataca si isi distruge tesutul hepatic sanatos. Netratata, hepatita autoimuna poate duce la ciroza si alte leziuni hepatice (4).

Atrezia biliara

Este o afectiune cu efecte negative asupra canalului biliar la adulti si asupra fluxului biliar la copii. Netratata, atrezia biliara poate provoca cicatrici hepatice si poate afecta tesutul hepatic (1).

Ciroza

Este o afectiune care se dezvolta dupa ce tesutul hepatic cicatricial il inlocuieste pe cel sanatos. Ciroza este o consecinta medicala a altor afectiuni lasate netratate sau unui a unui stil de viata dezechilibrat (1).

Consumul excesiv de alcool pe termen lung, hepatita cronica sau tulburari genetice rare, cum ar fi boala Wilson, pot provoca ciroza.

Hemocromatoza

Aceasta conditie provoaca productia in exces a fierului - un micronutrient important pentru sanatate. O cantitate prea mare de fier poate afecta ficatul, iar uneori poate provoca ciroza (1).

Hepatita A

Hepatita A este cea mai frecventa forma de hepatita in special in tarile in curs de dezvoltare care nu au acces la apa potabila curata sau la sisteme de salubritate corespunzatoare.

Cu toate acestea, majoritatea oamenilor se pot recupera de la hepatita A fara riscul de insuficienta hepatica sau alte complicatii pe termen lung.

Hepatita B

Aceasta poate provoca o infectie pe termen scurt sau lung. O persoana tanara, infectata cu hepatita B, are un risc mai mare de a se lupta cu aceasta pe termen lung (1).

Hepatita B este cel mai frecvent raspandita prin contact sexual, dar si prin utilizarea acelor medicale contaminate (2).

Afectiunea poate provoca complicatii grave, inclusiv insuficienta hepatica si cancer (1).

Hepatita C

Hepatita C poate fi de doua feluri: acuta sau cronica. Din pacate, exista o sansa foarte mare ca majoritatea infectiilor acute cu hepatita C sa devina cronice.

Infectia este cel mai frecvent raspandita prin contactul cu sangele care contine virusul in sine. Virusul poate fi transmis prin ace medicale sau ace de tatuaje contaminate (1).

In cazuri rare, hepatita C poate fi transmisa prin contact sexual.

Boala ficatului gras nealcoolic

Este o conditie cauzata de acumularea grasimii in exces in ficat, provocand inflamatii.

Steatohepatita nealcoolica este o forma a bolii ficatului gras nealcoolic care provoaca cicatrici sau ciroza (1).

Obezitatea sau alte afectiuni legate de obezitate, cum ar fi diabetul de tip 2, cresc riscul de a avea una dintre aceste conditii (1).

Disclaimer: Nu exista suficiente dovezi stiintifice care sa sustina efectele pozitive ale medicamentelor fara prescriptie, suplimentelor alimentare si altor produse farmaceutice in ameliorarea si tratarea afectiunilor asociate ficatului.

Bibliografie:

  1. Nall, R. (2018) What Does The Liver Do? Medically Reviewed by D.O. Sampson, S. https://www.healthline.com/health/what-does-the-liver-do
  2. Institute for Quality and Efficiency in Health Care. (2020) How does the liver work? https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279393/
  3. Johns Hopkins Medicine. Liver: Anatomy and Functions. https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/liver-anatomy-and-functions
  4. DiMaria, C. & Collins, D. (2022) Autoimmune Hepatitis. Medically Reviewed by MD Soliman, Y. https://www.healthline.com/health/autoimmune-hepatitis

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor