Vegan vs. vegetarian: care este diferenta

13. 9. 2023 · 7 minute de citit

Alimentatia fiecaruia dintre noi joaca un rol esential in mentinerea sanatatii personale. In acest articol poti descoperi care este diferenta intre dieta vegana si cea vegetariana si care este impactul ambelor asupra starii de sanatate a fiecaruia dintre noi. 

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Vegan vs. vegetarian: care este diferenta

Definitia dietelor vegetariene si vegane

Dieta vegetariana este o abordare alimentara care implica abtinerea de la consumul de carne si produse derivate din carne. Aceasta poate varia in functie de tipul de vegetarianism practicat. Exista mai multe tipuri de vegetarianism, cum ar fi lacto-vegetarianismul, ovo-vegetarianismul si lacto-ovo-vegetarianismul. Lacto-vegetarienii consuma produse lactate, cum ar fi laptele si branza, dar evita carnea si ouale. Ovo-vegetarienii consuma oua, dar evita carnea si produsele lactate. Lacto-ovo-vegetarienii consuma atat oua, cat si produse lactate, dar evita carnea.

Pe de alta parte, dieta vegana este mai restrictiva si exclude complet orice produs de origine animala. Acest stil de alimentatie nu include carne, peste, fructe de mare, oua, produse lactate sau miere. Veganismul este parte a unui stil de viata care respinge exploatarea animalelor in orice forma si se extinde si in alte aspecte ale vietii, precum imbracamintea si produsele cosmetice [1].

Originile si motivele pentru adoptarea dietelor vegetariene si vegane pot fi diverse. Unele persoane aleg aceste diete pentru motive de sanatate, deoarece cercetarile arata ca o dieta bazata pe plante poate avea beneficii cum ar fi scaderea riscului de boli de inima si diabet. Altii pot adopta aceste diete din motive etice, deoarece considera ca exploatarea animalelor este inacceptabila din punct de vedere moral. Motivele religioase si cele legate de protectia mediului sunt si ele frecvente in adoptarea acestor diete.

Principalele diferente intre dieta vegana si cea vegetariana

Principalele diferente intre dieta vegana si cea vegetariana sunt legate de consumul de produse de origine animala, motivele pentru adoptarea dietei, necesitatea suplimentelor si impactul asupra mediului.

1. Consumul de produse de origine animala: O diferenta semnificativa intre cele doua diete este data de consumul de produse de origine animala. Vegetarienii evita carnea, dar pot consuma oua, lapte si miere. Pe de alta parte, veganii adopta o abordare mai stricta si evita toate produsele de origine animala, inclusiv ouale, lactatele si mierea [2].

2. Motivele pentru adoptarea dietei: Motivele pentru adoptarea dietei pot diferi intre vegani si vegetarieni. De multe ori, vegetarienii aleg acest stil de viata din motive de sanatate, dorind sa reduca riscul unor boli precum bolile de inima sau diabetul. Pe de alta parte, veganii pot fi motivati si de preocuparile etice si de mediu, dorind sa protejeze drepturile animalelor si sa reduca impactul asupra mediului.

3. Suplimente si nutrienti: O alta diferenta importanta este legata de necesitatea suplimentelor. Veganii trebuie sa fie mai atenti la aportul de vitamine si minerale, in special vitamina B12, care se gaseste in mod natural doar in produsele de origine animala. Pe de alta parte, vegetarienii pot obtine aceasta vitamina din oua si produse lactate [3].

4. Impactul asupra mediului: Ambele diete sunt mai prietenoase cu mediul in comparatie cu dietele omnivore. Cu toate acestea, dieta vegana are un impact mai mic asupra mediului decat cea vegetariana. Productia de oua si lactate necesita resurse semnificative si contribuie la emisiile de gaze cu efect de sera. Prin adoptarea dietei vegane, se poate reduce amprenta de carbon si se poate contribui la protejarea mediului.

Cum sa alegi intre dieta vegana si cea vegetariana

Atunci cand vine vorba de alegerea intre dieta vegana si cea vegetariana, exista cateva aspecte importante pe care trebuie sa le iei in considerare.

1. Autoevaluarea nevoilor nutritionale: Fiecare individ are nevoi nutritionale specifice, in functie de varsta, sex, nivel de activitate fizica, starea de sanatate sau obiectivele pe termen lung. Este important sa iei in considerare acesti factori atunci cand alegi intre dieta vegana si cea vegetariana. De exemplu, daca esti vegetarian si iti doresti sa obtii proteine din surse vegetale cum ar fi leguminoasele, trebuie sa te asiguri ca primesti cantitatea necesara de aminoacizi esentiali. De asemenea, daca alegi dieta vegana, ar trebui sa acorzi o atentie deosebita asigurarii aportului adecvat de vitamina B12, fier, calciu si omega-3, care sunt nutrienti mai frecvent regasiti in produsele de origine animala [4]. 

2. Reflectarea asupra convingerilor etice: Unul dintre principalele motive pentru care oamenii aleg sa devina vegani sau vegetarieni este din motive etice. Dieta vegana exclude orice produs de origine animala, in timp ce dieta vegetariana permite consumul de produse lactate si oua. Daca etica este un factor important pentru tine, ar trebui sa reflectezi asupra modului in care produsele de origine animala sunt obtinute si asupra impactului lor in mediu [1]. 

3. Intelegerea angajamentului necesar: A fi vegan sau vegetarian necesita un nivel de angajament diferit. Dieta vegana poate necesita mai mult timp si efort pentru a asigura un aport adecvat de nutrienti, in timp ce dieta vegetariana poate fi mai flexibila. Este important sa te intrebi daca esti pregatit sa faci ajustari in stilul tau de viata si in alegerile alimentare pentru a te conforma dietei pe care o alegi. 

4. Consultarea unui specialist: Este intotdeauna recomandat sa consulti un dietetician sau un medic inainte de a face o schimbare majora in dieta. Acestia pot oferi sfaturi personalizate si pot ajuta la elaborarea unui plan de masa echilibrat. Un specialist in nutritie te poate ghida in privinta necesarului de nutrienti si poate oferi sfaturi practice pentru a te asigura ca dieta ta este echilibrata si sanatoasa [5].

Beneficiile si provocarile fiecarei diete

Beneficiile dietelor vegetariene si vegane sunt multiple si au un impact semnificativ asupra sanatatii individuale si mediului inconjurator. In primul rand, aceste diete pot contribui la reducerea riscului de boli de inima, diabet si anumite tipuri de cancer. Studiile arata ca persoanele care adopta o dieta vegetariana sau vegana au un nivel mai scazut de colesterol si tensiune arteriala mai mica, ceea ce poate reduce riscul de afectiuni cardiovasculare.

De asemenea, dietele vegetariene si vegane pot contribui la mentinerea unei greutati sanatoase sau la pierderea in greutate, datorita consumului ridicat de fibre si scaderii aportului de grasimi saturate. Aceste diete sunt bogate in nutrienti, cum ar fi vitaminele, mineralele si antioxidantii, care sunt esentiali pentru o functionare optima a organismului [6].

In ceea ce priveste impactul asupra mediului, dietele vegetariene si vegane pot ajuta la reducerea amprentei de carbon a unei persoane. Productia de carne si lactate contribuie semnificativ la emisiile de gaze cu efect de sera si la defrisarea padurilor pentru expansiunea terenurilor agricole. Prin adoptarea unei diete vegetariene sau vegane, se poate reduce consumul de resurse naturale si se poate contribui la protejarea mediului.

Totusi, exista si cateva provocari asociate cu adoptarea acestor diete. Unul dintre principalele aspecte este asigurarea unui aport adecvat de nutrienti, cum ar fi vitamina B12 si fierul, care se gasesc in principal in alimentele de origine animala. Persoanele care urmeaza o dieta vegetariana sau vegana ar trebui sa fie atente la sursele alternative de nutrienti si sa ia in considerare suplimentarea, daca este necesar [2].

De asemenea, poate fi dificil sa gasesti optiuni vegetariene sau vegane in anumite restaurante sau magazine, mai ales in zone mai putin dezvoltate. Aceasta poate determina unele persoane sa se simta excluse sau sa se confrunte cu dificultati in a-si mentine dieta in anumite situatii sociale.

Pentru a gestiona aceste provocari, este important sa se faca o planificare atenta a meselor si sa se exploreze optiuni variate de alimente vegetariene si vegane. Exista numeroase surse de vitamina B12 si fier in alimentatie vegetala, precum ciuperci, alge marine, seminte si leguminoase. De asemenea, exista tot mai multe restaurante si magazine care ofera optiuni adecvate pentru vegetarieni si vegani [3].

Alegerea intre o dieta vegetariana si una vegana depinde de preferintele individuale, convingerile etice si obiectivele de sanatate. Amintește-ți ca ambele diete au beneficiile si provocarile lor, dar in final, este important sa alegi ceea ce functioneaza cel mai bine pentru stilul tău de viata.

Bibliografie

  1. Better Health Channel. “Vegetarian and Vegan Eating.” Vic.gov.au, 2012, www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/vegetarian-and-vegan-eating, accesat la 6.09.2023;
  2. Butler, Natalie . “Vegan vs. Vegetarian: Differences, Benefits, and Which Is Healthier.” Www.medicalnewstoday.com, 14 June 2019, www.medicalnewstoday.com/articles/325478, accesat la 6.09.2023
  3. Henderson, Lily. “Should We Be Ditching Meat and Dairy?” Heart Foundation NZ, 2017, www.heartfoundation.org.nz/wellbeing/healthy-eating/nutrition-facts/plant-based-vegetarian-vegan-diets, accesat la 6.09.2023
  4. Petre, Alina. “Vegan vs Vegetarian - What’s the Difference?” Healthline, 5 Aug. 2016, www.healthline.com/nutrition/vegan-vs-vegetarian, accesat la 6.09.2023
  5. published, Anna Gora. “What’s the Difference between Veganism vs Vegetarianism?” Livescience.com, 18 May 2022, www.livescience.com/whats-the-difference-between-veganism-vs-vegetarianism, accesat la 6.09.2023
  6. “Vegetarian and Vegan Diets.” Www.nhsinform.scot, www.nhsinform.scot/healthy-living/food-and-nutrition/special-diets/vegetarian-and-vegan-diets#:~:text=Vitamin%20B12-, accesat la 6.09.202.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor