Vaginism: cauze, simptome, tratament

11. 7. 2023 · Farmacistul Dr.Max · 6 minute de citit
Vaginism

 

Vaginismul este o tulburare a aparatului genital feminin caracterizata prin durere si disconfort accentuat. În cadrul acestei afectiuni, muschii vaginului se contracta involuntar inaintea actului sexual, la inserarea unui tampon sau chiar in timpul examinarii ginecologice. Cauzele aparitiei vaginsimului sunt diferite, odata diagnosticata problema pot fi implementate metode variate de tratament. 

Abordam in cadrul acestui material un subiect important pentru femei si explicam pe larg ce este vaginismul, care sunt cauzele si simptomele specifice, prezentand si optiunile de tratament existente. 

Ce este vaginismul?

Afectiunea denumita vaginism este o tulburare in care apar contractii involuntare ale muschilor din jurul vaginului care determina blocarea acestuia. Spasmele involuntare sunt o reactie automata la atingere sau la gandul unui contact nedorit, durerea care insoteste aceasta afectiune este usoara sau foarte intensa. 

Pentru ca multe persoane se simt jenate sa vorbeasca despre aceasta problema de sanatate, nu se poate vorbi de o disfunctie sexuala la femei pe scara larga. Nu exista o perioada anume in care apare, vaginismul se poate manifesta atat la femeile tinere care nu au avut contact sexual, cat si la cele ajunse la menopauza. 

Vaginismul este o tulburarea care poate provoca probleme fizice, psihologice si sexuale. (1)

Vaginism: cauze

Nu se poate stii cu siguranta care sunt cauzele vaginismului, dar exista o serie de factori care pot contribui la dezvoltarea acestei afectiuni a sistemului reproducator feminin:

 • tulburari de anxietate;
 • leziuni la nastere;
 • interventie chirurgicala in prealabil;
 • frica de sex sau prezenta unor sentimente negative asociate sexului pe fondul unui abuz, viol sau a altei traume;
 • afectiuni medicale - infectii urinare recurente sau infectii cu drojdii, sindrom de durere cronica, endometrioza;
 • examinare medicala dureroasa in trecut;
 • frica de a nu ramane insarcinata;
 • probleme de sanatate mintala;
 • traume fizice sau emotionale sau o combinatie a acestora. (1), (2)

Tipuri de vaginism

Vaginism primar

Nu a existat niciodata o penetrare vaginala, chiar daca acest lucru a fost incercat. Poate fi intalnit si sub denumirea de "vaginism pe viata" si inseamna ca si un control ginecologic este imposibil pentru persoanele care se confrunta cu aceasta problema. 

Vaginism secundar

Penetrarea vaginala a fost posibila candva, dar acum nu mai poate fi realizata, motiv pentru care aceasta forma este denumita si "vaginism dobandit". 

Uneori vaginismul apare dupa menopauza, pe fondul scaderii nivelului de estrogen, al lipsei de lubrifiere, al elasticitatii reduse a vaginului sau ca urmare a unui act sexual dureros. (3), (4)

Vaginismul global poate fi primar sau secundar si se refera la situatiile in care contractia si spasmele muschilor vaginali sunt un raspuns la orice tip de penetrare. Vaginismul situational poate fi la randul sau, primar sau secundar, dar in acest caz vorbim de simptome ce apar la anumite tipuri de penetrare si lipsesc la altele. (5)

Simptome specifice in vaginism

 • Strangerea involuntara a muschilor vaginali;
 • Spasm muscular generalizat;
 • Durere si disconfort in penetrarea vaginala;
 • Arsura sau durere intepatoare;
 • Act sexual dureros sau imposibil;
 • Durere la inserarea unui tampon sau la examinarea ginecologica. 

Dispareunia este termenul medical folosit pentru a descrie actul sexual dureros, afectiunea este confundata uneori cu vaginismul in mod gresit. (1), (2), (3)

 

Dispareunia

 

Simptome asemanatoare cu cele din vaginism sunt prezente si in alte afectiuni precum:

 • atrofie vaginala;
 • vestibulita vulvara. (1)

Tratamentul in vaginism

Diagnosticul pentru vaginism se poate stabili dupa o discutie cu medicul specialist in care sa ii oferi informatii legate de istoricul medical si sexual. Examenul fizic va duce la excluderea altor probleme de sanatate feminina, dar si la confirmarea spasmelor musculare si a contracturii musculaturii vaginale. 

Tratamentul se concentreaza pe diminuarea reflexului de contractare, accentul insa se pune si pe anxietatile si temerile care favorizeaza vaginismul pentru a le elimina treptat. 

Terapia topica

Cremele topice sau in combinatii speciale pentru sistemul genito-urinar care se regasesc in farmacia online pot oferi diminuarea durerilor, ar putea induce relaxarea sau eliminarea incordarii. 

Terapia fizica

Kinetoterapia podelei pelviene se refera la practicarea unor exercitii specifice cunoscute sub numele de Kegel, al caror rol este acela de a relaxa muschii acestei regiuni. Un terapeut te va invata cum anume sa faci astfel de miscari pe care sa le exersezi apoi acasa. 

Dilatatoare vaginale

Utilizarea unor dispozitive sub forma de tub sau de con pentru a dilata vaginul este o metoda de tratare a vaginismului, scopul fiind ca treptat sa se intinda muschii vaginului. Introducerea progresiva a dispozitivelor din ce in ce mai mari, sub supraveghere medicala se face cu aplicarea unei creme topice pentru o usoara amortire, astfel incat sa fie facilitata inserarea. 

Terapia cognitiv-comportamentala

Un terapeut te poate ajuta sa intelegi cum gandurile iti afecteaza emotiile si comportamentul. Terapia cognitiv-comportamentala este eficienta in anxietate, depresie, dar si daca te confrunti cu tulburare de stres posttraumatic.

Terapia sexuala

Terapeutul instruit special pentru a lucra in domeniul tulburarilor sexuale ajuta cuplurile in ceea ce priveste gasirea placerii in relatiile dintre ei. (1), (2), (3)

Tratament cu botox

Unele studii realizate au aratat ca botoxul ar putea fi util in imbunatatirea simptomelor vaginismului, insa, sunt necesare mai multe cercetari in acest sens inainte de a introduce botoxul ca tratament pentru aceasta tulburare. 

Psihoterapia

Consilierea te poate ajuta sa iti rezolvi problemele psihologice si sa inveti sa te relaxezi. Uneori, problemele subiacente sunt cele care pot determina vaginismul, iar pentru tratarea acestora ai nevoie de ajutor de specialitate in cadrul sedintelor de psihoterapie

Radiofrecventa pulsata

Aceasta varianta de tratament relativ noua este de regula recomandata pentru a ameliora sau inlatura durerea intensa nervoasa. Primele cercetari realizate in ceea ce priveste efectele acesteia in diminuarea simptomelor neplacute ale vaginismului sunt incurajatoare. 

Interventia chirurgicala

Numai in situatii complexe se poate ajunge la interventie chirurgicala care poate sa nu fie legata direct de simptomele vaginismului, ci de probleme fiziologice care au condus la dezvoltarea spasmelor musculare si la contractarea muschilor din jurul vaginului. (5)

Acest material despre vaginism este strict informativ si nu poate inlocui un diagnostic avizat. Consulta medicul daca te confrunti cu simptome asemanatoare celor prezentate aici si urmeaza indicatiile specialistului!

Surse de informare: 

1. Vaginismus - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15723-vaginismus#management-and-treatment

2. Vaginismus - https://www.healthdirect.gov.au/vaginismus

3. What Is Vaginismus? - https://www.healthline.com/health/vaginismus

4. Vaginismus - https://www.webmd.com/women/vaginismus-causes-symptoms-treatments

5. What you need to know about vaginismus - https://www.medicalnewstoday.com/articles/175261

 

Despre autor
Farmacistul Dr.Max
Farmacistul Dr.Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr.Max
Farmacistul Dr.Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor