Cele mai frecvente cauze ale sangerarii dupa contactul sexual

24. 11. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
femie sta pe pat

Multe femei se confrunta macar o data in viata cu sangerarea aparuta dupa contactul sexual. Daca tocmai ai trecut prin asta, probabil iti faci griji si te intrebi care este cauza. Ce trebuie sa stii este ca o mica sangerare dupa contactul sexual nu trebuie sa creeze ingrijorari. Dar, in cazul in care s-a intamplat in mod repetat, este absolut necesar sa consulti medicul. Acesta este singurul in masura sa identifice diagnosticul si sa-ti prescrie tratamentul adecvat.

A fi informata este un prim-pas, iar in acest articol iti vom prezenta posibile cauze ale sangerarii dupa contactul sexual. In caz de simptome suparatoare sau intrebari suplimentare, nu ezita sa faci o programare la medicul ginecolog!

Cauze ale sangerarii dupa contactul sexual

Aparitia sangerarii in urma actului sexual poate fi ingrijoratoare. Iata de la ce ar putea fi!

Metoda de contraceptie

Daca ai inceput sa iei contraceptive orale sau tocmai ti-ai schimbat metoda de contraceptie, este posibil sa sesizezi o sangerare dupa contactul sexual. Sangerarile neasteptate in timpul administrarii anticonceptionalelor pot aparea frecvent. Le poti intalni sub numele de „spotting" - sangerari usoare in afara menstruatiei si dispar de la sine dupa cateva saptamani. Poate fi si cazul in care organismul tau nu tolereaza asa cum ar trebui metoda de contraceptie, fie ea pilula sau DIU (sterilet) si atunci este necesar sa discuti cu medicul care a prescris-o.

Aparitia acestor pete de sange, este de asemenea mai des intalnita in cazul in care ai uitat sa iei o pilula din pachetul de anticonceptionale sau daca ai luat pastilele in mod continuu pentru a evita menstruatia.

Daca se utilizeaza ca metoda de contraceptie dispozitivul intrauterin - steriletul, acesta poate provoca de asemenea sangerari minore dupa actul sexual, in decurs de 3 pana la 6 luni de la introducere [1].

Uscaciune vaginala

Uscaciunea vaginala este o problema comuna, intalnita cu precadere la femeile aflate la menopauza, in cazul celor care alapteaza sau care folosesc contraceptive orale. Principalele simptome sunt: senzatie de uscaciune si mancarime in jurul vaginului, durere sau disconfort in timpul actului sexual [2]. 

Din cauza uscaciunii vaginale, pentru ca este produs mai putin lichid vaginal, mucoasele devin mai subtiri si mai predispuse la raniri. Astfel, penetrarea poate provoca o frecare dureroasa, soldata cu leziuni si nu in ultimul rand, sangerare. Nu te sfii sa discuti cu medicul ginecolg aceasta problema, pentru a-ti prescrie tratamentul potrivit! De regula se recomanda geluri, creme sau ovule care hidrateaza pielea uscata.

Vaginul poate sa nu fie suficient de lubrifiat si din cauza unui preludiu insuficient de lung sau care lipseste. Fara o excitare sexuala corespunzatoare, penetrarea poate rani mucoasa vaginala, provocand sangerari.

O infectie cu transmitere sexuala

Infectiile cu transmitere sexuala pot provoca multe simptome, inclusiv sangerari dupa actul sexual. De exemplu, chlamydia, gonoreea si tricomonaza pot duce la inflamatia colului uterin, afectiune numita cervicita. Aceasta poate cauza sangerari dupa sex. Alte simptome ale cervicitei sunt: cantitati mari de scurgeri vaginale neobisnuite, urinare frecventa, insotita de durere, sangerari intre perioadele menstruale, durere in timpul actului sexual [3]. 

Este recomandat sa discuti cu medicul tau, daca suspectezi ca sangerarea are drept cauza o astfel de problema medicala. Printre factorii de risc ai infectiilor cu trasansmitere sexuala se numara sexul neprotejat si relatiile sexuale cu parteneri multipli.

Polipi cervicali

Majoritatea polipilor cervicali sunt asimptomatici si nu cauzeaza durere, dar unii dintre ei pot provoca sangerare in timpul menstruatiei sau imediat dupa sex. Arata ca niste excrescente si variaza ca marime de la cativa milimetri la cativa centimetri. Se formeaza pe colul uterin sau in interiorul uterului. Trebuie sa stii ca majoritatea polipilor cervicali sunt necancerosi (benigni). 

In timpul actului sexual acesti polipi pot fi atinsi, frecati, cauzand sangerare. Polipii sunt mai des intalniti la femeile de peste 40 de ani. [4]. Cauzele care duc la aparitia acestora pot fi o inflamatie, o infectie sau factorul ereditar. Discuta cu medicul tau ginecolog orice intrebare ai legat de acest subiect!

model uter

Fibrom uterin

Fibroamele uterine sunt tot niste tumori benigne, adica necanceroase, dar localizate in peretele muscular al uterului. Adesea nu declanseaza simptome, dar poate provoca sangerari anormale si dureri pelvine. Pentru diagnosticare este necesara efectuarea unei ecografii abdominale sau transvaginale. Este important sa fie monitorizate de catre medic [5].

Fibroamele uterine apar mai des la femeile cu varste cuprinse intre 30 si 50 de ani. Acestea nu necesita tratament in cazul in care nu provoaca simptome. De asemenea, trebuie stiut ca fibroamele uterine se reduc in dimensiuni dupa aparitia menopauzei [6].

Vaginita

Vaginita reprezinta inflamatia vaginului, cauzata de cele mai multe ori de o infectie cu un germen (bacterie sau ciuperca). Cele mai frecvente simptome sunt: scurgeri vaginale groase, albe, mancarime si senzatia de arsura. Dar vaginita poate provoca si sangerare, inclusiv dispareunie (durere in timpul actului sexual).


Vaginita este adesea rezultatul unui dezechilibru al florei vaginale si afecteaza o treime din femei cel putin o data in viata. Cea mai buna modalitate de a preveni aceasta afectiune este o buna igiena a zonei intime, care sa pastreze echilibrul florei vaginale si protectia in timpul actului sexual [7].

Primul contact sexual

In urma primului contact sexual cu penetrare poate avea loc o mica sangerare. Trebuie sa stii insa ca nu este o regula, din contra, numarul fetelor care sangereaza in timpul primul act sexual din viata lor este unul mic. Asadar, ruperea membranei himenale nu implica automat si sangerarea [8]. 

Mai este cunoscuta si senzatia de durere, aceasta poate avea o intensitate mai mica ori mai mare, datorata tot ruperii himenului. De precizat este si faptul ca daca vaginul nu este suficient lubrifiat, stresul din acele momente putand fi o cauza, atunci de asemenea poate fi resimtita senzatia de durere.

Daca sangerarea te ingrijoreaza sau este insotita de durere ori alte simptome neplacute, nu ezita sa consulti medicul! Exista posibilitatea ca in urma examinarii sa iti prescrie realizarea unor investigatii suplimentare: ecografie, test de sarcina, test Babes-Papanicolau, analize de urina etc. Este mai bine sa previi decat sa tratezi. Ai grija de sanatatea ta!

 Referinte:

  1. Livi.fr. Saignement après un rapport sexuel: faut-il s'inquiéter? 2021, https://www.livi.fr/en-bonne-sante/saignement-apres-rapport/. Accesat in data de 4 noiembrie 2022.
  2. Nhs. Vaginal dryness. 2021, https://www.nhs.uk/conditions/vaginal-dryness/. Accesat in data de 4 noiembrie 2022.
  3. Mayoclinic.org. Cervicitis. 2020, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cervicitis/symptoms-causes/syc-20370814. Accesat in data de 4 noiembrie 2022.
  4. Santemagazine.fr. Saignements après un rapport: 7 causes possibles. 2018, https://www.santemagazine.fr/psycho-sexo/troubles-sexuels/saignements-apres-un-rapport-7-causes-possibles-334044. Accesat in 4 noiembrie 2022.
  5. Livi.fr. Saignement après un rapport sexuel: faut-il s'inquiéter? 2021, https://www.livi.fr/en-bonne-sante/saignement-apres-rapport/. Accesat in data de 4 noiembrie 2022.
  6. Hhs.uk. Fibroids. 2022, https://www.nhs.uk/conditions/fibroids/. Accesat in data de 4 noiembrie 2022.
  7. Livi.fr. Saignement après un rapport sexuel: faut-il s'inquiéter? 2021, https://www.livi.fr/en-bonne-sante/saignement-apres-rapport/. Accesat in data de 4 noiembrie 2022.
  8. Salutbonjour.ca. Saignements après un rapport sexuel: qu'est-ce qui les provoque? 2022, https://www.salutbonjour.ca/2022/06/07/saignements-apres-relation-sexuelle--quest-ce-qui-les-provoque. Accesat in data de 4 noiembrie 2022.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor