Usturimea vaginala: Ce afectiuni poate indica?

19. 7. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit
Usturimea vaginala

Afectiunile in zona intima pot fi destul de frecvente, iar acestea pot indica in mod clar faptul ca este nevoie sa mergi la medic. Usturimea vaginala poate fi semnul unei infectii sau al unei inflamatii, iar in functie de varsta si istoric medical este nevoie de diagnosticarea corecta a afectiunilor vaginale. Afla ce inseamna usturimea vaginala, cum se manifesta aceasta, ce poate ascunde un astfel de simptom si care sunt cele mai eficiente metode de tratament.

Ce inseamna mai exact usturimea vaginala?

Usturimea poate aparea ca urmare a unui dezechilibru in zona intima. Senzatia de usturime apare ca urma a inflamarii tesutului din zona genitala si survine aparitiei unor leziuni. Usturimea poate fi agravata de mancarime, de asemenea un simptom care poate transmite informatii cu privire la o problema la nivelul florei vaginale. 

Cauze şi factori de risc

Usturimea vaginala poate avea mai multe cauze, iar cele mai cunoscute dintre acestea sunt:

Infectii bacteriene 

In mod normal, flora vaginala e in echilibru, cu toate bacteriile care exista la nivelul acesteia. Atunci cand apar dezechilibrele, insa, bacteriile se dezvolta foarte mult si destabilizeaza starea de bine de la nivelul organelor intime. 

Apare asadar usturimea, insotita de mancarime, dar si de secretii vaginale evidente care adesea pot capata nuante anormale de galben-verzui, dar si un miros specific neplacut. Infectiile bacteriene se trateaza doar cu antibiotic, situatie in care este necesara prelevarea secretiei in vederea analizarii si realizarii antibiogramei.

Vulvovaginite de cauza neinfectioasa

Aceste afectiuni sunt localizate la nivelul vulvelor si reprezinta o inflamatie a tesuturilor. Cele mai frecvente simptome sunt: mancarimi, usturimi, inrosire a zonei, disconfort puternic si in unele cazuri secretii care nu sunt urat mirositoare. 

Vulvovaginitele neinfectioase se manifesta cel mai adesea ca urmare a unei reactii alergice la diferite produse, cum ar fi lenjeria din materiale necalitative, sapunuri cu parfum sau agenti iritanti ori prosoape de calitate inferioara, tratate chimic. 

Boli cu transmitere sexuala

O data ce o femeie este activa din punct de vedere sexual, este cu mult mai usor ca unele boli sa afecteze zonele intime. Exista cateva boli cu transmitere sexuala care au ca simptom usturimea vaginala:

Tricomoniaza (Thricomoniaza) 

Tricomoniaza este o boala cu transmitere sexuala produsa de un parazit numit Trichomonas vaginalis. Transmiterea bolii se face prin contact sexual neprotejat, iar simptomele se resimt acut la nivelul organelor genitale.

Mancarimea, usturimea, roseata in zona intima, durerile in zona intima in timpul contactului sexual, nevoia imperioasa de a urina, sangerarile vaginale (mai rar) si scurgerile cu miros neplacut reprezinta cele mai frecvente simptome. 

Gonoreea 

Gonoreea este o infectie bacteriana produsa de parazitul Neisseria gonorrhoeae. Aceasta boala se transmite tot prin contact sexual neprotejat, iar dintre cele mai cunoscute simptome se pot observa: usturime, inflamatii, nevoia imperioasa de a urina, dureri in timpul actului sexual, mancarimi si arsuri in timpul urinarii. Netratata, aceasta afectiune poate conduce spre disfunctii si tulburari sexuale, asadar se recomanda instituirea tratamentului adecvat. 

Dezechilibrul pH-ului vaginal

In mod normal, pH-ul vaginal se situeaza in jurul valorii de 5-5.5. PH-ul peste 5 defineste starea de alcalinitate, iar pH-ul sub aceasta valoare reflecta un puternic caracter acid. 

Atunci cand pH-ul creste, acest lucru poate determina aparitia infectiilor. In momentul in care sunt dezechilibre la nivelul pH-ului, apar simptome precum mancarimi sau usturimi in zona genitala; acestea pot fi generate de folosirea irigatoarelor, de sapunuri mult prea agresive sau de o igiena defectuoasa la nivelul organelor genitale. 

Candidoza

Candidoza este o afectiune determinata de infectia cu o ciuperca, mai exact Candida Albicans. Se presupune ca majoritatea femeilor se confrunta cel putin o data in viata cu aceasta afectiune, ea fiind foarte frecventa mai ales in cazul persoanelor care si-au inceput viata sexuala. 

Candida Albicans este o ciuperca regasita in mod normal in organism. Fara a fi activata de un factor extern, ea nu produce simptome evidente ale bolii. La baza activarii acesteia pot sta igiena defectuoasa la nivelul organelor genitale si tratamentele pe baza de antibiotic (fara probiotic).

Candidoza produce mancarimi, usturime la nivel vaginal si secretii abundente, de culoare alba, cu miros neplacut. Candidoza poate aparea frecvent si in timpul sarcinii. Se recomanda astfel ca in aceasta perioada sa se faca testele specifice ale secretiei vaginale in timpul sacinii, pentru ca bebelusii sa nu fie afectati de catre anumite boli.  

De urmarit ulterior sarcinii si nasterilor este si aparitia prolapsului uterin, afectiune care se manifesta prin slabirea muschilor, a ligamentelor si prin modificarea pozitiei uterului. Acest lucru poate cauza aparitia unor probleme precum: usturimi, mancarimi, durere localizata la nivel inferior etc. 

Boala inflamatorie pelvina

Boala inflamatorie pelvina se manifesta de asemenea prin usturime, durere si disconfort in timpul actului sexual. BIP este o infectie situata la nivelul organelor genitale si se manifesta progresiv. 

Semne şi simptome 

Atunci cand suferi de usturime in zona intima, s-ar putea sa ai o infectie la nivelul organelor genitale. Aceste infectii mai pot fi asociate si cu alte simptome precum:

  • aparitia secretiilor vaginale urat mirositoare, cu volum, consistenta si culoare modificate;
  • dureri, mancarimi, senzatie imperioasa de a urina;
  • dureri in timpul contactului sexual si usturime in zona genitala in timpul sexului;
  • disconfort puternic la nivel genital.

Diagnostic

Diagnosticarea afectiunilor care produc usturime vaginala se face doar cu ajutorul analizelor specifice. De cele mai multe ori, sunt prelevate mostre de secretie care sunt analizate microscopic, in scopul identificarii bolii sau afectiunii care determina aparitia usturimii. 

Alaturi de testele de secretie, se poate face si antibiograma, care, in cazul infectiilor bacteriene, va evidentia medicamentele la care este sensibila o anumita ciuperca. 

Astfel, daca te intrebi „ce sa iau pentru usturime jos?”, atunci ar trebui sa stii ca nu este recomandat sa te autodiagnostichezi si nici sa iei medicamente doar bazat pe un singur simptom. In spatele usturimii vaginale, pot sta de multe ori afectiuni care necesita tratare cu antibiotic, situatie in care alte medicamente nu vor avea niciun aport. 

Optiuni de tratament

Pentru a beneficia de tratament pentru infectii genitale femei, primul pas este sa mergi la medic inca de la primele simptome. Pe langa tratamentul adecvat, in functie de tipul afectiunii ginecologice identificate, vei putea sa consumi si ceaiuri pentru usturimi in zona genitala, insa va trebui sa intrebi medicul daca aceste remedii naturiste iti sunt permise. 

Prevenirea usturimilor vaginale

Usturimea vaginala apare atunci cand in aceste zone exista anumite probleme si dezechilibre. Pentru a preveni aparitia afectiunilor discutate anterior, pot fi luate in considerare urmatoarele sfaturi:

  • Evitarea folosirii unor produse de ingrijire alcaline sau acide, evitarea produselor cu parfumuri sau alte substante iritante:
  • Evitarea folosirii excesive a irigatoarelor, evitarea spalaturilor in interiorul vaginului;
  • Folosirea unor suplimente alimentare cu efect de preventie impotriva dezechilibrelor florei genitale;
  • Evitarea curatarii zonelor sexuale cu apa fierbinte deoarece aceasta favorizeaza multiplicarea bacteriilor si a microbilor;
  • Umiditatea este de asemenea un mediu proprice dezvoltarii bacteriilor si microbilor, asa ca ar fi indicat sa nu stai in piscina foarte mult si nici sa nu ramai imbracata pentru mult timp cu haine ude;
  • Folosirea unor articole eficiente de imbracaminte care sa permita aerisirea pielii si a organelor genitale;
  • Schimbarea regulata a absorbantele in perioada menstruatiei, folosirea cupei menstruala si evitarea folosirii tampoanelor interne.
  • Mentinerea unei igiene riguroase la nivelul organelor genitale; 
  • Urmarea de cursuri de educatie sexuala pentru cupluri cu privire la bolile cu transmitere sexuala, folosirea prezervativului pentru protectie impotriva bolilor cu transmitere sexuala.
Tampoane

Daca suferi de arsuri in zona genitala, de usturime si mancarime, atunci ar trebui sa ai in vedere o vizita la medic in vederea identificarii problemelor care stau la baza aparitiei acestor simptome. Nu amana aceasta vizita deoarece afectiunile la nivel genital pot fi tratate pentru a te putea bucura din nou de starea de sanatate normala.

Referințe:

  1. Holland, K. (2019, March 21). Vaginal burning: 12 causes and treatment methods. Healthline. Retrieved July 3, 2022, from https://www.healthline.com/health/womens-health/vaginal-burning#_noHeaderPrefixedContent 
  2. Mayo Foundation for Medical Education and Research. (2021, March 17). Yeast infection (vaginal). Mayo Clinic. Retrieved July 3, 2022, from https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/yeast-infection/symptoms-causes/syc-20378999 
  3. MediLexicon International. (n.d.). Vaginal burning: 10 causes and treatments. Medical News Today. Retrieved July 3, 2022, from https://www.medicalnewstoday.com/articles/321104#_noHeaderPrefixedContent 
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor