Trusa medicala de vacanta - ce trebuie sa contina?

17. 8. 2021 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit

Indiferent de destinatia aleasa pentru vacanta de vara, nu uita sa iei in bagaj si o trusa de prim ajutor. Iti va fi de un real folos in cazul in care vei intampina o problema medicala.

Iata cele mai frecvente probleme medicale cu care te poti confrunta in concediu si cateva exemple de medicamente si adjuvante pe care sa le pui in trusa de urgenta. In functie de istoricul medical si de buget, alege varianta optima pentru tine si familia ta.

Trusa medicala pentru munte

Daca mergi la munte, tine cont in primul rand de incalta minte. Ia cu tine o pereche de bocanci. Iti vor sust ine glezna pentru a nu aluneca si vei evita astfel accidentele (entorse, luxatii). Alege o pereche comoda care sa nu iti provoace bataturi. Pentru astfel de probleme este bine sa ai la indemana plasturi speciali pentru flictene (Compeed blister, Urgo flictene). In caz de dureri musculare, foloseste un gel antiinflamator si/sau medicatie analgezica. Ca sa eviti raceala, nu uita de pelerina de ploaie si hainele de schimb. Sticla cu apa este obligatorie in drumetii si catarari pe munte. Atentie si la scaderile de glicemie, se rezolva daca ai ceva dulce in bagaj (glucoza, zahar cubic, ciocolata). Pentru un efort sustinut, de un mare ajutor iti vor fi un supliment de vitamine efervescente si o forma de calciu (fiole sau comprimate efervescente), in cazul in care faci caderi de calciu. Si pentru ca la munte cazaturile si zgarieturile sunt inerente, nu uita de bandaje si dezinfectante. Chiar daca este mai racoare si adie vantul, soarele arde la fel de puternic in orele de varf, protejeaza-te corespunzator. Protejeaza-te corespunzator cu crema sau lotiune pentru protectie solara adecvata fototipului tau. Mai pune in trusa de urgenta un termometru, o foarfeca, o lanterna si o penseta.

Trusa medicala pentru mare

La mare, cea mai mare atent ie trebuie sa o acorzi produselor de protectie solara. Pentru copii alege o crema cu factor de protectie mare (50+), iar pentru tine o crema cu factor mediu (25 sau 30) pentru inceput si factor mai mic (8-15) dupa ce pielea s-a obisnuit cu soarele, tinand cont si de tipul de piele pe care il ai. Crema de protectie solara se aplica dupa fiecare contact cu apa, chiar daca pe instructiuni scrie ca este rezistenta la apa si nisip. In caz contrar, risti sa te arzi. Pentru o piele sanatoasa si un bronz frumos, aplica dupa plaja o crema reparatoare cu efect hidratant. Nu uita ca la plaja sa porti o palarie de paie sau o bandana. Probleme des intalnite sunt cele de natura digestiva. Fie ca faci excese alimentare sau consumi produse indoielnice din punct de vedere al calitatii si prospetimii, pot aparea efecte neplacute precum greata, voma, diaree. Toate acestea se pot trata avand la indemana cateva pastile din trusa de urgenta.

Trusa medicala pentru excursiile cu cortul

Daca mergi in excursie cu cortul si esti alergic, ia cu tine un antihistaminic (comprimate sau spray). Astfel stranutul, lacrimatul si pruritul generate de contactul cu praful si polenul nu iti vor mai strica ziua. In caz de antecedente de reactii alergice severe (soc anafilactic) la intepaturile de insecte (albine, viespi, tauni), va trebui sa ai la indemana un pen de adrenalina. Pentru a nu face o intoxicatie, nu folosi apa din rauri decat dupa ce o fierbi si evita consumul de fructe pe care nu le cunosti.

Trusa medicala pentru o zi la piscina

Intrucat majoritatea hotelurilor au piscina, oferindu-ti un plus de rasfat prin servicii si evitarea inghesuielii de pe plaja, iata ce trebuie sa stii atunci cand iti petreci ziua la piscina. Pentru a nu lua o micoza, poarta papuci atat pe marginea piscinei cat si la dus. Dupa ce iesi din apa, aplica preventiv un spray antimicotic (Lamisil, Scholl). Poarta ochelari de protectie ca sa nu faci conjuctivita si incearca sa nu inghiti apa (te poti alege cu o diaree infectioasa sau poti face hepatita A). Dupa baie, foloseste apa termala si o crema hidratanta sau un ulei de corp pentru a evita iritatia si uscaciunea pielii produsa de clor.

Trusa medicala pentru Delta Dunarii

Daca iti petreci concediul in Delta Dunarii, cel mai mare inconvenient il reprezinta tantarii. In consecinta, nu trebuie sa iti lipseasca produsele de protectie impotriva ciupiturilor si cele de calmare. Tine cont de faptul ca tantarii isi fac simtita prezenta mai ales seara si in zonele cu vegetatie abundenta. Evita camparea in astfel de locuri si protejeaza-te cu o imbracaminte adecvata (pantaloni lungi de bumbac si hanorac cu gluga). Apeleaza la repelente polivalente. Acestea actioneaza atat pe tantari, cat si pe alte insecte (capuse, viespi, albine, tauni). Nu consuma apa din Dunare chiar daca este fiarta, este de preferat apa imbuteliata.

Trusa medicala pentru vacantele in strainatate

Daca faci o excursie in strainatate, planifica totul din timp. Inainte de a pleca la drum este bine sa ai controlul stomatologic si analizele medicale la zi si sa discuti cu medicul tau de familie ce imunizari trebuie sa faci. Exista vaccinuri care necesita doua administrari (de exemplu, vaccinul antihepatita A se face in doua doze la interval de sase luni). Tot medicul iti poate recomanda medicamentele necesare in functie de zona in care urmeaza sa calatoresti. Pentru un concediu linistit, va trebui sa iti faci o asigurare medicala de calatorie. In cazul in care te imbolnavesti pe durata sejurului, asigurarea iti va permite accesul la servicii medicale. Daca suferi de o boala cronica, solicita medicului o reteta cu medicat ia curenta (denumirile comune internationale ale medicamentelor si modul de administrare). In plus, in functie de istoricul personal, cere si o reteta pentru un antibiotic

Vaccinuri obligatorii inainte de a pleca in concediu 

Pentru tari din Africa sau Asia trebuie sa te imunizezi impotriva febrei tifoide, holerei, hepatitei A, hepatitei B, tuberculozei si tetanosului. In cazul malariei nu exista un vaccin, insa se face tratament profilactic, malaria fiind raspandita si in America Centrala, America de Sud, Caraibe. Daca calatoresti in Asia rurala vaccineaza-te impotriva holerei, encefalitei japoneze si rabiei. In statele din America Centrala sunt frecvente cazurile de febra tifoida, hepatita A si febra galbena.

Ce trebuie sa contina trusa medicala?

Probleme medicaleMedicamente/ adjuvante
Dureri diverse (de cap, de dinti, musculare), febraAnalgezice, antitermice, antiinflamatoare, adjuvante
Raceala si gripaCombinatii (antitermice, antiinflamatoare, decongestionante)
Dureri de gatAntiseptice locale si antibacteriene
Nas infundatDecongestionante si apa de mare
Dureri de urechiAnalgezice si anestezice
Tuse seaca/productivaAntitusive/secretolitice
Iritatii, eritemReepitelizante, apa termala
DiareeAbsorbante, probiotice Saruri de rehidratare orala Antiseptice/antibacteriene intestinale (in diareea infectioasa) Antipropulsive intestinale (in diareea neinfectioasa)
ConstipatieLaxative
Rau de miscareAntivomitive
Greata si varsaturiAntivomitive
Hiperaciditate gastricaAntiacide
Zgarieturi, taieturiAntiseptice, antibacteriene, adjuvante
Lovituri (entorse, luxatii, vanatai)Calmante naturale, antiinflamatoare locale, adjuvante
Ciupituri de insecteAntihistaminice, antipruriginoase, creme repelente
Arsuri solareProduse cu filtru UV, reepitelizante si dezinfectante

 

Expert: Olimpia Toth
Farmacist manager
Sensiblu Kaufland Vulcan Bucuresti

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor