Spondiloza multipla: cauze, manifestari si optiuni de tratament

9. 11. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Spondiloza multipla

 

Spondiloza multipla se refera la durerea ce apare pe fondul unor afectiuni degenerative ale coloanei vertebrale, pe mai multe segmente sau in mai multe regiuni. Pentru aceasta problema medicala este nevoie de ajutor de specialitate, in caz contrar se poate ajunge la pierderea flexibilitatii si la leziuni nervoase permanente, cu durere cronica. 

Spondiloza este cunoscuta, in literatura de specialitate si ca osteoartrita spinala. Spondiloza lombara este localizata in zona inferioara a coloanei vertebrale, in timp ce spondiloza cervicala se afla in regiunea superioara, a gatului. Leziunile de la nivelul coloanei vertebrale, cuprinse intre aceste regiuni sunt catalogate drept spondiloza toracica. 

In spondiloza multipla, durerea, rigiditatea si disconfortul accentuat apar simultan in mai multe locuri sau in segmente aflate in aceeasi regiune. 

Ce este spondiloza multipla?

Spondiloza este un termen general care desemneaza o multitudine de afectiuni ale coloanei vertebrale, caracterizate de durere intensa. Aceste probleme apar pe fondul modificarilor degenerative de la nivelul coloanei. 

Intreg organismul are de suferit odata cu inaintarea in varsta. Oasele se demineralizeaza, iar cartilajele articulare nu mai pot amortiza socurile, durerile apar si pot fi asociate si cu rigiditatea osteo-musculara. Poate acesta este motivul pentru care spondiloza este considerata artrita coloanei vertebrale (1). 

Spondiloza poate sa se manifeste la un nivel al coloanei vertebrale sau in mai multe sectiuni, de aici denumirea de spondiloza multipla. In acelasi timp, spondiloza multipla poate face referire si la situatiile in care mai multe vertebre dintr-o regiune sunt alterate. 

Cele mai frecvente forme de spondiloza multipla vizeaza spondiloza cervicala si pe cea lombara. O posibila cauza ar fi ca vertebrele spatelui inferior suporta greutatea coloanei si a trunchiului, iar cele cervicale sustin gatul si capul. Prevalenta aparitiei spondilozei multiple la aceste nivele este in stransa legatura cu omul modern si dezvoltarea tehnologica. Postura trunchiului, dar mai ales a capului, pozitionat inainte, sunt dezvoltate pe fondul orelor petrecute cu ochii in ecranele moderne  (1). 

Cauzele aparitiei spondilozei multiple

Principala cauza pentru aparitia spondilozei multiple este reprezentata de imbatranire (1). Totusi, spondiloza multipla a fost diagnosticata si la persoane mai tinere, cauzele in aceste situatii fiind variate (2), (3):

 • mostenire genetica;
 • stilul de viata si alimentatia;
 • deficiente ale discurilor intervertebrale;
 • osteoartrita;
 • boli degenerative ale coloanei vertebrale;
 • obezitate;
 • practicarea unor sporturi de impact;
 • vicii - fumatul;
 • leziuni, traume sau accidentari anterioare, survenite la nivelul coloanei vertebrale.   

Spondiloza multipla: simptome

Simptomele sunt diferite de la o persoana la alta si depind in mare masura si de gradul de afectare, dar si de regiunea in care au aparut modificarile degenerative. Principalul simptom este durerea resimtita la nivelul coloanei vertebrale, pe mai multe sectiuni ale aceleasi regiuni sau in 2 zone distincte (1). 

Alte simptome specifice spondilozei multiple sunt (4), (5), (6):

 • rigiditate musculara si/sau osoasa;
 • slabiciune musculara sau osoasa cu probleme de coordonare;
 • dificultati in mers;
 • furnicaturi in articulatii sau la extremitati;
 • oboseala;
 • impresia ca oasele se macina, atunci cand sunt realizate unele miscari;
 • spasme musculare;
 • dureri de cap;
 • pierderea controlului vezicii urinare - incontinenta - sau a intestinului.

 

Radiografie

 

Optiuni de tratament in spondiloza multipla

Pentru ca are manifestari diferite si este localizata in mai multe regiuni, medicul specialist va stabili cauza producerii durerii in spondiloza multipla, afectiune care nu poate fi catalogata o boala in sine. In functie de cauza, tratamentul recomandat este diferit, iar ajutorul oferit este tintit. 

Odihna este recomandata persoanelor cu spondiloza multipla, dar aceasta nu inseamna ca miscarile fizice sunt excluse in totalitate. In caz contrar se poate ajunge pana la pierderea capacitatii de miscare, pe fondul rigiditatii musculare si osoase. 

Tratament medicamentos

Medicul poate prescrie analgezice pentru durere, antiinflamatoare, iar daca exista inflamatie si durere puternica, se poate ajunge la administrarea de corticosteroizi, pastile sau injectabil. Relaxantele musculare sunt utile in reducerea spasmelor, alaturi de cremele topice. 

In cazuri cu durere severa se ajunge chiar la injectarea unor amestecuri de analgezice si steroizi, dar numai cu prescriptie medicala (6). 

Specialistul poate recomanda alaturi de tratamentul specific si unele medicamente fara reteta pentru durere sau suplimente alimentare pentru articulatii, oase si muschi.

Nu iti administra remedii naturiste pentru sistemul osteo-muscular fara sa te consulti cu medicul, sa vezi daca sunt indicate in situatia ta. Daca, totusi, optezi pentru acestea, in situatia in care observi reactii adverse, intrerupe tratamentul si mergi de urgenta la medic!

Suplimentar, doctorul poate indica folosirea unor orteze sau suporturi lombare, cervicale sau toracale, dispozitive tehnico-medicale, pentru sustinerea si reducerea disconfortului. 

Terapie fizica

Fizioterapia sau kinetoterapia sunt departamente in cadrul carora persoanele afectate de spondiloza multipla pot beneficia de ajutorul de care au nevoie pentru a reduce durerea si inflamatia (4), prin executarea unor miscari specifice, sigure, care sa nu provoace mai multe probleme. 

In plus, cu terapie fizica, pacientii invata sa isi fortifice musculatura, sa reduca rigiditatea musculo-scheletala si sa previna accidentarile. 

Masajul terapeutic poate fi de ajutor in unele cazuri (4). 

Tratament chirurgical

Acolo unde exista un risc pentru sanatatea persoanei afectate, medicul poate propune, ca optiune de tratament, interventia chirurgicala pentru decompresia nervilor coloanei vertebrale sau pentru inlaturarea unei formatiuni osoase, pozitionate anormal (6). Totul se poate realiza cu interventii moderne, cu aparatura de ultima generatie, ceea ce favorizeaza vindecarea facila. 

Terapii complementare

Acupunctura, crioterapia, stimularea electrica, terapia cognitiv-comportamentala sunt alte cateva optiuni de tratament in spondiloza multipla, dar trebuie sa urmezi sfaturile medicului pentru cazul tau unic (5).  

Pentru a trata eficient spondiloza este nevoie, de regula, de o combinatie intre mai multe forme de ingrijire, dar si de abordarea unui stil de viata diferit, de renuntare la vicii si excese, la pachet cu o dieta echilibrata si odihna de calitate. 

Acesta este un articol cu rol informativ si nu reprezinta o sursa suficienta pentru autodiagnosticare. De aceea, daca te confrunti cu anumite simptome ce pot fi asociate spondilozei multiple, consulta un medic specialist si urmeaza indicatiile acestuia!

 Surse de informare:

1. What Is Multilevel Spondylosis? Exploring Cervical & Lumbar - https://www.scoliosisreductioncenter.com/blog/multilevel-spondylosis#:~:text=Spondylosis%20is%20an%20umbrella%20term,thoracic%2C%20and%2For%20lumbar.

2. Multilevel Spondylosis Treatment in NJ - https://njspinespecialists.net/multilevel-spondylosis-treatment-nj#:~:text=Many%20factors%20may%20trigger%20multilevel,obesity%2C%20and%20high%20impact%20sports.

3. SPONDYLOSIS - https://www.arlingtonortho.com/conditions/spine-care/spondylosis/

4. What is multilevel spondylosis? - https://www.usaspinecare.com/back_problems/spondylosis/multi/

5. Spondylosis Symptoms, Causes, Diagnosis and Treatment - https://www.spineuniverse.com/conditions/spondylosis

6. Spondylosis: All you need to know - https://www.medicalnewstoday.com/articles/312598

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor