Senna (Cassia angustifolia): beneficii, proprietati, utilizari

31. 8. 2023 · 6 minute de citit

In acest articol vorbim despre senna (Cassia angustifolia), o planta populara pentru beneficiile sale asupra sanatatii. Iti spunem care este originea acestei plante, care sunt beneficiile sale pentru sanatate si proprietatile unice prin care se remarca. De asemenea, mentionam si posibilele riscuri, contraindicatii si interactiuni medicamentoase asociate administrarii sennei. 

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Senna (Cassia angustifolia): beneficii, proprietati, utilizari

Ce este Senna (Cassia angustifolia) si de unde provine?

Senna este o planta perena care face parte din familia Fabaceae. Cunoscuta si sub denumirea de Cassia angustifolia, ea este originara din regiunile tropicale si subtropicale din intreaga lume, inclusiv din Africa de Nord, Orientul Mijlociu si Asia. Senna se caracterizeaza prin frunzele sale de culoare verde inchis si florile galbene stralucitoare. De-a lungul istoriei, senna a fost folosita in diverse culturi. In medicina ayurvedica, senna a fost utilizata pentru a trata constipatia si alte probleme digestive. In Egiptul antic, se credea ca senna are proprietati purificatoare si era folosita pentru a curata intestinele.

Care sunt compusii biologici activi ai sennei?

Principalele componente active ale plantei senna sunt glicozizii, responsabili pentru efectele sale laxative. Acesti compusi stimuleaza contractiile intestinale si favorizeaza eliminarea materiilor fecale. De asemenea, senna contine flavonoide, compusi polifenolici cu proprietati antioxidante, care pot contribui la reducerea inflamatiei si la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ.

In prezent, senna este cultivata in scop comercial in multe tari din intreaga lume, inclusiv in India si Pakistan. Frunzele si fructele sunt adesea prelucrate si vandute sub forma de ceaiuri, capsule, tablete sau pulbere. Aceste produse sunt utilizate pentru tratarea constipatiei si a altor probleme digestive.

Proprietatile sennei

Proprietatile plantei senna sunt diverse si ar putea fi benefice pentru sanatate. Iata cateva dintre acestea:

 • proprietati laxative: senna este cunoscuta pentru proprietatile sale laxative puternice. Aceasta contine compusi numiti glicozide, care sunt transformati intr-un compus activ in intestinul gros, ajutand la stimularea miscarii intestinului si facilitand astfel eliminarea deseurilor.
 • proprietati antiinflamatoare: senna are proprietati antiinflamatoare care pot ajuta la reducerea inflamatiei si iritatiei in corp. Aceste proprietati o fac utila in ameliorarea anumitor afectiuni ale pielii sau ale tractului digestiv.
 • proprietati detoxifiante: senna poate ajuta la eliminarea toxinelor din organism, contribuind la imbunatatirea functiei generale a sistemului digestiv si la prevenirea constipatiei.
 • proprietati antimicrobiene: senna contine anumiti compusi care au proprietati antimicrobiene, ceea ce poate ajuta la protejarea organismului impotriva unor infectii bacteriene sau fungice. Aceste proprietati pot fi benefice in tratarea infectiilor tractului urinar sau a infectiilor fungice ale pielii.

Este important de mentionat ca utilizarea sennei trebuie facuta cu precautie si sub supraveghere medicala, deoarece poate avea efecte secundare si poate interactiona cu alte medicamente. De asemenea, este recomandat sa nu se utilizeze pe termen lung, deoarece poate duce la dependenta si la reducerea eficientei sistemului digestiv.

Beneficiile sennei

Beneficiile sennei

Mai multe studii au testat efectele sennei sub forma de pulbere sau capsule. Exista foarte putine studii despre potentialele beneficii pentru sanatate ale consumului de ceai de senna. Majoritatea studiilor de cercetare privind beneficiile pentru sanatate ale sennei se concentreaza asupra posibilei sale utilizari in tratamentul constipatiei si al altor tulburari gastrointestinale.

Senna este uneori utilizata pentru sindromul de colon iritabil. Exista insa un numar minim de cercetari care sustin utilizarea sigura a sennei. Nu exista dovezi stiintifice care sa sustina utilizarea ceaiului de senna sau a altor produse pe baza de senna pentru tratarea acestor afectiuni.

Efectele secundare ale Senna?

Atunci cand senna este utilizata ca tratament pe termen scurt al constipatiei, efectele secundare sunt, in general, usoare si limitate. Atunci cand este administrata pentru o perioada de timp indelungata sau in cantitati mari, senna poate provoca dependenta sau poate afecta ficatul.

Efecte secundare frecvente ale sennei

Cele mai frecvente efecte secundare ale ceaiului de senna sunt:

 • disconfort la nivelul stomacului;
 • crampe;
 • diareea;
 • greata;
 • varsaturi;
 • balonare.

Persoanele care observa aparitia unor simptome ar trebui sa intrerupa administrarea suplimentului. In unele cazuri, ceaiul de senna poate fi utilizat pentru o perioada mai lunga de timp, atunci cand o persoana se afla sub ingrijirea unui medic.

Efecte secundare severe

Se recomanda ca senna sa nu se administreze mai mult de 1 saptamana. Utilizarea senna pe termen lung, precum si a unor doze mai mari, a fost legata de probleme grave de sanatate. Efectele secundare severe includ: 

Contraindicatii ale consumului de senna

Au fost raportate cateva cazuri de persoane care au suferit leziuni hepatice, coma sau leziuni nervoase dupa ce au folosit senna. In aceste cazuri, oamenii foloseau senna in doze mult mai mari decat cele recomandate si pentru perioade mai lungi de timp. Persoanele cu anumite afectiuni medicale nu ar trebui sa utilizeze senna, inclusiv:

De asemenea, orice persoana cu dureri abdominale sau copiii cu varsta sub 2 ani nu ar trebui sa foloseasca senna.

Care sunt interactiunile medicamentoase?

Exista mai multe interactiuni medicamentoase care trebuie luate in considerare. Persoanele care iau urmatoarele medicamente sau suplimente pe baza de plante ar trebui sa evite sa ia senna:

 • cei care iau deja planta coada-calului nu ar trebui sa bea ceai de senna, deoarece se crede ca ambele scad nivelul de potasiu.
 • contraceptivele: senna poate interactiona cu forma de estrogen din unele contraceptive, inclusiv inelul vaginal, plasturele sau pilulele. Aceasta ar putea face ca anticonceptionalele sa fie mai putin eficiente, facand mai probabila aparitia unei sarcini accidentale.
 • digoxina: senna poate provoca dezechilibre electrolitice in organism, in special in ceea ce priveste nivelul de potasiu. Potasiul scazut poate cauza probleme pentru cineva care ia digoxina.
 • diuretice: ca si senna, unele diuretice pot scadea si ele nivelul de potasiu si al altor electroliti. Luarea acestor doua medicamente impreuna poate face ca nivelul de potasiu sa scada la un nivel periculos.
 • estrogeni: hormonii din terapiile de substitutie hormonala reactioneaza in acelasi mod ca si pilulele contraceptive. Utilizarea senna cu terapia de substitutie hormonala poate insemna ca estrogenul nu este absorbit sau nu functioneaza la fel de bine.

De retinut

Senna este, in general, bine tolerata si considerata sigura pentru majoritatea oamenilor. Cu toate acestea, are potentialul de a provoca complicatii grave la unele persoane cu anumite afectiuni si care iau anumite medicamente. Cel mai bine este sa consulti un medic in cazul in care ai intrebari legate de administrarea de senna.

Disclaimer

Daca aveti intrebari sau nelamuriri medicale, va rugam sa discutati cu medicul dumneavoastra. Articolele noastre medicale contin informatii si cercetari medicale importante, oferite de entitati medicale de renume. Cu toate acestea, ele nu reprezinta un substitut pentru sfatul, diagnosticul sau tratamentul recomandat de medicul specialist.

Acest articol a fost realizat in baza informatiilor preluate din urmatoarele surse:

Very Well Health, „What is senna tea?”: https://www.verywellhealth.com/senna-tea-89933

Medical News Today, „Is senna tea safe to drink?”: https://www.medicalnewstoday.com/articles/320659#what-are-the-drug-interactions

Healthline, „What is senna tea and is it safe?”: https://www.healthline.com/nutrition/senna-tea

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor