Semnele din nastere: cauze, tipuri si optiuni de tratament

1. 11. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
Semnele din nastere

 

Multi parinti descopera ca bebelusii lor au pe corp diverse pete, denumite semne din nastere. Acestea sunt clasificate in functie de mai multe criterii si pot reprezenta sau nu pericole viitoare. Cu siguranta, medicul neonatolog va explica in detaliu situatia si daca este necesar tratament ulterior. 

Daca si tu vrei sa afli mai multe despre semnele din nastere, am pregatit un articol cu multe informatii interesante. 

De ce apar semnele din nastere?

Traditia populara romaneasca asociaza semnele din nastere ale copiilor cu anumite pofte de alimente pe care le-a avut mama in timpul sarcinii. Chiar daca este o explicatie amuzanta, aceasta nu are nicio legatura cu realitatea, medicii nereusind sa gaseasca un motiv concret al semnelor din nastere. Cu toate acestea, unele dintre ele au legatura cu ADN-ul, fiind ereditare si aparand pe pielea mai multor membri ai aceleiasi familii. 

Anumite semne din nastere pot reprezenta afectiuni genetice, asa cum sunt cele numite „pata de vin”. Specialistii geneticieni au descoperit ca bebelusii cu aceste semne pot suferi de o afectiune rara, denumita sindrom Klippel Trenaunay, dar care nu are legatura cu mostenirea genetica.

 

Fetita si iepurasul

 

Ce tipuri de semne din nastere exista?

In functie de culoare, de dimensiune, de cauza lor sau de aspect, semnele din nastere au fost clasificate in mai multe categorii, dintre care cele mai importante sunt cele vasculare si cele pigmentate. 

Petele de vin (Nevus flammeus)

De cele mai multe ori sunt localizate pe fata si au aspectul unei picaturi de vin rosu. Cu toate acestea, ele se pot regasi oriunde pe corp, avand initial o forma plata de culoare rosie sau violeta. Odata cu inaintarea in varsta culoarea se inchide, iar pielea de deasupra se intareste.

Hemangioame

Asa numitele „semne de capsuna”, aceste semne din nastere sunt rosii si se prezinta, in general, ca o umflatura pe suprafata pielii. Exista si o categorie formata adanc sub piele, care se deosebeste doar prin aspect. In functie de localizare pot cauza anumite complicatii specifice. Majoritatea hemangioamelor dispar pe durata copilariei, existand putini adulti care sa fie afectati in continuare de ele. 

Pete maculare somon

Cunoscute si sub denumirea populara de „sarut de inger”, aceste semne din nastere sunt oficial denumite Nevus Simplex. Ele se prezinta ca o zona plata de culoare roz si cu o forma neregulata. Pot aparea pe fata, frunte sau spate si de cele mai multe ori dispar de la sine in primul an de viata. 

Melanocite dermice

Avand aspectul unor vanatai, aceste semne din nastere sunt gri-albastrui si apar in straturile mai profunde ale pielii. Sunt clasificate in pete mongole, Nevus of Ota sau Nevus of Ito, in functie de zona de pe corp in care isi fac aparitia. 

Pete de cafea cu lapte

Au de obicei forma ovala si se prezinta ca niste pete plate maro deschis, de unde si denumirea. Un numar ridicat de semne din nastere din aceasta categorie poate reprezenta risc crescut de neurofibromatoza.

Sunt periculoase semnele din nastere?

Majoritatea semnelor din nastere nu sunt periculoase si dispar in copilaria mica. Cu toate acestea, medicul neonatolog poate recomanda un consult dermatologic amanuntit in anumite cazuri, atunci cand semnele din nastere prezinta caracteristici deosebite, ce pot fi legate de diverse afectiuni medicale.

 

Bebelus dormind

 

Ce optiuni de tratament sunt disponibile pentru semnele din nastere?

De cele mai multe ori, copiii nu sunt deranjati de semnele din nastere, astfel incat nu este necesar niciun fel de tratament pentru ele. Cu toate acestea, anumite situatii pot necesar un tratament, in functie de recomandarile medicului, astfel: 

  • Propanol

Este un tratament medicamentos oral, recomandat sugarilor. Scopul tratamentul este stoparea dezvoltarii hemangioamelor, respectiv ingustarea vaselor de sange care le formeaza. 

  • Corticosteroizi

Acest tratament poate fi administrat oral sau injectabil, direct in semnele din nastere. Scopul este micsorarea sau stoparea dezvoltarii acestora. 

  • Interferon alfa-12

Este tratamentul recomandat in cazul in care terapia cu corticosteroizi nu prezinta rezultate satisfacatoare. 

  • Tratament laser

Utilizat pentru semnele din nastere situate la suprafate pielii, laserul ofera rezultate foarte bune in cazul „petelor de vin” sau „sarutului de inger”. 

  • Tratament chirurgical

Este recomandat in cazul in care niciunul dintre tratamentele de mai sus nu are efect sau daca semnul din nastere ridica probleme grave de sanatate. De obicei se asteapta inaintarea in varsta pentru efectuarea interventiei chirurgicale, dar medicul este singurul care poate decide. Pentru copiii mici se va utiliza anestezie generala, iar dupa varsta de 10 ani si pentru pacientii curajosi, este adecvata o sedara usoara. In acest fel este evitata orice neplacere, inclusiv amintirile din timpul interventiei. 

Daca ai emotii despre cum va reactiona copilul tau referitor la semnul din nastere pe care il poarta, trebuie sa stii ca cel mai important este ce crezi tu, parintele lui. Ii poti prezenta intreaga situatie ca pe un avantaj personal, un semn distinct care il face sa fie unic pe lume. In cazul in care va fi nevoie de orice tip de tratament, fii alaturi de el si sustine-l din punct de vedere emotional!

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor