Sangerarea nazala la copii

2. 3. 2020 · Farmacistul Dr. Max · 3 minute de citit
Sangerarea nazala la copii

Sangerarea nazala (epistaxisul) reprezinta pierderea de sange de la nivelul foselor nazale datorata unei leziuni a peretelui unui vas de sange sau a mucoasei nazale. Epistaxisul este destul de des intalnit la copii si poate apare la orice varsta; este mai frecvent intre 3 si 10 ani si rar sub 2 ani.

Cel mai frecvent sangerarea este de la nivelul unei zone situata imediat in spatele varfului nasului – mucoasa septului nazal – pata vasculara (Kiesselbach). Majoritatea epistaxisurilor sunt pe o singura nara, se exteriorizeaza anterior, spre varful nasului; o parte din sange se poate scurge catre posterior, in gura si copilul poate inghiti sangele sau sa-l elimine pe gura. In copilarie sangerarile nazale sunt, de obicei, de scurta durata si se opresc spontan. Copiii care au mai avut epistaxis prezinta de obicei sangerari repetate, mai ales in cadrul episoadelor de raceala si gripa.

Cauzele sangerarii nazale la copii

Cele mai frecvente cauze ale epistaxisului sunt cele locale: 

  • inflamatii (rinite, rinosinuzite, rinoadenoidite, infectii bacteriene, secretii nazale abundente si pentru mai multe zile), 
  • traumatisme (trauma, ,,scobitul in nas”, corpi straini intranazali, operatii), 
  • alergii (rinita alergica). 

Epistaxisul este mai frecvent in sezoanele reci, mai ales in contextul racelii sau gripei; umiditatea scazuta este factor favorizant. Uneori sangerarea poate apare si dupa un efort fizic, stranut sau expunere la soare. Mai rar la copil, hemoragia este cauzata de tumori sau boli sistemice.

In general, nasul infundat pentru mai mult de cateva zile este cea frecventa cauza; unii copii prezinta iritatia narinelor si a buzei superioare din cauza secretiilor nazale abundente si uneori infectate. 

Crustele de la nivelul narinelor si mancarimea nasului (de exemplu, in alergii) favorizeaza traumatismul mucoasei prin ,,scobitul in nas” cu degetul, producand astfel sangerarea.

Cum actionezi in cazul sangerarii nazale la copii

In momentul sangerarii, recomand urmatoarele actiuni: 

  • nu intrati in panica si calmati copilul daca este speriat; 
  • aplecati capul in fata, pentru a impiedica scugrerea sangelui catre gat; 
  • tineti apasata nara pe care curge sange cu degetul timp de cateva minute (5-10 minute). 

In cele mai multe cazuri, aceste manevre sunt suficiente pentru oprirea sangerarii. Daca sangerarea persista, rugati copilul sa sufle nasul usor (daca stie sa-l sufle) pentru eliminarea cheagurilor si aplicati-i un decongestionant nazal (picaturi sau spray) adecvat varstei, urmat de aceleasi manevre de mai sus. 

Daca sangerarea nu se opreste, adresati-va celei mai apropiate unitati medicale, preferabil cu serviciu de ORL sau pediatrie.

In cazul sangerarilor prelungite, semnificative pot fi necesare tamponament nazal, internare pentru supraveghere sau, in rare cazuri la copil, cauterizare sub control endoscopic (in cazul in care sangerarea provine din spatele nasului).

Chiar daca sangerarea s-a oprit, este bine sa aduceti copilul la control ORL, mai ales daca ea se repeta. 

Este bine a se evita efortul fizic exagerat cateva zile dupa episodul de sangerare.

Recomand controlul ORL si pediatrie regulat in primii ani de viata precum si o toaletare corecta a nasului.

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor