Ruptura uterine: cauze, simptome, tratament

8. 2. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
mama tine bebelusul in brate

Anual, in intreaga lume, se nasc milioane de bebelusi sanatosi. Uneori, insa, in timpul nasterii pot aparea complicatii care pun viata copilului si a mamei in pericol. Ruptura uterina este o astfel de complicatie grava, din fericire, rara, care afecteaza mai putin de 1% dintre gravide si care apare mai frecvent la femeile care au suferit deja o intervenție chirurgicală la nivelul uterului. 

Ce este ruptura uterina?

Uterul este un organ musculos, cavitar, suficient de elastic pentru a suporta dezvoltarea unui fetus pana la termen. Totusi, in cazul in care peretele uterin a mai suferit, in trecut, o incizie, repararea acesteia s-a realizat cu ajutorul unui tesut cicatricial cu elasticitate si rezistenta mai mici decat cele ale peretelui uterin intact. Ruptura uterina survine, in majoritatea cazurilor, de-a lungul acestei cicatrici [1].

Majoritatea rupturilor uterine survin in timpul travaliului si al nasterii, dar ele se pot produce si in timpul sarcinii. 

Ruptura uterina poate fi:

 • completa, atunci cand toate cele 3 straturi ale peretelui uterin se rup. Este cea mai grava varianta si necesita interventie chirurgicala imediata;
 • incompleta, atunci cand ruptura afecteaza doar unul sau doua dintre cele trei straturi [2]. 

Cauzele rupturii uterine

Marea majoritate a cazurilor de ruptură uterină se produc în timpul sarcinii sau al nașterii. Creșterea bebelușului, acumularea unui exces de lichid amniotic, sarcinile multiple sau presiunea din timpul travaliului pot determina ruperea peretelui uterin. Uneori, aceasta ruptura survine de-a lungul cicatricii unei cezariene anterioare sau a unei alte interventii chirurgicale [3]. 

Simptomele rupturii uterine

Ruptura uterina este o urgenta chirurgicala care poate pune atat viata mamei, cat si pe cea a bebelusului, in pericol. Simptomele asociate unei rupturi uterine includ:

 • sangerare vaginala abundenta;
 • durere brusca si intensa, aparuta intre contractii;
 • modificarea brusca a frecventei sau intensitatii contractiilor, care pot deveni mai intense sau mai slabe;
 • durere abdominala anormala;
 • retragerea capului bebelusului din canalul vaginal;
 • aparitia unei umflaturi imediat deasupra osului pubian;
 • durere brusca in zona unei cicatrici vechi;
 • pierderea tonusului muscular uterin;
 • frecventa cardiaca crescuta, hipotensiune si soc;
 • frecventa cardiaca anormala la bebelus;
 • absenta progreselor in timpul travaliului [2]. 

Ce complicatii se asociaza rupturii uterine?

Ruptura uterina pune in pericol vietile mamei si a bebelusului din cauza hemoragiei puternice pe care o declanseaza. Atunci cand ruptura uterina se produce la o gravida deja internata in spital, ea poate fi, in general, gestionata pentru a se evita decesul mamei.

In cazul rupturii uterine, viata bebelusului este intr-un pericol mai mare decat viata mamei. Odata diagnosticata ruptura uterina, medicul trebuie sa intervina rapid pentru extragerea chirurgicala a bebelusului, intr-un interval de cel mult 40 minute, altfel acesta va fi grav afectat de lipsa de oxigen [4]. 

operatie

Diagnosticarea rupturii uterine 

Ruptura uterina se produce, in general, brusc si are simptome nespecifice, care pot fi, cu usurinta, ratate intr-o prima faza, mai ales ca durerile asociate travaliului sunt deja intense. 

De cele mai multe ori, medicul observa, in timpul monitorizarii fetale, semne de stres fetal - incetinirea frecventei cardiace - si decide sa intervina prin cezariana de urgenta. Diagnosticul de ruptura uterina se pune in timpul operatiei [2]. 

Tratamentul rupturii uterine

Ruptura uterina poate fi tratata exclusiv chirurgical. Cezariana de urgenta este obligatorie pentru salvarea vietii bebelusului, ale carui sanse de supravietuire sunt crescute, ulterior, prin tehnici specifice departamentului de terapie intensiva pentru nou-nascuti [1]. 

In unele cazuri, ruptura uterina poate fi remediata prin aceleasi metode prin care se repara incizia chirurgicala a peretelui uterin. Alteori, dimensiunile rupturii sunt atat de mari, iar hemoragia atat de puternica, incat este necesara efectuarea unei histerectomii pentru salvarea mamei [3]. 

In cazul femeilor care pierd foarte mult sange in timpul operatiei, se poate impune efectuarea unei transfuzii sangvine [2]. 

Care este prognosticul in cazul unei rupturi uterine?

Din punct de vedere statistic, s-a constatat ca ruptura uterina apare la 1% din sarcini. 

Aproximativ 6% dintre bebelusii ale caror mare sufera o ruptura uterina nu reusesc sa supravietuiasca. Aproximativ 1% dintre femeile care sufera o ruptura uterina mor din cauza complicatiilor [1]. 

Sansele de supravietuire ale mamei si bebelusului sunt cu atat mai mari cu cat se intervine mai repede, motiv pentru care se recomanda ca nasterea, in special nasterea vaginala dupa cezariana sau dupa o alta interventie chirurgicala uterina, sa se desfasoare in spital. 

Cum poate fi prevenita ruptura uterina?

Din pacate, ruptura uterina este un accident care nu poate fi pe deplin prevenit, decat prin efectuarea cezarienei la cerere, alternativa care are, la randul ei, o serie de neajunsuri. 

Pe de alta parte, riscul de ruptura uterina pe un uter intact este extrem de redus, asadar o atentie deosebita trebuie acordata femeilor care au suferit deja o operatie de cezariana sau o alta operatie care a presupus incizia peretelui uterin, cum este cea de extirpare a unui fibrom

Monitorizarea travaliului si a nasterii in spital, in cazul acestor paciente cu risc crescut, este esentiala pentru o interventie prompta si pentru salvarea mamei si bebelusului in cazul in care survine o ruptura uterina [4]. 

Posibilitatea aparitiei rupturii uterine nu trebuie sa fie privita ca un impediment in calea nasterii vaginale. Mai degraba se recomanda ca fiecare sarcina sa fie atent analizata si evaluata impreuna cu medicul, care va putea lua cea mai buna decizie. Acest articol are un rol strict informativ.

Bibliografie

 1. Cirino, Erica. Pregnancy Complications: Uterine Rupture. Healthline, Healthline Media, 15 Mar. 2012, www.healthline.com/health/pregnancy/complications-uterine-rupture, accesat la 25.01.2023;
 2. Togioka, Brandon M., and Tiffany Tonismae. Uterine Rupture. PubMed, StatPearls Publishing, 2020, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK559209/, accesat la 25.01.2023;
 3. Toppenberg, Kevin S., and Jr William a. Block. Uterine Rupture: What Family Physicians Need to Know. American Family Physician, vol. 66, no. 5, 1 Sept. 2002, pp. 823829, www.aafp.org/pubs/afp/issues/2002/0901/p823.html, accesat la 25.01.2023;
 4. Uterine Rupture: Signs, Symptoms, Risks & Treatment. Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/diseases/24480-uterine-rupture, accesat la 25.01.2023.

Iti recomandam si:

 • Dupa 9 luni de zile de asteptare, ai ajuns in sfarsit in momentul in care vei putea sa tii in brate puiul de om care a crescut in tine.
 • Travaliu: care sunt semnele si cum se desfasoara

  Travaliu: care sunt semnele si cum se desfasoara

  · 9 minute de citit
  Daca te apropii de cele noua luni de sarcina, cu siguranta iti doresti sa stii cand va incepe travaliul si cand iti vei putea vedea bebelusul. Desi nu exista reguli precise cu privire la ultimele 24 - 48 de ore pana la nastere, o serie de semne iti pot indica perioada de incepere a travaliului.
 • Uterul este organul sexual feminin de forma unei pere, cu rol esential in menstruatie, fertilitate si in sarcina. Uterul poate fi afectat de infectii si boli pentru care este nevoie de tratament specific. Controlul medical periodic si examinarea de specialitate la primele simptome te vor ajuta sa iti mentii sanatatea.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor