Quercetina: beneficii, surse si rolul acesteia in organism

18. 11. 2022 · Farmacistul Dr.Max · 5 minute de citit
Quercetina din legume si fructe

 

Quercetina este un pigment vegetal din categoria flavonoide, ce confera culoare unor fructe, flori, legume. Quercetina poate oferi protectie impotriva bolilor cardiovasculare si a cancerului. Este un produs sigur pentru consum daca provine din fructe si legume. In privinta administrarii suplimentelor cu acest compus, medicul este in masura sa faca recomandarile necesare fiecarei persoane. 

Quercetina este un pigment vegetal existent in ceapa, ceai verde, mere, seminte si nuci, fructe de padure sau vin. Datorita efectelor sale antioxidante si antiinflamatoare, quercetina ar putea avea un rol important in reducerea inflamatiilor, prevenirea bolilor de inima, in reglarea zaharului in sange, precum si in tinerea sub control a celulelor canceroase. Cel putin la nivel teoretic, caci studiile realizate pana in prezent nu ofera dovezi solide, care sa confirme aceste ipoteze. 

Ce este quercetina?

Quercetina este un compus vegetal, un flavonoid regasit in legume, fructe, ceai, vin, cu numeroase beneficii pentru sanatate.

Pentru ca avantajele pe care le au proprietatile quercetinei sa fie dovedite la oameni sunt necesare studii in acest sens. Pana atunci, insa, trebuie sa stii ca beneficiile flavonoidelor pentru organism vin din capacitatea lor de a activa ca antioxidanti (1).

Rolul antioxidantilor este acela de a neutraliza radicalii liberi, molecule care conduc la aparitia leziunilor celulare, atunci cand concentratia lor este prea mare. Leziunile se dezvolta si determina uneori afectiuni cronice, boli cardiovasculare, diabet zaharat sau cancer (1). 

Beneficiile si rolul quercetinei in organism

Are potential in reducerea inflamatiei

Nivelul mare al radicalilor liberi poate avea un efect benefic in reducerea inflamatiilor aparute pe fondul unor infectii in organism. Cercetarile din laborator sunt promitatoare, in sensul ca quercetina are sanse mari sa actioneze la locul aparitiei inflamatiei, in special a celei care tinde sa devina cronica in diverse afectiuni articulare (1). 

Pentru a putea fi utilizata ca tratament in ameliorarea inflamatiilor, reducerea rigiditatii si a durerilor in artrita reumatoida, spre exemplu, este nevoie de studii aprofundate. 

Ameliorarea simptomelor alergiilor

Quercetina ar putea ameliora simptomele neplacute ale diverselor tipuri de alergii, prin proprietatile sale antiinflamatorii. Cercetarile sunt la inceput si in acest domeniu, dar rezultatele obtinute in laborator si pe animale au relevat faptul ca administrarea de quercetina ofera protectie corpului (1), prin inhibarea productiei de histamina (2) si, astfel, ar putea combate rinita alergica (3). 

Cum reactiile alergice dau raspunsuri diferite si de intensitatea diversa, nu se stie, pentru moment, daca administrarea acestui compus ar putea veni cu adevarat in sprijinul oamenilor. 

Reducerea tensiunii arteriale

Quercetina ar putea contribui la revenirea la valori normale a nivelului tensiunii arteriale, cel putin asta a reiesit din primele cercetari menite sa arate efectul acestui compus asupra vaselor de sange (1). 

Mentinerea colesterolului sub control si scaderea tensiunii arteriale sistolice au fost rezultate obtinute in laborator si este nevoie in continuare de studii amanuntite, inainte ca quercetina sa fie acceptata ca terapie alternativa pentru tensiunea arteriala ridicata (2). 

Ar putea reduce riscul de boli cardiovasculare

Cu cat introducem in alimentatie mai multe fructe si legume bogate in flavonoide, cu atat organismul este mai bine sustinut in lupta cu bolile cardiovasculare

Riscul de accident vascular cerebral poate fi redus si prin administrarea de suplimente pe baza de quercetina. Studiile de pana acum au relevat faptul ca acest compus are posibilitatea sa ofere protectie si sanatate inimii, prin reducerea factorilor de risc pentru unele boli de inima, asa cum este cazul hipertensiunii arteriale si al  aterosclerozei (2). 

Ajutor in lupta impotriva cancerului

Pornind de la proprietatile antioxidante ale quercetinei, acest compus ar putea sa aiba proprietati de limitare a raspandirii si combaterii cancerului (1). Studiile au aratat ca utilizarea suplimentelor de quercetina ofera rezultate promitatoare in privinta suprimarii cresterii celulelor canceroase, contribuind concomitent si la moartea celulelor cancerului de prostata, asa cum a reiesit din studiul realizat (2).

 

Quercetina

 

Mergand mai departe, specialistii sustin ca efecte similare ar putea sa se manifeste la celulele din cancerul hepatic, la cancerul pulmonar, cancerul de san, cancerul vezical, cancerul de colon, cancerul ovarian si cel care afecteaza suprarenalele (3). 

Pana la introducerea in tratamentul alternativ pentru cancer a quercetinei mai este mult si sunt necesare, in continuare, studii aprofundate.  

Sprijin pentru functionarea normala a creierului

Quercetina ar putea oferi suportul necesar creierului, astfel incat sa fie protejat impotriva tulburarilor degenerative, asa cum sunt cele ce apar in boala Parkinson, Alzheimer si dementa (1), (2). 

Totusi, studiile controlate de laborator au oferit rezultate bune in ceea ce priveste Alzheimer in fazele de debut. Acesta este doar unul dintre motivele pentru care este nevoie de mai multe cercetari asupra oamenilor, in speranta ca se va putea stabili concret impactul quercetinei asupra creierului si dozajul necesar. 

Alaturi de aceste beneficii pentru sanatate, quercetina ar putea sa aiba si efecte antibacteriene si antivirale. In plus, aceasta ar putea oferi un boost de energie pentru persoanele care practica activitati fizice intense (3). 

Surse de quercetina

In natura, quercetina se gaseste in (2): broccoli, ceapa, ardei, hrisca, capere, mere, struguri, fructe de padure, nuci, citrice, cirese, ceai verde, vin. 

Quercetina se regaseste in farmacii sub forma de supliment alimentar, in capsule sau ca pulbere, dar trebuie ca administrarea acesteia sa vina la recomandarea medicului. 

Aceste produse medicamentoase sunt indicate pentru cresterea imunitatii, combaterea inflamatiei si a unor tipuri de alergii, rolul principal al quercinei fiind mentinand sanatatii generale a organismului (2). 

Quercetina este un flavonoid natural, regasit in unele fructe, legume, seminte, ceai si vin, cu potential benefic pentru sanatate. Desi inca sunt realizate cercetari pentru dovedirea acestor efecte, rezultatele sunt promitatoare. Totusi, inainte de a lua suplimente pe baza de quercetina este recomandat sa vorbesti cu medicul. In cazul in care inregistrezi efecte adverse, mergi la urgenta pentru ajutor medical de specialitate! 

Surse de informare:

1. What Is Quercetin? Benefits, Foods, Dosage, and Side Effects - https://www.healthline.com/nutrition/quercetin

2. What are the benefits of quercetin? - https://www.medicalnewstoday.com/articles/324170

3. Health Benefits of Quercetin - https://www.verywellhealth.com/the-benefits-of-quercetin-89071