Pneumonia la copii: cauze, manifestari si optiuni de tratament

28. 9. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Pneumonia la copii

Pneumonia la copii este o boala infectioasa a tractului respirator, care afecteaza plamanii. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, aceasta afectiune este raspunzatoare pentru aproximativ 14% din totalul deceselor la nivel global in randul copiilor sub 5 ani (1).

Pneumonia poate fi cauzata de numerosi agenti patogeni, cum ar fi virusuri, bacterii sau fungi. Aceasta poate fi prevenita prin vaccinare, masuri de igiena si nutritie corespunzatoare. 

Afla care sunt cauzele, simptomele si optiunile de tratament in cazul pneumoniei la copii!

Cauzele pneumoniei la copii

Pneumonia apare din cauza infectiei alveolelor pulmonare. Acestea reprezinta saculeti de mici dimensiuni de la nivelul plamanilor, care fac schimbul de gaze (oxigen si dioxid de carbon) intre aerul respirat si sangele venos (1). 

Infectarea alveolelor pulmonare presupune acumularea de fluid si puroi in interiorul lor. Acest lucru inseamna ca nu isi mai pot indeplini corespunzator functia, cauzand dificultati de respiratie si limitarea aportului de oxigen (1).  

Pneumonia la copii poate fi cauzata de:

  • Bacterii – pneumonia bacteriana este frecvent intalnita la nou-nascuti. Streptococii de grup B, Streptococcus pneumoniae, Streptococcus pyogenes, Klebsiella, Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus,Haemophilus influenzae tip b (Hib) sunt principalii agenti etiologici in acest caz (2). 
  • Virusuri – pneumonia virala este frecventa la copiii cu varsta cuprinsa intre 30 de zile si 5 ani (2). Virusul respirator sincitial poate fi raspunzator de aparitia acestui tip de pneumonie (1). Cu toate acestea, in cazul grupei de varsta 2-5 ani, bacteria Streptococcus pneumoniae este, in continuare, identificat frecvent drept agent etiologic (2). 
  • Fungi – pneumonia cauzata de Mycoplasma pneumoniae, un tip de fungi, este adesea intalnita la copiii cu varsta de 5-13 ani. 

Totusi, in cazul copiilor cu boli cronice, alti agenti patogeni pot cauza pneumonie. Spre exemplu, Pneumocystis jirovecii este cauza cea mai comuna a acestei infectii respiratorii la copiii cu HIV. Mai mult decat atat, acest tip de fungi este responsabil de cel putin un sfert din decesele sugarilor cu HIV (1). La cei cu fibroza chistica, se identifica adesea prezenta Staphylococcus aureus sau Pseudomonas aeruginosa (2).

Copiii nevaccinati impotriva agentilor patogeni care cauzeaza pneumonie prezinta un risc mai ridicat de a dezvolta aceasta afectiune, comparativ cu cei vaccinati (2). 

Factorii de risc pentru pneumonia la copii includ (1):

  • fumatul pasiv (parinti fumatori);
  • poluarea aerului din locuinta (cum ar fi prin incalzirea cu lemne);
  • traiul in locuinte aglomerate;
  • sistem imun deprimat –  in cazul subnutritiei sau malnutritiei, dar si la sugarii care nu sunt alaptati exclusiv la san;
  • afectiuni preexistente (cum ar fi HIV/SIDA sau rujeola)

Simptomele pneumoniei la copii

 

Copil cu pneuminie

 Pneumonia se poate manifesta prin (1, 2, 3):

  • tuse seaca sau tuse productiva (mucus gros galben, verde, maroniu sau cu urme de sange);
  • dificultati de respiratie;
  • respiratie suieratoare;
  • respiratie rapida;
  • febra ridicata;
  • lipsa apetitului;
  • transpiratii;
  • frisoane;
  • stare generala alterata;
  • durere de plamani (in piept);
  • la sugarii grav bolnavi – incapacitatea de a manca sau bea, pierderea constiintei, hipotermie, convulsii.

Complicatiile pneumoniei includ emfizem pulmonar, abcese pulmonare, pleurezie, pneumonia necrozanta (gangrena pulmonara) si septicemie (infectia intregului organism) (2).

Decesele apar aproape exclusiv la copiii cu afectiuni cronice preexistente, cum ar fi malformatii cardiace congenitale, boala pulmonara cronica la cei nascuti prematur sau boli asociate cu imunosupresie (HIV/SIDA) (4).

Optiuni de tratament

Tratamentul este prescris de medic, in urma consultatiei si investigatiilor. Acesta va efectua o auscultatie pulmonara cu ajutorul stetoscopului si va masura noninvaziv saturatia de oxigen din sange cu ajutorul pulsoximetrului (3, 5).

De asemenea, poate recomanda efectuarea testelor nazofaringiene, pentru identificarea agentului patogen. Acestea presupun recoltarea unor probe din nas si gat. De asemenea, pot fi necesare analize de sange, pentru a diferentia pneumonia virala de cea bacteriana, precum si o radiografie pulmonara (2). 

Medicul poate recomanda urmatoarele metode de tratament si masuri de ingrijire, in functie de tipul pneumoniei, varsta copilului si severitatea afectiunii (2, 3, 5):

  • Terapie cu antibiotice, eliberate cu prescriptie medicala – in cazul pneumoniei bacteriene. Acestea se administreaza atat timp cat recomanda medicul. Nu se intrerupe tratamentul precoce, chiar daca simptomele se amelioreaza. 
  • Medicamente pentru tratarea simptomelor – cum ar fi antipiretice (pentru scaderea febrei). NU se administreaza produse cu actiune antitusiva. Organismul elimina mucusul prin tuse productiva.  
  • Suplimente alimentare pentru copii – se administreaza doar la indicatia medicului sau cu acordul acestuia. Nu vindeca afectiunea si nu inlocuiesc tratamentul, insa pot avea rol adjuvant.
  • Aport ridicat de lichide – pentru combaterea deshidratarii.
  • Odihna suficienta.
  • Oxigenoterapie – administrare de oxigen in spital prin ventilatie (cum ar fi cu ajutorul mastii de oxigen), in caz de insuficienta respiratorie si hipoxie (scaderea nivelului de oxigen din organism).
  • Alte tratamente pentru tratarea complicatiilor, daca este cazul. 

Cazurile severe de pneumonie pot necesita internare in spital (3). 

Preventia pneumoniei la copii

Pentru a scadea riscul ca cel mic sa dezvolte pneumonie, ia in considerare urmatoarele metode de preventie (1, 3):

  • Vaccinare – imunizarea cu vaccin impotriva Haemophilus influenzae tip b, Streptococcus pneumoniae, pertussis (tuse convulsiva) si rujeolei contribuie la prevenirea pneumoniei. Discuta cu medicul de familie in vederea vaccinarii copilului.   
  • Evitarea factorilor de mediu – spre exemplu, parintii trebuie sa evite fumatul in apropierea copilului. 
  • Masuri de igiena – prin adoptarea unor practici eficiente de igiena in locuintele aglomerate si colectivitati. Copiii trebuie invatati sa tuseasca intr-un servetel si sa il arunce imediat la gunoi, dar si sa se spele regulat pe maini. 
  • Nutritie adecvata – copiii trebuie sa aiba o alimentatie variata si sanatoasa, pentru a preveni malnutritia. De asemenea, se recomanda alaptarea exclusiv la san in primele 6 luni de viata. 

In concluzie, pneumonia la copii este o infectie respiratorie care poate pune in pericol viata copiilor, in special a celor care sufera de afectiuni cronice. Daca recunosti manifestarile in cazul copilului tau, adreseaza-te medicului pentru investigatii!

 Referinte:

“Pneumonia.” Who.int, World Health Organization: WHO, 11 Nov. 2021, www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/pneumonia. Accessed 23 Sept. 2022.

Chiemelie Ebeledike, and Thaer Ahmad. “Pediatric Pneumonia.” Nih.gov, StatPearls Publishing, 8 May 2022, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK536940/. Accessed 23 Sept. 2022.

Overview - Pneumonia. 2022, www.nhs.uk/conditions/pneumonia/. Accessed 23 Sept. 2022.

Muhammad. “Pediatric Pneumonia: Practice Essentials, Background, Pathophysiology.” Medscape.com, Medscape, 5 Aug. 2021, emedicine.medscape.com/article/967822-overview. Accessed 23 Sept. 2022.

“What to Know about Pneumonia in Children.” WebMD, WebMD, 16 Mar. 2021, www.webmd.com/children/what-to-know-about-pneumonia-in-children. Accessed 23 Sept. 2022.

  • Produs sub forma de jeleuri gumate cu aroma de fructe, cu magneziu si vitamine.​
  • Dr. Max Spray nazal cu apa de mare izotonic pentru copii este un produs destinat curatarii mucoasei nazale, a sinusurilor si pentru ameliorarea simptomelor congestiei nazale.
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Citiți mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Citiți mai multe de la acest autor