Peroneu: functii, rol, afectiuni asociate

13. 9. 2023 · 7 minute de citit

Peroneul este unul dintre oasele care alcatuiesc scheletul uman. Desi mai putin celebru decat femurul, de pilda, el joaca un rol important in organism, rol pe care ai ocazia sa il descoperi in acest articol. In plus, poti descoperi care sunt functiile sale si ce afectiuni pot crea probleme la nivelul sau. 

Farmacistul Dr.Max
Farmacistul Dr.Max
Peroneu: functii, rol, afectiuni asociate

Anatomia si functiile peroneului

Peroneul este un os lung si subtire, care se gaseste in partea exterioara a gambei si face parte din scheletul membrului inferior. El este una dintre cele doua oase ale gambei, alaturi de tibie. Peroneul se articuleaza la ambele capete cu tibia, formand articulatia tibio-fibulara. Cu toate acestea, este important de mentionat ca peroneul nu contribuie la articulatia genunchiului. Capul peroneului se articuleaza cu condilul lateral al tibiei.

Desi peroneul nu este direct implicat in articulatia genunchiului, acesta indeplineste mai multe functii esentiale in organism. Peroneul contribuie la sustinerea greutatii corpului, in special atunci cand piciorul este in miscare sau cand vine vorba despre mentinerea echilibrului. De asemenea, peroneul serveste ca punct de atasare pentru muschii care controleaza miscarea piciorului si a degetelor de la picioare, cum ar fi muschii peroneali si muschii fibulari. Acesti muschi sunt responsabili de flexia si extensia gleznei si a piciorului [1].

Peroneul interactioneaza și cu alte oase si muschi pentru a permite miscarea si mentinerea echilibrului. El are un rol important in stabilizarea gleznei si in controlul miscarii piciorului. Atunci cand o persoana se deplaseaza, peroneul actioneaza ca o ancora pentru a mentine stabilitatea gleznei si a intregului picior. De asemenea, peroneul ajuta la mentinerea unei posturi corecte si la transferul fortei in timpul mersului si al altor activitati fizice [2].

Problemele cu peroneul pot afecta functia generala a corpului si pot duce la tulburari de mers, dezechilibre, dureri si alte afectiuni asociate. Este important sa se acorde atentie anatomiei si functiilor peroneului pentru a intelege in profunzime aceste probleme si pentru a adopta masuri adecvate de preventie si tratament.

Rolul peroneului in biomecanica corpului

Rolul peroneului in biomecanica corpului este esential pentru sustinerea si controlul miscarilor complexe ale piciorului si gleznei. Peroneul functioneaza ca un pivot mecanic, asigurand stabilitatea si echilibrul acestor articulatii.

Peroneul se articuleaza cu tibia si ajuta la mentinerea stabilitatii acestei articulatii. De asemenea, peroneul are legaturi cu muschii din zona piciorului si gleznei, cum ar fi muschii peroneali, care contribuie la flexia si extensia piciorului, si muschii gastrocnemieni, care controleaza miscarile de ridicare ale calcaiului [3].

Peroneul are un rol important in realizarea miscarilor specifice. De exemplu, in timpul flexiei si extensiei piciorului, peroneul actioneaza pentru a mentine stabilitatea si a controla miscarea. De asemenea, el contribuie la abductia si adductia piciorului, care implica miscarea laterala a acestuia. Prin intermediul acestor miscari, peroneul influenteaza stabilitatea si mobilitatea piciorului si gleznei, permitand realizarea diverselor activitati fizice.

Leziunile peroneului pot avea consecinte semnificative asupra biomecanicii corpului. O leziune sau o afectiune a peroneului poate provoca schimbari in mers si dificultati in controlul miscarilor piciorului si gleznei. De asemenea, poate aparea durere si instabilitate in aceasta zona [4]. 

Afectiuni comune asociate cu peroneul

Afectiunile comune asociate cu peroneul includ fracturile de peroneu, leziunile ligamentelor peroneale si tendinita peroneala. Fracturile de peroneu sunt adesea rezultatul unui traumatism direct sau al unui impact puternic, cum ar fi un accident de masina sau o cadere. Aceste fracturi pot varia de la fisuri minore pana la fracturi mai severe, care necesita interventie chirurgicala.

Leziunile ligamentelor peroneale pot aparea atunci cand piciorul este fortat intr-o pozitie anormala, cum ar fi o intindere excesiva sau o rotatie brusca a gleznei. Aceste leziuni pot provoca durere, inflamatie si instabilitate la nivelul gleznei [5].

Tendinita peroneala este o inflamatie a tendoanelor peroneale, care pot fi cauzate de suprasolicitare sau de traumatisme repetate. Simptomele includ durere, inflamatie si umflatura la nivelul gleznei si a piciorului.

Cu ajutorul radiografiilor, medicul poate identifica fracturile de peroneu. Examinarea fizica poate fi folosita pentru a evalua durerea si inflamatia si pentru a detecta leziunile ligamentelor peroneale. In cazul tendinitei peroneale, medicul poate recomanda o rezonanta magnetica (RMN) pentru a vizualiza leziunile [2].

Tratamentul pentru aceste afectiuni poate varia in functie de severitatea si tipul afectiunii. Pentru fracturile de peroneu, imobilizarea piciorului cu un gips sau o orteza poate fi necesara. Leziunile ligamentelor peroneale pot necesita terapie fizica pentru a restabili forta si stabilitatea gleznei. Pentru tendinita peroneala, medicamente antiinflamatoare si repausul pot fi recomandate pentru a reduce durerea si inflamatia.

Cum sa identifici simptomele unei posibile afectiuni a peroneului

Recunoasterea durerii si sensibilitatii la nivelul peroneului este un prim pas important in identificarea unei posibile afectiuni a acestei regiuni. Durerea poate varia in intensitate si poate fi resimtita in diferite moduri. Uneori, durerea poate fi usoara si neinsemnata, in timp ce in alte cazuri poate deveni severa si poate afecta mobilitatea. Durerea poate fi localizata de-a lungul peroneului sau poate iradia catre glezna sau picior. 

Observarea umflaturilor si a inflamatiei in jurul peroneului poate fi, de asemenea, un semn al unei posibile afectiuni. Umflarea poate aparea in urma unor afectiuni precum fracturi, entorse sau tendinite. Uneori, umflarea poate fi insotita de roseata sau caldura la atingere. Este important sa se observe orice modificari la nivelul peroneului si sa se consulte un medic pentru evaluarea si diagnosticarea corecta a problemei [3].

Monitorizarea schimbarilor in mers si echilibru poate fi un alt indicator al unei posibile afectiuni a peroneului. Aceste schimbari pot fi rezultatul durerii, edemelor sau altor probleme asociate cu peroneul. 

O scadere a mobilitatii la nivelul piciorului sau o slabire a fortei pot indica o problema la nivelul peroneului. De exemplu, o persoana poate avea dificultati in a indoi sau intinde piciorul sau poate avea probleme in a-si mentine piciorul intr-o anumita pozitie [4]. 

Metode de preventie a afectiunilor peroneului

Pentru a preveni aparitia afectiunilor la nivelul peroneului, specialistii in ortopedie si recuperare medicala au cateva recomandari:

1. Exercitii fizice specifice: Exercitiile de mobilitate si forta joaca un rol esential in prevenirea afectiunilor peroneului. Stretchingul sau fortificarea muschilor care sustin peroneul, cum ar fi tibialul anterior si muschii gambei, pot ajuta la mentinerea flexibilitatii si stabilitatii peroneului. Exercitiile de echilibru si coordonare pot contribui si ele la prevenirea accidentelor si leziunilor.

2. Incaltaminte adecvata: O incaltaminte corecta si confortabila poate preveni multe dintre problemele legate de peroneu. Este important ca incaltamintea sa ofere un suport adecvat si sa permita o miscare naturala a piciorului. Alegerea unei incaltaminte potrivite pentru tipul de activitate fizica practicat poate reduce riscul de suprasolicitare a peroneului.

3. Evitarea supraincarcarii: in anumite sporturi sau activitati fizice, efortul intens sau repetitiv poate duce la ranirea peroneului. Este important sa se ia pauze adecvate si sa se evite exagerarile. Cresterea treptata a intensitatii si duratei antrenamentului poate ajuta la prevenirea suprasolicitarii peroneului.

4. Utilizarea tehnicilor corecte de alergare sau mers: Tehnicile necorespunzatoare de alergare sau mers pot pune presiune excesiva pe peroneu. Alergatorii ar trebui sa se asigure ca folosesc tehnici corecte, cum ar fi atingerea solului cu partea din fata a piciorului in loc de calcai, pentru a reduce riscul de leziuni. De asemenea, utilizarea unui pas adecvat si mentinerea unei posturi corecte pot contribui la prevenirea afectiunilor peroneului.

Intelegerea biomecanicii in care este implicat peroneul reprezinta o metoda eficienta de a preveni leziunile la acest nivel. Oricand ai nevoie de ajutor, contacteaza un specialist in ortopedie sau un kinetoterapeut pentru informatii suplimentare, sfaturi si sprijin. 

Bibliografie

  1. Bagley, Caroline, and Lee Parker. “Diagnosis and Treatment of Peroneal Tendon Disorders.” Orthopaedics and Trauma, vol. 37, no. 1, 1 Feb. 2023, pp. 71–78, www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1877132722001300, https://doi.org/10.1016/j.mporth.2022.11.010, accesat la 6.09.2023;
  2. Bianchi, Stefano, et al. “Os Peroneum Imaging: Normal Appearance and Pathological Findings.” Insights into Imaging, vol. 8, no. 1, 5 Jan. 2017, pp. 59–68, https://doi.org/10.1007/s13244-016-0540-3, accesat la 6.09.2023;
  3. Chagas-Neto, Francisco Abaete, et al. “Painful Os Peroneum Syndrome: Underdiagnosed Condition in the Lateral Midfoot Pain.” Case Reports in Radiology, vol. 2016, 2016, pp. 1–4, https://doi.org/10.1155/2016/8739362, accesat la 6.09.2023;
  4. Hindi, Hakeem F., and Doug W. Byerly. “Os Peroneum.” PubMed, StatPearls Publishing, 2022, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK538329/, accesat la 6.09.2023;
  5. “Peroneal Tendinopathy.” Physiopedia, 2012, www.physio-pedia.com/Peroneal_Tendinopathy, accesat la 6.09.2023.
Despre autor
Farmacistul Dr.Max
Farmacistul Dr.Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr.Max
Farmacistul Dr.Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor