Paracetamol in sarcina: ce trebuie sa stii?

7. 3. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
Paracetamol in sarcina

 

In timpul sarcinii, este important ca viitoarele mamici sa acorde o atentie deosebita tuturor substantelor cu care ar putea intra in contact, deoarece unele ar putea un efect asupra dezvoltarii fatului. Tocmai de aceea este extrem de important ca ele sa ceara de fiecare data sfatul medicului. O astfel de substanta este paracetamolul sau acetaminofenul, care este utilizata des in mod obisnuit. Iata ce ar trebui sa stii despre aceasta in legatura cu sarcina!

Ce este paracetamolul (acetaminofenul)?

Acetaminofenul, mult mai cunoscut sub numele de paracetamol, este o substanta ce poate actiona in cazul durerilor usoare si moderate, precum dureri de cap, musculare, menstruale, dureri in gat sau cauzate de raceala, dureri de dinti, de spate sau cele cauzate de osteoartrita. Ea poate fi utilizata si in cazul febrei, contribuind la scaderea sa. Substanta actioneaza prin schimbarea modului in care corpul percepe durerea, dar si prin racorirea" sa. [1]

Este sigur paracetamolul in sarcina?

Pentru o perioada indelungata, o astfel de substanta precum paracetamolul a fost considerata sigura pentru a fi administrata in timpul sarcinii. Insa, a fost dezvoltat un studiu care sa analizeze aceasta ipoteza. Acesta a identificat un potential efect al substantei asupra dezvoltarii fatului, cu un posibil impact asupra creierului si sistemelor reproducator si urinar. Insa, dovezile au fost obtinute in urma analizei unor alte studii pe animale sau studii observationale realizate pe subiecti umani. [2]

Asadar, acestea nu pot demonstra ca substanta reprezinta o cauza clara a acestor probleme de dezvoltare ale fatului, deoarece prezinta numeroase limitari. [2] Insa, este in continuare recomandat ca femeile insarcinate sa aiba grija cu ce substante intra in contact si sa discute intotdeauna cu medicul despre orice problema.

Se pare ca substanta numita acetaminofen poate influenta functia endocrina. Acest lucru inseamna ca interactioneaza cu hormonii implicati in dezvoltarea organismului si ca ar putea produce mici dereglari. [3] Conform studiului mentionat mai sus, ar putea creste riscul de aparitie a unor probleme, precum debutul timpuriu al pubertatii la fete sau probleme de fertilitate la baieti (de exemplu, un numar mic de spermatozoizi). [2] Substanta ar putea fi asociata si cu aparitia deficitului de atentie (ADHD) sau cu un impact negativ asupra IQ-ului. [2] [4]

Insa, aceste riscuri sunt asociate fie cu administrarea unei doze mari a substantei, fie cu utilizarea sa frecventa. [2] Este important sa mentionam din nou natura studiului si faptul ca rezultatele nu marcheaza automat o cauza a acestor probleme de dezvoltare.

Riscurile sunt foarte mici

Aceste concluzii ar putea suna usor infricosator, insa specialistii sunt de parere ca riscurile asociate cu aceasta substanta in cazul sarcinii raman mici. Sunt cazuri in care femeile au intrat in contact cu paracetamolul atunci cand erau insarcinate, iar fatul nu a avut de suferit. Totusi, este important ca acestea sa aiba grija la substantele consumate in timpul sarcinii si sa ia intotdeauna legatura cu medicul pentru orice recomandare de tratament sau daca doresc sa afle ce este sigur in aceasta perioada. [3]

Sfaturi de urmat de catre femeile insarcinate

Cu siguranta iti doresti sa minimizezi riscurile si sa ai cat mai mare grija ca bebelusul tau sa se dezvolte normal. De aceea, ar trebui sa tii cont de cateva sfaturi extrem de importante.

In primul rand, ar trebui sa iei in considerare o astfel de substanta doar daca este nevoie. Desi riscurile sunt destul de mici, iar rezultatele studiilor nu sunt neaparat concludente, este recomandat sa eviti paracetamolul in sarcina cat mai mult posibil. Daca, totusi, starea ta nu este una tocmai buna, iar aceasta substanta ar putea fi de ajutor pentru a-ti imbunatati starea, ea ar putea fi recomandata, insa asigura-te ca este neaparat nevoie sa o administrezi. [3]

Totusi, asigura-te ca discuti intotdeauna cu medicul tau inainte. Acesta va putea decide daca este absolut necesar ca substanta sa fie administrata sau iti vor putea oferi alte alternative la care sa apelezi, in functie de simptomele cu care ai de-a face. Daca va trebui sa iei acetaminofen, este recomandat ca acesta sa fie in cantitati foarte mici si sa nu se intample foarte des, ci doar pentru o perioada cat mai scurta. Astfel, expunerea la substanta va fi limitata. [3]

Este adevarat ca anumite simptome, precum febra, ar putea dauna sarcinii si va fi nevoie sa iei masuri [3]. Doar discutand cu medicul tau vei putea afla care este cea mai potrivita metoda pentru tine sa faci fata racelilor in timpul sarcinii sau altor probleme care ar putea aparea.

De asemenea, este necesar sa retii faptul ca acest articol are doar rol informativ si nu poate inlocui sfaturile medicale avizate. Asadar, ar trebui sa discuti intotdeauna cu un specialist despre orice fel de problema de sanatate sau simptome cu care ai de-a face si doar acesta iti va putea recomanda un tratament potrivit sau iti va spune cum ar trebui sa procedezi.

Surse:

1. Acetaminophen: Medlineplus Drug Information. MedlinePlus, U.S. National Library of Medicine, medlineplus.gov/druginfo/meds/a681004.html. Accessed March 6, 2023.

2. Bauer, Ann Z., et al. Paracetamol Use during Pregnancy - a Call for Precautionary Action. Nature News, Nature Publishing Group, 23 Sept. 2021, www.nature.com/articles/%20s41574-021-00553-7. Published September 23, 2021. Accessed March 6, 2023.

3. Bilodeau, Kelly. Is a Common Pain Reliever Safe during Pregnancy? Harvard Health, www.health.harvard.edu/blog/is-a-common-pain-reliever-safe-during-pregnancy-202110292627. Published October 29, 2021. Accessed March 6, 2023.

4. Blaser, Jill A, and G Michael Allan. Acetaminophen in Pregnancy and Future Risk of ADHD in Offspring. Canadian Family Physician Medecin De Famille Canadien, U.S. National Library of Medicine, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4096264/. Published July 2014. Accessed March 6, 2023.
 
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor