Miere de salcam: beneficii, proprietati, contraindicatii

15. 5. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
Miere de salcam

 

Asemenea altor tipuri organice de miere, cea de salcam este derivata exclusiv din nectarul florilor acestui arbore.

Salcamul este originar din America de Nord, dar prezent si in Europa. Purtand o aroma usor dulce, aceasta varietate de miere este foarte cautata in intreaga lume.

Mierea de salcam este foarte buna pentru preparatele din bucatarie, dar poate fi folosita si in mai multe scopuri medicinale datorita nutrientilor bogati si antioxidantilor pe care ii contine.

Miere de salcam: proprietati

Asemenea mierii traditionale, 1 lingura (21 de grame) de miere de salcam contine in jur de 60 de calorii si 17 grame de zahar (1).

De asemenea, mierea de salcam contine zaharurile glucoza, zaharoza si fructoza.

Din punct de vedere nutritional, acest tip de miere nu ofera proteine, grasimi sau fibre. Pe de alta parte, contine cantitati mici de vitamina C si magneziu.

Ceea ce este cel mai impresionant la mierea de salcam este continutul ridicat de compusi puternici, cum ar fi flavonoidele, care actioneaza in calitate de antioxidanti (2).

Miere de salcam: beneficii

Mierea de salcam nu este utila doar in scopuri culinare. Desi impartaseste beneficiile obisnuite pentru sanatate ale mierii traditionale, aceasta are, de asemenea, proprietati unice proprii.

Iata cateva dintre beneficiile pentru sanatate ale mierii de salcam:

Bogat in antioxidanti

Mierea de salcam furnizeaza multi antioxidanti importanti care pot contribui la potentialele sale beneficii pentru organism.

Antioxidantii protejeaza celulele impotriva daunelor cauzate de radicalii liberi. Flavonoidele sunt principalul tip de antioxidanti din mierea de salcam. O dieta bogata in acest compus poate reduce riscul de afectiuni cronice, inclusiv boli de inima si anumite tipuri de cancer (3).

Desi nu este la fel de raspandita ca flavonoidele, acest tip de miere contine si beta-caroten, un tip de pigment vegetal cu proprietati antioxidante puternice (4). 

Consumul de alimente si suplimente alimentare bogate in beta-caroten a fost asociat cu imbunatatirea functiei creierului si a sanatatii pielii (4).

Proprietati antibacteriene naturale

Multe dintre capacitatile de vindecare ale mierii de salcam recunoscute de medicina traditionala sunt probabil atribuite activitatii sale antibacteriene.

Mierea contine componentele necesare pentru a produce si elibera incet cantitati mici de peroxid de hidrogen (5). Acesta este un tip de acid care ucide bacteriile prin descompunerea peretilor celulari.

Poate ajuta la vindecarea ranilor

In general, mierea a fost folosita pentru a trata ranile pacientilor inca din cele mai vechi timpuri.

Datorita proprietatilor antioxidante si antibacteriene ale mierii de salcam, aceasta poate ajuta la accelerarea vindecarii ranilor si la prevenirea contaminarii si infectiilor bacteriene (1).

Poate sustine prevenirea si tratarea acneei

Dovezile stiintifice sunt limitate in ceea ce priveste capacitatea mierii de salcam de a lupta impotriva acneei.

Acestea fiind spuse, exista produse de ingrijire a tenului care lupta impotriva acneei care contin un amestec de miere de salcam si alte ingrediente acide.

Contraindicatii

Pentru majoritatea oamenilor, mierea de salcam este sigura.

Cu toate acestea, este posibil ca unele categorii de persoane sa fie nevoite sa evite sau sa limiteze cantitatea de miere de salcam, inclusiv:

  • Sugari. Din cauza riscului de botulism (o boala alimentara rara), administrarea oricarui tip de miere bebelusilor cu varsta sub un an poate fi contraindicata;
  • Persoanele cu diabet zaharat. Desi dovezile privind mierea si diabetul sunt neconcludente, este cunoscut faptul ca orice tip de astfel de aliment contine zahar natural. Tocmai de aceea, mierea de salcam trebuie consumata cu moderatie, doarece poate afecta nivelul zaharului din sange;
  • Persoanele cu alergie la polen, miere sau albine. Daca esti alergic la mierea traditionala sau la albine, este posibil sa apara o reactie adversa si la consumul sau la aplicarea topica a mierii de salcam.

In plus, desi mierea de salcam poate veni cu beneficii pentru sanatate, retine ca aceasta, asemenea oricarui indulcitor, ar trebui consumata cu moderatie din cauza continutului ridicat de calorii si zahar.

Consumul in cantitati excesive de orice tip de indulcitor poate contribui la cresterea in greutate si la cresterea nivelului de zahar din sange - toate acestea avand un impact negativ general asupra sanatatii (6).

Disclaimer: Acest articol este redactat in scop educativ. Adreseaza-te medicului in privinta consumului anumitor tipuri de alimente pentru a evita orice probleme de sanatate.

Surse de informare:

(1) Berkheiser, K. (2019). Acacia Honey: Nutrition, Beneftis and Downsides. Acacia Honey: Nutrition, Benefits, and Downsides (healthline.com)

(2) Moniruzzaman, M. et al. (2013). Two-year variations of phenolics, flavonoids and antioxidant contents in acacia honey. Two-year variations of phenolics, flavonoids and antioxidant contents in acacia honey - PubMed (nih.gov)

(3) Tian, F. & McLaughlin, J.L. (2000). Bioactive flavonoids from the black locust tree, robinia pseudoacacia. Pharmaceutical Biology. Bioactive flavonoids from the black locust tree, robinia pseudoacacia - PubMed (nih.gov)

(4) Goralczyk, R. (2009). Beta-carotene and lung cancer in smokers: review of hypotheses and status of research. Nutrition and cancer. Beta-carotene and lung cancer in smokers: review of hypotheses and status of research - PubMed (nih.gov)

(5) Jansen, W.T.M & et al. (2002). Hydrogen Peroxide-Mediated Killing of Caenorhabditis elegans by Streptococcus pyogenes. Infection and Immunity. Hydrogen Peroxide-Mediated Killing of Caenorhabditis elegans by Streptococcus pyogenes - PMC (nih.gov)

(6) Evans, C.E.L. (2017). Sugars and health: a review of current evidence and future policy. The Proceedings of Nutrition Society. Sugars and health: a review of current evidence and future policy - PubMed (nih.gov)

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor