Metastaze osoase: cauze, manifestari si optiuni de tratament

19. 9. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 9 minute de citit
Metastaze osoase

 

Metastazele osoase reprezinta raspandirea celulelor canceroase in organism, prin aparitia unui focar intr-o regiune a corpului situata in alta parte fata de punctul de origine. Este esential ca acestea sa fie diagnosticate corect, pentru a se stabili varianta optima de tratament, in conditiile in care ingrijirile sunt de durata si pot fi dificile.

O parte a pacientilor suferinzi de cancer se pot confrunta la un moment dat cu aparitia unor noi simptome, altele decat cele pe care deja le cunosteau. Corpul le transmite semnale ca ceva nu este in regula. Vizita la medicul specialist, analizele si investigatiile amanuntite pot releva aparitia metastazelor osoase. Acestea se formeaza cand celulele canceroase se desprind din zona in care au aparut, se deplaseaza si cresc in tesutul osos, in alta regiune a corpului. 

Vorbim de o forma de cancer secundar, un cancer avansat (1) suficient de greu de tratat si vindecat, insa noile tehnologii si produsele existente de piata pot ameliora simptomele, oferind pacientilor o viata indelungata. Metastazele osoase se pot trata, insa este nevoie de ajutor medical de specialitate. 

Ce sunt metastazele osoase?

Metastazele osoase apar ca urmare a raspandirii cancerului la oase. Nu toate tipurile de cancer se extind in alta parte a corpului decat in locul initial al aparitiei. Unele forme de cancer ajuns la os intr-o noua regiune a corpului. Un astfel de exemplu este cancerul mamar cu metastaze osoase, dar nu este singurul tip de cancer cu acest risc. Cancerul de prostata, cel de plamani, rinichi si cancerul tiroidian sunt cele mai cunoscute tipuri de cancer in urma carora se ajunge la metastaze osoase (1). 

Trebuie facuta precizarea ca metastazele osoase pot sa se regaseasca in orice tip de os, insa sunt intalnite in procent mai mare in coloana vertebrala, pelvis, cutia toracica, craniu si chiar coapse (4). Totodata, metastazele osoase pot aparea dupa depistarea cancerului, dar pot fi si un semn al aparitie cancerului

Prima intrebare care se impune atunci cand primesti un astfel de diagnostic este legat de cat mai traiesti cu metastaze. Sunt rare cazurile in care acestea nu se pot trata. In acelasi timp, nu putem vorbi despre o vindecare, ci despre o ameliorare a simptomelor si durerilor. Viata pacientilor cu metastaze osoase se poate prelungi, tratamentul, dar si raspunsul organismului, alaturi de un psihic puternic contribuie decisiv la castigarea unui numar important de ani, comparativ cu situatiile in care pacientii aleg sa nu urmeze sfatul medicilor. 

Care sunt cauzele de apariție ale metastazelor osoase?

Cauzele exacte de aparitie a celulelor canceroase si de raspandire a unora dintre acestea nu sunt inca pe deplin cunoscute. Totusi, metastazele osoase apar atunci cand celulele canceroase se desprind de la locul lor initial, calatoresc in organism, ajung la un tesut osos si incep sa se multiplice si sa creasca intr-un ritm alert in acel os. Acesta este si motivul pentru care facem precizarea ca metastazele osoase nu sunt o forma de cancer osos. 

Alte cauze care duc la aparitia metastazelor osoase sunt (2):

 • diferite tipuri de cancer din organism - cancerul de san, de prostata, de rinichi, de plaman, tiroidian;
 • limfom;
 • mielom multiplu.
Pacienta cu metastaze osoase

 

Care sunt simptomele metastazelor osoase?

Unele dintre simptomele metastazelor osoase sunt deosebite si vor atrage atentia pacientilor care au avut un tip de cancer, altele vor fi semnale alerte pentru cei care nu au fost diagnosticati cu un tip de cancer (2) (3). 

 • durere puternica de oase, uneori cu imposibilitatea realizarii unor miscari normale;
 • fracturi;
 • compresia maduvei spinarii;
 • nivel crescut de calciu in sange;
 • incontinenta urinara si/sau intestinala;
 • senzatie de slabiciune a muschilor si oaselor, uneori cu probleme ale terminatiilor nervoase;
 • oboseala;
 • ameteala sau lesin cu varsaturi;
 • pierderea poftei de mancare;
 • confuzie, stare generala alterata. 

Durerile de oase sunt puse uneori pe seama procesului de imbatranire si desi artroza, spre exemplu, afecteaza toate articulatiile osoase, iar durerile sunt intense, are simptome diferite de cele ce apar in caz de metastaze osoase. 

In multe situatii, femeile pun pe seama osteoporozei durerile de oase ce pot sa apara, in special cele de la incheieturilor mainilor si ale coloanei vertebrale, insa acestea pot ascunde probleme mai grave, metastazele osoase fiind doar un exemplu in acest sens. 

Pentru fiecare dintre simptome trebuie sa mergi rapid la medic pentru consult de specialitate. 

Diagnosticarea metastazelor osoase

Medicul poate pune un diagnostic corect si complet dupa ce are toate informatiile necesare. Istoricul medical este important. Comunica medicului aceste date si nu omite nimic! Daca in familie au existat cazuri de cancer, spune acest lucru! Descrie simptomele si momentul aparitiei lor, precum si orice aspect anormal sesizat, oricat de mic ar putea parea! Uneori, toate aceste elemente pot sa il ajute pe specialist in recomandarea unor investigatii amanuntite. 

Medicul va indica testele de sange ce trebuie efectuate, alaturi de (5): 

 • radiografii ale oaselor;
 • scintigrafie osoasa;
 • CT;
 • RMN;
 • tomografie cu emisie de pozitroni (PET). 

Sunt cazuri in care doctorul poate solicita si o biopsie, pentru a se identifica histologia tumorii. 

Abia cand va avea toate raspunsurile testelor, specialistul va putea stabili diagnosticul corect si intocmi schema de tratament adecvata fiecarui pacient. 

Tratamentul este diferit, in functie de localizarea metastazelor osoase, gradul de afectare, manifestarile caracteristice si istoricul pacientului. Acesta se poate ajusta pe parcurs sau schimba radical, pentru ca reactia organismului este extrem de importanta si greu de anticipat.   

Optiuni de tratament pentru metastazele osoase

Tratament medicamentos

Medicul specialist poate opta pentru acordarea unui tratament medicamentos similar celui administrat in cancerul primar (6). Alaturi de produsele specifice utilizate, doctorul poate prescrie medicamente pentru reconstructia oaselor, asemanatoare cu cele primite de persoanele afectate de osteoporoza, dar si analgezice puternice pentru a calma durerile. 

Medicamentele cu steroizi sunt si ele o optiune de tratament in anumite conditii, administrarea acestora fiind recomandata pentru reducerea inflamatiilor si a algeziei. 

Chimioterapia poate oferi la randul ei anumite rezultate. Efectele secundare pot fi destul de puternice asupra organismului. Specialistul va explica atat beneficiile, cat si efectele adverse ce pot sa apara in chimioterapie.

Terapia hormonala poate fi indicata in tratarea cancerelor de san sau de prostata, fie pentru a inhiba anumiti hormoni, fie pentru a scadea nivelul hormonilor naturali (2). 

Utilizarea unor produse denumite radiofarmaceutice, ce ajung in interiorul corpului prin injectarea in vena, poate fi o modalitate eficienta de lupta impotriva metastazelor osoase. Aceasta optiune este de fapt o forma de radiatie intravenoasa (6).

 

Tratament pentru metastazele osoase

 

Medicina moderna ofera si alte elemente de tratarea a simptomelor metastazelor osoase. Terapia tintita vizeaza administrarea unor produse medicamentoase care actioneaza asupra zonei cu probleme, prin blocarea dezvoltarii celulelor si moartea acestora. 

Persoanele care urmeaza un tratament impotriva metastazelor osoase pot primi indemnul de a lua anumite suplimente alimentare, pentru a suplini dezechilibrul major de vitamine si minerale din organism. In plus, vor fi indrumati spre a face o schimbare majora a dietei alimentare si a stilului de viata.  

Radioterapia

Tratamentul cu raze X si protoni pentru a ucide celulele canceroase se face din exteriorul corpului, intr-o doza unica sau in doze mici, pe parcursul mai multor sedinte. Varianta poate fi utilizata cand durerea de oase nu poate fi ameliorata in alt mod sau cand sunt zone bine delimitate asupra carora se intervine (5). 

Tratament chirurgical

Interventiile chirurgicale sunt de mai multe tipuri, propuse in stadii diferite ale metastazelor osoase. Operatia poate fi una de prevenire sau tratare a unei fracturi osoase. In acelasi timp, o interventie chirurgicala poate viza excizarea tumorii, alaturi de gestionarea fracturii de la acel nivel. 

O operatie pentru a trata metastazele osoase poate implica si intarirea structurii osoase afectate, prin tije metalice, suruburi, fire, placi (6). Acolo unde aceste variante nu pot fi aplicate, specialistii recurg la interventia chirurgicala cu injectarea unui ciment medical, menit sa intareasca portiunile lezate. 

Terapia pe baza de caldura sau de inghetare a celulor canceroase

Metastazele osoase pot fi supuse unor terapii pe baza de caldura, in aceeasi masura in care se poate recurge la inghetarea celulelor canceroase pentru a le distruge, pe parcursul mai multor sedinte sau etape. Desi uneori aceste proceduri duc la fracturarea oaselor, beneficiile pot fi mai mari decat efectele adverse (2). 

Testele si studiile clinice

Nu doar în marile centre universitare exista studii si noi modalitati de tratare a metastazelor osoase. Vorbeste cu medicul specialist care te supravegheaza pentru a vedea daca poti fi inclus intr-un astfel de studiu sau daca avantajele participarii sunt benefice (7).  

Terapii complementare

Fizioterapia si kinetoterapia pot fi varianta de completare a tratamentul prescris de medicul specialist, de ajutor pentru un management bun al durerii si gestionarea mobilitatii. 

Despre un tratament naturist al metastazelor osoase putem vorbi in contextul existentei tratamentului acordat de medic si al recomandarii acestuia pentru a utiliza anumite remedii naturiste. Atentie insa, acestea nu pot suplini o dieta echilibrata si corecta!

Masajul si acupunctura pot oferi un suport in plus in calmarea durerilor, dar este bine sa informezi medicul daca intentionezi sa urmezi aceste terapii. 

Extra sfat: identifica un grup de suport sau vorbeste cu un terapeut! Psihicul are nevoie de sprijin, iar astfel poti gestiona mai bine intreaga perioada dificila.

Metastazele osoase sunt migrari ale celulelor canceroase din locurile de aparitie in alte zone ale corpului si concentrarea lor pe un anumit os. Aceasta problema de sanatate se poate trata, dupa stabilirea unui diagnostic corect. Optiunile de tratament sunt variate si medicul specialist va alege cea mai buna metoda pentru fiecare pacient in parte. In functie de localizare si de manifestari, tratamentul poate fi ajustat sau schimbat. De aceea, dace sesisezi simptome specifice, adreseaza-te de urgenta unui medic! Acest articol are rol strict informativ.

Surse de informare:

1. Bone Metastases - https://www.healthline.com/health/bone-metastases

2. Bone metastasis - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/bone-metastasis/symptoms-causes/syc-20370191#:~:text=Bone%20metastasis%20occurs%20when%20cancer%20cells%20break%20away%20from%20the,metastasis%2C%20such%20as%20the%20liver.

3. Bone Metastases - https://www.cancer.org/treatment/understanding-your-diagnosis/advanced-cancer/bone-metastases.html

4. Bone Metastases: When Cancer Spreads to the Bones - https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?ContentTypeID=34&ContentID=25952-1

5. Bone Metastases: An Overview - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5444408/

6. Bone Metastases: When Cancer Spreads to the Bones - https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?ContentTypeID=34&ContentID=25952-1

7. All About Bone Metastases - https://www.oncolink.org/cancers/bone/bone-metastases/all-about-bone-metastases

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor