Artroza: ce este, cum se manifesta si care sunt optiunile de tratament

28. 3. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 13 minute de citit

Artroza este o boala care se manifesta la un numar tot mai mare de persoane. Cartilajul articular, care se afla la capatul oaselor, are rol de protectie si in miscare. El poate fi afectat pana la disparitie. Oasele ajung in contact direct, iar durerea si inflamatia sunt doar primele simptome. Artroza afecteaza toate articulatiile osoase. 

Diminuarea sau chiar disparitia cartilajului articular, ca urmare a imbatranirii, dar si pe fondul altor probleme de sanatate, duce la uzura oaselor si la aparitia durerilor, a inflamatiilor, precum si la intepenirea articulatiilor. Cu ajutor de specialitate, viata isi poate continua cursul, iar mobilitatea poate fi recastigata in buna parte. Este foarte important ca diagnosticul sa fie pus rapid, iar tratamentul sa inceapa curand, astfel incat simptomele artrozei sa poata fi tinute sub control. 

Ce este artroza?

Artroza este o afectiune articulara care se manifesta la toate varstele, dar este mai frecvent intalnita la batrani. De asemenea, studiile au relevat faptul ca femeile sunt mai predispuse decat barbatii sa fie afectata de aceasta boala. 

Desi este o boala degenerativa, pentru care nu exista un tratament care sa o opreasca sau sa o vindece, exista solutii care sa amelioreze simptomele. 

Artroza poate sa apara la toate articulatiile si se manifesta prin degradarea treptata pana la disparitie a cartilajelor articulare. Ce este acest cartilaj? Este un manson, cu o grosime de aproximativ 3 mm, care aluneca pe oase pentru a permite miscarea articulatiilor. Rolul sau este de a proteja oasele de frecare si de a amortiza socurile. Cand acest cartilaj se subtiaza sau dispare, oasele ajung in contact direct, iar la fiecare miscare are loc frecarea celor doua formatiuni osoase. Acest lucru determina aparitia durerii care creste, atunci cand se realizeaza orice miscare. 

Cum se manifesta artroza si cum se stabileste un diagnostic corect?

Artroza se manifesta diferit, in functie de locul in care apare. Exista o serie de factori care pot favoriza aparitia acestei boli artrozice.

Factori de risc

  • Varsta - in timp, cartilajul se subtiaza ca urmare a uzurii, iar capacitatile morfo-functionale ale cartilajului se diminueaza odata cu inaintarea in varsta. 
  • Mostenirea genetica - unele persoane pot sa faca artroza daca au in familie cazuri. 
  • Sexul - femeile pot face aceasta boala, in procent mai mare, dar cauzele acestui fenomen nu au fost inca stabilite. 
  • Obezitatea - greutatea prea mare pentru sistemul osos poate duce la osteoartrita. Un surplus de greutate afecteaza articulatiile genunchilor, ale soldurilor si constituie un stres suplimentar pentru articulatiile coloanei vertebrale. 
  • Suprasolicitarea articulara - persoanele care realizeaza miscari repetitive, care pun presiune in plus pe articulatii, asa cum sunt sportivii, dar si cei care lucreaza fizic - muncitorii in constructii, se confrunta cu un risc mai mare de a dezvolta artroza. 
  • Probleme articulare - accidentele de lucru pot duce la afectarea articulatiilor si in timp la aparitia artrozei. Pe de alta parte, unele accidentari suferite cu ani in urma, care nu au fost tratate corespunzator, la acel moment, pot sa conduca in timp la artroza. 
  • Malformatii osoase - sunt persoane care se nasc cu probleme ale oaselor, cu anumite deformari la nivelul sistemului osos, care pot sa determina aparitia artrozei. 
  • Boli metabolice - anumite boli ale sistemului osos si muscular au efecte serioase asupra articulatiilor, existand astfel o predispozitie pentru aparitia sau dezvoltarea artrozei. 

Artroza are simptome variate si se acutizeaza in timp. Cele mai cunoscute sunt: durerile, inflamatiile, rigiditatea, tumefierea si zgomotele specifice in miscare. 

Dureri articulare

Acest simptom se manifesta atat in miscare, cat si in repaus. Intensitatea durerii creste in timp si daca la inceput, in perioada de relaxare durerea se estompa, acum acest lucru nu se mai intampla. Durerea intensa duce la degradarea vietii si a somnului, a activitatilor zilnice, de rutina. 

Intepenirea articulatiilor

Instalarea rigiditatii articulare inseamna ca flexibilitatea articulara se diminueaza si se poate constata ca dupa o anumita perioada in care articulatiile nu sunt solicitate, devin rigide, incapabile sa serveasca realizarii unor activitati simple. 

Lipsa flexibilitatii

Limitarea miscarilor active si pasive ale articulatiilor respective se manifesta tot mai des, iar cu timpul este dificil sa se mai poata produce indoirea sau extensia articulatiilor vizate. 

Inflamarea articulatiilor

Este un semn ale gravitatii afectiunii si poate fi determinata de cresterea in volum a  tesutului moale din jurul articulatiilor. 

Tumefierea articulara 

Se refera la faptul ca apare un volum crescut al articulatiilor si o inflamare a zonei din jurul acestora, cu inrosirea locului afectat. 

Prezenta cracmentelor 

Acestea sunt sunete care amintesc de un pocnet sau un trosnet. Sunt semnale sonore specifice artrozei, care apar atunci cand persoana afectata face o miscare simpla. Sunt insotite de durere de cele mai multe ori. 

Diagnosticarea corecta

Medicul specialist va efectua un examen fizic pentru a identifica cu exactitate modul in care organismul este afectat. Va solicita informatiile legate de istoricul medical al pacientului si va prescrie investigatii imagistice si de laborator. 

Alaturi de acestea, pacientul trebuie sa informeze medicul despre toate medicamentele luate cu prescriptie medicala si fara, despre suplimentele alimentare la care a apelat, astfel incat specialistul sa isi poata face o imagine generala a starii pacientului, dar si reactiile adverse la anumite tratamente administrate. 

Abia cand va avea toate raspunsurile si rezultatele analizelor va putea decide daca este vorba de artroza. Va gasi cea mai buna schema de tratament pentru fiecare caz in parte. 

In ceea ce priveste investigatiile imagistice, medicul se poate folosi de radiografie, artroscopie, RMN, dar si de ecografii pentru a stabili un diagnostic complet si corect. 

De asemenea, analizele de laborator pot fi de sange, dar si o analiza amanuntita a lichidului sinovial, aflat in spatiul dintre oase, pentru a exclude alte boli. Aceasta din urma investigatie nu se solicita si nu se realizeaza la diagnosticarea fiecarui caz, ci numai daca medicul are anumite suspiciuni. 

Tipuri de artroza

Asa cum spuneam si la inceput, artroza afecteaza articulatii din mai multe zone ale corpului. Vom vorbi pe rand despre zonele cele mai afectate, oferindu-va detalii despre fiecare. 

Artroza piciorului

Artroza la nivelul piciorului poate sa vizeze glezna si laba piciorului. Cand vorbim de artroza la nivelul gleznei, durerea care incepe sa se manifeste duce la reactia de protejare din partea organismului, adica de utilizare in grad redus a articulatiei pentru a o proteja. Acest lucru va determina rigiditatea si atrofierea muschilor. 

Cauzele probabile pentru artroza de la nivelul gleznei sunt cele genetice, ca urmare a suprasolicitarii structurii osoase in activitatile fizice repetate, cresterea in greutate sau boli ale aparatului osos. 

Si la laba piciorului poate sa apara artroza, pe fondul problemelor genetice, a unor situatii metabolice sau ca urmare a suprasolicitarii zonei. 

Artroza mainii

Sunt afectate oasele mainii, in special articulatiile interfalangiene proximale si distale si cele ale degetului mare, numit police. Cand mainile sunt intens solicitate in activitatea profesionala, artroza poate fi una dintre bolile pe care le vor resimti aceste persoane, mai ales la varste inaintate. 

Desi nu se resimte durerea la nivelul articulatiilor mainii la fel de intensa ca cea de la picioare sau genunchi, daca apar nodurii artrozici la acest nivel, durerea poate fi intensa, ascutita, cu tumefactia articulatiilor mainii. 

La mana, deformarile articulare inseamna devierea degetelor in planuri diferite, ca urmare a aparitiei structurilor osoase. Acest lucru inseamna ca persoana in cauza va avea probleme in folosirea mainilor pentru activitatile curente, in special dimineata, cand isi simte intepenite articulatiile mainii. 

Artroza cervicala

Acest tip de artroza va afecta vertebrele cervicale, fiind in fond o boala determinata de uzura, de activitatile profesionale sau cele zilnice realizate si de problemele curente de la nivelul gatului. Asadar, cauzele sunt multiple, iar simptomele sunt neplacute, durerea, spasmele si rigiditatea afectand viata de zi cu zi. 

Artroza genunchiului

Gonartroza sau artroza genunchiului este frecvent intalnita la toate categoriile de varsta. La batrani, boala apare pe fondul inaintarii in varsta, al reducerii productiei de colagen la nivelul tesuturilor cartilagionase.

In cazul persoanelor tinere, artroza poate sa se manifeste la cei care solicita extrem de mult genunchii: sportivi, angajati in constructii, persoane care merg foarte mult si nu au incaltaminte adecvata, cei care stau mult in picioare. 

Tulburarile reumatice si metabolice, deformarile si leziunile la nivelul oaselor sunt alte cauze posibile ale aparitiei artrozei genunchiului. 

Durerile de genunchi pot fi cauzate si de alte boli, motiv pentru care investigatiile medicale vor arata exact problemele. 

Artroza umarului

Degradarea sau distrugerea cartilajului de la articulatia umarului creste forta de frecare dintre oase. Ca urmare, apare durerea si pierderea amplitudinii de miscare la nivelul umarului. 

Cauzele sunt variate si in acest caz, de la inaintarea in varsta, pana la traume, boli cronice si articulare sau infectii. 

Artroza soldului

Coxartroza sau artroza soldului este o boala cu degradare lenta, progresiva si ireversibila pentru cartilajul articular de la nivelul soldului, adica al articulatiei dintre bazin si coapsa. Tesutul se poate deteriora de-a lungul anilor, durerea si imposibilitatea miscarilor fiind simptomele acestui tip de artroza, cu cauze multiple: genetice, infectii, displazie de sold, boli reumatismale, osoase etc. 

Complicatiile artrozei

Odata cu aparitie artrozelor, indiferent de localizarea lor, calitatea vietii scade, miscarile sunt afectate, iar rigiditatea se instaleaza progresiv. In plus, poate avea si efecte de bulgare, atunci cand miscarile sunt restrictionate drastic. Obezitatea, diabetul, cresterea valorilor colesterolului, aparitia bolilor cardiovasculare si cresterea tensiunii arteriale pot sa apara si sa fie amplificate de lipsa miscarii, ca urmare a unei artroze la genunchi sau la sold. La toate acestea se adauga si alte probleme osoase, dar si risc crescut de fracturi prin cadere.

Si in interiorul corpului au loc anumite procese si pot aparea alte boli grave, odata ce se instaleaza artroza. Nu doar durerea, inflamatia sau rigiditatea articulatiilor sunt problemele persoanelor diagnosticate cu artroza, ci si infectiile ce se vor dezvolta la nivelul articulatiilor, sangerarile, rupturile tendoanelor si a ligamentelor, comprimarea nervilor, fracturile de stres sau osteonecroza (moartea osoasa). 

Tratamentul artrozei

Tratament medicamentos

Medicul specialist poate prescrie anumite medicamente pentru a reducere inflamațiile, pentru a calma durerile si pentru o diminuare a disconfortului general de la nivelul articulatiilor. 

Terapiile fizice

  • Kinetoterapie

Terapeutul va decide in functie de gravitatea afectiunii, de locul in care se afla si la indicatiile medicului specialist, care sunt exercitiile specifice de ajutor. Sunt necesare atat miscari pentru redarea mobilitatii, cat si exercitii pentru reducerea presiunii pe anumite articulatii. 

Gimnastica in apa poate fi de mare ajutor, mai ales daca artroza este localizata la nivel posterior, miscarile in mediul lichid neafectand oasele. 

  • Terapia ocupationala

Aici intra o gama larga de activitati si noi modalitati prin care acestea pot fi realizate. Asa cum aminteam, rutina zilnica este afectata si pentru aceasta ajutorul specialistului este esential. Intreg modul de viata al persoanei varstnice cu artroza trebuie sa se schimbe si sa se adapteze pentru a face fata solicitarilor de zi cu zi. 

Ajustarile trebuie realizate si la nivel de design interior al casei, in privinta articolelor vestimentare sau a celor de incaltaminte, astfel incat viata sa poata merge mai departe si persoana sa aiba independenta. 

Tratament chirurgical

Daca viata pacientului este afectata de artroza si medicul specialist crede ca nimic altceva nu il poate ajuta pe omul din fata sa, poate recomanda interventie chirurgicala. Aceasta poate viza inlocuirea articulatiilor cu probleme. 

Artroscopia ii permite medicului sa investigheze articulatiile la interior, pentru a gasi cea mai buna cale de remediere a acestora. 

Tehnicile moderne si echipamentele de ultima generatie il ajuta pe specialist sa faca investigatiile necesare si corectiile aferente, iar pacientul se poate reabilita si poate reveni la viata obisnuita mai repede, recuperarea fiind rapida, in cele mai multe cazuri. 

Terapii complementare

La unele persoane au dat rezultate si alte incercari, non chirurgicale. Masajul, acupunctura, fizioterapia sau anumite sporturi usoare sunt responsabile, in conceptia unora, pentru ameliorarea durerilor si a simptomelor artrozei. 

Suplimentele alimentare, tratamentele naturiste si dieta ce are la baza o alimentatie cu fructe si legume sunt de asemenea unele dintre terapiile alternative la care au apelat unii bolnavi cu artroza. 

Atentie insa, daca starea de sanatate vi se agraveaza, mergeti la medic. Nu tot ce a avut efect pentru anumite persoane va veni in sprijinul tuturor celor diagnosticati cu artroza. In plus, utilizarea unor remedii naturiste in detrimentul urmarii unui tratament prescris de medicul specialist, poate duce la agravarea anumitor probleme de sanatate. 

Daca decideti sa apelati la astfel de metode de tratament este bine sa aveti o discutie si cu doctorul curant. 

Cum poate fi prevenita aceasta afectiune?

Boala se poate instala la toate varstele, indiferent de profesie. Totusi sunt cateva aspecte de luat in considerare atunci cand ne gandim la cauzele aparitiei artrozei. 

  • Miscarea fizica periodica - sporeste gradul de mobilitatea, ajuta la mentinerea controlului greutatii, intareste musculatura si aduce buna dispozitie.
  • Alimentatie sanatoasa - dieta bazata pe produse alimentare de calitate, fructe, legume, cereale integrale, proteine, lapte si derivatele sale, asigura o buna functionare a organismului și un sistem imunitar puternic. 
  • Rezolvati problemele de sanatate - daca aveti anumite boli cronice este bine sa le tineti sub control cu dieta si control medical periodic. 
  • Inlaturarea activitatilor riscante - persoanele care practica sport sau munca fizica care duce la un grad mare de risc in ceea ce priveste artroza pot gasi modalitatile ideale, cu ajutorul specialistilor, pentru a putea continua ceea ce le place sa faca, dar sa fie in siguranta. Daca nu exista aceasta varianta este bine sa renunte, sanatatea fiind prioritara. 
  • Echipament adecvat - cu echipament corespunzator, un sportiv poate sa isi continue antrenamentul. Cu incaltari potrivite, o persoana care merge mult va putea sa nu mai resimta disconfortul si presiunea din zona gleznei sau a labei piciorului sa fie inlaturata. 

Artroza este o boala care de regula progreseaza lent, odata cu inaintarea in varsta. Sunt insa si anumite categorii profesionale care pot sa fie diagnosticate cu aceasta afectiune, ca urmare a activitatilor desfasurate. Indiferent de varsta, gen, alte afectiuni, mergeti la medicul specialist pentru o schema personalizata de tratament. Cu sprijin si atentie, simptomele pot fi ameliorate, astfel incat viata sa nu fie afectata. 

Artroza este o afectiune care vizeaza in special persoanele varstnice. Genetica, bolile cronice sau metabolice pot favoriza aparitia artrozei si la tineri. 

Surse de informare:

1. Arthrosis vs. Arthritis: Whats the Difference? - https://www.healthline.com/health/arthrosis-vs-arthritis

2. Arthrosis - https://www.css.ch/en/private-customers/my-health/health-glossary/conditions/arthrosis.html

3. Arthritis - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/arthritis/symptoms-causes/syc-20350772

4. Living Well with Osteoarthritis: A guide to relieving the pain and caring for your joints - https://www.health.harvard.edu/pain/living-well-with-osteoarthritis-a-guide-to-relieving-the-pain-and-caring-for-your-joints

5. PHYSICAL THERAPY FOR ARTHRITIS & ARTHROSIS - https://integrehab.com/physical-therapy/arthritis/

6. Medical Definition of Arthrosis - https://www.medicinenet.com/arthrosis/definition.htm

7. Osteoarthritis - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/osteoarthritis/symptoms-causes/syc-20351925

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor