Limbajul nonverbal in afaceri

18. 8. 2021 · Farmacistul Dr. Max · 3 minute de citit

La negocieri, in sedinte, la intalnirile de business, la interviurile de angajare este esential sa transmitem cu incredere ceea ce ne-am propus – nu numai verbal, ci si prin gestica si mimica. Studiile demonstreaza ca este nevoie de doar patru minute ca sa facem o impresie buna, iar limbajul trupului conteaza in proportie de 55%. Iata cateva atitudini pe care este indicat sa le transmiteti daca vreti sa aveti succes in viata profesionala.

Respect

Nu invada spatiul personal al interlocutorului, fiindca ii arati ca nu ii respecti limitele. Incearca sa stai la o distanta de minimum 50 cm. Nu da ochii peste cap la fiecare replica a celui cu care stai de vorba, fiindca inseamna ca nu esti de acord cu ce spune.

Confort

In general, disconfortul apare atunci cand trebuie sa vorbim in public. Evita fizionomia lipsita de expresie, excesul de miscare, clipirea rapida, vorbeste clar, nu pe un ton monoton, si da  senzatia ca te simti bine in propria piele, dar si in contextul in care te afli. Ideal este sa te filmezi in prealabil si sa urmaresti unde anume nu te descurci asa cum ar trebui.

Interes

Gesturi precum privitul insistent la ceas arata ca nu te intereseaza ce ti se spune. Incearca sa asculti cu atentie, cu o figura relaxata, sa nu te joci cu telefonul, cu stiloul sau cu agenda, fiindca denota detasare. Afiseaza o energie moderata – nici foarte redusa, dar nici excesiva.  Incredere. Incepand de la tonul vocii si pana la mimica fetei sau miscarea mainilor, in afaceri trebuie sa transmiti autoritate si incredere. Postura corpului este extrem de importanta. O pozitie delasatoare denota neglijenta si nepasare. Incearca sa ai o prezenta dinamica, da mana ferm si priveste-ti interlocutorul in ochi, fiindca ii vei da senzatia ca esti atent la ceea ce spune.

Naturalete

Zambeste cu intreaga fata, nu doar la nivelul gurii si incearca sa corelezi gesturile cu ceea ce spui. Ideal este ca interlocutorul sa aiba sentimentul ca are de-a face cu o persoana asumata, care pune accentul pe autenticitate.

In afaceri, acorda intotdeauna atentie comunicarii nonverbale, fiindca greseli la prima vedere lipsite de importanta iti pot sabota cariera.

Editura Philobia iti recomanda cartea:

Limbajul secret al corpului (A.A. Schützenberger)

Limbajul corpului nu se rezuma doar la un simplu gest care ne-ar putea trada, ci reprezinta o suma de semnale transmise inconstient de propriul corp. O carte care ne ajuta sa ne controlam mai bine mimica, postura si tonul, pentru a exprima exact ceea ce dorim sa exprimam si sa facem o impresie cat mai buna celor cu care stam de vorba.

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor