Insolatia la bebelusi si copii - riscuri, simptome, prevenire

18. 8. 2021 · Farmacistul Dr.Max · 2 minute de citit

Insolatia reprezinta o forma de hipertermie, ceea ce inseamna o crestere anormala a temperaturii corpului; este insotita de semne fizice importante care pot determina afectarea sistemului nervos. 

Spre deosebire de crampele de caldura si extenuarea termica (forme usoare ale hipertermiei), insolatia este o urgenta medicala, care poate fi fatala daca nu este tratata prompt. Hipertermia severa este definita prin cresterea temperaturii la 40 grade Celsius si chiar si peste aceasta valoare.

Populatia cu risc crescut la insolat ie este reprezentata de: sugari, copii, batrani, sportivi si cei care lucreaza in caldura. Insolatia la sugari si copii este o urgenta medicala; acestia sunt mai expusi riscului de a face insolatie, mai ales daca sunt si deshidratati.

Simptomele insolatiei la bebelusi si copii

Acestea sunt urmatoarele: cresterea temperaturii, absenta transpiratiei, pielea fierbinte, rosie si uscata, cefalee (la copiii mai mari), eruptii la nivelul extremitatilor, respiratie superficiala si rapida, puls crescut si rapid, varsaturi, dureri abdominale, crampe musculare (copiii mari), confuzie, agitatie, halucinat ii, dezorientare, convulsii si chiar coma.

Intr-o prima faza pielea copilului este umeda din cauza efortului corpului de a transpira, iar in faza grava pielea devine uscata, cu stare generala foarte alterata cu confuzie, ameteli si coma, existand pericolul de deces - este nevoie de interventie rapida, pentru tratament intensiv in spital.

Daca sugarii sau copiii prezinta insolatie, trebuie dusi imediat intr-un loc racoros, dezbracati si sterse tegumentele cu apa, administrare de lapte sau lichide in functie de varsta, monitorizarea temperaturii corpului, administrare de antitermice (ex. Ibuprofen sau Paracetamol) si, in cazurile grave, internare in spital.

Prevenirea insolatiei la bebelusi si copii

Evitarea expunerii prelungite la soare a sugarului si a copiilor; evitarea plimbarilor vara intre orele 10:00-17:00; aplicarea pe fata si corp a unei creme cu factor mare de protectie solara; imbracamintea trebuie sa fie usoara, de culoare deschisa, copiii sa poarte palarioara sau sapca, sa li se administreze multe lichide, sa se evite bauturile dulci sau acidulate.

 

Dr. Mihaela-Roxana Herescu 

Medic Primar Pediatrie