Infectii nosocomiale: ce sunt si ce trebuie sa stii despre ele

26. 2. 2024 · 8 minute de citit

Se vorbeste frecvent, inclusiv in presa, despre notiunea de infectie nosocomiala, dar stii la ce se refera aceasta? Citeste in continuare pentru a afla ce sunt infectiile nosocomiale, unde si de ce apar, cum pot fi diagnosticate rapid, ce tratamente sunt eficiente impotriva lor si, cel mai important, cum pot fi ele prevenite!

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Infectii nosocomiale: ce sunt si ce trebuie sa stii despre ele

Ce sunt infectiile nosocomiale?

Infectiile nosocomiale, cunoscute si sub numele de infectii intraspitalicesti, sunt infectii pe care pacientii le pot contracta in timpul spitalizarii sau in cadrul altor unitati de ingrijire medicala. Un aspect important este ca aceste infectii nu erau prezente sau in incubare la momentul internarii pacientului. Prin urmare, ele reprezinta un risc suplimentar pentru pacienti si pot complica procesul de recuperare [1].

Infectiile nosocomiale sunt specifice mediilor de ingrijire a sanatatii si pot fi cauzate de bacterii, virusuri sau fungi. Aceste infectii sunt diferite de cele contractate in comunitate, deoarece sunt direct legate de procedurile medicale sau de expunerea la agenti patogeni in unitatile de sanatate.

In functie de sursa de infectie si de tipul de bacterii, virusuri sau fungi implicati, infectiile nosocomiale pot lua diverse forme. Cele mai frecvente tipuri de infectii nosocomiale includ infectiile urinare, infectiile de plagi chirurgicale, infectiile tractului respirator, infectiile de sange (septicemii) si pneumoniile. Aceste infectii pot fi contractate prin diverse cai, cum ar fi prin contact direct cu personalul medical contaminat, prin aparate medicale nesterile sau prin aer [2].

Recunoasterea infectiilor nosocomiale este esentiala pentru a imbunatati calitatea ingrijirilor medicale, pentru a preveni raspandirea infectiilor in unitatile de sanatate si pentru a reduce morbiditatea si mortalitatea asociate acestor infectii. Conform Centrului European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor, aproximativ 4,1 milioane de pacienti contracteaza o infectie nosocomiala in Europa in fiecare an, ceea ce subliniaza importanta acestei probleme [3].

Cauzele si sursele de infectii nosocomiale

Infectiile nosocomiale sunt adesea generate de microorganisme care traiesc in mediul spitalicesc. Echipamentele medicale, suprafetele din spital, lenjeria de pat si chiar aerul pot fi purtatoare de germeni. Interventiile chirurgicale sau utilizarea de catetere pot creste riscul de infectie, deoarece aceste proceduri pot permite bacteriilor sa patrunda in interiorul corpului [4].

In plus, rezistenta la antibiotice a microorganismelor reprezinta o alta problema majora. Unele infectii nosocomiale sunt cauzate de bacterii rezistente la antibiotice, fapt ce le face mult mai dificil de tratat. Fenomenul de rezistenta la antibiotice este in crestere, deoarece antibioticele sunt adesea folosite in exces sau in mod necorespunzator [2].

Sursele de infectii nosocomiale pot fi, de asemenea, personalul medical, pacientii si vizitatorii. Personalul poate transmite microorganisme daca nu respecta protocoalele de igiena, in timp ce vizitatorii pot aduce microorganisme din exterior [1]. 

Pacientii cu un sistem imunitar slabit cum ar fi cei in varsta, cei cu boli cronice sau cei care sunt supusi tratamentelor care suprima sistemul imunitar (cum ar fi chimioterapia) sunt mult mai susceptibili la infectii nosocomiale.

Impactul infectiilor nosocomiale asupra sanatatii pacientilor

Infectiile nosocomiale pot avea un impact major asupra pacientilor, crescand riscul de complicatii. Aceste infectii dobandite in timpul ingrijirii medicale pot duce la aparitia unor complicatii severe.

Pe langa cresterea riscului de complicatii, infectiile nosocomiale pot afecta semnificativ calitatea vietii pacientilor. Acestea pot cauza durere si disconfort, limitand mobilitatea si ducand la pierderea independentei. In unele cazuri, infectiile pot cauza boli cronice sau pot duce la dizabilitati permanente. Aceste efecte pot avea un impact profund asupra starii psihologice a pacientilor, conducand la stres si anxietate. Iar cel mai grav aspect al infectiilor nosocomiale este cresterea mortalitatii [5].

Cum recunosti semnele si simptomele infectiilor nosocomiale?

Identificarea simptomelor generale ale infectiilor nosocomiale este un prim pas crucial in recunoasterea acestor infectii. Simptomele pot varia in functie de tipul de infectie, dar exista unele semne comune pe care pacientii le pot experimenta. Acestea pot include febra, frisoane, dureri de cap, o stare generala de rau, lesin sau senzatie de oboseala. Aceste simptome generale sunt adesea primul indiciu ca organismul lupta impotriva unei infectii [2].

Recunoasterea simptomelor specifice in functie de tipul de infectie este de asemenea esentiala. Infectiile nosocomiale pot afecta diferite parti ale corpului, astfel incat simptomele variaza. De exemplu, infectiile urinare pot cauza disconfort la urinare, infectiile plamanilor pot cauza dificultati de respiratie, iar infectiile chirurgicale pot provoca roseata, umflaturi si durere la locul inciziei. Fiecare tip de infectie nosocomiala are anumite simptome distinctive care pot ajuta la identificarea sa [3].

Consultul medical este esential pentru diagnosticarea infectiilor nosocomiale. Medicii pot identifica aceste infectii prin teste de laborator, examinari fizice si evaluarea simptomelor pacientului. Este vital ca pacientii comunice cu personalul medical despre orice simptome noi sau despre agravarea simptomelor pe care le experimenteaza deja [1].

Este important ca pacientii sa monitorizeze evolutia simptomelor si sa anunte orice schimbare a starii lor de sanatate personalului medical. Acest lucru poate ajuta la identificarea rapida a infectiilor nosocomiale si la inceperea tratamentului in timp util. In cazul in care simptomele devin mai severe sau persista, aceasta ar putea indica faptul ca infectia nu raspunde la tratament sau ca s-a dezvoltat o noua infectie [4].

Cum previi infectiile nosocomiale?

Respectarea regulilor de igiena personala si a masurilor de preventie este esentiala in combaterea infectiilor nosocomiale. Conform OMS, igiena mainilor este cea mai importanta masura pentru prevenirea infectiilor asociate asistentei medicale. Aceasta include utilizarea de sapun si apa sau a unui dezinfectant pe baza de alcool, in special inainte si dupa contactul cu pacientii. Echipamentul de protectie personala precum mastile, manusile si halatele trebuie sa fie purtat in mod corespunzator si schimbat dupa fiecare utilizare. De asemenea, curatenia in spital, inclusiv dezinfectarea suprafetelor, este cruciala pentru prevenirea raspandirii infectiilor [2].

Un alt aspect important este controlul infectiilor in cadrul spitalului. Implementarea unui program eficient de control al infectiilor este esential pentru prevenirea infectiilor nosocomiale. Acesta poate include o serie de masuri cum ar fi izolarea pacientilor infectati, monitorizarea constanta a infectiilor nosocomiale si instruirea personalului medical in ceea ce priveste prevenirea infectiilor. De asemenea, implementarea unor politici si protocoale stricte de control al infectiilor este cruciala pentru minimizarea riscului de infectii nosocomiale [3].

Vaccinarea poate juca, de asemenea, un rol esential in prevenirea anumitor infectii nosocomiale. Desi nu toate infectiile nosocomiale pot fi prevenite prin vaccinare, anumite infectii, cum ar fi gripa sau hepatita B pot fi prevenite in acest mod. Prin urmare, vaccinarea personalului medical si a pacientilor, atunci cand este posibil si relevant, poate fi o masura importanta de prevenire [1].

Educatia pacientilor este o alta componenta cheie in prevenirea infectiilor nosocomiale. Pacientii ar trebui sa fie informati cu privire la importanta respectarii regulilor de igiena si a masurilor de prevenire a infectiilor in spital. Aceasta include explicarea riscurilor asociate cu infectiile nosocomiale si modul in care pot contribui la prevenirea acestora.

Tratamentul infectiilor nosocomiale

Tratamentul infectiilor nosocomiale se poate diferentia in functie de tipul si severitatea infectiei. In general, tratamentul poate include administrarea de antibiotice, terapie intravenoasa si, in cazuri severe, interventii chirurgicale. De exemplu, in cazul unei infectii cu stafilococ auriu rezistent la meticilina (MRSA), tratamentul poate include administrarea de antibiotice puternice si dedicate. In cazul unei infectii cu Clostridium difficile, tratamentul poate include administrarea de antibiotice eficiente, dar in cazuri severe poate fi necesara o operatie pentru a indeparta partea afectata a colonului [4].

Antibioticele joaca un rol crucial in tratarea infectiilor nosocomiale, dar trebuie utilizate cu prudenta. Organizatia Mondiala a Sanatatii avertizeaza ca utilizarea excesiva si incorecta a antibioticelor poate duce la dezvoltarea rezistentei la antibiotice, ceea ce inseamna ca bacteriile devin rezistente la medicamentele care ar fi trebuit sa le distruga. Acest lucru poate duce la aparitia unor infectii nosocomiale si mai dificil de tratat [5].

Monitorizarea si evaluarea in timp a tratamentului sunt, de asemenea, esentiale. Pacientii cu infectii nosocomiale trebuie monitorizati indeaproape pentru a evalua eficacitatea tratamentului si pentru a face ajustari daca este necesar. Acest lucru poate insemna schimbarea medicamentelor sau a dozelor, in functie de raspunsul pacientului la tratament. 

In concluzie, infectiile nosocomiale sunt o problema serioasa, cu impact direct asupra sanatatii pacientilor. Procesul de identificare poate fi complex, prevenirea este cruciala, iar in cazul in care infectia se instaleaza, tratamentele eficiente trebuie instituite cat mai rapid.

Disclaimer: Acest articol are un rol strict informativ, iar informatiile prezentate nu inlocuiesc controlul si diagnosticul de specialitate. Daca te confrunti cu simptome neplacute, adreseaza-te cat mai curand unui medic. Numai specialistul este in masura sa iti evalueze starea de sanatate si sa recomande testele necesare sau masurile de tratament adecvate pentru ameliorarea simptomelor! 

Surse:

  1. Brennan, Dan. “What Is a Nosocomial Infection?” WebMD, 27 Nov. 2021, www.webmd.com/a-to-z-guides/what-is-a-nosocomial-infection, accesat la 26.02.2024; 
  2. Centers for Disease Control and Prevention. “Healthcare-Associated Infections.” Centers for Disease Control and Prevention, 2019, www.cdc.gov/hai/index.html, accesat la 26.02.2024;
  3. “Nosocomial Infection: What Is It, Types, and More.” Www.medicalnewstoday.com, 28 Sept. 2022, www.medicalnewstoday.com/articles/nosocomial-infection, accesat la 26.02.2024;
  4. Sikora, Anna, and Farah Zahra. “Nosocomial Infections.” PubMed, StatPearls Publishing, 2020, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK559312/#:~:text=Nosocomial%20infections%20also%20referred%20to, accesat la 26.02.2024;
  5. Stubblefield, Heaven. “Hospital-Acquired Infection: Definition and Patient Education.” Healthline, 2014, www.healthline.com/health/hospital-acquired-nosocomial-infections, accesat la 26.02.2024.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor