Hiperandrogenism (excesul de androgeni): cauze, simptome, tratament

28. 6. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit
Hiperandrogenism

 

Hiperandrogenismul, caracterizat de un exces de androgeni in organism, poate avea un impact semnificativ asupra sanatatii si calitatii vietii unei persoane. In acest articol detaliat, vei descoperi ce presupune acest dezechilibru hormonal, care sunt cauzele si simptomele asociate, precum si metodele de diagnostic si tratament. Nu lasa aceasta afectiune sa iti controleze viata si Informeaza-te in continuare pentru a face primii pasi spre o sanatate optima!

Ce este hiperandrogenismul?

Hiperandrogenismul este o afectiune endocrina in care organismul produce o cantitate excesiva de hormoni androgeni, cum ar fi testosteronul, avand ca rezultat diverse manifestari clinice. Aceasta afectiune poate fi cauzata de diverse factori, precum tulburarile endocrine, sindromul ovarului polichistic, tumorile suprarenale si folosirea unor medicamente precum steroizii anabolizanti [2].

Androgenii sunt hormoni sexuali masculini care contribuie la dezvoltarea si functionarea caracteristicilor sexuale masculine si a organelor sexuale. Desi sunt produsi in principal de testicule la barbati si de ovare la femei, androgenii pot fi secretati in cantitate mica si de glandele suprarenale. Ei au rol in procesele de crestere, dezvoltare si reglare a metabolismului.

Hiperandrogenismul poate provoca diverse simptome si probleme de sanatate, printre care cresterea excesiva a parului (hirsutism), acnee, menstruatie neregulata, infertilitate si tulburari metabolice precum sindromul ovarului polichistic (SOP) [1]. 

Cauzele hiperandrogenismului

Exista mai multe cauze posibile ale hiperandrogenismului, printre care enumeram:

1. Tulburari endocrine: Sindromul ovarelor polichistice (SOP) si boala Cushing sunt doua dintre principalele cauze ale hiperandrogenismului. Pana la 70% din femeile cu SOP au hiperandrogenism, ceea ce duce la acnee, hirsutism si cicluri menstruale neregulate. In cazul bolii Cushing, nivelul crescut de cortizol din organism poate duce la activarea receptorilor de androgeni si la cresterea productiei de androgeni in glandele suprarenale [1].

2. Tumori sau adenoame: Prezenta unor tumori sau adenoame pe glandele suprarenale sau pe ovare poate duce la cresterea productiei de androgeni in organism si, implicit, la aparitia simptomelor hiperandrogenismului. In cazul tumorilor ovariene, se estimeaza ca pana la 10% dintre femeile cu aceasta afectiune au hiperandrogenism.

3. Factori genetici: Exista anumite gene care pot influenta productia de androgeni in organism. De exemplu, mutatiile genei CYP17A1 pot duce la o crestere a productiei de androgeni si, implicit, la aparitia simptomelor hiperandrogenismului. Persoanele cu sindromul ovarelor polichistice pot avea rude de gradul intai (mama, sora) care sufera de aceeasi afectiune, sugerand o componenta genetica in dezvoltarea hiperandrogenismului [3].

4. Medicamente si suplimente: Anumite medicamente si suplimente pot creste nivelul de androgeni din organism, ceea ce poate duce la aparitia hiperandrogenismului. De exemplu, anumite tratamente pentru cancerul de san sau de prostata pot provoca o crestere a nivelului de androgeni, la fel ca si administrarea unor steroizi anabolizanti sau suplimente care contin androgeni in compozitie [4].

Simptomele hiperandrogenismului

Unul dintre cele mai frecvente simptome ale hiperandrogenismului este prezenta manifestarilor cutanate, cum ar fi acnee, seboree (piele grasa) si hirsutism (cresterea excesiva a parului pe fata, piept si spate la femei). Aceste simptome sunt cauzate de excesul de androgeni din corp, care poate stimula glandele sebacee si foliculii pilosi. 

Hiperandrogenismul poate provoca si tulburari menstruale, cum ar fi cicluri neregulate, absenta menstruatiei sau sangerari neobisnuite. Aceste probleme pot fi cauzate de un dezechilibru hormonal care afecteaza functionarea normala a ovarelor. 

Femeile cu hiperandrogenism pot prezenta o crestere a masei musculare si o redistribuire a grasimii corporale, cu acumularea de grasime in zona abdominala si reducerea grasimii subcutanate [3]. 

Un alt simptom important al hiperandrogenismului este dificultatea de a ramane insarcinata sau infertilitatea. Acest lucru se datoreaza tulburarilor menstruale si a ovulatiei, care pot fi cauzate de excesul de androgeni [5]. 

 

Testosterone-Test

 

Diagnosticarea hiperandrogenismului

Diagnosticarea hiperandrogenismului implica analiza simptomelor clinice, testarea nivelurilor de androgeni si excluderea altor cauze care pot cauza simptome similare. 

Primul pas in diagnosticarea hiperandrogenismului este evaluarea simptomelor clinice ale pacientului. Medicul va analiza simptomele, cum ar fi cresterea anormala a parului, acnee, neregularitati menstruale sau probleme de fertilitate, pentru a determina daca acestea pot fi atribuite hiperandrogenismului. In plus, medicul va lua in considerare si istoricul medical al pacientului si istoricul familial [1].

Pentru a confirma diagnosticul de hiperandrogenism, medicul va solicita analize de sange pentru a masura nivelurile de androgeni. Testele vor masura in special testosteronul liber si total, precum si dehidroepiandrosteron sulfat (DHEAS) si androstenediona. Nivelurile ridicate de testosteron total si liber sunt cei mai specifici markeri ai hiperandrogenismului. Medicul va efectua teste suplimentare pentru a exclude alte afectiuni care pot cauza simptome similare cu hiperandrogenismul [6].

Odata ce diagnosticul de hiperandrogenism a fost confirmat, medicul va efectua investigatii suplimentare pentru a identifica cauza subiacenta a afectiunii. Aceste investigatii pot include ecografii ale ovarelor sau ale glandelor suprarenale si alte teste hormonale. 

Tratamentul hiperandrogenismului

Tratamentul hiperandrogenismului poate fi complex si poate varia in functie de simptomele prezentate de pacient. In general, tratamentul poate fi impartit in patru categorii principale: tratament medicamentos, terapie hormonala, tratamentul simptomelor specifice si modificari ale stilului de viata.

Tratamentul medicamentos

Pentru a reduce productia de androgeni sau pentru a bloca efectele androgenilor asupra organismului, medicamentele pot fi o optiune viabila. Contraceptivele orale combinate sunt adesea recomandate, deoarece acestea pot reduce nivelul de androgeni in organism si pot regla ciclul menstrual. Antiandrogenii, cum ar fi spironolactona, pot fi utilizati pentru a bloca efectele androgenilor. Metformina poate fi recomandata pentru femeile cu sindromul ovarului polichistic si rezistenta la insulina [2].

Terapia hormonala

Terapia cu progestative sau estrogeni poate fi administrata sub forma de pilule, plasturi sau injectii. Aceasta poate fi utila pentru reglarea ciclului menstrual si reducerea simptomelor asociate cu hiperandrogenismul, cum ar fi cresterea excesiva a parului sau acneea [1].

Tratamentul simptomelor specifice

In functie de simptomele prezentate de pacient, pot fi recomandate tratamente specifice. De exemplu, pentru a combate caderea parului, poate fi recomandata terapia cu minoxidil; in cazul acneei, tratamentele topice sau orale cu retinoizi, antibiotice sau peroxid de benzoil pot fi utile [3].

Modificari ale stilului de viata

Adoptarea unui stil de viata sanatos poate contribui la ameliorarea simptomelor hiperandrogenismului si la prevenirea complicatiilor pe termen lung. O dieta echilibrata, exercitii fizice regulate si gestionarea stresului pot fi utile in acest sens.

Hiperandrogenismul reprezinta o afectiune hormonala caracterizata prin prezenta unui nivel crescut de androgeni (hormoni masculini). Prevenirea si managementul hiperandrogenismului implica mentinerea unui stil de viata sanatos, monitorizarea simptomelor si consultarea medicului pentru recomandari personalizate. Nu ezita să soliciti ajutor de specialitate daca te confrunti cu problemele determinate de hiperandrogenism.

Bibliografie:

1. Al Nofal, Alaa, et al. “Can the Source of Hyperandrogenism in Adolescents with Polycystic Ovary Syndrome Predict Metabolic Phenotype?” Gynecological Endocrinology, vol. 33, no. 11, 24 June 2017, pp. 882–887, https://doi.org/10.1080/09513590.2017.1342236, accesat la 2.06.2023;

2. “Androgen Excess: Practice Essentials, Pathophysiology, Epidemiology.” EMedicine, 1 May 2020, emedicine.medscape.com/article/273153-overview, accesat la 2.06.2023;

3. “Hyperandrogenism | DermNet NZ.” Dermnetnz.org, dermnetnz.org/topics/hyperandrogenism, accesat la 2.06.2023;

4. “Hyperandrogenism: What It Is, Causes, Symptoms & Treatment.” Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/diseases/24639-hyperandrogenism, accesat la 2.06.2023;

5. Lteif, Aida, et al. “Hyperandrogenism in Female Athletes with Functional Hypothalamic Amenorrhea: A Distinct Phenotype.” International Journal of Women’s Health, Jan. 2015, p. 103, https://doi.org/10.2147/ijwh.s73011, accesat la 2.06.2023;

6. Mayo Clinic. “Polycystic Ovary Syndrome (PCOS) - Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 8 Sept. 2022, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pcos/symptoms-causes/syc-20353439, accesat la 2.06.2023.

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor