Anticonceptionale: ce sunt si cum functioneaza

14. 3. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
anticonceptionale

Anticonceptionalele sunt contraceptive care impiedica fecundatia. Pilulele anticonceptionale pot contine estrogen, progesteron sau chiar ambele tipuri de hormoni. Utilizarea corecta a acestor pilule ofera protectie impotriva unei sarcini nedorite. Aceste pastile trebuie administrate pe baza unei recomandari medicale. 

 Anticonceptionalele sunt mijloace moderne pentru evitarea unei sarcini. Astazi, multe femei aleg sa utilizeze contraceptive orale, uneori fara a consulta un medic specialist inainte. 

Daca sunt administrate corect, aceste pilule ofera protectia scontata, dar uneori pot induce probleme nedorite. Recomandarea noastra este sa mergeti la medicul specialist in obstetrica-ginecologie, sa faceti un consult si ceva investigatii medicale. Abia apoi, doctorul va poate recomanda cea mai buna varianta contraceptiva, in functie de nevoi si de realitate. 

Cum functioneaza anticonceptionalele?

Anticonceptionalele combinate, ce contin progesteron si estrogen, dar si cele care au doar extrogen impiedica corpul femeii sa ovuleze. In acelasi timp determina ingrosarea mucusului cervical, ceea ce inseamna ca sperma nu va mai ajunge in uter. 

Anticonceptionalele monohormonale vor determina ingrosarea mucusului cervical si subtierea endometrului, astfel incat ovulul sa nu se mai poata fixa, iar sarcina nu are cum sa se formeze. 

Anticonceptionalele care contin doar progesteron pot chiar impiedica ovulatia femeilor. 

Cand sunt indicate pentru utilizare anticonceptionalele?

Principala functie a anticonceptionalelor este cea de impiedicare a formarii unei sarcini. Cu toate acestea, anticonceptionalele sunt folosite si in alte scopuri, numai la recomandare medicala si nu este vorba de orice tip de pastile existente in farmacii:

  • Reglarea ciclului menstrual, in cazul femeilor cu probleme de ciclicitate;
  • Diminuarea riscului de anemie, ca urmare a unei mestre abundente, lunar;
  • Reducerea riscului de sarcina in afara uterului;
  • Existenta unor dereglaje hormonale;
  • Diminuarea durerilor in ciclul mestrual abundent si dureros, de lunga durata;
  • Dupa o nastere;
  • Dupa un avort sau o pierdere de sarcina. 

Cum alege medicul anticonceptionalele potrivite?

Istoricul medical este esential. La acesta se adauga problemele curente de sanatate, mostenirea genetica, consumul de medicamente cu reteta, medicamente fara reteta, suplimente alimentare, precum si vicii - fumatul, consumul de alcool si cel de droguri. Toate acestea sunt informatii importante care trebuie comunicate cu sinceritate medicului. Consultului fizic i se pot adauga analize de laborator, precum si efectuarea unei ecografii. 

Abia dupa ce medicul va avea toate informatiile si raspunsurile necesare va putea lua cea mai buna decizie pentru fiecare pacienta in parte. 

Daca alegerea este corecta, produselor vor avea efect de protectie impotriva unei sarcini, vor induce cicluri menstruale regulate, fara dureri pre si in timpul menstrei, precum si o perioada exacta. La toate acestea se poate alatura si posibilitatea ca pilulele sa exercite un control strict, astfel incat cantitativ sa nu existe nicio problema, iar simptomele deranjante dinainte sa lipseasca. 

Uneori, in prima lună, medicul poate recomanda utilizarea si altor metode contraceptive, prezervativul, pentru un plus de protectie, mai ales daca este prima data cand utilizati pastilele. 

Extra sfat: anticonceptionalele trebuie luate zilnic, in jurul aceleasi ore, astfel incat eficienta acestora sa fie maxima. 

Reactii si efecte adverse la anticonceptionalele utilizate

Sunt cazuri in care chiar si cu prescriptie medicala pot fi inregistrate situatii neplacute, iar reactiile adverse sa fie intense. Orice problema trebuie spusa medicului, iar daca va regasiti in una dintre urmatoarele situatii este bine sa mergeti de urgenta la un control de specialitate. 

Fie ca sunt luate cu prescriptie, fie la indicatiile unei prietene, anticonceptionalele au efecte negative uneori:

  • Sangerari intre ciclurile mentruale;
  • Sensibilitate la nivelul sanilor;
  • Fluctuatii de greutate - fie va puteti ingrasa, fie puteti slabi mult si brusc;
  • Schimbari de dispozitie si stare;
  • Lipsa poftei de mancare sau apetit crescut;
  • Greata cu ameteli si dureri de cap - simptome individuale sau in combinatie;
  • Modificarea secretiilor vaginale cu posibilitatea aparitiei unei iritatii sau a unei infectii vaginale;
  • Absenta ciclului menstrual sau modificarea intervalului dintre menstre;
  • Libido scazut. 

Uneori prelungirea perioadei dintre menstre induce gandul la o posibila sarcina. De aceea, primul lucru pe care il faceti poate fi un test de sarcina. Daca perioada de absenta se prelungeste vizita la medicul de specialitate este necesara. 

Riscuri si complicatii

Anticonceptionalele pot creste riscul dezvoltarii cancerului de col uterin sau a celui de san. Pe de alta parte, studiile recente au relevat faptul ca folosirea regulata a pastilelor contraceptive scade riscul aparitiei cancerului ovarian si pe cel de tip endometrial. 

Atentie insa, vorbim de posibilitati, nu de probabilitati. Este bine sa va informati din surse sigure inainte de a lua orice decizie. In plus, asa cum cum spuneam, ori de cate ori apare o situatie deosebita, medicul trebuie informat. 

Dozele de hormoni din pilulele contraceptive au fost modificate in timp, ca urmare a normelor legale aflate in vigoare, pe baza studiilor realizate si a caror informatii au fost prezentate si acceptate de societatea medicala, iar produsele sunt sigure pentru a fi utilizate, in situatii ideale. 

Orice problema de sanatate poate creste riscul aparitiei unor reactii neprevazute la anticonceptionale. In plus, anumite medicamente prescrise in tratarea unor boli cronice interactioneaza cu pilulele hormonale, de aceea este absolut necesar consultul medical de specialitate inainte de administrarea acestor produse. 

In acelasi timp, sunt medicamente luate pe reteta care pot anula efectul anticonceptionalelor, lasandu-va fara protectie impotriva unei sarcini. 

Mituri despre anticonceptionale

Anticonceptionalele sub forma de pilule protejeaza impotriva unei sarcini daca sunt luate zilnic. Tratamentul odata intrerupt, protectia dispare, iar o sarcina se poate instala rapid. 

Pastilele hormonale pot fi prescrise de medic chiar si fetelor cu varsta mai mica de 18 ani, dar numai in anumite cazuri. Luate conform recomandarilor medicale, produsele nu sunt daunatoare organismelor aflate inca in plin proces de dezvoltare. 

Fertilitatea nu este afectata de consumul anticonceptionalelor prescrise de medicul specialist. Cand decideti ca va doriti un copil trebuie sa intrerupeti administrarea pilulelor. Atentie, infertilitatea este o problema actuala a societatii moderne, cauzele acesteia fiind destul de variate. 

Anticonceptionalele nu protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala. 

Pauza pentru anticonceptionale nu se justifica, daca organismul s-a acomodat cu produsul utilizat. Unele pilule contraceptive vor fi luate in conditiile recomandarilor medicale, astfel incat se poate ajunge ca o femeie sa aiba menstruatie de 3 - 4 ori pe an, in cazul anticonceptionalelor pentru ciclu extins. 

Anticonceptionalele ofera in primul rand siguranta impotriva unei sarcini. Exista situatii in care acestea au efecte secundare nebanuite care va pot afecta sanatatea. In plus, in anumite boli cronice, ca cele cardiovasculare sau cele hepatice, riscurile sunt extrem de mari, iar medicii recurg la contraindicatii in ceea ce priveste administrarea pilulelor contraceptive. 

Anticonceptionalele sunt pilule utile in impiedicarea formarii unei sarcini, dar sunt eficiente si acolo unde exista dezechilibre hormonale. 

Surse de informare:

1. Birth Control - https://www.fda.gov/consumers/free-publications-women/birth-control#ShortActingHormonalMethods

2. Combined pill - https://www.nhs.uk/conditions/contraception/combined-contraceptive-pill/

3. Contraception - https://www.cdc.gov/reproductivehealth/contraception/index.htm

4. Birth Control Pills - https://www.webmd.com/sex/birth-control/birth-control-pills

5. Contraceptive Methods: Needs, Options and Utilization - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3307935/

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor