Heterozigot: ce inseamna, ce trebuie sa stii

20. 7. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit
Heterozigot

In acest articol ai ocazia sa te familiarizezi cu o notiune din genetica: poti descoperi semnificatia notiunii de heterozigot, diferentele dintre heterozigot si homozigot si impactul acestor aspecte asupra diversitatii genetice. In plus, vei afla cum notiunea de heterozigot influenteaza sanatatea si cum testarea genetica te poate ajuta sa intelegi mai bine aceste aspecte. 

Care este semnificatia termenului „heterozigot”?

Definitia termenului "heterozigot" este reprezentata de un individ care are doua versiuni diferite ale aceleiasi gene pentru un anumit caracter, localizate pe aceeasi pozitie pe cei doi cromozomi omologi. Aceasta este o notiune fundamentala in genetica clasica si moleculara, ce aduce in prim plan diversitatea genetica si modul in care aceasta este transmisa prin generatii [1].

Termenul "heterozigot" provine din limba greaca, unde "heteros" inseamna "diferit" si "zygon" se traduce prin "jug" sau "cuplu". In contextul atiintific, acest termen este folosit pentru a descrie o situatie specifica a perechii de gene care controleaza un anumit caracter. Heterozigotii sunt rezultatul transferului de gene variate de la ambii parinti, ceea ce contribuie la variabilitatea genetica intr-o populatie [2].

Functionarea heterozigotilor in genetica ereditara se rezuma la faptul ca acestia poarta doua versiuni diferite ale aceleiasi gene, una mostenita de la fiecare parinte. De exemplu, pentru un anumit caracter, un individ heterozigot poate avea o gena pentru ochi albastri mostenita de la mama si o gena pentru ochi verzi mostenita de la tata. Aceasta diversitate genetica contribuie la adaptabilitatea si supravietuirea speciilor in fata schimbarilor de mediu [3].

Heterozigot vs. homozigot: care sunt diferentele?

Heterozigot si homozigot sunt termeni utilizati in genetica pentru a descrie tipurile diferite de organisme in functie de alelele pe care le au. Un organism heterozigot are doua forme diferite ale aceleiasi gene (doua alele diferite), in timp ce un organism homozigot are doua copii identice ale aceleiasi gene (doua alele identice) [4].

O diferenta majora intre heterozigoti si homozigoti este modul in care se manifesta trasaturile genetice. In cazul heterozigotilor, o alela poate fi dominanta si va determina trasatura care va fi exprimata, in timp ce cealalta alela, recesiva, nu va fi vizibila. De exemplu, in cazul culorii ochilor, daca un organism are o alela pentru ochi caprui (dominanta) si o alela pentru ochi albastri (recesiva), culoarea ochilor va fi capruie. In schimb, la homozigoti, ambele alele sunt fie dominante, fie recesive, deci trasatura exprimata este aceeasi. De exemplu, daca un organism are doua alele pentru ochi caprui, culoarea ochilor va fi capruie [2].

Impactul heterozigotilor asupra diversitatii genetice

Diversitatea genetica reprezinta variabilitatea genetica prezenta intr-o populatie sau o specie si este esentiala pentru adaptabilitatea si supravietuirea pe termen lung a acestora. Ea asigura o baza larga de trasaturi pe care selectia naturala le poate folosi pentru a se adapta la schimbarile din mediu. Heterozigotii, indivizii care au doua alele diferite pentru o anumita trasatura, joaca un rol semnificativ in cresterea diversitatii genetice.

Heterozigotii contribuie la diversitatea genetica prin faptul ca pot transmite fiecare alela diferita copiilor lor, ceea ce duce la aparitia de noi combinatii de trasaturi in populatie. Acest lucru este crucial pentru evolutie, deoarece variabilitatea genetica permite adaptarea la mediul in schimbare. De exemplu, in cazul trasaturilor poligenice, cum ar fi inaltimea sau culoarea pielii, heterozigotii pot duce la o gama larga de variatii fenotipice [5].

Lipsa heterozigotilor intr-o populatie poate avea consecinte negative asupra supravietuiriisi adaptabilitatii speciei. Aceasta poate duce la consangvinitate si la aparitia unor boli genetice. De exemplu, in cazul unei populatii umane izolate, cum ar fi unele comunitati mici din insule, lipsa heterozigotilor poate duce la cresterea riscului de transmitere a bolilor ereditare recesive [6].

Pentru a intelege mai bine impactul heterozigotilor asupra diversitatii genetice, este necesara realizarea de studii genetice si teste de diagnostic pentru identificarea heterozigotilor in populatii. Aceste teste pot ajuta la evaluarea nivelului de diversitate genetica si la identificarea trasaturilor potential nocive care pot fi transmise de heterozigoti [3].

Heterozigotii si sanatatea

Heterozigotii si sanatatea

Heterozigotia reprezinta prezenta a doua alele diferite ale unei gene intr-un organism. Rolul heterozigotilor in predispozitia la boli este extrem de important. O parte semnificativa a populatiei poate fi reprezentata de heterozigoti pentru anumite gene, care pot creste susceptibilitatea la boli. De exemplu, unele mutatii genetice heterozigote pot creste riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer sau afectiuni cardiovasculare.

Heterozigotii pot juca un rol crucial in transmiterea genelor mutante urmasilor lor. Chiar daca o persoana este heterozigota pentru o anumita boala recesiva, aceasta nu va manifesta simptomele bolii, dar poate sa transmita gena mutanta urmasilor. Acest aspect este important in planificarea familiala, deoarece cunoasterea statutului de heterozigot poate oferi informatii relevante pentru alegerea partenerului si pentru a estima riscul de a avea urmasi afectati de boala respectiva [7].

Pe langa riscurile asociate cu heterozigotia pentru anumite boli, exista si avantaje evolutive asociate cu aceasta stare genetica. Heterozigotii pot avea un avantaj in cadrul evolutiei, deoarece aceatia pot transmite o varietate mai mare de gene urmasilor lor, crescand astfel sansele de supravietuire ale acestora in conditii diverse. Acest fenomen este cunoscut sub numele de "avantajul heterozigotilor" si contribuie la mentinerea diversitatii genetice intr-o populatie [6].

Testarea genetica si heterozigotii

Testarea genetica reprezinta o serie de proceduri medicale care identifica modificarile in cromozomi, gene sau proteine ale unui individ. Aceasta poate confirma sau exclude o suspiciune genetica sau poate ajuta la determinarea sanselor unei persoane de a dezvolta sau transmite o boala genetica. Testele genetice pot fi utilizate pentru a identifica heterozigotii, indivizi care au doua alele diferite pentru o anumita trasatura.

Rolul testarii genetice in identificarea heterozigotilor este esential. Identificarea heterozigotilor poate ajuta la anticiparea si prevenirea unor afectiuni genetice. De exemplu, in cazul unei boli recesive, cum ar fi fibroza chistica, un individ heterozigot are o alela normala si o alela mutata. Aceati indivizi pot transmite alela mutata copiilor lor, iar testarea genetica poate identifica aceati purtatori si poate oferi informatii despre riscul de transmitere a bolii [4].

Beneficiile testarii genetice pentru heterozigoti sunt considerabile. Testele genetice pot furniza informatii valoroase despre riscurile de sanatate si pot ajuta la luarea unor decizii informate cu privire la planificarea familiala si monitorizarea sanatatii. De asemenea, testarea genetica poate contribui la dezvoltarea unor tratamente personalizate si la identificarea unor strategii de prevenire a bolilor. Cu toate acestea, este important de mentionat ca exista si limite ale testarii genetice. Este posibil ca un test genetic sa nu detecteze toate mutatiile genetice sau sa ofere rezultate neconcludente. Prin urmare, interpretarea rezultatelor testelor genetice trebuie facuta cu precautie, in colaborare cu un specialist in genetica medicala [3].

Odata ce ai inteles care este semnificatia termenului "heterozigot", diferentele dintre heterozigot si homozigot, impactul heterozigotilor asupra diversitatii genetice, legatura dintre heterozigotie si sanatate, precum si rolul testarilor genetice, poti spune ca ti-ai imbogatit cunostintele cu privire la complexitatea geneticii. Acest domeniu continua sa ii uimeasca pe cercetatori si sa le ofere oportunitati unice de intelegere a vietii si a diversitatii sale. 

Bibliografie: 

1. Drabkin, Max, et al. “Heterozygous versus Homozygous Phenotype Caused by the Same MC4R Mutation: Novel Mutation Affecting a Large Consanguineous Kindred.” BMC Medical Genetics, vol. 19, 2 Aug. 2018, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6090656/, https://doi.org/10.1186/s12881-018-0654-1, accesat la 13.07.2023;

2. “Heterozygote - an Overview | ScienceDirect Topics.” Www.sciencedirect.comwww.sciencedirect.com/topics/biochemistry-genetics-and-molecular-biology/heterozygote, accesat la 13.07.2023;

3. “Heterozygous.” Genomics Education Programmewww.genomicseducation.hee.nhs.uk/glossary/heterozygous/, accesat la 13.07.2023;

4. “How Genetic Variations Define Our Traits and Disease Risk.” Verywell Healthwww.verywellhealth.com/heterozygous-definition-traits-and-diseases-4157892, accesat la 13.07.2023;

5. https://www.facebook.com/verywell. “How to Understand Heterozygous vs. Homozygous Genes.” Verywell Health, 2019, www.verywellhealth.com/heterozygous-versus-homozygous-4156763, accesat la 13.07.2023;

6. National Cancer Institute. “Https://Www.cancer.gov/Publications/Dictionaries/Genetics-Dictionary/Def/Heterozygous-Genotype.” Www.cancer.gov, 20 July 2012, www.cancer.gov/publications/dictionaries/genetics-dictionary/def/heterozygous-genotype, accesat la 13.07.2023;

7. Nunez, Kirsten. “Heterozygous: Definition, Examples, and Comparison to Homozygous.” Healthline, 7 Jan. 2020, www.healthline.com/health/heterozygous, accesat la 13.07.2023.

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor