Homozigot: ce inseamna, ce trebuie sa stii

19. 7. 2023 · Farmacistul Dr.Max · 6 minute de citit
Homozigot

In acest articol ai ovcazia sa descoperi care este semnificatia notiunii de homozigot, care sunt diferentele dintre homozigoti si heterozigoti, sa intelegi importanta acestora in genetica si sa afli cum influenteaza acestia diversitatea genetica a populatiei. In plus, vei descoperi si informatii esentiale pe care oricine ar trebui sa le cunoasca despre homozigoti. 

Care este semnificatia termenului „homozigot”?

Un individ este considerat homozigot pentru o anumita gena daca perechea de gene dintr-o anumita locatie de pe cromozomi este identica. Acest lucru inseamna ca ambele gene, mostenite de la mama si tata, sunt fie ambele dominante, fie ambele recesive [1].

Cuvantul „homozigot” provine din limba greaca, unde „homo-” inseamna „acelasi”, iar „-zigot” inseamna „cuplat”. Astfel, termenul se refera la faptul ca cele doua gene care formeaza o pereche sunt identice [2].

Homozigot vs. heterozigot: care sunt diferentele?

Homozigotii sunt organisme care au doua copii identice ale aceleiasi gene pe cromozomi, in timp ce heterozigotii sunt organisme care au doua versiuni diferite ale aceleiasi gene. Homozigotii pot fi fie homozigoti dominanti, avand doua copii dominante ale genei respective, fie homozigoti recesivi, cu doua copii recesive ale genei in cauza [3].

in cazul homozigotilor, trasatura genetica se va manifesta in mod uniform, indiferent daca aceasta este dominanta sau recesiva. De exemplu, un homozigot dominant pentru trasatura ochi albastri va avea intotdeauna ochi albastri. Pe de alta parte, la heterozigoti, trasatura dominanta va fi cea care se va manifesta, in timp ce cea recesiva va ramane ascunsa. De exemplu, un heterozigot pentru trasatura ochi albastri si ochi caprui va avea ochi caprui, deoarece trasatura ochi caprui este dominanta [1].

Homozigotii contribuie la stabilirea anumitor caracteristici intr-o populatie, in timp ce heterozigotii contribuie la diversitatea genetica a unei populatii, deoarece pot produce descendenti cu diferite combinatii de gene. De exemplu, in cazul unei populatii de plante homozigote pentru inaltimea scurta, toate plantele vor fi scurte. in schimb, in cazul unei populatii de plante heterozigote pentru inaltimea scurta si inaltimea mare, vor exista plante de diferite inaltimi, contribuind astfel la diversitatea genetica a populatiei [4].

Atat homozigotii, cat si heterozigotii pot fi purtatori de gene care cauzeaza boli genetice. In cazul homozigotilor, daca genele cauzatoare de boli sunt dominante, individul va fi afectat de boala. De exemplu, in cazul hemofiliei, un homozigot pentru gena cauzatoare de boala va dezvolta boala. In cazul heterozigotilor, daca gena cauzatoare de boala este recesiva, individul va fi doar purtator al bolii, dar nu va fi afectat. De exemplu, in cazul fibrozei chistice, un individ trebuie sa fie heterozigot pentru a dezvolta boala [2].

Importanta homozigotilor in genetica

Un aspect important pe care trebuie sa il cunosti este modul in care homozigotii contribuie la mostenirea genetica. Intrucat fiecare organism primeste doua gene pentru fiecare trasatura (una de la mama si una de la tata), un organism homozigot va avea aceeasi varianta a genei de la ambii parinti. Acest fapt influenteaza direct modul in care trasaturile sunt transmise de la o generatie la alta. Homozigotii pot fi deosebit de utili in stabilirea transmiterii genelor specifice in cadrul unei populatii [5].

Homozigotii sunt extrem de importanti in studiul si intelegerea bolilor genetice. Multe dintre aceste boli apar atunci cand un individ este homozigot pentru o gena anormala sau defecta. Studiul homozigotilor afectati de boli genetice poate ajuta la identificarea cauzelor si mecanismelor subiacente ale acestor afectiuni si poate contribui la dezvoltarea de tratamente si terapii specifice [3].

Homozigotii sunt esentiali in cercetarea genetica. Prin crearea de organisme homozigote, cercetatorii pot studia efectele specifice ale unei singure gene. Acest lucru este adesea mai greu de realizat cu organisme heterozigote, in care doua versiuni diferite ale unei gene pot interactiona in moduri complexe [2]. 

Importanta homozigotilor in genetica

Homozigotii si diversitatea genetica a populatiei

Homozigotii joaca un rol crucial in diversitatea genetica a unei populatii. Acestia contribuie la varietatea genetica prin transmiterea genelor omogene catre urmasi. Fiecare individ mosteneste doua seturi de gene, unul de la fiecare parinte. Daca cele doua gene sunt identice, individul este homozigot pentru acel caracter genetic [4].

Prevalenta homozigotilor intr-o populatie poate afecta diversitatea genelor disponibile pentru mostenire. O rata mare de homozigozitate intr-o populatie poate duce la o crestere a frecventei anumitor trasaturi sau caracteristici genetice in timp. Aceasta poate avea un impact semnificativ asupra diversitatii genetice a populatiei, deoarece anumite gene sau combinatii genetice pot deveni mai frecvente sau chiar predominante.

Legatura dintre homozigoti si evolutie este, de asemenea, importanta de mentionat. In conditii de selectie naturala, organismele cu trasaturi favorabile sunt mai susceptibile sa supravietuiasca si sa se reproduca. Daca aceste trasaturi sunt controlate de gene homozigote, ele pot deveni mai frecvente in populatie in timp. Acest proces poate contribui la adaptarea si evolutia speciilor in functie de mediul de viata [1].

Cu toate acestea, exista si riscuri asociate cu homozigozitatea intr-o populatie. O rata mare de homozigozitate poate creste sansele de aparitie a unor boli genetice. De exemplu, in populatiile izolate sau in cazul casatoriilor intre rude apropiate, rata de homozigozitate poate fi mai mare, ceea ce poate duce la o crestere a incidentei unor afectiuni genetice ereditare [5].

In cazul populatiei umane, impactul homozigotilor asupra diversitatii genetice poate fi evident in diferite grupuri sau comunitati. De exemplu, in anumite regiuni geografice sau in grupuri etnice izolate, rata de homozigozitate poate fi mai mare, ceea ce poate afecta sanatatea si diversitatea genetica a populatiei respective.

Acest articol a oferit un ghid complet cu privire la semnificatia si importanta homozigotilor in genetica. Genetica este un domeniu vast si in continua evolutie. Exista numeroase alte subiecte care te pot interesa, in acest domeniu si te incurajam sa le explorezi.

Bibliografie:

  1. “Definition of Homozygous Genotype - NCI Dictionary of Cancer Terms.” National Cancer Institute, Cancer.gov, 2019, www.cancer.gov/publications/dictionaries/genetics-dictionary/def/homozygous-genotype, accesat la 13.07.2023;
  2. “Homozygous.” Biology Articles, Tutorials & Dictionary Online, 7 Oct. 2019, www.biologyonline.com/dictionary/homozygous, accesat la 13.07.2023;
  3. “Homozygous: Definition, Risk Factors, Examples, and More.” Www.medicalnewstoday.com, 12 Aug. 2022, www.medicalnewstoday.com/articles/homozygous, accesat la 13.07.2023;
  4. National Human Genome Research Institute . “Homozygous.” Genome.gov, 2020, www.genome.gov/genetics-glossary/homozygous, accesat la 13.07.2023;
  5. Nunez, Kirsten. “Homozygous: Definition, Examples, and Differences to Heterozygous.” Healthline, 14 Jan. 2020, www.healthline.com/health/homozygous, accesat la 13.07.2023.
Despre autor
Farmacistul Dr.Max
Farmacistul Dr.Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr.Max
Farmacistul Dr.Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor