Gulia - beneficii si modalitati de utilizare

24. 6. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit
Gulia

Zilele calduroase vin la pachet cu o multime de fructe si legume benefice organismului, printre care se numara si gulia. Devenita din ce in ce mai populara in randul persoanelor care isi doresc sa abordeze un stil de viata mai sanatos, aceasta planta inrudita cu varza poate oferi o serie de avantaje atunci cand este introdusa constant in alimentatie. 

Gulia poate inlocui cu succes gustarile hipercalorice, dar poate constitui si un ingredient de baza in multe preparate.

Informatii generale despre gulie

Denumita in termeni stiintifici „brassica oleracea gongylodes”, gulia este cunoscută și drept „nap german”, fiind o plantă inrudita cu varza, broccoli si conopida. Tulpina plantei este lunga si prezinta frunze alb-verzui, iar fructul acesteia creste sub forma unui bulb alb, rosiatic sau mov. 

Textura si gustul guliei sunt asemanatoare cu acelea ale verzei sau ale tulpinilor de broccoli, fiind un pic mai dulce. Unul dintre avantajele acestei plante este constituit de varietatea larga de modalitati de consum, intrucat si fructul, si tulpina sau frunzele sunt comestibile. 

Ce contin guliile? Proprietati si valori nutritionale

In ceea ce priveste valorile nutritionale, gulia este o leguma bogata in vitamine, minerale si fibre, dar cu un aport minim de calorii. Astfel, o portie de 100 de grame din aceasta radacinoasa contine:

  • 27 de kilocalorii;
  • 2.6 grame de carbohidrati;
  • 3.6 grame de fibre;
  • 0.1 grame de grasimi;
  • 1.7 grame de proteine;
  • 62 mg vitamina C - 102% din Doza Zilnica Recomandata (DZR);
  • 16 µg folati - 4% din DZR;
  • 0.165 mg acid pantoteic - 3% din DZR;
  • 350 mg de potasiu - 7% din DZR;
  • 24 mg de calciu - 2.5% din DZR;
  • 0.129 mg de cupru - 14% din DZR. 

In plus, gulia este o leguma bogata in beta-caroten, magneziu, mangan si fier. 

Beneficiile guliei pentru sanatate

Datorita valorilor nutritionale generoase si ale prezentei din abundenta a vitaminelor si mineralelor, gulia poate reprezenta un aliat de incredere in ameliorarea mai multor simptome. 

Are un continut scazut de colesterol 

Colesterolul reprezinta cantitatea de grasimi nesanatoase acumulate in sange, valorile ridicate ale acestuia fiind de cele mai multe ori corelate cu diverse afectiuni cardiovasculare [1]. Deoarece gulia nu contine deloc colesterol, consumul constant al acesteia poate contribui la reglarea valorilor LDL (colesterol rau), diminuand astfel riscul de dezvoltare al bolilor cardiace. 

Este potrivita pentru persoanele care sufera de diabet
Fiind un aliment cu un indice glicemic scazut, consumul regulat de gulie poate contribui la reglarea nivelului de zahar din sange [2]. Introducerea acesteia in alimentatie va oferi un grad ridicat de satietate datorita prezentei fibrelor, controland in acelasi timp si cantitatea de insulina secretata de organism. Astfel, napul german este un aliment pe care persoanele diabetice il pot consuma fara probleme. 

Sustine sanatatea digestiva

 

gulia pentru sanatate digestiva

O digestie optima este direct legata de un stil de viata sanatos, acesta fiind unul dintre cele mai importante procese prin care organismul elimina toxinele din corp. Cantitatea de fibre pe care o contine gulia poate regla microbiomul digestiv, contribuind la miscarea bolului prin intestinul gros. Consumul acestui aliment poate fi astfel benefic pentru persoanele care se confrunta cu probleme digestive precum balonarea sau constipatia. 

Benefica in lupta cu anemia

Cantitatea scazuta de globule rosii din sange este asociata cu lipsa unor minerale esentiale din organism, printre care potasiul si fierul. Valorile sub medie ale acestora pot determina aparitia anemiei, afectiune corelata adesea cu slabiciune musculara, oboseala sau diverse probleme ale organelor interne [4].

Datorita prezentei fierului si potasiului din abundenta in compozitia nutritionala a guliei, radacinoasa poate contribui la diminuarea carentelor acestor minerale, fiind astfel benefica pentru persoanele care sufera de anemie. 

Are rol antiinflamator 

Conform informatiilor publicate de American Journal of Clinical Nutrition, productia abundenta de proteina C-reactiva a ficatului este asociata cu aparitia inflamatiilor in organism. Consumul constant de legume si fructe bogate in carotenoizi poate contribui la diminuarea secretiei acestei proteine [5]. Astfel, se considera ca gulia actioneaza ca un antiinflamator atunci cand este introdusa in alimentatie, fiind o leguma care contine betacaroten in cantitati generoase. 

Are proprietati antioxidante

Gulia contine 105% din aportul zilnic recomandat de vitamina C, fiind astfel un aliment cu proprietati antioxidante puternice. De aceea, consumul regulat al acesteia poate contribui astfel la diminuarea riscului de aparitie a bolilor asociate cu niveluri scazute ale acestei vitamine, precum afectiunile pulmonare, cardiace sau ale sistemului imunitar si nervos [6].

Ajuta la pierderea in greutate

Avand sub 30 de kilocalorii pentru o portie de 100 de grame, gulia reprezinta un aliat de incredere in lupta cu excesul ponderal. Aceasta poate fi introdusa cu succes in dietele de slabire, oferind un grad ridicat de satietate (in special datorita cantitatii mari de fibre si a substantelor nutritive) pentru un aport caloric minim. 

Cum poti introduce gulia in dieta?

Gulia pentru dieta

Introducerea guliei în dieta este destul de simpla, intrucat aceasta este usor de combinat cu alte alimente. Fiind o radacinoasa cu gust bun si textura crocanta, napul german poate inlocui cu succes snacksurile pe care majoritatea oamenilor le consuma atunci cand se uita la filme sau stau cu prietenii. 

Sunt potrivite si pentru gustari, continutul ridicat de fibre oferind satietate. Le poti combina cu unt de arahide, care este bogat in grasimi nesaturate. 

Retetele cu gulii sunt nenumarate, in special deoarece acestea pot fi consumate integral. Poti prepara o ciorba sau o mancare de gulii, iar frunzele se pot gati precum verdeturile aromatice (patrunjel, oregano, rozmarin etc.). 

O varianta buna o reprezinta si salatele care se pot realiza atat cu bulbul plantei, cat si cu tulpina. Adauga pe langa si rosii cherry, cuburi de branza feta si cateva nuci prajite si vei obtine un preparat fresh si gustos. 

Gulia este potrivita si pentru feluri principale precum supa crema, fiind ideala si pentru smoothie-uri sau milkshake-uri, in combinatie cu fructe dulci sau verdeturi.

Modalitati de pastrare si conservare

Patrarea guliilor proaspete se poate face pana la o saptamana in frigider, la temperaturi cuprinse intre doua si patru grade Celsius. Pentru a-si mentine textura crocanta, este recomandat sa le impachetezi in hartie de copt sau sa le pui in recipiente inchise ermetic. 

Conservarea acestor radacinoase se poate face la congelator, caz in care acestea pot fi consumate pana la 6 luni. Taie-le in cuburi sau felii si foloseste pungi speciale pentru temperaturi scazute. Dupa dezghetare, vor fi perfecte pentru ciorbe sau supe, mancare sau smoothie-uri. 

Contraindicații

In ceea ce priveste posibilele efecte adverse ale consumului de gulie, cercetarile nu au reusit sa stranga suficiente informatii in aceasta privinta. Fiind vorba despre o planta bogata din punct de vedere nutritiv, gulia nu prezinta riscuri atunci cand este consumata in cantitati moderate. 

Anumite studii arata ca ar putea determina inflamatii ale glandei tiroide in cazul persoanelor care sufera de afectiuni ale acesteia. Motivul ar fi ca plantele din familia Brassicae (varza, broccoli, gulie, conopida) contin goitrogen, o substanta care se gaseste in compozitia lor si care poate influenta secretia de hormoni tiroidieni [7]. Acest fapt nu a fost confirmat.

Gulia este o leguma care poate aduce o multime de beneficii organismului atunci cand este consumata cu moderatie. Radacinoasa poate fi introdusa cu succes in alimentatia copiilor si adultilor, avand un gust neutru, usor dulce.

Referinte : 

  1. Cholesterol and Heart Disease: Is There a Connection?
  2. Anti-Diabetic and Anti-Inflammatory Effects of Green and Red Kohlrabi Cultivars (Brassica oleracea var. gongylodes) - PMC (nih.gov)
  3. Adiposity, gut microbiota and faecal short chain fatty acids are linked in adult humans - PMC (nih.gov)
  4. Anemia - StatPearls - NCBI Bookshelf (nih.gov)
  5. 4-wk intervention with high intake of carotenoid-rich vegetables and fruit reduces plasma C-reactive protein in healthy, nonsmoking men | The American Journal of Clinical Nutrition | Oxford Academic (oup.com)
  6. Vitamin C as an antioxidant: evaluation of its role in disease prevention - PubMed (nih.gov)
  7. Hypothyroidism Diagnosis | Leyla Muedin | Hoffman Center | DR. RONALD HOFFMAN (drhoffman.com)
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor