Flora intestinala: rol, beneficii si importanta

17. 8. 2021 · Farmacistul Dr. Max · 3 minute de citit

Ce este flora intestinala?

Flora intestinala reprezinta totalitatea microorganismelor existente la nivelul tubului digestiv. La nastere, tubul digestiv al nou-nascutului este steril, colonizarea lui incepe odata cu prima alimentatie.

Ce stim despre flora intestinala? 

Flora intestinala este formata din sute de miliarde de microorganisme (bacterii, fungi, virusuri), existand peste 500 specii de bacterii, unele dintre ele benefi ce pentru organismul uman  (Lactobacillus salivarius/casei, Bifidobacterium bifidum/lactis etc.), in timp ce altele sunt nedorite (Staphyllococcus aureus, Listeria monocytogenes, E. Coli). Acestea din urma sunt controlate de bacteriile benefice care nu le permit sa se inmulteasca sau sa paraseasca tubul digestiv si sa ajunga in sange. In tubul digestiv exista doua tipuri de flora: cea de fermentatie (85%) si cea de putrefactie (15%). Flora de fermentatie descompune fibrele alimentare dure continute in fructe, legume si invelisul cerealelor care nu pot fi digerate de sucul digestiv. Flora de putrefactie degradeaza particulele alimentare (reziduuri proteice continute in carne, oua) care au ajuns nedigerate la nivelul colonului. Pentru o buna functionare a organismului, trebuie pastrat echilibrul intre cele doua tipuri de flora.

Importanta florei intestinale

Regimul alimentar joaca un rol extrem de important in mentinerea echilibrului fl orei intestinale. Din dieta zilnica nu trebuie sa ne lipseasca fructele, legumele (mai ales crude) si cerealele. Trebuie evitat abuzul de antibiotice. Atunci cand este necesara administrarea antibioticelor (la recomandarea medicului), este bine s-o asociem cu prebioticele si probioticele.

Beneficiile florei intestinale pentru organism

Flora intestinala degradeaza resturile alimentare ajunse nedigerate in intestin, astfel putand trece cu usurinta prin peretele intestinal in circulatia sanguina. Flora ajuta imunitatea organismului, inlesnind sinteza unor imunoglobuline (creeaza un mediu ostil germenilor patogeni, care ajung in tubul digestiv prin alimentatie). Flora intestinala sintetizeaza substantele necesare organismului (vitamina K, acidul pantotenic, acid folic).

Cum restabilim echilibrul florei intestinale? 

Pentru refacerea florei intestinale putem folosi prebiotice, probiotice si simbiotice. Prebioticele sunt alimente care contin fibre solubile (seminte de in, fructe, legume verzi, invelisul cerealelor). Efectul acestora se simte in timp, de aceea ele trebuie administrate zilnic. Probioticele sunt culturi de microorganisme vii si active care tranziteaza tubul digestiv si colonizeaza colonul. Ele pot fi alimente (iaurturi probiotice) sau suplimente cu probiotice (cu germeni de fermentatie vii). Simbioticele sunt produse rezultate din asocierea prebioticelor si probioticelor.

 

Dr. Dana Gabriela Moraru - medic specialist gastroenterolog

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor