Fibroza pulmonara: cauze, simptome, tratament

28. 6. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Fibroza pulmonara

 

Fibroza pulmonara este o afectiune ce are caracter progresiv, in care tesutul pulmonar se cicatrizeaza si devine rigid, ceea ce duce la deteriorarea functiei respiratorii si la scaderea capacitatii de oxigenare a sangelui. Aceasta este o boala pulmonara interstitiala, ceea ce inseamna ca afecteaza tesutul dintre alveolele pulmonare. 

Generalitati despre fibroza pulmonara

Exista mai multe tipuri de fibroza pulmonara, care pot fi clasificate in functie de cauzele lor. Fibroza pulmonara idiopatica este cea mai comuna si severa forma de fibroza pulmonara, iar cauza ei este necunoscuta. Alte forme de fibroza pulmonara sunt asociate cu boli sistemice, precum sclerodermia sau artrita reumatoida, sau cu expunerea la factori externi, cum ar fi expunerea la azbest sau la unele medicamente.

Fibroza pulmonara afecteaza plamanii prin cicatrizarea si rigiditatea tesutului pulmonar, ceea ce duce la scaderea elasticitatii plamanilor, ingreunarea expansiunii acestora in timpul inspiratiei si impiedicarea transferului normal de oxigen catre sange. In timp, plamanii devin mai mici si mai putin eficienti in aprovizionarea organismului cu oxigen.

Aceasta afectiune poate avea un impact semnificativ asupra calitatii vietii persoanelor afectate si poate avea un prognostic sever. Pentru a intelege mai bine cat se traieste cu fibroza pulmonara, este important de retinut faptul ca, in unele studii, durata de viata a persoanelor respective a fost de doi-trei ani de la stabilirea diagnosticului [1]. Cu toate acestea, prognosticul variaza in functie de tipul de fibroza pulmonara si de starea generala de sanatate a pacientului.

Cauze si factori de risc

Expunerea la substante nocive poate fi una dintre cauzele fibrozei pulmonare. De exemplu, azbestul, siliciul sau praful de lemn si metale pot provoca inflamatie si fibroza in plamani. Mecanismul prin care aceste substante provoaca fibroza pulmonara este prin acumularea de particule in plamani, care duce la inflamatie si fibroza pulmonara.

Infectiile virale sau bacteriene pot fi un alt factor de risc pentru dezvoltarea fibrozei pulmonare. Bolile autoimune, precum sclerodermia si artrita reumatoida, care afecteaza plamanii si pot duce la inflamatie si fibroza, sunt, de asemenea, considerate factori de risc pentru dezvoltarea fibrozei pulmonare.

Predispozitia genetica poate creste riscul de a dezvolta fibroza pulmonara [2]. Alti factori de risc, cum ar fi varsta, fumatul si bolile gastroesofagiene, pot agrava inflamatia si deteriorarea plamanilor, contribuind astfel la aparitia fibrozei pulmonare.

Simptome

 

Control pulmonar

 

In ceea ce priveste fibroza pulomara, simptomele comune principale sunt dificultatile de respiratie. Aceasta afectiune poate afecta schimbul de gaze intre plamani si sange, ducand la o lipsa de oxigen si la dificultati de respiratie. Acest simptom poate varia in intensitate si se poate agrava in timp, afectand activitatile de zi cu zi.

Alte simptome ce pot indica fibroza pulmonara sunt [2]:

  • tusea persistenta. Aceasta poate fi uscata si persistenta si poate fi cauzata de inflamatia si cicatrizarea tesutului pulmonar, care poate duce la iritatia cailor respiratorii. Consulta medicul in cazul in care apare o tuse persistenta fara o cauza evidenta; 
  • oboseala si pierderea in greutate. Corpul consuma mai multa energie pentru a compensa dificultatile in respiratie si pentru a lupta impotriva inflamatiei, ceea ce poate duce la oboseala si la scaderea apetitului;
  • alte simptome si semne posibile includ dureri in piept, degetele in forma de ciocan (hipocratice) si cianoza (colorarea albastra a pielii si a mucoaselor cauzata de scaderea oxigenului in sange). Este important sa monitorizezi simptomele si sa consulti medicul in cazul in care acestea se agraveaza sau nu se amelioreaza in timp.

Diagnostic si investigatii

Testele imagistice, cum ar fi radiografia toracica si tomografia computerizata (CT), sunt folosite pentru diagnosticarea fibrozei pulmonare. Acestea permit vizualizarea modificarilor structurale si a cicatricilor de la nivelul plamanilor. 

Testele de functionare pulmonara, cum ar fi spirometria si capacitatea de difuziune a monoxidului de carbon (DLCO), sunt utilizate pentru a evalua functionalitatea plamanilor si a sistemului respirator. Aceste teste pot oferi informatii despre gradul de afectare a functiei pulmonare in fibroza pulmonara si pot fi utile in monitorizarea evolutiei bolii si a eficacitatii tratamentului.

Testele de sange pot fi utile in diagnosticarea fibrozei pulmonare. Acestea pot ajuta la identificarea unor posibile cauze ale bolii, cum ar fi boli autoimune, infectii sau probleme genetice. Ele pot fi utilizate pentru a monitoriza evolutia bolii si eficacitatea tratamentului. 

Optiuni de tratament pentru fibroza pulmonara

Tratamentul pentru fibroza pulmonara poate fi variat si depinde de stadiul bolii si de simptomele prezente. Printre cele mai comune optiuni de tratament se numara medicamentele, terapia cu oxigen, reabilitarea pulmonara si transplantul de plamani:

  • medicamentele utilizate in tratamentul fibrozei pulmonare includ corticosteroizii, imunomodulatoarele si antifibroticele. Aceste medicamente actioneaza pentru a ameliora simptomele si a incetini progresia bolii;
  • terapia cu oxigen poate ajuta la ameliorarea simptomelor precum dificultatile de respiratie si oboseala si poate imbunatati calitatea vietii pacientilor;
  • programul de reabilitare pulmonara poate include exercitii fizice, educatie si consiliere pentru a ajuta pacientii sa-si imbunatateasca functia pulmonara, sa reduca simptomele si sa isi imbunatateasca nivelul calitatii vietii;
  • transplantul de plamani este o optiune de tratament pentru pacientii cu fibroza pulmonara in stadiu avansat. 

In concluzie, fibroza pulmonara este o afectiune grava ce afecteaza plamanii. A intelege aceasta boala si a identifica simptomele precoce este un aspect vital pentru un tratament eficient si o calitate a vietii imbunatatita. Este important sa se consulte un medic specialist pentru a stabili cel mai bun plan de tratament pentru fiecare pacient.

Sursa de referinta:

  1. So My Koo, et al. Relationship between Survival and Age in Patients with Idiopathic Pulmonary Fibrosis. 1 Nov. 2016, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5179452/, https://doi.org/10.21037/jtd.2016.11.40;
  2. “Pulmonary Fibrosis - Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pulmonary-fibrosis/symptoms-causes/syc-20353690#. Accessed 31 May 2023.

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor