FibroScan: ce este, utilizari, beneficii, riscuri

29. 6. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
FibroScan

 

FibroScan reprezinta o tehnologie inovatoare in diagnosticarea si monitorizarea afectiunilor hepatice, oferind numeroase beneficii in comparatie cu alte metode de evaluare a ficatului. In acest articol, vei descoperi cum functioneaza aceasta procedura si care sunt principalele sale utilizari. De asemenea, vei invata cum sa te pregatesti corespunzator pentru un examen FibroScan si cum sa interpretezi rezultatele obtinute. Vom discuta si despre riscurile si limitarile asociate cu acest instrument de diagnostic. 

Ce este FibroScan si cum functioneaza?

FibroScan este o tehnica neinvaziva, care utilizeaza ultrasunetele pentru a evalua gradul de fibroza si steatoza in ficat. Scopul acestei investigatii este de a evalua starea de sanatate a ficatului si de a monitoriza evolutia afectiunilor hepatice, fara a fi nevoie de biopsie.

Principiul de functionare al FibroScan se bazeaza pe tehnologia elastografiei prin impulsuri de unda de tip shear (SWE). Acest tip de tehnologie utilizeaza viteza de propagare a undelor elastice emise de un transductor prin tesutul hepatic, pentru a estima gradul de fibroza si steatoza [1].

Aparatul FibroScan este compus dintr-un ecran, o unitate de procesare si un transductor. Procedura de efectuare a FibroScan este nedureroasa si dureaza aproximativ 5-10 minute. Pacientul se asaza pe spate, cu bratul drept in extensie, pentru a expune zona intercostala dreapta. Medicul aplica un gel pe piele si plaseaza transductorul in locatia corecta. Acesta emite impulsuri de unda in ficat, iar ecograful analizeaza raspunsul tesuturilor pentru a calcula rigiditatea hepatica si cantitatea de grasime prezentă. 

Rezultatele FibroScan sunt exprimate in kilopascali (kPa) pentru rigiditatea hepatica. Valorile normale sunt de 2,5-7 kPa pentru rigiditate; valorile ridicate indica posibile probleme hepatice, precum fibroza avansata sau ciroza, iar valorile scazute sugereaza un ficat sanatos [2].

Utilizari principale ale FibroScan in diagnosticul si monitorizarea afectiunilor hepatice

Utilizarile principale ale FibroScan in diagnosticul si monitorizarea afectiunilor hepatice sunt multiple si includ evaluarea fibrozei hepatice, a steatozei hepatice, monitorizarea pacientilor cu hepatita cronica si evaluarea riscului de complicatii hepatice.

1. Diagnosticul fibrozei hepatice: FibroScan este utilizat in principal pentru a evalua gradul de fibroza a ficatului, oferind informatii despre stadiul afectiunii si orientand medicul in alegerea tratamentului adecvat. FibroScan are o sensibilitate de 76% si o specificitate de 85% in detectarea fibrozei hepatice de gradul F2 sau mai mare [3].

2. Evaluarea steatozei hepatice: FibroScan poate masura si acumularea de grasime in ficat, ajutand la diagnosticarea steatozei hepatice si la monitorizarea progresiei acesteia in timp. FibroScan poate detecta cu precizie prezenta si gradul de steatoza hepatica in cazul pacientilor cu hepatita C.

3. Monitorizarea pacientilor cu hepatita cronica: FibroScan este util in monitorizarea evolutiei afectiunilor hepatice, cum ar fi hepatita B sau C, ajutand medicul sa determine eficacitatea tratamentului si sa identifice eventualele complicatii, precum ciroza sau insuficienta hepatica [4]. 

4. Evaluarea riscului de complicatii hepatice: FibroScan poate ajuta la identificarea pacientilor cu risc crescut de a dezvolta complicatii hepatice severe, cum ar fi hipertensiunea portala, ciroza sau cancerul hepatic, permitand astfel medicului sa intervina in mod preventiv si sa monitorizeze cu atentie evolutia afectiunii [5].

 

Afectiuni hepatice

 

Beneficiile utilizarii FibroScan in comparatie cu alte metode de evaluare a ficatului

FibroScan este o metoda non-invaziva si nedureroasa de evaluare a ficatului, care ofera multiple beneficii in comparatie cu alte metode de evaluare a ficatului. Iata cateva dintre cele mai importante beneficii:

1. Non-invaziv si nedureros: FibroScan utilizeaza unde elastografice pentru a evalua rigiditatea tesutului hepatic, fara a necesita interventii chirurgicale sau anestezie. Astfel, procedura este mult mai putin invaziva si mai putin dureroasa decat biopsia hepatica, de exemplu [3].

2. Rapid si eficient: Procedura FibroScan dureaza doar cateva minute si poate fi efectuata in cadrul unei consultatii de rutina. Rezultatele sunt obtinute aproape instantaneu si pot fi interpretate de medic imediat. Prin comparatie, biopsia hepatica necesita prelucrarea si analiza tesutului in laborator, ceea ce poate dura cateva zile sau chiar saptamani [2].

3. Evaluare precisa a fibrozei si steatozei hepatice: FibroScan ofera informatii detaliate despre starea ficatului, incluzand gradul de fibroza si steatoza hepatica. Aceste informatii permit medicului sa stabileasca un diagnostic mai precis si sa monitorizeze evolutia afectiunii hepatice in timp, fara a recurge la metode invazive sau cu risc crescut de complicatii [1].

4. Cost eficient: Desi costul initial al unui aparat FibroScan poate fi ridicat, pe termen lung acesta se dovedeste a fi o alternativa mai accesibila si rentabila in comparatie cu alte metode de evaluare a ficatului, precum biopsia hepatica. Biopsia implica costuri suplimentare pentru anestezie, internare si analize de laborator, care pot fi evitate in cazul FibroScan-ului [3].

Riscurile si limitarile asociate cu utilizarea FibroScan

Riscul minim de disconfort in timpul investigatiei FibroScan este un avantaj al acestei metode non-invazive si nedureroase. 

Limitarea in evaluarea anumitor zone ale ficatului este una dintre potentialele probleme ale FibroScan. Acest dispozitiv nu poate masura cu precizie rigiditatea hepatica in cazul unor zone ale ficatului care sunt dificil de accesat, cum ar fi cele care se afla in apropierea coastelor sau a unor structuri osoase. Acest lucru poate duce la rezultate neconcludente sau la necesitatea de a recurge la alte metode de evaluare.

Exista unele situatii in care rezultatele FibroScan pot fi influentate de anumite afectiuni preexistente ale pacientului, cum ar fi obezitatea, inflamatia acuta a ficatului sau congestia venoasa hepatica. Aceste diagnostice pot duce la rezultate fals pozitive sau fals negative, ceea ce inseamna ca rigiditatea hepatica masurata poate fi mai mare sau mai mica decat cea reala [2].

Desi FibroScan ofera informatii valoroase despre starea ficatului, in unele situatii, poate fi necesara combinarea acestei metode cu alte investigatii, cum ar fi analizele de sange, biopsia hepatica sau imagistica prin rezonanta magnetica, pentru a obtine un diagnostic complet si precis [5]. 

In concluzie, FibroScan este o metoda inovatoare, non-invaziva si rapida de evaluare a sanatatii ficatului. Acesta ajuta medicii sa diagnosticheze si sa monitorizeze afectiuni hepatice precum ciroza sau steatoza, oferind beneficii importante in comparatie cu alte metode traditionale.

Bibliografie

1. “Can a Fibroscan Detect Liver Cancer?” Healthline, 14 Oct. 2022, www.healthline.com/health/cancer/can-a-fibroscan-detect-liver-cancer, accesat la 27.06.2023;

2. Foucher, J. “Diagnosis of Cirrhosis by Transient Elastography (FibroScan): A Prospective Study.” Gut, vol. 55, no. 3, 1 Mar. 2006, pp. 403–408, https://doi.org/10.1136/gut.2005.069153, accesat la 27.06.2023;

3. Jiang, Kaiping, et al. “Diagnostic Efficacy of FibroScan for Liver Inflammation in Patients with Chronic Hepatitis B: A Single-Center Study with 1185 Liver Biopsies as Controls.” BMC Gastroenterology, vol. 22, no. 1, 29 Jan. 2022, p. 37, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35090390/, https://doi.org/10.1186/s12876-022-02108-0, accesat la 27.06.2023;

4. Practitioners, The Royal Australian College of general. “FibroScan and Transient Elastography.” Australian Family Physician, www.racgp.org.au/afp/2013/july/fibroscan, accesat la 27.06.2023;

5. “Understanding Your FibroScan® Results | Memorial Sloan Kettering Cancer Center.” Www.mskcc.org, www.mskcc.org/cancer-care/patient-education/understanding-your-fibroscan-results, accesat la 27.06.2023;

6. “What Is Fibroscan | Testing Preparation & Expectations.” Associates in Gastroenterology, agcosprings.com/procedures/fibroscan/#:~:text=The%20liver%20scan%20FibroScan%20can, accesat la 27.06.2023.

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor