Extract de Laminaria: Proprietati, beneficii si utilizare

25. 11. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
extract de laminaria

Laminaria este utilizata pe scara larga in industria cosmetica, dar si in cea medicala. Extractul de Laminaria provine din Laminaria digitata, o alga marina, de culoare bruna. In combinatie cu alte alge brune, extractul de Laminaria este utilizat la ingrijirea pielii, pentru reducerea stresului oxidativ, imbunatatirea digestiei, pierdere in greutate. Traditional, Laminaria este cunoscuta pentru efectele de dilatare la nivelul colului uterin.  

Extractul de Laminaria se gaseste in farmacii sub forma de suplimente alimentare, alaturi de alte alge brune. Iti prezentam in acest material proprietatile, beneficiile si modurile de utilizare pentru Laminaria. 

Ce este extractul de Laminaria?

Extractul de Laminaria se obtine din frunzele speciilor de alge marine Laminaria. Alga bruna este de mari dimensiuni, frunzele sale pot ajunge pana la 4 metri lungime. Se regaseste in apele reci din Atlanticul de Nord si Pacificul de Nord. 

Laminaria are in compozitie iod, fier si potasiu, vitamine si minerale, fiind o sursa bogata de antioxidanti. Se crede ca are proprietati benefice asupra pielii, dar poate oferi suport si organelor interne, prin actiunile pe care le poate avea asupra sistemelor corpului. 

Sub ce forme se regaseste Laminaria?

Suplimentele alimentare pe baza de extract de Laminaria ajuta la functionarea normala a tiroidei. Administrata pe cale orala, sub forma de supliment alimentar, in combinatie cu Kelpul, alga marina bruna, bogata in vitamine, minerale, enzime si antioxidanti, are capacitate de detoxifiere. De altfel, Kelpul este numele dat numeroaselor specii de alge brune Laminaria.

Cei care achizitioneaza astfel de produse, cred ca extractul de Laminaria poate imbunatati metabolismul glucidelor si proteinelor, dar si digestia (1). 

Laminaria a fost folosita si sub forma de baton, pentru dilatarea colului uterin, deoarece poate absorbi umezeala prin capacitatea de extindere, dar mai are si alte caracteristici importante (2). 

Nu exista suficiente dovezi stiintifice care sa sustina proprietatile deosebite pe care Laminaria ar putea sa le aiba, fiind necesare studii clinice amanuntite realizate pe oameni. 

Proprietati, beneficii si utilizari ale extractului de Laminaria

Ingrijirea pielii

Extractul de Laminaria este folosit, astazi, pe scara larga in industria cosmetica, deoarece contine proteine, peptide, aminoacizi, acizi grasi esentiali, minerale si vitamine. Rolul acestora este de protejare a pielii, calmarea epidermei iritate si deteriorate, dar si de hidratare intensa. De aceea se crede ca extractul de Laminaria poate fi benefic pielii. Tocmai aceste proprietati hidratante si hranitoare pot fi extinse pentru ca Laminaria sa fie de folos pentru repararea pielii deteriorate, dar si protejarea ei (3), prin distrugerea bacteriilor de la suprafata. De aceasta actiune este responsabil iodul existent in alga. 

Protectie solara

Aplicabilitatea extractului de Laminaria a fost extinsa la nivelul pielii si in ceea ce priveste protectia impotriva razelor soarelui. Pentru ca este bogata in carotenoizi, alga bruna poate inhiba absorbtia razelor solare daunatoare, UVA si UVB. 

In acelasi timp, studiile de laborator au aratat ca printre actiunile Laminariei se afla si functia de inhibare a enzimei tirozinaza care este responsabila de formarea melaninei si poate preveni intunecarea pielii, ca urmare a expunerii acesteia la soare (3). 

Prevenirea imbatranirii premature

femeie isi da cu rema pe fata

Antioxidantii din alga bruna sunt importanti in prevenirea daunelor provocate de radicalii liberi. Acestia pot duce la imbatranirea prematura a pielii, insa, extractul de Laminaria, introdus in creme cosmetice, are sanse mari sa previna formarea liniilor fine si a ridurilor (3). De aceea Laminaria este atat de folosita in industria cosmetica. 

Inducerea travaliului

Pentru nasterea naturala, colul uterin trebuie sa fie dilatat, subtire si deschis. Cand travaliul nu evolueaza in directia asteptata, medicul poate decide inductia medicala a acestuia, prin utilizarea unor produse specifice, batoane cu extract de Laminaria. Aceleasi produse cu Laminaria pot fi o optiune viabila, inainte de un avort chirurgical, daca medicul decide ca aceasta modalitate de lucru este benefica pentru pacientul respectiv (2). 

Reducea stresului oxidativ

Rizoidul din extractul de Laminaria a fost folosit pentru a se obtine materiale antioxidante, cu impact puternic asupra stresului oxidativ. Studiile preliminare, efectuate in laborator, au relevat faptul ca functia ficatului ar putea fi imbunatatita si cu ajutorul acestui extract, dar mai sunt necesare si alte analize in acest sens (4). 

Managementul obezitatii si al diabetului

Unele experimente realizate au aratat ca algele marine brune pot fi introduse in alimente pentru a controla greutatea corporala. 

Rezultatele obtinute pana in prezent sunt incurajatoare in ceea ce priveste capacitatea Laminariei de a preveni obezitatea si diabetul. Efectele inhibitoare ale unor specii de Laminaria asupra absorbtiei trigliceridelor au fost urmarite la animale de laborator si se crede ca extractul de Laminaria poate preveni bolile legate de stilul de viata dezechilibrat, insa, mai sunt necesare studii suplimentare pentru identificarea dozajului potrivit (5). 

Digestie imbunatatita

Iodul din algele brune Laminaria stimuleaza activitatea lipazei. Algina din aceste alge impreuna cu apa formeaza solutii coloidale dense, vascoase, iar derivatii de kelp pot fi astfel folositi ca laxative in vrac, cu numeroase aplicatii in cosmetica si in domeniul medical, un motiv in plus pentru studierea aprofundata a acestor alge brune (6). 

Laminaria este considerata o alga sigura pentru consum, nefiind semnalate contraindicatii sau reactii adverse. Sunt necesare, totusi, precautii legate de dozaj, tocmai pentru continutul mare de iod care ar putea dauna glandei tiroide. Administrarea de prea multe suplimente alimentare cu Laminaria poate deregla tiroida si chiar ar putea agrava problemele legate de functionarea acesteia, in loc sa te ajute in reglarea actiunilor glandei (1). 

Daca sesizezi reactii anormale, opreste administrarea medicatiei cu Laminaria, mergi la medic pentru investigatii de specialitate si tratament adecvat! 

Extractul de Laminaria are proprietati deosebite asupra organismului uman, multe inca neexplorate suficient. Alga bruna Laminaria ofera o serie de beneficii importante. Acesta este un articol cu rol informativ! Daca ai unele probleme de sanatate, discuta cu medicul inainte de a utiliza suplimente alimentare pe baza cu Laminaria!

Surse de informare:

  1. Laminaria - Uses, Side Effects, and More - https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-542/laminaria
  2. What’s Laminaria and How’s It Used? - https://www.healthline.com/health/laminaria
  3. Laminaria Digitata Extract for Skin – Top Benefits - https://www.skincarelab.org/laminaria-digitata-extract/
  4. Antioxidant and Cytoprotective Activities of Enzymatic Extracts from Rhizoid of Laminaria japonica - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5758095/
  5. Laminaria japonica as a food for the prevention of obesity and diabetes - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22054948/
  6. Physical, chemical, and biological properties of wonder kelp--Laminaria - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22054940/
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor