Exercitii pentru spondiloza cervicala: exemple, beneficii, indicatii

4. 3. 2024 · 5 minute de citit

Spondiloza cervicala este o problema de sanatate care poate afecta negativ calitatea vietii pacientului. Cauzele spondilozei cervicale sunt numeroase si variate; din fericire, aceasta afectiune se poate ameliora semnificativ cu ajutorul exercitiilor fizice potrivite, recomandate de catre un specialist si efectuate sub supraveghere initiala.

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Exercitii pentru spondiloza cervicala: exemple, beneficii, indicatii

Ce este spondiloza cervicala?

Spondiloza cervicala este o afectiune degenerativa a coloanei vertebrale la nivelul gatului, caracterizata prin deteriorarea discurilor si a vertebrelor cervicale. Aceasta poate provoca durere si rigiditate in zona gatului, dar si alte simptome, in functie de severitate. De obicei, spondiloza cervicala apare ca urmare a procesului natural de imbatranire, insa exista si situatii in care aceasta se poate dezvolta mai rapid [1]. 

Factorii de risc pentru aparitia spondilozei cervicale includ traumatismele cervicale, postura incorecta sau activitatile fizice intense. O postura incorecta, de exemplu, poate pune presiune inutila pe coloana vertebrala, accelerand procesul de deteriorare. Traumatismele cervicale, precum cele survenite in urma unui accident de masina sau al unui accident de munca, pot cauza, de asemenea, spondiloza cervicala [2].

Simptomele spondilozei cervicale variaza de la persoana la persoana. In timp ce unii indivizi pot sa nu prezinte niciun simptom, altii pot experimenta durere si rigiditate in zona gatului, dureri de cap, ameteli, tulburari de echilibru sau chiar simptome mai severe, cum ar fi dificultati de mers.

Aproximativ 30% dintre adultii cu varsta de 45 de ani sau mai mari au semne de spondiloza cervicala la radiografii. Aceste cifre justifica importanta intelegerii acestei afectiuni si a modului in care aceasta poate fi gestionata prin tratament adecvat si modificari ale stilului de viata [3].

Beneficiile exercitiilor pentru spondiloza cervicala

Spondiloza cervicala poate provoca dureri intense si restrictii de mobilitate, dar exercitiile fizice pot oferi o modalitate eficienta de a atenua aceste simptome.

Exercitiile fizice pot avea un rol vital in reducerea durerii si a disconfortului cauzate de spondiloza cervicala. Pacientii cu spondiloza cervicala care participa la un program de exercitii au raportat o scadere semnificativa a durerii. Exercitiile fizice pot imbunatati flexibilitatea si forta musculara in zona gatului, ceea ce poate reduce tensiunea pe coloana vertebrala si poate minimiza durerea [2].

Imbunatatirea mobilitatii si flexibilitatii este un alt beneficiu major al exercitiilor fizice pentru persoanele cu spondiloza cervicala. Aceasta poate duce la o imbunatatire a posturii si poate preveni rigiditatea si blocarea gatului.

In plus, practicarea exercitiilor fizice poate contribui la prevenirea progresiei bolii. Prin intarirea muschilor gatului si imbunatatirea flexibilitatii, exercitiile pot preveni deteriorarea suplimentara a discurilor vertebrale [4]. 

Exercitiile fizice pot avea, de asemenea, un impact pozitiv asupra calitatii vietii persoanelor cu spondiloza cervicala. Prin reducerea durerii si imbunatatirea mobilitatii, acestea le pot permite sa-si desfasoare activitatile zilnice cu mai putina disconfort si sa participe la mai multe activitati care le provoaca bucurie.

Exemple de exercitii pentru spondiloza cervicala

Exista o serie de exercitii specifice pot contribui la ameliorarea simptomelor spondilozei cervicale si la imbunatatirea flexibilitatii si fortei gatului.

Exercitiul de intindere a gatului este unul dintre cele mai eficiente in cazul spondilozei cervicale. In pozitie verticala, cu spatele drept, coboara capul incet spre umar, pana simti o intindere usoara pe partea opusa a gatului. Mentine aceasta pozitie timp de 15-30 de secunde, apoi revino la pozitia neutra si repeta pe partea cealalta [2]. 

Alt exercitiu implica rotirea capului. Incepand din aceeasi pozitie verticala, cu spatele drept, roteste capul incet spre dreapta pana cand barbia este aliniata cu umarul drept. Mentine aceasta pozitie timp de 15-30 de secunde, apoi revino la pozitia neutra si repeta pe partea stanga [1].

Exercitiile de miscare a umerilor, precum ridicarile si rotatiile, pot ajuta la relaxarea muschilor tensionati din zona gatului [3]. 

In ceea ce priveste frecventa si durata exercitiilor, acestea ar trebui efectuate zilnic pentru a obtine cele mai bune rezultate. Ideal ar fi sa petreci cel putin 15 minute pe zi executandu-le. Este, de asemenea, important sa intelegi ca progresul poate fi lent si ca este normal ca durerea sa nu dispara imediat [4].

Aceste exercitii nu inlocuiesc tratamentul medical adecvat pentru spondiloza cervicala. Inainte de a incepe un nou program de exercitii, este important sa consulti un medic sau un fizioterapeut.

Indicatii si contraindicatii pentru exercitiile fizice la persoanele cu spondiloza cervicala

Inainte de a incepe orice program de exercitii pentru spondiloza cervicala, este esential sa se efectueze un consult medical de specialitate. Medicul va putea astfel sa recomande tipurile de exercitii specifice fiecarui caz in parte, in functie de severitatea bolii si de conditia fizica a persoanei. Nu in ultimul rand, este important sa tii cont de faptul ca fiecare persoana este unica si, prin urmare, ceea ce functioneaza pentru unii, s-ar putea sa nu functioneze si pentru tine.

Un set de exercitii recomandate pentru spondiloza cervicala ar putea include intinderi, exercitii de forta sau de rezistenta, exercitii de echilibru si coordonare, dar si exercitii de respiratie. Modul corect de efectuare a acestora este crucial, pentru a evita agravarea simptomelor sau aparitia unor eventuale leziuni. Intotdeauna trebuie sa incepi cu incalzirea, urmata de exercitiile propriu-zise si apoi de o perioada de racire [2].

Exista si situatii in care exercitiile fizice pot fi contraindicate; de exemplu, in cazul unor persoane cu stadii avansate ale bolii, cu dureri severe sau cu alte afectiuni asociate, care pot fi agravate de efortul fizic. In astfel de cazuri este necesara o abordare mai precauta si adaptata nevoilor individuale.

Daca exercitiile sunt efectuate incorect sau fara supravegherea unui specialist, acestea pot agrava simptomele.

In concluzie, spondiloza cervicala nu este o afectiune care sa merite ignorata. Exercitiile fizice pot avea beneficii semnificative pentru ameliorarea simptomelor si imbunatatirea calitatii vietii, cu conditia respectarii indicatiilor si contraindicatiilor. Nu lasa spondiloza cervicala sa iti limiteze viata, actioneaza acum si imbunatateste-ti starea de sanatate!

Disclaimer: Acest articol are un rol strict informativ, iar informatiile prezentate nu inlocuiesc controlul si diagnosticul de specialitate. Daca te confrunti cu simptome neplacute, adreseaza-te cat mai curand unui medic. Numai specialistul este in masura sa iti evalueze starea de sanatate si sa recomande testele necesare sau masurile de tratament adecvate pentru ameliorarea simptomelor! 

Surse

  1. “Cervical Exercise.” Https://Www.spine.org/Portals/0/Assets/Downloads/KnowYourBack/CervicalExercise.pdf, accesat la 4.03.2024;
  2. “Cervical Spondylosis: Exercises, Treatment, and Symptoms.” Www.medicalnewstoday.com, 8 Aug. 2018, www.medicalnewstoday.com/articles/172015, accesat la 4.03.2024;
  3. “Exercises to Help with Cervical Spondylosis.” NHS Informwww.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/muscle-bone-and-joints/exercises/exercises-for-cervical-spondylosis/, accesat la 4.03.2024;
  4. Physio, Surrey. “Best 5 Exercises for Cervical Spondylosis.” Surrey Physiowww.surreyphysio.co.uk/top-5/best-5-exercises-for-cervical-spondylosis/, accesat la 4.03.2024.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor