Escare: ce sunt, cauze, simptome, tratament

28. 6. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
Escare

 

Escarele reprezinta leziuni care apar la nivelul pielii si a tesuturilor subiacente ca urmare a presiunii sau a frictiunii prelungite asupra unor zone ale corpului, in special la nivelul osului. Aceste leziuni pot fi foarte dureroase si pot conduce la deteriorarea pielii si a tesuturilor subiacente, cu riscul de a se infecta si de a se agrava in timp. 

Ce sunt escarele?

Procesul de formare a escarelor incepe cu presiunea prelungita asupra tesuturilor moi, care reduce fluxul sangvin si, implicit, aportul de oxigen si nutrienti la nivelul pielii. Aceasta poate duce la deteriorarea celulelor si formarea leziunilor. Factori precum frictiunea, umiditatea si temperatura ambientala pot agrava procesul de formare a escarelor.

Exista patru stadii ale escarelor, de la stadiul I, care se manifesta prin eritem si piele intacta, pana la stadiul IV, care presupune leziuni profunde, afectand muschi, tendoane sau oase. Exista si stadiul "nescatalogat", care se refera la leziuni care nu intra in niciunul dintre cele patru stadii, dar care pot fi identificate si tratate. De asemenea, exista stadiul "inchis", care se refera la escare care nu sunt vizibile, dar care pot fi resimtite prin durere si sensibilitate la nivelul pielii.

Fiecare stadiu are caracteristici specifice, cum ar fi culoarea, textura, adancimea si aspectul ranii. Este important sa se identifice si sa se diferentieze fiecare stadiu pentru a alege cel mai potrivit tratament si a monitoriza progresul vindecarii. In stadiile avansate ale escarelor, poate fi necesara interventia chirurgicala sau alte tratamente avansate. Evaluarea si monitorizarea adecvata a escarelor sunt esentiale pentru prevenirea si tratarea lor intr-un stadiu incipient.

Care sunt cauzele escarelor?

Presiunea prelungita si necalibrata, frictiunea si fortele de taiere, factorii de risc personali, conditiile preexistente si tratamentele medicale sunt principalele cauze ale escarelor. Escarele sunt comune la pacientii in varsta si la cei cu dizabilitati. Presiunea prelungita si necalibrata este cea mai comuna cauza a escarelor si poate fi prevenita prin schimbarea pozitiei pacientului si prin utilizarea de suprafete speciale, cum ar fi saltelele cu presiune alternativa.

Frictiunea si fortele de taiere pot fi prevenite prin utilizarea de lenjerie de pat moale si confortabila, iar factorii de risc personali, cum ar fi malnutritia si deshidratarea, pot fi tratati prin administrarea adecvata a nutrientilor si a lichidelor. Afectiunile medicale preexistente, cum ar fi diabetul si boli vasculare, pot fi gestionate prin tratament adecvat si monitorizare medicala.

Este important sa se acorde atentie simptomelor escarelor, cum ar fi roseata si durerea in zonele proeminente ale pielii, pentru a preveni agravarea si extinderea acestora. Tratamentul poate include administrarea de antibiotice si de alte medicamente, indepartarea tesutului mort si ingrijirea adecvata a ranilor, in functie de recomandarile specifice ale unui medic.

Ce simptome au escarele?

 

Ce simptome au escarele

 

Simptomele escarelor includ aspecte vizuale si tactile, cum ar fi roseata, umflarea, durerea, deschiderea pielii si prezenta puroiului, care pot indica formarea unei escare in diferite stadii. Este important sa monitorizam evolutia escarelor, verificand frecvent zona afectata pentru a observa orice schimbari in aspectul sau dimensiunea escarelor si pentru a identifica rapid agravarea situatiei, care poate necesita ajustarea tratamentului.

Distingerea escarelor de alte afectiuni ale pielii se poate face prin identificarea unor caracteristici specifice, cum ar fi localizarea in zonele de presiune si aparitia in contextul imobilizarii prelungite. Acestea pot ajuta la diferentierea lor de alte probleme cutanate, cum ar fi iritatiile, infectiile sau reactiile alergice.

In cazul in care apar semne de alerta, cum ar fi febra, deteriorarea rapida a starii pielii, mirosul neplacut sau prezenta puroiului, este necesara o evaluare medicala de urgenta. Este important sa se acorde atentie acestor semne, deoarece pot indica o agravare a escarelor sau dezvoltarea unei infectii. 

In ce consta tratamentul pentru escare?

Aparitia escarelor se poate preveni prin: 

  • reducerea presiunii si a frecarii asupra zonelor sensibile prin schimbarea pozitiei corpului la aproximativ fiecare doua ore; 
  • utilizarea saltelelor si pernelor speciale pentru prevenirea escarelor; 
  • mentinerea unei igiene corespunzatoare a pielii prin curatarea si uscarea regulata;
  • asigurarea unei nutritii adecvate, prin consumul de alimente bogate in proteine, vitamine si minerale si, numai la recomandarea medicului, prin administrarea de suplimente alimentare

Tratamentul escarelor deschise presupune curatarea ranilor cu solutii antiseptice, indepartarea tesutului necrozat prin debridare, aplicarea unor pansamente speciale pentru a mentine un mediu umed si favorabil vindecarii, eventual combaterea infectiilor prin administrarea de antibiotice, doar cu acordul medicului. Tratamentul escarelor inchise implica protejarea zonelor afectate cu pansamente hidrocoloidale sau filme transparente pentru a mentine integritatea pielii si a preveni agravarea escarelor. 

Reabilitarea si recuperarea pacientului se poate face prin includerea kinetoterapiei in planul de tratament, pentru a imbunatati mobilitatea si circulatia sangvina si prin colaborarea cu o echipa multidisciplinara de profesionisti de sanatate (medici, asistenti medicali, nutritionisti, fizioterapeuti) pentru a asigura un plan de ingrijire si tratament adecvat pacientului. 

In general, tratamentul si ingrijirea escarelor necesita o abordare individualizata, adaptata la stadiul si cauza escarelor, precum si la starea generala de sanatate a pacientului. Este important sa se colaboreze cu profesionistii de sanatate si sa se urmeze cu strictete planul de tratament recomandat de medici pentru a maximiza sansele de vindecare si de prevenire a recurentei escarelor. 

Atentie! Acest articol are caracter pur informativ si nu inlocuieste un consult de specialitate. In cazul in care suspectezi aparitia escarelor, mergi la o consultatie medicala. 

Surse de informare:

  1. NHS. “Pressure Ulcers (Pressure Sores).” National Health Service, 15 Apr. 2020, www.nhs.uk/conditions/pressure-sores/. Accessed 9 June 2023; 
  2. Mayo Clinic. “Bedsores (Pressure Ulcers) - Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 19 Apr. 2020, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/bed-sores/symptoms-causes/syc-20355893. Accessed 9 June 2023.

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor