Efectele vibratorului asupra sanatatii fizice si psihice

27. 3. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
Vibrator

 

Beneficiile si riscurile utilizarii vibratorului pentru sanatatea fizica si psihica sunt subiecte important de dezbatut. Chiar daca utilizarea vibratorului poate fi benefica, exista si posibile riscuri care trebuie sa fie cunoscute. Exista o varietate de tipuri de vibratoare disponibile pe piata, fiecare cu caracteristicile sale specifice. Tocmai de aceea este important sa se acorde atentie recomandarilor pentru utilizarea sigura si eficienta a vibratorului. In plus, impactul social si cultural al utilizarii vibratorului poate fi un subiect sensibil, inclusiv stigmatizarea sau acceptarea acestuia in societate.

Exista studii, cum este cel condus de Alexandra Dubinskaiya, de la Centrul Medical Cedar-Sinai (2), care sustine ca beneficiile medicale ale femeilor care folosesc vibratoare sunt suficient de puternice pentru a justifica o prescriere a acestora de catre medici. 

Concluziile unor astfel de studii nu sunt chiar o noutate, dat fiind faptul ca cercetari anterioare sustinusera ca masturbarea de catre femei ar putea avea efecte pozitive asupra sanatatii lor fizice si psihice. De asemenea, se crede ca utilizarea unui vibrator reduce timpul necesar pentru ca o femeie sa ajunga la orgasm si ajuta la obtinerea orgasmelor multiple. Concluzia acestor cercetari este aceea ca vibratoarele ar trebui sa fie considerate nu numai jucarii sexuale, ci si dispozitive terapeutice (2). 

In acest articol explicam care sunt beneficiile fizice si psihice ale utilizarii unui vibrator, dar si care sunt riscurile utilizarii acestuia, cum iti poate pune sanatatea in pericol.

Beneficiile fizice și psihice ale utilizarii vibratorului

In principal, cele mai importante beneficii ale utilizarii vibratorului sunt ameliorarea durerilor musculare, reglarea tensiunii arteriale (are rol benefic prin cresterea fluxului sanguin si imbunatatirea circulatiei) si imbunatatirea flexibilitatii (poate stimula zonele tensionate sau rigide ale corpului) (4). In plus, utilizarea unui asemenea dispozitiv poate reduce stresul.

Cu toate acestea, este important de retinut ca aceste beneficii ale utilizarii vibratorului depind de tipul si de modul in care este utilizat. Tocmai de aceea, este recomandat sa se consulte un medic sau un specialist, sa se foloseasca un vibrator de calitate, sa se citeasca instructiunile de utilizare ale produsului inainte de a-l folosi. Este important sa se foloseasca un lubrifiant pentru a evita iritarea pielii sau lezarea tesuturilor (1).

Cum poate afecta sanatatea utilizarea vibratorului?

 • Utilizarea unui vibrator face ca femeia sa se lipseasca de beneficiile oxidului nitric si oxitocinei. Aceste substante ofera o mai buna imunitate, mucus cervical imbunatatit si perioade regulate ale ovulatiei.

 • De asemenea, vibratorul poate limita numarul de orgasme, din cauza faptului ca vibratiile afecteaza terminatiile nervoase, ceea ce inseamna ca vei avea nevoie de mai mult timp pentru a ajunge la urmatorul orgasm.

 • Organismul nu mai beneficiaza intr-un grad important de reducerea stresului, ca urmare a faptului ca organismul nu mai elibereaza o cantitate importanta de cortizol, cortizolul fiind unul dintre principalii hormoni de stres, care contribuie la epuizarea suprarenala, la cresterea glicemiei si la formarea acelui strat suplimentar de grasime abdominala (1).

Riscurile utilizarii vibratorului

Dincolo de beneficiile utilizarii vibratorului, exista si cateva riscuri importante precum:

 • lezarea tesuturilor: ca urmare a utilizarii excesive sau prelungite. Aceste leziuni pot necesita interventia medicala si pot avea un impact negativ asupra vietii sexuale;

 • iritarea pielii: vibratoarele pot cauza iritatii ca urmare a frecarii constante sau a utilizarii produselor chimice care sunt prezente in vibrator. Iritatiile pot fi dureroase si pot necesita tratament medical;

 • utilizarea excesiva a vibratorului poate afecta sensibilitatea si capacitatea sexuala a unei persoane, ceea ce poate duce la probleme sexuale precum disfunctia erectila sau pierderea sexuala. Este important ca vibratorul sa se utilizeze cu moderatie si sa se acorde atentie semnelor de disconfort sau durere, pentru a preveni efectele negative.

Recomandari pentru utilizarea sigura si eficienta a vibratorului

 

Recomandari vibratoare

 

Iata cateva dintre cele mai importante sfaturi cu privire la utilizarea sigura a vibratorului:

 • utilizeaza un lubrifiant adecvat pentru a reduce riscul de iritare sau leziuni ale tesuturilor;

 • curata si dezinfecteaza vibratorul inainte de fiecare utilizare, pentru a preveni dezvoltarea infectiilor. Se recomanda utilizarea unor produse speciale pentru curatarea si dezinfectarea vibratorului, sau spalarea cu apa calda si sapun antibacterian;

 • evita utilizarea prelungita sau excesiva a vibratorului, pentru a preveni aparitia disconfortului fizic sau psihic; 

 • este important sa se respecte instructiunile producatorului privind timpul maxim de utilizare.

Ce trebuie sa retii?

 • Vibratoarele pot ajuta la stimularea si lubrifierea vaginului pentru persoanele care au probleme cu uscaciunea vaginala.

 • Se fac cercetari pentru a se vedea in ce masura utilizarea vibratorului poate afecta podeaua pelvina, tractul urinar si functionarea intestinului.

 • Desi discutiile despre masturbare sunt mai frecvente in ultimii ani, placerea ramane in continuare un subiect tabu pentru multe femei (3).

 • Utilizarea vibratorului poate avea beneficii pentru sanatatea fizica, cum ar fi ameliorarea durerilor musculare sau a tensiunii arteriale. In ceea ce priveste sanatatea psihica, vibratorul poate ajuta la reducerea stresului si cresterea libidoului.

 • Cu toate acestea, exista si posibile riscuri ale utilizarii vibratorului, cum ar fi leziuni ale tesuturilor sau iritatii ale pielii. 

 • Exista o varietate de tipuri de vibratoare disponibile pe piata, fiecare cu propriile caracteristici. 

 • Este important sa se utilizeze vibratorul in mod sigur si eficient pentru a evita eventualele probleme de sanatate. 

Disclaimer

Daca ai intrebari sau nelamuriri medicale, te rugam sa discuti cu medicul. Articolele noastre medicale contin informatii si cercetari medicale importante, oferite de entitati medicale de renume. Cu toate acestea, ele nu reprezinta un substitut pentru sfatul, diagnosticul sau tratamentul recomandat de medicul specialist.

Acest articol a fost realizat in baza informatiilor preluate din urmatoarele surse:

 1. Floliving, 3 reasons your vibrator is ruining your health: https://www.floliving.com/3-reasons-vibrator-ruining-health/

 2. Alexandra Dubinskaya et al, MP38-16 IS IT TIME FOR FPMRS TO PRESCRIBE VIBRATORS?, Journal of Urology (2022). DOI: 10.1097/JU.0000000000002592.16

 3. Medical Press, Researchers suggest doctors should start prescribing vibrators to women: https://medicalxpress.com/news/2022-05-doctors-vibrators-women.html

 4. Verywell health, Experts recommend vibrators for sexual health at all ages: https://www.verywellhealth.com/vibrator-sexual-health-6744643

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor