Edemul cerebral: cauze, manifestari si optiuni de tratament

23. 6. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 9 minute de citit
Edemul cerebral

Edemul cerebral este o inflamatie care se produce la nivelul creierului si care consta in cresterea presiunii intracraniene. Este o afectiune care necesita ajutor medical de urgenta pentru ca inseamna o acumulare a fluidelor la acest nivel. “Umflarea” creierului poate provoca daune ireversibile. Netratat, edemul cerebral poate fi fatal. 

Inflamatia sau edemul apar in momentul producerii unor lovituri sau traume asupra corpului. La nivelul creierului o astfel de afectiune este cu atat mai grava pentru ca poate afecta fluxul de sange si oxigenarea acestuia. 

Creierul este centrul de comanda al organismului si de buna lui functionare depind toate sistemele corpului. Asadar, orice trauma aparuta la cap trebuie investigata corespunzator si tratata pentru ca viata persoanei respective sa nu fie pusa in pericol. Medicul specialist va putea lua toate masurile necesare si va personaliza schema de tratament, in concordanta cu problemele semnalate de fiecare pacient in parte. 

Ce este edemul cerebral?

Edemul cerebral sau “umflarea” creierului este o afectiune care se refera la faptul ca in interiorul creierului volumul lichidelor se mareste foarte mult, ceea ce poate duce la o presiune intracraniana crescuta si la reducerea fluxului sangvin spre creier. Acest lucru inseamna ca oxigenul care ajunge in creier este in cantitate mai mica si afectiunile mai grave sau chiar decesul sunt inevitabile. De ce? Pentru ca la nivelul creierului este nevoie de un flux continuu de oxigen. Orice privare a creierului de oxigen, chiar si pentru cateva secunde, poate avea consecinte dezastruoase la nivelul intregului organism, leziunile cerebrale fiind doar un element al afectiunii. 

Inflamatia sau “umflarea” creierului este reactia organismului la orice leziune, rana sau traumatism la care este supus. Acelasi lucru se intampla si in creier. 

Edemul cerebral poate fi destul de greu de tratat, recuperarea dupa un edem cerebral fiind diferita de la caz la caz si pentru ca gradul de afectare pentru fiecare persoana este diferit, iar raspunsul organismului la tratament este divers. 

Un edem cerebral acut produce inflamatia rapida si acumularea lichidului in creier, in cantitate mare, in scurt timp. Acumularea de lichid din creier este asemanatoare cu cea din edemului pulmonar, cand are loc concentrarea de lichid in interstitiul pulmonar si in spatiul alveolar. Lichidul care se aduna la nivelul plamanului determina alterarea suprafetei de schimb alveolo-capilar si, implicit, scaderea saturatiei oxigenului in sangele periferic. 

Cauzele edemului cerebral

Traumatisme la nivelul cutiei craniene

O lovitura puternica sau caderea pot determina o leziune la nivelul creierului. Cutia craniana protejeaza creierul de posibilele lovituri, dar efectele unui traumatism pot fi fatale. 

In timpul unei lovituri, caderi sau intr-un accident rutier, cutia craniana se poate crapa si fragmente minuscule de os pot intra in interior sau vasele de sange se pot sparge, ceea ce duce la inflamatia creierului. 

Edemul cerebral la copii este la fel de periculor ca cel ce apare la adulti, iar copiii sunt mai predispusi la raniri la nivelul capului, mai ales in primii ani de viata. 

De asemenea, trebuie sa facem mentiunea ca edemul cerebral la nou-nascut poate sa se manifeste ca o complicatie a diabetului zaharat. 

Accidente vasculare cerebrale

Un astfel de incident lasa urme extrem de puternice asupra creierului si poate fi fatal uneori. Un accident cerebral ischemic determina aparitia unui cheag de sange langa creier. Acesta poate impiedica oxigenarea si circulatia sangelui in creier, ceea ce duce la distrugerea si moartea neuronilor si la aparitia edemului cerebral. 

Infectiile

Orice infectie cauzata de bacterii, virusuri sau paraziti, poate avea un impact negativ asupra corpului. O infectie care ajunge la nivelul creierului poate fi cu mult mai periculoasa. Asadar, toate infectiile trebuie tratate corespunzator, pentru ca in caz contrar se produce decesul. 

Tumorile

Tumorile cerebrale induc presiune asupra creierului, iar in acest caz inflamatia si acumularea de lichid se vor produce imediat. 

Alaturi de tumoarea pe creier, hemoragiile cerebrale favorizeaza cresterea presiunii intracraniene, ceea ce provoaca “umflarea” creierului. 

 
Interpretare analize

 

Altitudinile mari

Persoanele care iubesc adrenalina si sunt pasionate de aventuri la inaltimi trebuie sa acorde atentie deosebita ascensiunii. Presiunea intracraniana poate creste foarte mult la altitudini mari sau un cheag de sange poate sa apara daca oxigenul se rarefiaza si creierul nu este oxigenat continuu. 

Muscaturile si otrava

Muscaturile unor animale veninoase pot conduce la inflamatia creierului. Otrava actioneaza asupra organismului provocand un raspuns, adica “umflarea” creierului. 

Acumularea de monoxid de carbon poate sa induca de asemenea acelasi efect asupra creierului, trauma poate determina probleme cu memoria pe termen lung. 

Consumul unor substante ilegale

Unele substante consumate in scop recreativ, au un impact major asupra creierului, efectele lor fiind in multe cazuri ireversibile la nivelul organismului. 

Cum se manifesta edemul cerebral: simptome

Debutul edemului cerebral are loc brusc, iar simptomele pot varia de la un pacient la altul, semnele au legatura si cu gravitatea afectiunii:

  • Dureri de cap si ameteli;
  • Greata si voma;
  • Imposibilitatea coordonarii miscarilor si a mersului, cu stare generala de rau;
  • Respiratie deficitara si batai ale inimii puternice;
  • Probleme vizuale, vedere incetosata sau dublata;
  • Schimbari bruste de stare;
  • Dificultati de vorbire, probleme cu memoria;
  • Pierderea cunostintei si coma. 

O parte dintre simptomele edemului pulmonar sunt asemanatoare cu simptomele din edemul pulmonar, dar nu trebuie confundate. 

De asemenea nu recurgeti la autodiagnosticare, apelati la medic pentru a nu ajunge in situatia in care sa considerati ca aveti encefalita in locul identificarii corecte de edem cerebral. 

Cum se diagnosticheaza edemul cerebral?

Pentru un diagnostic corect si complet, medicul va realiza un examen fizic amanuntit al pacientului, pentru a identifica simptomele neplacute si eventualele dureri. Acesta va recomanda analize de laborator, testele de sange urmand sa arate cauzele inflamatiei creierului. 

O alta investigatie necesara este CT pentru a identifica zona afectata, dar si un RMN poate oferi indicii in acest sens. 

Examenul neurologic este nelipsit, iar in anumite situatii, specialistul poate indica si realizarea unei punctii lombare. 

De asemenea, alaturi de informatiile esentiale din istoricul medical al persoanei, doctorul trebuie sa stie ce medicamente sunt administrate atat cele pe reteta, cat si daca apelati la medicamente fara prescriptie medicala sau la suplimente alimentare utilizate fara recomandare medicala si eventualele reactii adverse inregistrate. 

Atenție: un stil de viata sanatos inseamna o dieta echilibrata, cu produse din toate grupele alimentare. Raspunsul organismului la administrarea de medicamente fara reteta si suplimente alimentare nu este dovedit stiintific, iar inlocuirea medicatiei prescrise cu remedii naturiste poate duce la agravarea afectiunii diagnosticate. 

Abia dupa ce va avea toate informatiile, specialistul va putea sa spuna daca este vorba de edem cerebral sau nu si sa realizeze schema de tratrament personalizata nevoilor pacientului. 

Cum se trateaza edemul cerebral?

Craniul transparent


Pentru edem cerebral tratamentul este diferit, in functie de gradul de afectare si de manifestarile specifice. 

Tratament medicamentos

In functie de severitatea traumatismului, a pozitiei inflamatiei si a cauzei de producere, medicamentele prescrise de medicul specialist pot sa fie utilizate pentru reducerea edemului si pentru impiedicarea formarii cheagurilor de sange. 

Produsele cu acid acetilsalicilic nu mai sunt recomandate astazi a fi administrate nici adultilor si nici copiilor cu edem cerebral. De altfel la copii este bine sa se aiba in vedere potentialul risc de manifestare a sindromului Reye, o afectiune extrem de agresiva si periculoasa. 

Tratament chirurgical

Tratamentul edemului cerebral se poate face si apeland la interventie chirurgicala, in anumite conditii, cu recomandarea specialistului. Operatia edemului cerebral are rolul de a elimina presiunea intracraniana. Edemul cerebral dupa operatie poate fi redus, astfel incat presiunea intracraniana si inflamatia sa nu mai reprezinte pericole pentru viata persoanei in cauza. 

Inducerea hipotermiei

Scaderea temperaturii corpului, in conditii specifice si sub atenta supraveghere medicala, pana la un anumit punct, poate determina reducerea metabolismului si diminuarea inflamatiei de la nivelul creierului. 

Hiperventilatia

Realizarea unei hiperventilatii controlate care sa duca la scaderea presiunii intracraniene. Hiperventilarea inseamna mai multe expiratii decat inspiratii. Dupa realizarea unei astfel de proceduri, scade cantitatea de dioxid de carbon din sange. Fluxul de sange spre creier se diminueaza si el, astfel se poate reduce inflamatia din creier. 

Incetinirea proceselor metabolice si circulatorii ofera timpul necesar creierului sa se refaca, iar cantitatea de sange si de oxigen care ajunge la acest nivel este mai mica decat in mod normal, fara a se produce insa vreo alta afectiune iremediabila. Procedura este riscanta si se realizeaza numai la recomandarea medicului si sub monitorizarea personalului de specialitate. 

Osmoterapia

Aceasta procedura medicala vizeaza drenarea lichidului acumulat in cutia craniana. Prin osmoza, cu ajutorul unor substante specifice introduse, lichidul este indepartat din creier, iar aceasta metoda terapeutica imbunatateste circulatia sangelui, favorizand reducerea umflaturii. 

Alte metode de tratare a edemului cerebral

Alaturi de aceste metode de tratament exista si alte proceduri care au oferit rezultate bune in anumite conditii. Specialistii vorbesc si de inducerea comei la anumiti pacienti pentru ca inflamatia sa aiba sanse sa se reduca. Au fost inregistrate progrese si in ceea ce ii priveste pe pacientii intubati, paralizia indusa fiind una dintre metodele de tratare a edemului cerebral. 

Exista voci care au sustinut ca terapia cu oxigen poate ajuta la reducerea inflamatiei, dar in acelasi timp au aparut si dovezi potrivit carora oxigenul in exces provoaca edem cerebral. 

In acelasi timp sunt persoane care afirma ca trecerea printr-un traumatism al carui rezultat este edemul cerebral are ca rezultat vindecarea daca se apeleaza la tratamente naturiste. Atentie: nu exista dovezi stiintifice care sa arate eficienta unui tratament naturist pentru edem cerebral. Anumite produse din plante despre care vorbesc unele persoane online pot ajuta, dar nu produc vindecarea. In plus, organismele reactioneaza diferit si raspunsurile corpului sunt variate. 

Edemul cerebral apare dupa o leziune sau un traumatism si se refera la acumularea de lichid in creier, ceea ce duce la cresterea presiunii intracraniene si la “umflarea” creierului. Afectiunea este extrem de periculoasa si poate provoca leziuni pe termen lung ale creierului, in special in zona responsabila de memorie si gandire. Uneori un edem cerebral poate fi fatal. Consultati medicul daca apare o trauma sau o lovitura la cap. Tratamentul adecvat va poate salva viata. 

Un edem cerebral poate provoca decesul daca nu este tratat la timp. Riscul de “umflarea” a creierului este mare dupa un accident, o lovitura sau o cadere. 

 Surse de informare:

1. Cerebral Edema - https://www.healthline.com/health/cerebral-edema

2. Brain Swelling - https://www.webmd.com/brain/brain-swelling-brain-edema-intracranial-pressure

3. Cerebral Edema - https://www.ncbi.nlm.nih.govhttps://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537272//books/NBK537272/

4. Cerebral edema: Everything you need to know - https://www.medicalnewstoday.com/articles/322475

5. Cerebral Edema - https://ukhealthcare.uky.edu/kentucky-neuroscience-institute/conditions/brain-injury/cerebral-edema

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor