Edem osos: cauze, simptome, tratament

20. 2. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Edem osos

 

Edemul osos sau edemul maduvei osoase este un fenomen care apare cand lichidul se acumuleaza la nivelul tesutului din interiorul oaselor. Edemul osos este, de fapt, un raspuns al organismului in conditiile in care apar leziuni, infectii, boli sau traumatisme. Dupa stabilirea unui diagnostic corect, medicul specialist iti poate oferi cea mai buna optiune de tratament, in functie de nevoi si manifestarile observate. Uneori nu este nevoie de ingrijiri de specialitate, ci doar de modificari ce tin de viata personala. 

In acest material iti explicam ce este edemul osos: cand apare si de ce, care sunt simptomele si cum poate fi tratat. Important este sa mergi la medic la primele semne ale unei afectiuni, pentru ca medicul sa iti poata oferi ajutorul de specialitate corespunzator problemelor tale. 

Ce este edemul osos?

Edemul osos este un termen care descrie ce se intampla in tesutul moale din interiorul oaselor, adica in maduva, atunci cand lichidul se acumuleaza la acest nivel. Ceea ce trebuie sa precizam de la inceput este faptul ca maduva osoasa este un tesut spongios care contine celulele stem din sange. Cand apare un edem osos, se produce umflarea tesutului pe masura ce lichidul se acumuleaza.

In cele mai multe cazuri, edemul osos este descoperit intamplator, la investigatii imagistice pentru determinarea cauzei durerilor articulare sau in cadrul testelor efectuate pentru alte afectiuni existente. Sunt destul de multe situatii in care edemul osos poate sa dispara in timp, cu eforturi minime din partea celui afectat, dar sunt si cazuri ceva mai grave in care tratamentul optim poate viza terapie fizica sau chiar interventie chirurgicala. (1)

Edemul osos se manifesta, de regula, in zona soldului, picioarelor, la genunchi sau glezna. Poate sa apara pe fondul unei alte afectiuni care conduce si la aparitia edemului osos. In acelasi timp, poate fi vorba si despre o aparitie spontana a inflamatiei asociata cu durere de oase, in care cauza nu este cunoscuta si trebuie investigata specific. 

Cauzele de aparitie ale edemului osos

Traume diferite

  • Ligament incrucisat anterior;
  • Fracturi de compresie;
  • Luxatie de sold sau displazia de sold ce are ca rezultat osteonecroza - moartea tesutului osos;
  • Fracturi de stres la picioare, genunchi, sold, glezna;
  • Leziuni osoase sau articulare ale gleznei, soldului, genunchiului si coloanei vertebrale;
  • Sindromul dureros regional complex. (1)

Afectiuni si inflamatii musculare si scheletice

  • Spondilita anchilozanta;
  • Artrita psoriazica;
  • Artrita reumatoida;
  • Inflamatia insertiei osoase la tendoane si ligamente - entezita;
  • Inflamatia articulatiei sacroiliace - sacroilita. (1)

Afectiuni degenerative

  • Osteoartrita;
  • Afectarea tendoanelor - tendinopatie. (1)

Infectii

  • Infectii ale oaselor - osteomielita;
  • Sepsis osos. (2)

Conditii ischemice 

Se manifesta cand organele nu primesc suficient sange sau fluxul sangvin duce la:

  • osteonecroza;
  • picior Charcot. (1)

Deficiente metabolice

  • Deficit de vitamina D;
  • Prezenta mastocitelor intr-un organ sau tesut - mastocitoza;
  • Hiperparatiroidism;
  • Sindrom Cushing;
  • Osteoporoza;
  • Osteomalacie - forma de decalcifiere a oaselor;
  • Tulburari minerale si osoase pe fondul bolilor cronice de rinichi. (1)

Tipuri diverse de cancer

  • Leucemie mieloida acuta;
  • Osteosarcom;
  • Condrosarcom;
  • Sarcom Ewing;
  • Metastaze osoase. 

La acestea se poate adauga si radioterapia recomandata ca tratament in cancer si care poate favoriza aparitia edemului osos. (2)

Simptome in edem osos

  • Durere difuza la inceput in regiunea afectata, in jurul articulatiei, apoi durere puternica;
  • Caldura degajata in zona afectata;
  • Inflamarea zonei afectate. 

Cu toate acestea, nu toate persoanele afectate resimt simptome, cel putin intr-o prima faza. (3)

 

Simptome in edem osos

 

Cum este diagnosticat edemul osos?

Medicul trebuie informat despre istoricul familial si cel medical, dar si despre simptomele sesizate. Mentioneaza tot ce ai folosit anterior consultatiei - medicamente fara reteta, suplimente alimentare pentru oase si muschi sau remedii naturiste pentru sistemul osteo-muscular, pentru o imagine de ansamblu asupra cazului tau. 

Atunci cand banuieste ca ar putea fi vorba despre edem osos, specialistul iti poate recomanda efectuarea unor analize de sange pentru a depista urme ale inflamatiei, ecografie musculo-scheletala, RMN, scanare DEXA pentru depistarea osteoporozei sau biopsie de maduva osoasa. 

CT-ul si radiografiile nu sunt surse eficiente in diagnosticare deoarece nu pot evidentia prezenta leziunilor maduvei osoase. (1)

Optiuni de tratament pentru edem osos

In multe cazuri, edemul osos nu necesita tratament specific, putand sa dispara in timp. Alteori sunt necesare unele masuri pentru diminuarea durerii si reducerea inflamatiei. 

Tratament medicamentos

Medicamentele antiinflamatoare nonsteroidiene pot fi prescrise pentru ameliorarea durerilor si a inflamatiei. O alta varianta pe care medicul specialist o are in vedere vizeaza injectiile cu steroizi. Rezultatele obtinute sunt uneori incurajatoare, dar depind de la caz la caz si nu pot fi indicate in orice imprejurare. (1)

Terapie fizica

Terapia fizica in combinatie cu cea medicamentoasa poate oferi alinare si o imbunatatire semnificativa pe termen mediu si lung a problemelor articulare si osoase. (3)

Tratament chirurgical

Interventia chirurgicala poate viza un proces in urma caruia, prin micile gauri facute in oase, se elibereaza presiunea din interior si se poate reduce inflamatia si durerea. Aceasta tehnica se numeste depresie centrala si poate fi insotita de grefe osoase. De asemenea, specialistul poate recomanda un transplant de maduva osoasa cu celule stem. (2)

Schimbarea stilului de viata

Combaterea sedentarismului, realizarea unor exercitii fizice regulat, reducerea greutatii corporale acolo unde este nevoie, renuntarea la fumat sunt cateva elemente pe care trebuie sa le ai in vedere chiar si in edem osos, daca recomandarea medicului nu vizeaza un tratament specific. Alaturi de acestea amintim dieta echilibrata si tratarea corespunzatoare a bolilor cronice diagnosticate. 

Odihna si terapia fizica sunt frecvent suficiente pentru a obtine rezultate bune. In cateva luni de la inceperea tratamentului recomandat sau de la realizarea schimbarilor in privinta stilului de viata pot fi remarcate primele imbunatatiri. Specialistul te va incuraja sa ii comunici daca ai sesizat efecte secundare la medicamentele administrate sau daca nu apar rezultate dupa un timp, aceasta si pentru ca sunt situatii in care simptomele pot sa reapara. 

Acest articol este informativ si nu reprezinta o sursa suficienta pentru autodiagnosticare. De aceea, daca te confrunti cu simptome asemanatoare celor descrise in acest articol, consulta medicul si urmeaza recomandarile acestuia, pentru un diagnostic corect si complet si tratament adecvat!

Surse de informare: 

1. Bone Marrow Edema - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/24622-bone-marrow-edema#:~:text=Bone%20marrow%20edema%20(BME)%20occurs,usually%20gets%20better%20over%20time.

2. Bone Marrow Edema - https://www.webmd.com/arthritis/bone-marrow-edema

3. Bone Marrow Edema - https://www.webmd.com/arthritis/bone-marrow-edema

 

  • Dr. Max Vitamina D3 1000UI (din micro-alge) este un supliment alimentar care contine Vitamina D3 de origine vegetala, extrasa din licheni (alge). Acesta contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar, la absorbtia si utilizarea normala a calciului si fosforului in organism.
  • Dr. Max Vitamin D3 Kids este un supliment alimentar ce contine 400 U.I. (Unitati Internationale) de vitamina D3.
  • Produsul contine o combinatie de sulfat de glucozamina, sulfat de condroitina, metilsulfonilmetan (MSM) si vitamina C. ​
  • Gelul racoritor pentru masaj contine sulfat de glucozamina, MSM, sulfat de condroitina si Boswellia pentru ingrijirea eficienta a pielii din jurul articulatiilor incordate si obosite, coloanei vertebrale, tendoanelor si muschilor.

    Iti recomandam si:

    • Nu exista om sa nu-i placa miscarea, miscarea se afla in ADN-ul nostru. Primii oameni din lume au trebuit sa vaneze pentru a-si procura hrana. 
    • Durerea de oase reprezinta o senzatie de sensibilitate extrema sau alt disconfort in unul sau mai multe oase simultan. Aceasta difera de durerile musculare si articulare, deoarece isi poate face simtita prezenta, indiferent daca va aflati in miscare sau sunteti in stare de repaus.
    • Osteosarcomul este cel mai frecvent tip de cancer osos in randul adolescentilor, localizat in general la nivelul oaselor lungi. Din acest articol poti afla mai multe detalii despre cauzele si factorii de risc ai osteosarcomului, simptome, metode de diagnostic si optiunile de tratament disponibile. 
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Citiți mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Citiți mai multe de la acest autor