Demineralizare dinti: cauze, simptome, tratament

21. 7. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Demineralizare dinti

In acest articol vei descoperi ce inseamna demineralizarea dintilor, care sunt principalele cauze care duc la aparitia acesteia si cum se manifesta. O atentie deosebita se va acorda semnelor timpurii ale demineralizarii, pentru a beneficia de instrumentele necesare in identificarea acestei probleme cat mai curand posibil. In plus, vei afla cum se trateaza demineralizarea dintilor si care sunt consecintele pe termen lung ale acesteia asupra sanatatii orale. 

Ce este demineralizarea dintilor?

Demineralizarea este procesul prin care mineralele din smaltul dintilor sunt dizolvate de acizi, ceea ce duce la slabirea dintilor si, in cele din urma, la aparitia cariilor dentare. Este primul stadiu al cariei dentare si poate fi reversat daca este detectat si tratat la timp. Consumul de alimente sau bauturi care contin zahar poate accelera formarea acidului in gura, iar acest acid poate incepe sa dizolve mineralele din smaltul dintilor [1].

Saliva joaca un rol crucial in prevenirea demineralizarii dintilor, deoarece ajuta la neutralizarea acizilor si la remineralizarea smaltului. Cantitatea si calitatea salivei pot influenta riscul de demineralizare a dintilor. Un nivel scazut de saliva poate creste riscul de demineralizare, in timp ce o productie normala de saliva si o compozitie adecvata a acesteia pot ajuta la mentinerea sanatatii orale.

Principalele cauze ale demineralizarii dintilor

Principalele cauze ale demineralizarii dintilor includ:

1. Consumul excesiv de alimente si bauturi acide sau zaharoase: Aciditatea si zaharul prezente in alimente si bauturi pot favoriza dezvoltarea bacteriilor care produc acid, ceea ce duce la erodarea smaltului dentar. 

2. Igiena orala necorespunzatoare: Neglijarea igienei orale, inclusiv periajul ineficient al dintilor si folosirea necorespunzatoare a atei dentare, poate permite bacteriilor sa se acumuleze pe dinti, formand placa dentara. Aceasta poate conduce ulterior la demineralizarea smaltului dentar. 

3. Deficitul de fluor: Fluorul este un mineral esential pentru sanatatea dintilor, ajutand la intarirea smaltului dentar si la prevenirea cariilor. O lipsa de fluor in dieta sau in produsele de ingrijire orala poate creste riscul de demineralizare. 

4. Tulburari alimentare cum ar fi anorexia si bulimia: Aceste tulburari pot duce la demineralizare din cauza expunerii repetate la acizi puternici din stomac, care pot eroda smaltul dentar [2]. 

Simptomele demineralizarii dintilor

Simptomele demineralizarii dintilor pot varia in functie de stadiul in care se afla procesul. in stadiile incipiente, smaltul dintilor poate prezenta pete albe sau galbene. Aceste pete pot fi un semn ca smaltul isi pierde mineralele si ca demineralizarea a inceput sa se produca. Pe masura ce demineralizarea progreseaza, petele pot deveni mai intunecate si pot incepe sa se adanceasca, ceea ce duce la aparitia cariilor dentare.

Pe langa simptomele vizuale, demineralizarea poate provoca si simptome fizice. Dintii pot deveni sensibili sau durerosi, mai ales la consumul de alimente sau bauturi reci sau calde. Aceasta se datoreaza faptului ca smaltul subtire nu mai ofera protectia necesara impotriva temperaturilor extreme. In stadiile avansate, demineralizarea poate duce la disconfort sau durere in timpul masticarii, deoarece smaltul slabit nu mai poate rezista presiunii exercitate asupra dintilor [1].

Demineralizarea poate afecta nu doar sanatatea dintilor, ci si sanatatea generala a gurii. Aceasta poate contribui la dezvoltarea bolii parodontale, o afectiune care afecteaza gingiile si tesuturile de sustinere ale dintilor. De asemenea, demineralizarea poate duce la aparitia respiratiei urat mirositoare si poate afecta estetica zambetului, datorita aparitiei cariilor si a petelor.

Cum sa identifici semnele timpurii ale demineralizarii

Unul dintre primele semne ale demineralizarii dentare este schimbarea culorii smaltului. El devine mai opac, mai alb, si pot aparea chiar si mici pete decolorate. Acestea sunt zone unde mineralele au fost pierdute.

O alta caracteristica a demineralizarii este sensibilitatea dentara, in special la temperaturi extreme, cum ar fi consumul de alimente sau bauturi foarte reci sau foarte fierbinti. Aceasta se datoreaza faptului ca smaltul isi pierde capacitatea de a proteja dentina, tesutul din interiorul dintelui [3]. 

simptomele demineralizarii

Tratamentul conventional pentru demineralizarea dintilor

Tratamentul convenţional pentru demineralizarea dinţilor poate include mai multe optiuni profesionale, care vizeaza in principal remineralizarea smaltului si protejarea dintilor de acizi si bacterii.

Unul dintre tratamentele frecvent utilizate este fluorizarea. Aceasta implica aplicarea unui gel cu fluor pe dinti, care ajuta la remineralizarea smaltului si la cresterea rezistentei acestuia. Fluorul actioneaza prin intarirea smaltului si reducerea riscului de demineralizare. 

Un alt tratament profesional este aplicarea de sigilante dentare. Acestea sunt substante aplicate pe suprafetele dintilor pentru a crea o bariera de protectie impotriva acizilor si bacteriilor. Sigilantele dentare ajuta la prevenirea demineralizarii si la reducerea riscului de aparitie a cariilor [2]. 

In ceea ce priveste eficienta si siguranta tratamentelor, studiile arata ca fluorizarea si aplicarea de sigilante dentare sunt metode eficiente in prevenirea demineralizarii si a cariilor. Cu toate acestea, este important sa mentionam si riscurile si efectele secundare posibile. De exemplu, in cazul fluorizarii, excesul de fluor poate duce la fluoroza, care poate provoca pete albe pe dinti. Este important ca tratamentele sa fie administrate de un medic dentist calificat si sa fie respectate dozele recomandate [].

Impactul demineralizarii pe termen lung asupra sanatatii orale

Impactul demineralizarii pe termen lung asupra sanatatii orale poate fi extrem de serios si poate duce la complicatii dentare, probleme gingivale, probleme de sanatate generala si costuri financiare semnificative. Iata cum demineralizarea poate afecta diferite aspecte ale sanatatii orale:

1. Complicatii dentare: Demineralizarea pe termen lung poate duce la complicatii grave ale sanatatii dentare, inclusiv carii dentare, sensibilitate crescuta a dintilor si chiar pierderea dintilor. Dintii cu un nivel scazut de minerale sunt mai susceptibili la deteriorare si infectie. 

2. Efectul asupra gingiilor: Demineralizarea dintilor poate avea un impact semnificativ asupra sanatatii gingiilor. Aceasta poate duce la inflamatia gingiilor, sangerare si retragerea gingiilor, ceea ce poate duce la probleme dentare mai serioase, cum ar fi parodontita. 

3. Impactul asupra sanatatii generale: Exista o legatura puternica intre sanatatea orala si cea generala. Demineralizarea dintilor poate duce la probleme mai mari, inclusiv boli ale inimii, diabet, boli pulmonare si alte afectiuni sistemice. 

4. Costul financiar si timpul necesar pentru tratament: Tratamentul demineralizarii dintilor pe termen lung poate fi costisitor si consumator de timp. Acesta poate include vizite frecvente la dentist, tratamente dentare complexe si uneori chiar interventii chirurgicale [3]. 

Nevoia de a pastra sanatatea orala in stare optima este esentiala, iar demineralizarea dintilor poate avea un impact semnificativ pe termen lung. Este important sa intelegi aceasta problema si sa stii cum sa o previi sau sa o tratezi. 

Bibliografie: 

  1. Abou Neel, Ensanya, et al. “Demineralization–Remineralization Dynamics in Teeth and Bone.” International Journal of Nanomedicine, vol. Volume 11, Sept. 2016, pp. 4743–4763, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5034904/, https://doi.org/10.2147/ijn.s107624, accesat la 17.07.2023;
  2. Cherney, Kristeen. “11 Ways to Remineralize Your Teeth and Stop Demineralization.” Healthline, Healthline Media, 2 Nov. 2018, www.healthline.com/health/remineralizing-teeth, accesat la 17.07.2023;
  3. “Demineralization - an Overview | ScienceDirect Topics.” Www.sciencedirect.comwww.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/demineralization, accesat la 17.07.2023.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor