Colestaza de sarcina: Cauze, manifestari si optiuni de tratament

16. 6. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit
Colestaza de sarcina

Sarcina este una dintre cele mai frumoase perioade din viata unei femei, dar nu este lipsita de provocari. Pe parcursul celor 40 de saptamani in care bebelusul se dezvolta in uter, viitoarea mamica trebuie sa faca fata unei game largi de simptome si, cel mai important, sa invete sa faca diferenta intre cele normale si cele care nu ar trebui ignorate. Unul dintre acestea este pruritul sau mancarimea pielii, care poate fi un simptom al colestazei de sarcina, o afectiune ce poate duce la aparitia mai multor complicatii, inclusiv nasterea prematura si decesul fetal.[2] Continua sa citesti pentru a afla mai multe despre aceasta afectiune, cauzele si simptomele sale si optiunile de tratament disponibile. 

Ce este colestaza de sarcina?

Colestaza de sarcina, numita si colestaza obstetrica sau colestaza intrahepatica de sarcina, este una dintre cele mai comune afectiuni hepatice asociate sarcinii. Apare la sfarsitul celui de-al doilea trimestru de sarcina sau in ultimul trimestru, fiind caracterizata, dupa cum am mentionat deja, de existenta pruritului intens generalizat, precum si de cresterea concentratiei acizilor biliari.[3] 

Cauze

Bila este un lichid galben-verzui, secretat de ficat si depozitat in vezica biliara, care contribuie la digerarea grasimilor. Contine, in principal, colesterol, saruri biliare si bilirubina. Colestaza intrahepatica apare atunci cand fluxul biliar este afectat si, in loc sa fie eliminate din ficat, sarurile biliare se acumuleaza in caile biliare din interiorul ficatului, de unde se revarsa in fluxul sangvin.[1]

Cauzele colestazei de sarcina nu sunt pe deplin cunoscute, dar se crede ca factorii genetici, hormonali si de mediu joaca un rol in aparitia acestei afectiuni. Potrivit specialistilor, susceptibilitatea genetica si hormonii, in special estrogenul, sunt principalii factori care contribuie la dezvoltarea colestazei intrahepatice de sarcina. 

Sunt sanse mai mari de a avea aceasta problema in timpul sarcinii daca: 

  • Ai antecedente familiale sau personale de colestaza de sarcina (daca dezvolti aceasta afectiune, sunt sanse de aproximativ 60-70% ca ea sa reapara la urmatoarele sarcini);  
  • Ai antecedente de boli hepatice (ex: hepatita cronica C); 
  • Ai sarcina multipla (vei avea gemeni sau tripleti).

Un alt factor de risc il reprezinta varsta materna avansata. De asemenea, s-a mai observat ca aceasta afectiune este diagnosticata mai des in randul femeilor cu un nivel scazut de seleniu si vitamina D, in special in timpul iernii.[3]2]

Simptome

Simptome

Daca ai colestaza de sarcina, semnele si simptomele pe care le-ai putea observa sunt: 
  • Pruritul sau mancarimea severa; acest simptom se manifesta in special la nivelul palmelor si talpilor; 
  • Urina inchisa la culoare; 
  • Scaune de culoare deschisa; 
  • Icter (ingalbenirea pielii, limbii si a albului ochilor); 
  • Greata; 
  • Varsaturi; 
  • Anorexie sau pierderea poftei de mancare; 
  • Durere in cadranul abdominal superior drept; 
  • Pierderea in greutate; 
  • Absorbtia slaba a nutrientilor;
  • Oboseala. 

Mancarimea intensa este principalul simptom al colestazei de sarcina, uneori singurul care apare. Adesea, se intensifica in timpul noptii, ceea ce te va impiedica sa dormi. De asemenea, se poate inrautati pe masura ce se aproprie data nasterii. De obicei, acest simptom dispare la cateva zile dupa nastere.[1][2][3]

Complicatii

In cazul mamei, colestaza de sarcina poate afecta temporar absorbtia vitaminelor liposolubile, adica a vitaminelor A, D, E si K. Problema ar trebui sa dispara insa dupa nastere. 

Complicatii mai severe pot insa sa apara in cazul bebelusului, iar printre acestea se numara: 

  • Nasterea prematura; 
  • Probleme respiratorii produse de aspiratia meconiului sau dezvoltarea insuficienta a plamanilor; 
  • Deces fetal.[2][1]

Diagnostic

Diagnosticul colestazei de sarcina se stabileste pe baza examinarii pacientei si a simptomelor pe care le prezinta aceasta, cum ar fi pruritul sau culoarea urinei si a scaunului. Se vor realiza, de asemenea, mai multe teste de colestaza. Cel mai sensibil astfel de test consta in determinarea nivelului de acizi biliari serici. Se mai pot realiza analize de sange pentru functia hepatica si bilirubina. Daca pacienta este diagnosticata cu colestaza de sarcina, astfel de teste vor fi repetate lunar pentru a se monitoriza starea de sanatate a mamei si a fatului.[1]

Optiuni de tratament

Optiuni de tratament

Odata stabilit diagnosticul, tratamentul colestazei de sarcina se va concentra pe ameliorarea simptomelor materne si pe reducerea riscului de morbiditate si mortalitate perinatala. In acest scop, medicul poate recomanda anumite medicamente, creme si lotiuni ce vor reduce intensitatea senzatiei de mancarime. De obicei, simptomele materne se vor ameliora in aproximativ 2 saptamani, iar nivelurile acizilor biliari vor scădea in 2-3 saptamani.

Dupa cum am mentionat mai sus, atat mama, cat si fatul vor fi monitorizati cu atentie pentru tot restul sarcinii. In anumite situatii, se poate lua decizia inducerii nasterii inainte de saptamana 37 de sarcina. Acest lucru poate fi necesar atunci cand: 

  • Simptomele materne nu se amelioreaza in urma administrarii tratamentului medicamentos; 
  • Exista antecedente de deces fetal intrauterin cauzat de colestaza de sarcina inainte de saptamana 37 de sarcina; 
  • Concentratia totala a acizilor biliari serici este de peste 100 micromol/L.[3]

Exista, de asemenea, si diverse remedii naturiste la care se poate apela pentru ameliorarea mancarimilor, cum ar fi, de exemplu, inmuierea zonei afectate in apa calduta sau diverse lotiuni si unguente pe baza de plante. Consulta insa intotdeauna un medic inainte de a le incerca pentru a te asigura ca acestea pot fi folosite in timpul sarcinii si nu uita ca acestea nu pot inlocui tratamentul medicamentos.[1]

Regimul alimentar in colestaza de sarcina

In timpul sarcinii, este foarte important sa ai grija ce fel de alimente consumi. O dieta sanatoasa, echilibrata, poate contribui, printre altele, la dezvoltarea armonioasa a fatului si la reducerea riscului de a dezvolta colestaza de sarcina si reducerea severitatii simptomelor. Incearca sa consumi cat mai multe alimente bogate in nutrienti, in special: 

  • Fructe si legume intregi; 
  • Carne slaba; 
  • Fasole si alte leguminoase; 
  • Nuci; 
  • Semințe; 
  • Uleiuri sanatoase (ex: uleiul de masline); 
  • Cereale integrale (ex: orez brun, paine si paste din grau integral, orz, ovaz etc.); 

Evita:

  • Zaharurile si alimentele foarte rafinate; 
  • Produsele din soia; 
  • Carnea procesata; 
  • Lactatele cu continut ridicat de grasimi. 

Este de preferat sa consumi produse ecologice, sa eviti prajelile si fructele de mare crude. De asemenea, incearca sa bei 8-12 pahare de apa pe zi si sa eviti sucurile si bauturile alcoolice. Consumate in timpul sarcinii, acestea din urma pot duce la o serie de complicatii, inclusiv la aparitia altor boli hepatice. Urmeaza intotdeauna instructiunile medicului cu privire la tratament si dieta.[1] De obicei, pruritul dispare in primele 2-3 zile dupa nastere, iar nivelul acizilor biliari va reveni la normal in cele din urma. Colestaza de sarcina nu reprezinta o indicatie pentru cezariana si nici o contraindicatie pentru alaptare.

Daca ai colestaza de sarcina, intensitatea simptomelor poate varia. In cazurile usoare, te vei confrunta doar cu un disconfort provocat de mancarimea pielii. In cazurile severe, pruritul intens va fi insotit si de alte simptome si pot sa apara complicatii grave, in special pentru bebelus. Tocmai de aceea este important sa consulti un medic de fiecare data cand observi un simptom nou in timpul sarcinii. Unele, precum greata, varsaturile, durerile abdominale sau, in cazul de fata, mancarimile, apar adesea si nu reprezinta intotdeauna un motiv de ingrijorare. In unele cazuri, simptome aparent banale pot indica existenta unei probleme de sanatate mai grava. Un consult de specialitate te poate ajuta sa afli cand acestea sunt normale. 

Surse de referinta:

  1. Brazier, Yvette. “All You Need to Know about Cholestasis of Pregnancy (Obstetric Cholestasis).” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 13 Dec. 2021, www.medicalnewstoday.com/articles/173503. Accessed 14 June 2022.
  2. “Cholestasis of Pregnancy - Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2020, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cholestasis-of-pregnancy/symptoms-causes/syc-20363257. Accessed 14 June 2022.
  3. Leela Sharath Pillarisetty, and Ashish Sharma. “Pregnancy Intrahepatic Cholestasis.” Nih.gov, StatPearls Publishing, 10 May 2022, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK551503/. Accessed 14 June 2022.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor