Chisturi tiroidiene: cauze, manifestari si optiuni de tratament

20. 6. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 9 minute de citit
Chisturi tiroidiene

Un chist tiroidian este o formatiune localizata la nivelul glandei tiroide. De regula este vorba de o tumoare benigna. In multe cazuri nu se intervine cu tratament. Un chist tiroidian poate evolua astfel incat sa determine schimbarea vocii. In cazuri ceva mai grave, pe fondul existentei si altor afectiuni se poate ajunge la cancer tiroidian. De aceea este nevoie de consult medical de specialitate si un diagnostic corect. 

Chistul tiroidian este o tumoare care apare de regula in procent mai mare la femei si este situata la nivelul glandei tiroide. Chisturile tiroidiene sunt cavitati pline cu lichid sau contin fie doar lichid, fie un amestec de lichid si solide, care apar frecvent din adenoamele tiroidiene degenerate. Ocazional pot contine componente solide canceroase. 

Ce sunt chisturile tiroidiene?

Un chist tiroidian este o structura mica. Apare brusc la nivelul glandei tiroide si se poate mari, fara a deveni insa periculos. Un chist tiroidian cu lichid este o formatiune simpla. Un chist tiroidian complex poate sa contina atat lichid, cat si o parte solida. 

Glanda tiroida are forma unui fluture si este formata din 2 lobi. Lobul drept este mai mare decat cel stang, pentru ca se dezvolta mai devreme. Chisturile tiroidiene pot sa apara pe ambii lobi sau unilateral, in special pe partea stanga. Chistul tiroidian de lob stang este de regula mai mic, nefiind nevoie de un tratament special in afara monitorizarii. In acelasi timp, daca este localizat chistul pe partea stanga, in cealalta regiune a tiroidei nu va aparea o formatiune similara, fiind vorba chiar de hipotiroidism.  

Chistul tiroidian apare mai des la femei, dar in ultimii ani s-a remarcat faptul ca au existat cazuri raportate la copii, adolescenti si tineri. Simptomele sunt asemanatoare si doar in situatii speciale este nevoie de tratament medicamentos sau chirurgical pentru a elimina formatiunile respective. 

Pentru ca pot sa evolueze destul de mult si duc si la aparitia altor probleme de sanatate, indiferent de marimea si de patologia chisturilor tiroidiene, medicul specialist este cel care poate sa spuna cu precizie, in urma analizelor specifice, daca este vorba de un chist, de nodul tiroidian sau de o alta formatiune si care este varianta corecta de abordare a situatiei. 

Tot ce depaseste 1 cm si este un chist tiroidian vascularizat in interior, care necesita cel putin investigatii suplimentare, chiar daca nu pune probleme de sanatate si nu are simptome evidente.

Diferenta dintre chist si nodul tiroidian

Sunt anumite articole medicale care vorbesc despre chisturi si noduli tiroidieni ca fiind formatiuni de acelasi tip. Abordarea din cadrul acestui material vizeaza tratarea separata a celor 2 formatiuni. 

Asadar, ce sunt nodulii tiroidieni? Sunt formatiuni solide sau pline cu lichid care apar in tiroida, glanda situata la baza gatului. Ca in cazul chisturilor tiroidiene, un mic procent al acestor noduli sunt cancerigeni. 

Simptomele nodulilor tiroidieni se manifesta dupa cresterea in dimensiuni, astfel incat poate sa apara respiratia dificila, iar deglutitia se poate face cu dificultate. In cazuri mai grave nodulii tiroidieni pot determina pierdere in greutate inexplicabila, transpiratie si tremur, dar si ritm cardiac neregulat si batai intense ale inimii. 

Uneori, nodulii tiroidieni pot fi descoperiți in timpul unui control de rutina, tocmai pentru ca nu sunt vizibili la exteriorul gatului si nici nu manifesta simptome care sa duca acea persoana cu gandul la aparitia unor probleme de sanatate. Chiar si asa, nodulii și chisturile pot influenta negativ organismul si pot determina aparitia altor afectiuni si boli. 

Diagnosticarea nodulilor tiroidieni se face prin diverse investigatii clinice si imagistice. Scanarea tiroidei se realizeaza pentru ca nodulii tiroidieni sa fie vizibili in poze astfel vor fi masurati si alcatuirea lor studiata cu atentie. 

Cand trebuie operat un nodul tiroidian? Atunci cand este foarte mare si apasa asupra structurilor din preajma, nepermitand respiratia si deglutitia sau atunci cand dupa biopsie se stabileste ca este nevoie de indepartarea intregii structuri chirurgical. 

Nu se poate vorbi de a scapa de nodulii tiroidieni chiar si dupa eliminarea unuia prin operatie. Inaintarea in varsta, dar si predispozitia genetica pot sa determine aparitia unor astfel de formatiuni. 

Sunt persoane care au incercat tot felul de produse si remedii naturiste pentru tratamentul nodulilor tiroidieni, dar inainte de a urma un astfel de tratament este bine sa vorbiti cu medicul specialist, care cunoaste istoricul medical si va poate oferi informatii complete. 

Cauzele chisturilor tiroidiene

Activitatea hormonala

Chiar daca nu se stie cu exactitate cauza aparitiei chisturilor tiroidiene, se crede ca in principal este data de schimbarile hormonale din corp. 

Deficitul de iod

Trebuie sa facem precizarea ca unele chisturi tiroidiene contin hormonul coloid, produs la nivelul tiroidei. Acest hormon are legatura cu iodul, iar deficitul acestuia poate fi o cauza pentru aparitia chisturilor tiroidiene. 

Mostenirea genetica

Unele persoane sunt mai predispuse sa dezvolte chisturi tiroidiene daca in familie au existat cazuri de acest tip. 

Traume si boli

Anumite traume care se pot produce asupra organismului vor avea efect la nivelul tiroidei si vor determina aparitia chisturilor tiroidiene. De asemenea, unele boli ale tiroidei pot cauza chisturile. 

Nu in ultimul rand, trebuie sa aducem in discutie intoxicatiile cu anumite medicamente, otravurile si otravirile ce pot cauza chisturile tiroidiene. 

Cum se manifesta chisturile tiroidiene: simptome

 

Cum se manifesta chisturile tiroidiene: simptome

Dificultati respiratorii

Asa cum precizam anterior, pana cand nu creste si nu apasa formatiunile invecinate, un chist tiroidian nu manifesta simptome specifice. Daca depaseste 3 cm in dimensiune, apare disconfortul la nivelul gatului, se poate vedea si la exterior forma chistului, nu doar atunci cand este palpat, iar problemele respiratorii pot sa induca panica si anxietate. 

Un chist hemoragic tiroidian apare atunci cand formatiunea are o dezvoltare rapida si se poate extinde foarte mult din cauza sangerarii sau a hemoragiei. 

Pentru ca poate fi o formatiune densa la nivelul bazal al gatului, chistul tiroidian face respiratia dificila, ceea ce duce la iritabilitate, cresterea tensiunii arteriale si batai ale inimii neregulate, tahicardie, transpiratii abundente, imposibilitatea reglarii temperaturii corporale, senzatii de frisoane si cefalee. 

Probleme in deglutitie

Aparitia unui chist tiroidian poate sa determine durere in gat, spre stern, asociata cu tuse, senzatia de blocaj la nivelul gatului, dificultati la inghitire. 

Pe termen lung, se produce accentuarea senzatiei de oboseala si din cauza odihnei insuficiente sau a unui somn cu intreruperi. 

Schimbarea vocii

Apare in situatii destul de rare, tot ca urmare a cresterii in volum a chisturilor tiroidiene, care apasa pe organele aflate in preajma, inclusiv pe corzile vocale. 

Cum se diagnosticheaza chisturile tiroidiene?

Medicul va putea pune un diagnostic corect si complet abia dupa ce face un examen clinic, vorbeste cu pacientul despre istoricul medical al acestuia, recomanda analize de laborator, investigatii imagistice si efectuarea unei biopsii. 

Investigatiile biologice vizeaza analize pentru masurarea hormonilor tiroidieni, dozarea anticorpilor tiroidieni, masurarea calcitoninei, dozarea tiroglobulinei. 

Investigatiile imagistice ce pot ajuta la stabilirea diagnosticului sunt in acest caz: ecografie tiroidiana, RMN si CT, iar uneori se utilizeaza si scintigrama tiroidei. 

Biopsia inseamna de fapt punctie tiroidiana cu ac fin sub ghidaj ecografic, care permite examinarea citologica a structurii chistului, cu posibilitatea stabilirii structurii benigne sau maligne. 

Medicul trebuie sa stie si ce suplimente alimentare si medicamente fara reteta ati utilizat fara recomandarea medicului, dar si la ce remedii naturiste ati apelat pana sa ajungeti la consult medical. 

Dupa ce are toate informatiile si raspunsurile de la investigatiile recomandate va putea sa puna diagnosticul corect si sa stabileasca cea mai buna varianta de tratament pentru nevoile fiecarui pacient in parte. 

Cum se trateaza chisturile tiroidiene?

Cum se trateaza chisturile tiroidiene?

Tratamentul chistului tiroidian variaza in functie de tipul si modul de manifestare al formatiunii. 

Monitorizare si observatie

Pentru chisturile tiroidiene de mici dimensiuni, sub 3 cm, daca nu au manifestari neplacute si este vorba de un chist tiroidian canceros, tratamentul in cazul lor poate viza doar masurarea periodica, alaturi de o ecografie, de 2 ori pe an, pentru a se observa evolutia. Daca cresc in dimensiuni sau apar alte modificari, investigatiile pot fi reluate pentru a se stabili ce a dus la schimbarile inregistrate. 

Aspiratie

Medicul specialist poate sa recomande drenarea chistului prin aspiratie, riscul in acest caz fiind de recidiva. 

O alta varianta pe care specialistul o poate propune este aspiratia in combinatie cu injectia percutanata de etanol, care creste semnificativ sansele ca acel chist tiroidian sa isi reduca dimensiunea fara recidiva. Insa aceasta optiune nu se poate aplica oricui. 

Terapia cu iod

Uneori doctorul recurge si la administrarea iodului radioactiv 131, pentru tratarea hipertiroidei. Iodul poate fi dat sub forma unor capsule sau ca lichid, pentru ca va fi absorbit imediat de glanda tiroida. Reactia din partea organismului va determina micsorarea pana la disparitie a chisturilor tiroidiene. 

Tratament medicamentos

Medicamentele anti tiroidiene de sinteza pot fi eficiente uneori in lupta cu micsorarea chisturilor tiroidiene. 

Tratament chirurgical

Pentru un chist tiroidian se poate ajunge la operatia, in situatia unor formatiuni foarte mari, care au simptome si manifestari ce aduc neplaceri si complicatii inutile pentru sanatate. 

Operatia poate viza doar inlaturarea chistului, alteori si eliminarea unei parti din tiroida, in timp ce in alte cazuri se refera la excluderea totala a glandei, a tesuturilor si a ganglionilor limfatici din jur. 

Medicina moderna face eforturi in directia unei interventii reduse la nivelul gatului, astfel incat chisturile tiroidiene sa fie inlaturate, cu restrangerea la minimum a riscurilor si complicatiilor ce pot sa apara pe durata unei interventii chirurgicale. 

Tratament naturist

Tratamentul cu mijloace alternative include apelarea la tincturi, infuzii, alaturi de administrarea unor produse din plante, cu efecte considerate terapeutice. Tratamentul naturist pentru chistul tiroidian a vizat in timp atat consumarea produselor din plante, cat si realizarea unor comprese din acestea. 

Atentie: rezultatele utilizarii produselor naturiste nu sunt dovedite stiintific, medicul specialist fiind singurul in masura sa va recomande un tratament eficient, in concordanta cu nevoile reale ale fiecarei persoane diagnosticate cu chist tiroidian. 

 Un chist tiroidian de mici dimensiuni poate fi observat fara a fi tratat daca nu prezinta risc de cancer. Pentru a se ajunge la monitorizare este bine ca acesta sa fie investigat corespunzator. Un chist tiroidian de dimensiuni mari poate determina dificultati respiratorii si la inghitire, precum si schimbarea vocii. Cu tratamentul adecvat, simptomele neplacute pot sa dispara, iar chistul tiroidian este eliminat fara probleme, cu risc minim de recidiva. 

Un chist tiroidian e adesea benign. In situatii deosebite apar problemele de sanatate. Investigatiile sunt esentiale, medicul va stabili tratamentul adecvat.  

Surse de informare:

  1. Thyroid Cysts - https://www.thyroidcancer.com/thyroid-cysts
  2. What Is a Thyroid Cyst? - https://www.verywellhealth.com/thyroid-cyst-5105116
  3. Thyroid Cyst - https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/thyroid-cyst
  4. Thyroid nodules - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/thyroid-nodules/symptoms-causes/syc-20355262#:~:text=Thyroid%20cyst.,occasionally%20contain%20cancerous%20solid%20components.
  5. Thyroid Disease - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/8541-thyroid-disease
  6. Thyroid Nodules: When to Worry - https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/thyroid-nodules-when-to-worry
  7. What Are Thyroid Nodules? - https://www.webmd.com/a-to-z-guides/what-are-thyroid-nodules
  8. Thyroid nodules - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/thyroid-nodules/symptoms-causes/syc-20355262
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor