Ceaiul de ghimbir - beneficii, proprietati, contraindicatii

14. 3. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit

Ghimbirul este un ingredient folosit adesea în rețetele de mâncare, în special în țările din Orient. Este considerat un condiment indispensabil în prepararea curry-ului, de exemplu, dar acesta se poate servi sub diverse forme.

În medicina tradițională indiană și chineză, ghimbirul este folosit încă de acum 5000 de ani. 

Fie că îl preferi praf în sosuri, murat alături de sushi sau proaspăt când marinezi carnea, ghimbirul aduce un plus de savoare oricărui preparat. Însă poate ce amai simplă metodă de a-l consuma este ceaiul.

Ceaiul de ghimbir sau cu ghimbir are un gust picant, fresh, de rădăcinoase și este foarte condimentat. De aceea, se poate bea chiar și rece în zilele de vară, alături de zeamă de lămâi sau alte fructe.

Iată câteva dintre aspectele benefice pe care ți le oferă ceaiul de ghimbir și cum poți să-l introduci în alimentația ta ca remediu naturist. De asemenea, îți prezentăm și contraindicațiile care există în acest caz:

Ce efecte are ghimbirul asupra organismului

Înainte de a discuta despre efectele pozitive ale ghimbirului asupra organismului este important de notat că nu există încă studii concludente cu privire la adevăratele beneficii ale acestuia.

Chiar dacă ghimbirul este folosit în anumite culturi și în terapia pe bază de plante, este nevoie de mai multe studii clare. O analiză publicată în anul 2020 evidențiază posibilitatea ca ghimbirul să poată fi folosit ca remediu în afecțiunile gastro-intestinale și să ajute organismul prin calitățile sale antiinflamatorii. 

Procesele analizate și în cadrul altor studii efectuate de-a lungul timpului au arătat că ghimbirul poate ajuta la depășirea senzației de greață. De asemenea, important de notat este faptul că un consum de ceai de ghimbir sau includerea acestuia în mâncare, nu aduce valori nutriționale semnificative, dar este bogat în antioxidanți.

Care sunt beneficiile ceaiului de ghimbir

Ceaiul de ghimbir poate fi consumat sub formă de plicuri, infuzie de ghimbir uscat sau cu ajutorul rădăcinii proaspete. Ce beneficii ar putea avea ceaiul de ghimbir:

  • Poate oferi sprijin în evitarea răului de mișcare;
  • Poate fi un aliat în timpul răcelii, pentru ameliorarea simptomelor;
  • Poate ameliora senzația de greață;
  • Poate ajuta la stabilirea unei tensiuni arteriale normale;
  • Poate ajuta la ameliorarea durerilor și inflamației;
  • Poate combate stresul.

Ceaiul de ghimbir poate fi consumat în combinație cu cel de mentă sau alte plante aromatice, cu posibile efecte benefice asupra organismului, dar și a stării generale. O cană de ceai cald ameliorează, aproape cu certitudine, senzația de frig pe care o simți într-o zi rece și te poate ajuta să te bucuri de o băutură plină de arome.

Există anumite studii care indică efecte pozitive antiinflamatorii ale ghimbirului și în cazul anumitor tipuri de cancer, dar este nevoie de mai multe studii pentru a susține această idee.

Ce proprietăți nutritive are ghimbirul și ceaiul de ghimbir

Iată care sunt valorile nutritive dintr-o lingură de ghimbir proaspăt:

  • 4,8 calorii;
  • 1,07 grame carbohidrați;
  • 0,12 fibre;
  • 0,11 proteine;
  • 0,05 grăsimi;
  • 0,1 zahăr.

În ceea ce privește vitaminele și mineralele prezente în compoziția ghimbirului, se pot numi următoarele:

  • Vitamina B3 și B6;
  • Fier;
  • Potasiu;
  • Vitamina C;
  • Zinc;
  • Magneziu.

Care sunt contraindicațiile legate de consumul ceaiului de ghimbir

Chiar dacă ceaiul de ghimbir este considerat sigur pentru a fi consumat de către oricine, există câteva precauții pe care fiecare persoană trebuie să le ia în considerare. Iată de ce să ții cont:

  • Probleme gastrointestinale

Chiar dacă ghimbirul poate fi recomandat în ameliorarea simptomelor precum greața, balonarea sau refluxul, acesta poate și să le provoace în cazul persoanelor cu o sensibilitate ridicată.

  • În timpul sarcinii

Femeile însărcinate trebuie să se adreseze medicului înainte de a încerca o dietă pe bază de plante medicinale.

  • Cu anticoagulante

Medicul specialist poate face anumite recomandări de alimente care trebuie evitate în cazul în care ai nevoie de anticoagulante.

Părerile medicilor sunt cele pe care trebuie să le consulți ori de câte ori ai vreun dubiu și este important să ții cont de recomandările acestora.

Cum prepari ceaiul de ghimbir acasă

Deoarece orice legumă și rădăcinoasă îți va oferi toți nutrienții atunci când este servită proaspătă sau fiartă, iată cum prepari ceaiul de ghimbir:

  • Spală ghimbirul pentru a îndepărta praful și murdăria de pe coajă.
  • Taie câte o bucată de aproximativ 3 centimetri pentru fiecare cană de ceai. (Nu este necesar să le cureți de coajă)
  • Amestecă bucățile de ghimbir cu apa într-o oală potrivită. Adaugă câte o cană de apă pentru fiecare porție de ceai.
  • Pe foc mare, lasă apă să fiarbă timp de 5 minute.
  • Toarnă ceaiul în căni și adaugă zeamă de lămâie pentru extra aciditate, sau o linguriță de miere.

Poți adăuga bucăți de ghimbir la ceaiurile tale preferate, dacă îți dorești un gust mai bogat și condimentat. Însă ține cont de faptul că acesta are un gust specific, iute și puternic, motiv pentru care nu este pe gustul oricui.

O cană de ceai de ghimbir te poate ajuta să te relaxezi și să te bucuri de beneficiile pe care acesta ți le poate oferi. Discută cu medicul dacă observi anumite reacții la acest aliment și ascultă-i recomandările în cazul în care organismului tău nu îi priește ghimbirul.

 Bibliografie:

  1. Nguyen Hoang Anh, Sun Jo Kim, Nguyen Phuoc Long, Jung Eun Min, Young Cheol Yoon, Eun Goo Lee, Mina Kim, Tae Joon Kim, Yoon Young Yang, Eui Young Son, Sang Jun Yoon, Nguyen Co Diem, Hyung Min Kim, Sung Won Kwon, Ginger on Human Health: A Comprehensive Systematic Review of 109 Randomized Controlled Trials, 2020. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7019938/ 
  2. Iñaki Lete, José Allué, The Effectiveness of Ginger in the Prevention of Nausea and Vomiting during Pregnancy and Chemotherapy, 2016. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4818021/ 
  3. Yu Wang, Hongxia Yu, Xiulei Zhang, Qiyan Feng, Xiaoyan Guo, Shuguang Li, Rong Li, Dan Chu, Yunbo Ma, Evaluation of daily ginger consumption for the prevention of chronic diseases in adults: A cross-sectional study, 2017. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28336112/ 
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor