Ceaiul de ceapa: beneficii, proprietati, contraindicatii
Deoarece toate legumele contin intr-o oarecare masura vitamine si minerale, ele pot avea anumite efecte benefice asupra sanatatii atunci cand sunt consumate corespunzator.
Tot din aceasta categorie face parte si ceapa, o leguma din familia Allium, care este folosita cel mai des in domeniul culinar. Cu toate acestea, datorita continutului sau bogat de vitamine, minerale si antioxidanti, ceapa a fost si inca este folosita in numeroase remedii naturiste sub forma de pudra, ceaiuri etc.
Proprietati
Ceapa reprezinta o sursa buna de vitamina C si fibre dietetice. Mai mult decat atat, aceasta contine si magneziu, fier, potasiu si flavonoide care au rol de antioxidanti.
Importanta cepei pentru sanatatea generala a fost recunoscuta inca din antichitate, fapt sustinut si de un studiu publicat in 2015, [1] care a mentionat existenta unor papirusuri si retete medicale atat pentru ceapa, cat si pentru usturoi, menite sa ajute la diferite probleme cum ar fi afectiuni cardiace, dureri de cap sau ulceratii la nivelul gurii.
Beneficii
Chiar daca ceapa contine o cantitate mare de vitamine si minerale, printre multe altele, beneficiile oferite de aceasta nu au fost cercetate timp indelungat pentru a ajunge la o concluzie clara. Parerile cu privire la importanta cepei sunt, astfel, impartite.
Cu toate acestea, au existat anumite studii care au indicat prezenta unor posibile beneficii cum ar fi:
Potentiala reducere a tensiunii arteriale
Datorita continutului ridicat de antioxidanti si a proprietatilor sale antiinflamatorii, ceapa poate ajuta la reducerea hipertensiunii arteriale, fapt sustinut si de un studiu publicat in 2015 [2].
Acesta a inclus 70 de persoane supraponderale cu hipertensiune arteriala care au primit o anumita doza de extract de ceapa. In urma cercetarilor, rezultatele studiului au evidentiat ca extractul de ceapa a redus semnificativ tensiunea sistolica fata de tratamentul placebo.
Reducerea nivelului de colesterol si de trigliceride
Pe langa reducerea tensiunii arteriale ridicate, alte studii aditionale au aratat ca ceapa poate reduce atat nivelul colesterolului cat si a trigliceridelor.
Efectul benefic al cepei asupra colesterolului a fost sustinut de un studiu publicat in 2014 [3] care a analizat impactul cepei asupra unui numar de 54 de femei supraponderale sau obeze cu sindrom ovarian polichistic.
In urma cercetarilor, rezultatele studiului au aratat o reducere a colesterolului rau sau LDL dupa consumul unei cantitati specifice de ceapa timp de 8 saptamani comparativ cu grupul de control.
In ceea ce priveste reducerea nivelului de trigliceride, studiile au fost efectuate doar pe model animal si rozator, unul dintre ele fiind publicat in 2013 [4]. Modelul rozator al acestui studiu a prezentat o reducere semnificativa a nivelului de trigliceride si a glucozei in urma administrarii extractului de ceapa.
Ceapa contine compusi care pot ajuta impotriva anumitor tipuri de cancer
Consumul de ceapa si usturoi a fost asociat cu un risc mai mic de dezvoltare a cancerului gastric si a celui colorectal, aceste proprietati fiind legate de diferiti compusi sulfurici si de flavonoidele antioxidante prezente in legumele din familia Allium.
O revizuire a 26 de studii anterioare publicata in anul 2015 [5] a aratat ca persoanele care au consumat cantitatea cea mai mare de legume din familia Allium au avut o probabilitate cu 22% mai mica de a fi diagnosticate cu cancer gastric, comparativ cu persoanele care au consumat cantitatea cea mai mica de legume.
Aditional, o alta revizuire a 16 studii de aceasta data, publicata in anul 2014 [6] a demonstrat ca participantii cu aportul cel mai ridicat de ceapa au prezentat o reducere cu 15% a riscului de dezvoltare a cancerului colorectal, comparativ cu participantii cu aportul cel mai mic.
Contraindicatii, riscuri si efecte secundare
In general, ceapa si produsele obtinute din aceasta, cum ar fi ceaiul, nu prezinta riscuri specifice pentru majoritatea persoanelor. Cu toate acestea, leguma poate determina anumite efecte secundare in special randul persoanelor alergice.
Mai mult decat atat, ceapa poate agrava simptomele sindromului de intestin iritabil, deoarece contine, printre altele, si carbohidrati care sunt greu de absorbit, ceea ce poate duce astfel la o amplificare a crampelor, a durerilor abdominale sau a balonarii, printre multe altele.
Ceapa mai poate cauza si arsuri la stomac, simptom asociat cu boala de reflux gastroesofagian. Aceasta problema este cauzata de abilitatea cepei de a relaxa sfincterul esofagian, actiune care permite acidului gastric sa reflueze in esofag si sa duca la aparitia durerii sub forma de arsura.
Chiar daca ceaiul de ceapa poate prezenta numeroase beneficii pentru sanatatea generala, adevarul este ca nu exista suficiente dovezi stiintifice care sa confirme avantajele mentionate, motiv pentru care aceasta optiune nu trebuie sa inlocuiasca recomandarile medicilor specialisti.
Daca doresti totusi sa te bucuri de potentialele beneficii ale ceaiului de ceapa atunci poti alege la indicatia medicului din diferitele sortimente disponibile in farmaciile noastre pentru un plus de vitamine si minerale.
Referinte:
- Nicastro, Holly L, et al. Garlic and Onions: Their Cancer Prevention Properties. Cancer Prevention Research (Philadelphia, Pa.), U.S. National Library of Medicine, Mar. 2015, www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC4366009/.
- Brüll V;Burak C; Stoffel-Wagner B; Wolffram S;Nickenig G; Müller C;Langguth P;Alteheld B; Fimmers R;Naaf S; Zimmermann BF; Stehle P; Egert S; Effects of a Quercetin-Rich Onion Skin Extract on 24 h Ambulatory Blood Pressure and Endothelial Function in Overweight-to-Obese Patients with (Pre-)Hypertension: A Randomised Double-Blinded Placebo-Controlled Cross-over Trial. The British Journal of Nutrition, U.S. National Library of Medicine, 2015, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26328470/.
- M;, Ebrahimi-Mamaghani M;Saghafi-Asl M;Pirouzpanah S;Asghari-Jafarabadi. Effects of Raw Red Onion Consumption on Metabolic Features in Overweight or Obese Women with Polycystic Ovary Syndrome: A Randomized Controlled Clinical Trial. The Journal of Obstetrics and Gynaecology Research, U.S. National Library of Medicine, 2014, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24612081/.
- Lee SM; Moon J; Chung JH; Cha YJ; Shin MJ; Effect of Quercetin-Rich Onion Peel Extracts on Arterial Thrombosis in Rats. Food and Chemical Toxicology: an International Journal Published for the British Industrial Biological Research Association, U.S. National Library of Medicine, 2013, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23524316/.
- Turati F; Pelucchi C; Guercio V; La Vecchia C; Galeone C; Allium Vegetable Intake and Gastric Cancer: A Case-Control Study and Meta-Analysis. Molecular Nutrition & Food Research, U.S. National Library of Medicine, 2015, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25215621/.
- Turati F; Guercio V; Pelucchi C; La Vecchia C; Galeone C; Colorectal Cancer and Adenomatous Polyps in Relation to Allium Vegetables Intake: A Meta-Analysis of Observational Studies. Molecular Nutrition & Food Research, U.S. National Library of Medicine, 2014, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24976533/.