Ceaiul de anghinare - beneficii, proprietati, contraindicatii
Anghinarea este deseori utilizata drept remediu naturist, datorita beneficiilor pe care le prezinta in cazul anumitor afectiuni si probleme de sanatate. Conform studiilor, se pare ca planta are intr-adevar beneficii medicinale. Rezultatele nu sunt intocmai concludente, insa studiile se afla in desfasurare, iar cercetatorii sunt optimisti cu privire la proprietatile sale benefice.
Planta poate fi preparata si consumata ca atare, insa si ceaiul de anghinare reprezinta o modalitate potrivita de a te bucura de toate aceste avantaje. Insa, desi un astfel de produs ti-ar putea ajuta sanatatea, acesta nu poate functiona drept tratament pentru unele afectiuni. Va trebui sa mergi la medic si sa respecti cu strictete indicatiile acestuia.
Beneficiile si proprietatile ceaiului si extractului de anghinare
Conform studiilor, anghinarea prezinta cu precadere efecte antioxidante, hepatoprotectoare si de scadere a colesterolului. Iata care sunt cateva dintre proprietatile sale clare si cum te-ar putea ajuta consumul de ceai de anghinare!
Imbunatatirea sanatatii ficatului
Extractul de frunze de anghinare ar putea asigura protectie impotriva deteriorarii ficatului si ar putea promova cresterea de tesut nou. Acesta ar putea si sa creasca productia de bila, care ajuta la eliminarea toxinelor din ficat.
Conform studiilor realizate pe subiecti care sufera de ficat gras din cauze neasociate cu consumul de alcool, consumul de extract de anghinare ar putea imbunatati functia ficatului si ar putea contribui la reducerea inflamatiei si a depunerii de grasime pe ficat.
Cercetatorii sunt de parere ca antioxidantii prezenti in aceasta planta sunt responsabili pentru aceste beneficii. Insa, sunt necesare mai multe studii pentru a oferi o confirmare clara a acestor proprietati.
Beneficii digestive
Anghinarea reprezinta o buna sursa de fibre, care ajuta la mentinerea sanatatii digestive prin promovarea dezvoltarii florei intestinale, astfel reducand riscul de aparitie a cancerelor digestive si ameliorand constipatia si diareea. Acest lucru este datorat unor substante pe care anghinarea le contine, care joaca rolul unor prebiotice.
Alte beneficii evidentiate prin studii includ ameliorarea simptomelor indigestiei (balonare, greata si arsuri), accelerarea tranzitului intestinal si facilitarea digestiei anumitor grasimi, dar si beneficii in cazul sindromului colonului iritabil.
Reglarea nivelului de colesterol
Extractul de frunze de anghinare ar putea avea un efect benefic asupra nivelului de colesterol. Un studiu realizat cu ajutorul unui numar mare de participanti a evidentiat faptul ca planta poate contribui la reducerea nivelului general, dar si a colesterolului “rau” (LDL). De asemenea, la adultii cu hipercolesterolemie, extractul de anghinare ar putea oferi un boost colesterolului “bun” (HDL).
Reglarea tensiunii arteriale
Extractul si ceaiul de anghinare ar putea fi benefice in cazul persoanelor care sufera de hipertensiune arteriala. Acest efect a fost identificat in cadrul unui studiu realizat pe barbati care sufera de o crestere usoara a tensiunii.
Nu se stie exact este daca este posibil acest efect, insa cercetatorii sunt de parere ca o anumita enzima prezenta in extractul de anghinare ajuta la largirea vaselor de sange. In plus, planta reprezinta si o buna sursa de potasiu, substanta care, de asemenea, contribuie la reglarea tensiunii arteriale.
Scaderea glicemiei
Anghinarea ar putea juca un rol si in scaderea nivelului de zahar din sange, desi sunt necesare mai multe cercetari pentru a putea obtine rezultate mai relevante. Este posibil ca acest efect al plantei sa fie datorat actiunii unei enzime care separa amidonul in glucoza, astfel avand un impact si asupra glicemiei.
Efect anti-cancerigen
Conform studiilor realizate pe animale si a testelor de laborator, s-a aratat faptul ca anghinarea exercita un efect asupra dezvoltarii celulelor canceroase. Cercetatorii cred ca acest efect este datorat antioxidantilor prezenti in planta. Desi acest lucru suna promitator, inca sunt necesare mai multe studii realizate pe subiecti umani.
Contraindicatiile ceaiului si extractului de anghinare
Riscurile ceaiului de anghinare si ale produselor pe baza de acest extract sunt similare cu cele prezente deseori in cazul suplimentelor alimentare. Nu exista studii clare care sa verifice cat de sigur este consumul ceaiului si al extractului insa, in urma administrarii lor, a fost raportat un numar mic de efecte secundare.
Insa, este posibil ca anumite persoane sa dezvolte reactii alergice la anghinare, care se pot manifesta sub forme mai mult sau mai putin severe. Exista si posibilitatea ca ceaiul sau extractul sa interactioneze cu anumite medicamente. De aceea, este foarte important sa discuti cu medicul si sa vezi daca astfel de produse sunt potrivite pentru tine.
Este important de retinut ca extractul si ceaiul de anghinare sunt produse naturiste care pot avea anumite beneficii pentru sanatate, insa acestea nu sunt garantate. Ele pot avea efectul dorit, dar este posibil si sa nu actioneze. Asadar, ele nu pot inlocui medicamentele si va trebui sa nu neglijezi tratamentul recomandat de catre medic in favoarea acestora.
Surse:
1. Ben Salem M;Affes H;Ksouda K;Dhouibi R;Sahnoun Z;Hammami S;Zeghal KM; “Pharmacological Studies of Artichoke Leaf Extract and Their Health Benefits.” Plant Foods for Human Nutrition (Dordrecht, Netherlands), U.S. National Library of Medicine, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26310198/. Published December 2015. Accessed October 17, 2022.
2. DA;, Mereish KA;Bunner DL;Ragland DR;Creasia. “Protection against Microcystin-LR-Induced Hepatotoxicity by Silymarin: Biochemistry, Histopathology, and Lethality.” Pharmaceutical Research, U.S. National Library of Medicine, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1902564/. Published February 1991. Accessed October 17, 2022.
3. Panahi Y;Kianpour P;Mohtashami R;Atkin SL;Butler AE;Jafari R;Badeli R;Sahebkar A; “Efficacy of Artichoke Leaf Extract in Non-Alcoholic Fatty Liver Disease: A Pilot Double-Blind Randomized Controlled Trial.” Phytotherapy Research : PTR, U.S. National Library of Medicine, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29520889/. Published March 9, 2018. Accessed October 17, 2022.
4. Parkhomenko, L.K., et al. “Therapeutic correction of liver and biliary tract pathology among adolescents with obesity.” Zdorovʹe Rebenka, Zaslavsky O.Yu., doaj.org/article/7acd53a8843d4eb39f769aa29289b040. Published April 1, 2017. Accessed October 17, 2022.
5. K;, Kraft. “Artichoke Leaf Extract - Recent Findings Reflecting Effects on Lipid Metabolism, Liver and Gastrointestinal Tracts.” Phytomedicine : International Journal of Phytotherapy and Phytopharmacology, U.S. National Library of Medicine, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23195590/. Published December 1997. Accessed October 17, 2022.
6. JH;, Macfarlane S;Macfarlane GT;Cummings. “Review Article: Prebiotics in the Gastrointestinal Tract.” Alimentary Pharmacology & Therapeutics, U.S. National Library of Medicine, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16918875/. Published September 2006. Accessed October 17, 2022.
7. Kirchhoff R;Beckers C;Kirchhoff GM;Trinczek-Gärtner H;Petrowicz O;Reimann HJ; “Increase in Choleresis by Means of Artichoke Extract.” Phytomedicine : International Journal of Phytotherapy and Phytopharmacology, U.S. National Library of Medicine, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23195882/. Published September 1994. Accessed October 17, 2022.
8. O;, Walker AF;Middleton RW;Petrowicz. “Artichoke Leaf Extract Reduces Symptoms of Irritable Bowel Syndrome in a Post-Marketing Surveillance Study.” Phytotherapy Research : PTR, U.S. National Library of Medicine, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11180525/. Published February 2001. Accessed October 17, 2022.
9. Sahebkar A;Pirro M;Banach M;Mikhailidis DP;Atkin SL;Cicero AFG; “Lipid-Lowering Activity of Artichoke Extracts: A Systematic Review and Meta-Analysis.” Critical Reviews in Food Science and Nutrition, U.S. National Library of Medicine, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28609140/. Published August 24, 2017. Accessed October 17, 2022.
10. Rondanelli M;Giacosa A;Opizzi A;Faliva MA;Sala P;Perna S;Riva A;Morazzoni P;Bombardelli E; “Beneficial Effects of Artichoke Leaf Extract Supplementation on Increasing HDL-Cholesterol in Subjects with Primary Mild Hypercholesterolaemia: A Double-Blind, Randomized, Placebo-Controlled Trial.” International Journal of Food Sciences and Nutrition, U.S. National Library of Medicine, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22746542/. Published June 29, 2012. Accessed October 17, 2022.
11. AF;, Roghani-Dehkordi F;Kamkhah. “Artichoke Leaf Juice Contains Antihypertensive Effect in Patients with Mild Hypertension.” Journal of Dietary Supplements, U.S. National Library of Medicine, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22435514/. Published 2009. Accessed October 17, 2022.
12. G;, Pandino G;Lombardo S;Mauromicale. “Mineral Profile in Globe Artichoke as Affected by Genotype, Head Part and Environment.” Journal of the Science of Food and Agriculture, U.S. National Library of Medicine, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20954162/. Published January 30, 2011. Accessed October 17, 2022.
13. V;, Villiger A;Sala F;Suter A;Butterweck. “In Vitro Inhibitory Potential of Cynara Scolymus, Silybum Marianum, Taraxacum Officinale, and Peumus Boldus on Key Enzymes Relevant to Metabolic Syndrome.” Phytomedicine : International Journal of Phytotherapy and Phytopharmacology, U.S. National Library of Medicine, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25636882/. Published November 29, 2014. Accessed October 17, 2022.
14. Mileo AM;Di Venere D;Linsalata V;Fraioli R;Miccadei S; “Artichoke Polyphenols Induce Apoptosis and Decrease the Invasive Potential of the Human Breast Cancer Cell Line MDA-MB231.” Journal of Cellular Physiology, U.S. National Library of Medicine, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22170094/. Published September 2012. Accessed October 17, 2022.
15. Villines, Zawn. “Artichoke Extract: Benefits, Uses, Side Effects, and More.” Medical News Today, MediLexicon International, www.medicalnewstoday.com/articles/artichoke-extract. Published September 28, 2022. Accessed October 17, 2022.