Ceai de brusture: beneficii, proprietati, contraindicatii

4. 4. 2025 · 7 minute de citit

Ceaiul de brusture este o bautura folosita de secole in medicina traditionala pentru proprietatile sale curative. Planta, cunoscuta pentru actiunea sa detoxifianta si antiinflamatoare, a devenit din ce in ce mai populara si in zilele noastre. Atat in fitoterapie, cat si in regimurile de detoxifiere, ceaiul de brusture este adesea recomandat pentru sustinerea sanatatii organismului. In continuare, poti explora mai multe detalii referitoare la beneficiile, compozitia, modul de preparare si contraindicatiile acestei plante. Scopul este de a oferi o perspectiva echilibrata si informativa asupra utilizarii ceaiului de brusture.

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Ceai de brusture: beneficii, proprietati, contraindicatii

Ce este brusturele?

Brusturele, cunoscut stiintific sub denumirea Arctium lappa, este o planta bienala care face parte din familia Asteraceae. Poate fi intalnit in zonele temperate din Europa, Asia si America de Nord, crescand de regula pe marginea drumurilor, in gradini si locuri salbatice. Planta este recunoscuta dupa frunzele mari si paroase si dupa radacina groasa, care este partea cel mai frecvent folosita in scop terapeutic [1]. 

In medicina traditionala, radacina de brusture este apreciata pentru efectele sale purificatoare si tonice. Ea a fost utilizata pentru tratarea afectiunilor pielii, curatarea sangelui si ameliorarea simptomelor digestive. Japonezii o consuma ca aliment, sub numele de „gobo”, fiind o sursa bogata de fibre si antioxidanti.

Brusturele a fost folosit din Antichitate si in Europa, mai ales pentru proprietatile sale depurative. In Evul Mediu, radacina era preparata in decocturi pentru tratarea gutei, a problemelor hepatice si a bolilor de piele. In prezent, este inclus in numeroase suplimente naturale, ceaiuri si creme [2].

Radacina de brusture este uscata si maruntita in vederea prepararii ceaiului, tincturilor sau pulberii. Se recolteaza in general toamna, cand planta si-a stocat nutrientii in radacina. Aceasta etapa este esentiala pentru a obtine un produs cu eficienta maxima terapeutica.

Compozitia chimica a brusturelui

Brusturele contine o gama larga de compusi bioactivi care ii confera proprietatile medicinale. Unul dintre cei mai importanti este inulina, un tip de fibra solubila cu efecte prebiotice, benefica pentru digestie si sanatatea intestinelor. Inulina sustine flora intestinala si contribuie la reducerea nivelului de zahar din sange.

Alti compusi activi includ acizii fenolici si flavonoidele, cunoscuti pentru actiunea lor antioxidanta si antiinflamatoare. Acesti compusi ajuta la combaterea stresului oxidativ si la prevenirea deteriorarii celulare. Taninurile contribuie la efectele astringente si antibacteriene ale plantei.

Uleiurile esentiale din brusture au rol in sustinerea sistemului imunitar si in calmarea afectiunilor cutanate. Acestea sunt extrase in cantitati mici, dar sunt suficiente pentru a produce efecte benefice in ceaiul preparat corect. Unele studii sugereaza chiar efecte antimicrobiene [4].

Pe langa acesti compusi, brusturele contine si vitamine din complexul B, precum si minerale ca fierul, calciul si magneziul. Aceste elemente contribuie la revitalizarea organismului si la intarirea sistemului nervos si osos. Este o sursa naturala de nutrienti valorosi.

Aceasta combinatie unica de substante face din brusture o planta valoroasa pentru sanatate, motiv pentru care este inclus frecvent in curele de detoxifiere si in suplimentele naturale. Consumul regulat, in cantitati moderate, poate avea efecte benefice asupra intregului organism [3].

Beneficiile ceaiului de brusture

Ceaiul de brusture este recunoscut in special pentru efectul sau detoxifiant. Acesta contribuie la curatarea ficatului si sangelui de toxine, facilitand eliminarea substantelor daunatoare din organism. In curele de detoxifiere, brusturele este adesea combinat cu alte plante, precum papadia sau urzica.

Un alt beneficiu important este efectul diuretic. Ceaiul stimuleaza functia rinichilor si ajuta la eliminarea apei in exces din organism, reducand astfel retentia de lichide. Acest efect este util si in afectiuni inflamatorii, cum ar fi artrita, deoarece ajuta la reducerea edemelor [5].

Brusturele sustine si sanatatea pielii. Este folosit traditional in tratarea acneei, eczemelor si psoriazisului, gratie efectelor sale antiinflamatoare si purificatoare. Consumul intern de ceai poate completa tratamentele externe pentru afectiuni dermatologice.

De asemenea, brusturele ajuta la imbunatatirea digestiei prin stimularea secretiilor gastrice si biliare. Ceaiul poate reduce balonarea, indigestia si constipatia, mai ales daca este consumat dupa mese. Prin continutul de fibre, sprijina tranzitul intestinal si mentine flora benefica [4].

Unele studii indica faptul ca ceaiul de brusture poate avea si efecte imunostimulatoare. Antioxidantii din planta contribuie la protejarea celulelor impotriva infectiilor si a proceselor degenerative. Este un aliat natural in mentinerea starii generale de sanatate.

Cum se prepara ceaiul de brusture?

Pentru a prepara ceai de brusture, ai nevoie de radacina uscata, maruntita, pe care o poti gasi in magazine naturiste sau farmacii. Poti folosi si pliculete preambalate, insa varianta vrac este considerata mai eficienta. O lingura de radacina uscata este suficienta pentru o cana de ceai.

Radacina de brusture se fierbe in apa timp de aproximativ 10-15 minute, deoarece este mai tare si necesita extractie termica mai lunga. Se recomanda sa nu se foloseasca apa clocotita turnata peste planta, ci fierbere directa la foc mic. Dupa fierbere, se lasa la infuzat inca 5 minute si se strecoara [2].

Se pot consuma 1-2 cani pe zi, preferabil intre mese. Nu este indicat sa se depaseasca aceasta doza, mai ales in cazul unei cure mai lungi de 2-3 saptamani. Se poate consuma simplu sau indulcit cu miere, daca nu exista contraindicatii.

Pentru un efect detoxifiant mai profund, ceaiul de brusture poate fi combinat cu alte plante depurative, cum ar fi coada-calului, frunza de mesteacan sau radacina de papadie. Este important sa se pastreze echilibrul intre plante pentru a evita suprasolicitarea organismului [4].

In timpul curei, este recomandat sa se mentina o hidratare adecvata si sa se evite alimentele procesate. Ceaiul de brusture nu trebuie sa inlocuiasca tratamentele medicale prescrise, ci sa fie folosit ca adjuvant, dupa consultarea unui specialist.

Contraindicatii si efecte secundare

Desi are numeroase beneficii, ceaiul de brusture nu este potrivit pentru toata lumea. Femeile insarcinate si cele care alapteaza ar trebui sa evite consumul, din cauza lipsei studiilor privind siguranta in aceste perioade. De asemenea, copiii mici nu ar trebui sa consume aceasta planta.

Persoanele care sufera de alergii la plante din familia Asteraceae (ex: ambrozie, margarete, musetel) pot prezenta reactii alergice la brusture. Acestea se pot manifesta prin eruptii cutanate, mancarimi sau probleme respiratorii. In astfel de cazuri, consumul trebuie intrerupt imediat [1].

Brusturele poate interactiona cu anumite medicamente, in special cele pentru diabet sau tensiune arteriala. Deoarece are efect hipoglicemiant, poate intensifica efectele acestor tratamente. Este recomandata prudenta si consult medical inainte de inceperea unei cure.

Supradozajul poate duce la dezechilibre electrolitice, deshidratare sau disconfort digestiv. Chiar daca este o planta naturala, consumul excesiv poate avea consecinte negative. De aceea, este importanta respectarea dozelor recomandate [3].

In unele cazuri, ceaiul de brusture poate provoca greata sau diaree usoara, mai ales in primele zile de consum. Aceste efecte sunt in general temporare, dar daca persista, este indicat sa se intrerupa consumul. Organismul poate avea o sensibilitate individuala la planta.

Ceaiul de brusture este un remediu natural cu numeroase beneficii pentru sanatate, de la detoxifiere pana la sustinerea functiei renale si a pielii. Bogat in compusi activi, acesta poate fi un adjuvant valoros in mentinerea echilibrului organismului. Cu toate acestea, consumul sau trebuie facut cu atentie si responsabilitate. Respectarea dozajului si consultarea unui specialist sunt esentiale pentru evitarea riscurilor. Integrat corect in stilul de viata, ceaiul de brusture poate aduce un plus de vitalitate si bunastare.

Disclaimer: Acest articol are un rol strict informativ, iar informatiile prezentate nu inlocuiesc controlul si diagnosticul de specialitate. Daca te confrunti cu simptome neplacute, adreseaza-te cat mai curand unui medic. Numai specialistul este in masura sa iti evalueze starea de sanatate si sa recomande testele necesare sau masurile de tratament adecvate pentru ameliorarea simptomelor! 

Surse: 

  1. “Burdock Information | Mount Sinai - New York.” Mount Sinai Health Systemwww.mountsinai.org/health-library/herb/burdock, accesat la 4.04.2025;
  2. “Burdock Root: Benefits, Side Effects, and Uses.” Www.medicalnewstoday.com, 16 Nov. 2017, www.medicalnewstoday.com/articles/320035, accesat la 4.04.2025;
  3. “Burdock Root: Healthy Food, Questionable Supplement.” Cleveland Clinic, health.clevelandclinic.org/burdock-root, accesat la 4.04.2025;
  4. Contributors, WebMD Editorial. “Health Benefits of Burdock Root.” WebMDwww.webmd.com/diet/health-benefits-burdock-root, accesat la 4.04.2025;
  5. Gotter, Ana. “What Is Burdock Root?” Healthline, 22 May 2017, www.healthline.com/health/burdock-root, accesat la 4.04.2025;
  6. “What Is Burdock?” Verywell Healthwww.verywellhealth.com/the-benefits-of-burdock-89552, accesat la 4.04.2025. 
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Cititi mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Cititi mai multe de la acest autor

Aviz